Jump to content

Postavi pitanje muslimanu

Оцени ову тему

Препоручена порука

zasto muslimanka nije Imam?

Žena kao imam bila bi daleko više eksponirana pred masom ljudi, time nenamjerno izazivajući bespotrebna skretanja pažnje na sebe. To ne znači da ona ne može biti veći autoritet od mnogih muškaraca. Jedan dio učenjaka smatra da je ženi dozvoljeno da predvodi samo žene u namazu.

Подели на овим сајтовима

Zapisi su poznati od pamtivijeka, i nažalost jako raširena pojava, hamajlije,talismani, zapisi, i sl. nisu prihvatljivi kao metod liječenja, tako da hodže koje se služe time, su pod upitnikom, naravno može biti da on takav postupak ne smatra štetnim, ili nije dovoljno informisan sa više strana, i sl...,nebitno od koga su, zapisima se uglavnom služe sihirbazi, ili vračari, za svaku hamajliju/talisman je obično zadužen jedan džin, koji po naredbi sihiraza vjerovatno ima zadatak naškoditi osobi.

Pravi učači rukje (iscjetitelji), koriste samo Kur`an prilikom egzorcizma.

Malo bih se ovdje nadovezao na brata Saladina,neka mi halali...

Naime, osobama kojima rade "zapise" ili talismane, hamajlije zabludjeli sihirbazi, oni u stvari čine kontakt sa džinima i čine jedni drugima usluge.  Sihirbaz mora činiti nedjela i postupke kojima će zadovoljiti šejtana l.a., a izazvati nezadovoljstvo Allaha swt.;  šejtan mu zauzvrat učini da popusti pritisak na osobu kojoj je sihr učinjen. To je opet malo duža priča, jer sihra ima raznih vrsta. Najopasnije je to da čovjek kome se čini "oslobađanje" od sihra (a nije oslobođen) na ovaj način pada u zabludu da ga je spasio komad papira ili platna, što je dvostruka šteta, jer misleći tako, i osoba koja je bolesna čini širk. O širku smo već govorili a to je pridruživanje nekoga ili nečega Allahu swt.

Imam Malik, Allah mu se smilovao, rekao je: “Sihirbaz koji pravi sihr, a to i ne čini niko osim sihirbaz, sličan je onom za koga Allah kaže:

"Znali su da onaj koji tom vještinom vlada neće nikakve sreće na onom svijetu imati." (El-Bekara: 102),

I  smatram (imam Malik) da se treba ubiti osoba koja to čini.”

Znači, nema spasa osim od Allaha swt. i samo On ozdravljuje i poboljšava stanje... Dakle, nikakva hamajlija, zapis ili bilo šta drugo, osim Allah swt. Putevi ozdravljenja postoje i putem učenja rukji, ali učenje rukje je od osoba koje su u ibadetu, koje razumiju svoju vjeru i upotpunjavaju je (kako Allah swt zapovijeda, dakle, da imaju namaz i da se pridržavaju svega onoga što je Allahu swt ugodno djelo ). Čiste su tjelesno i duševno, i  imaju pravu namjeru da u ime Allaha swt pomognu osobi koja je bolesna; a, sa uvjerenjem da ozdravljenje dolazi samo od Allaha swt, te da je on samo oruđe u Allahovim rukama...

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je zabranio vjerovanje da sihr djeluje sam od sebe. Duznost je vjerniku da vjeruje da sihr ili slicne pojave ne mogu djelovati bez Allahove, dzelle sanuhu, volje. Kur'an kaze: "Ali nisu mogli time nikome, bez Allahove volje nauditi." (El-Bekara, ajet, 102)  

Konkretno da postoje ajeti koji govore o djelovanju sihirbaza, mislim da ne..,to je uglavnom objašnjeno kroz hadise, mada nema prijeke potrebe za tim, obzirom da poznato gdje i kako sihirbaz djeluje (u priljavim, zabačenim mjestima, kroz sotonističke rituale);, šta koristi prilikom svojih vračanja (životinjsku krv,sve vidove nečistoća, alkohol i sl..)..dakle posve je očito da ti postupci nisu razumni.

Ajeta o djelovanju sihra i sihirbaza ima puno, a najupečatljiviji ajeti o sihru ili obmani:

Uzvišeni Allah kaže:

"I kad oni baciše, Musa uzviknu: "Ono što ste priredili čarolija je! Allah će je uništiti, jer Allah ne dopušta da djelo pokvarenjaka uspije. Allah će Svojom moći istinu učvrstiti, makar će to nevjernicima krivo biti."  (Junus, ajeti, 81,82).

"I Musa u sebi osjeti zebnju. Ne boj se! - rekosmo Mi - Ti ćes, doista, pobijediti! Samo baci to što ti je u desnoj ruci, progutaće ono što su oni napravili, jer je ono što su oni napravili samo varka čarobnjaka, a čarobnjak neće, ma gdje došao, uspjeti." (Ta ha, ajeti, 67-69).

I Mi naredismo Musau: "Baci štap svoj! - I on odjednom proguta sve čime su oni bili obmanu izveli. I tako istina na vidjelo izbi i pokaza se da je bilo lažno ono što su oni priredili. I tu oni bijahu pobijeđeni i ostadoše poniženi, a čarobnjaci se licem na tle baciše. Mi vjerujemo u Gospodara svjetova - povikaše - Gospodara Musaova i Harunova."(El-E'araf, ajeti, 117-122).

i još:

"Reci: "Utičem se Gospodaru svitanja, od zla onoga što On stvara, i od zla mrkle noći kada razastre tmine, i od zla onih koji u uzlove pušu, i od zla zavidljivca kad zavist ne krije." (Suretul-Felek)

"Reci: "Tražim zaštitu kod Gospodara ljudi, Vladara ljudi, Boga ljudi, od zla šejtana, napasnika, koji zle misli unosi u srca ljudi - od džina i od ljudi." (Suretun-Nas)

A ovo je upzorenje za one koji hoće da se približe tom zlu - sihru, Uzvišeni Allah kaže:

i povode se za onim što su šejtani o Sulejmanovoj vladavini kazivali. A Sulejman nije bio nevjernik* - šejtani su nevjernici: učili su ljude vradžbini i onome što je bilo nadahnuto dvojici meleka, Harutu i Marutu, u Babilonu. A njih dvojica nisu nikoga učili dok mu ne bi rekli: "Mi samo iskušavamo, i ti ne budi nevjernik!" I ljudi su od njih dvojice učili kako će muža od žene rastaviti, ali nisu mogli time nikome bez Allahove volje nauditi. Učili su ono što će im nauditi i od čega nikakve koristi neće imati iako su znali da onaj koji tom vještinom vlada neće nikakve sreće na onome svijetu imati. A doista je jadno ono za što su se prodali, kada bi samo znali! (El-Bekara, ajet, 102)

Istinu je rekao Uzvišeni Allah...

"Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!"

Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu!

Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi)

Подели на овим сајтовима

Nisam mislila da Vas uvrijedim, izvinjavam se.

za iranskog ajatolaha... on je glavni vjerski autoritet za irance sijite?

Koliko sam ja upucena, suniti su imali kalife, a sijiti su radje koristili titulu imama??

O kalifima... Nemam "navode". Govorim iz skorasnjih razgovora.

Alija je ozenio istu zenu koju je htio Omer?

Nakon E. Bekrove smrti?

Naprotiv, Tavita, nisam ni mislio da ste imali namjeru da vrijeđate jer vi takva osoba niste.

Zamolio bih da mi napišete koju to ženu je htio Omer oženiti a Alija ju je oženio?

I zbog čega je to samo po sebi moralno upitno, ako je istina to što pišete ali prvo odgovorite na ovo prvo pitanje, jer zaista ne znam o tome...

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Ako ima još kakvih pitanja rado čemo odgovoriti.

Ако се не варам, у објави Кур`ана часног постоји и теза о свету и раси џина, који такође могу да приме ислам? Да ли је тачно да ислам не признаје да постоје пали анђели ("мелеки" ако се не варам?) и да су џини заправо оно што ми хришћани називамо демонима?

Ово би било уводно питање, а онда би, брате Енизе, било корисно да чујемо Ваш став о тзв. "записима" који неки хоџе израђују и на захтев хришћана (често у замену за добровољне прилоге) - колико је таква пракса конзистентна аутентичном учењу ислама? Коначно, пошто претпостављам да ћете се осврнути на тај однос "палих имама" и њихову злоупотребу џина, можете ли нам рећи нешто о сурама или ајетима које осуђују делатност "шихирбаза" (ако сам ово тачно формулисао - молим Вас, исправите ме тамо где грешим)?

Благодарим на труду и желим Вам све најбоље од Господа...

Надам се браћо да моја питања нико није схватио као провокацију? Наиме, ја сам о овоме већ причао са муфтијом београдским Мухамедом Јусуфспахићем, који је мој добар пијатељ...

Uvaženi brate, čovjek kada čiste namjere pita pa i ako se desi određeno nerazumijevanje to se ne shvata uvredom, naprotiv.Onaj koga nešto zanima i želi svoje znanje povečati on mora i pitati tako da je to ok.

Što se tiće džina postoje dvije vrste a to su šejtani koji odgovaraju sinonimu demoni i oni su svi pakosni i nevjernici a postoji i druga vrsta a to su džini od kojih ima i vjernika i nevjernika.

Preveo sam sa arapskog jedno fenomenalno djelo knjigu koja broji preko 350 stranica koja se zove Svijet džina i šejtana od učenjaka islama koji je živio prije nekoliko stotina godina, i ta tema mi je odlično poznata.

što se tiče zapisivanja ili kako već rekoste hođinih zapisa stav islama je sljedeći:

1)vjerujemo u postojanje šejtana i džinna.

2)vjerujemo da oni mogu čovjeku nauditi ili iz njihove pakosti ili posredstvom sihirbaza

3)Vjerujemo da oni koji imaju s tim problema mogu biti izliječeni

4)Liječenje je samo Kuranom(njegovim učenjem i učenjem dova Allahova Poslanika Muhammeda a.s.

5)Vjerujemo da zapisivanje nije u skladu sa islamskim učenjem i da na takav način se zloupotrebljava vjera za pribavljanje lične koristi a i odvođenje ljudi sa pravoga puta.

6)Ovo što sam napisao je u skladu sa učenjima preuzetih iz šerijatskih tekstova i na ovome je složna islamska ulema(učenjaci)

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

A što se tiče onih koji traže pomoć od hodža po tom pitanju, neki od njih su i hrišćani, ja osuđujem te nadri liječnike koji iskorištavaju tuđu nesreću radi sebe.Time nanose ogromnu štetu islamu, a islam je čist od toga.a ti ljudi koji imaju s tim problema su poput davljenika koji se i za slamku hvata da bi se spasio!

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

A što se tiče onih koji traže pomoć od hodža po tom pitanju, neki od njih su i hrišćani, ja osuđujem te nadri liječnike koji iskorištavaju tuđu nesreću radi sebe.Time nanose ogromnu štetu islamu, a islam je čist od toga.a ti ljudi koji imaju s tim problema su poput davljenika koji se i za slamku hvata da bi se spasio!

Драгој и многоуваженој браћи исламске вере од срца захваљујем на овим исцрпним и значајним одговорима.

0311_womens

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

Драгој и многоуваженој браћи исламске вере од срца захваљујем на овим исцрпним и значајним одговорима.

0311_womens

Да, од братије муслимана увек можемо да очекујемо добре и конкретне одговоре што се тиче муслиманске вере и духовности али и Weltanschauung-а, што би рекли браћа хрвати свтоназора....будући да увек имамо доста предрасуда и погрешних информација.

Иначе, наш брат Ениз је завршио "компаративну теологију" у Сирији (?), говори арапски језик, ускоро поново треба да иде тамо  https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/sad.gif , тако да увек имамо одговор из прве руке од њега што се тиче наше знатижеље и љубопитљивости за Ислам.

Нарано ту је и остала братија са њим : Саладин, Ослонац, Селкоба, Моно (?)...

Било би добро када би имали још више саговорника са муслиманске стране. Па овај пут позивамо поменуту братију ако могу да позову још пријатеља који желе да се са нама друже и разговарају.. 29dz8zk

Подели на овим сајтовима

Ibn-Kajjim je rekao da postoji urok od džina i urok od čovjeka. Džin zavidi čovjeku i zato ga uriče. Šejtan, odnosno, džin potčinjava svoju vojsku kako bi poslao zavidnika ili zavidnicu radi odvođenja čovjeka u potpunu zabludu, a poslije u džehennem. Za urok je zadužen džin letač koji ulazi u ljudsko tijelo samo na nekoliko sati. Najčešće pogađaju gornji dio tijela: glavu, vrat, plećke i grudi.

Jednom je Poslanik, s. a. v. s., kod Ummu Seleme zatekao sluškinju na čijem je licu bila crna mrlja. Rekao je: "Proučite joj rukju, ona je urečena".

Crna ili žuta mrlja je znak džinskog pogleda, odnosno uroka. Osobi kod koje se primijeti crna mrlja treba odmah učiti ajete i dovu protiv uroka kako bi ona nestala a bolesnik bio izliječen.

Подели на овим сајтовима

Meleki umiru poput ljudi i dzinna jer je Uzviseni rekao: "I u rog ce se puhnuti,i umrijet ce oni na nebesima i oni na zemlji,ostace samo oni koje bude Allah odabrao...." (Ez Zumer 68)

Znamo da meleki posjeduju krila jer nas je o tome obavijestio Uzviseni u Svojoj Knjizi: "Hvaljen neka je Allah, Stvoritelj nebesa i zemlje, koji meleke sa po dva, tri i cetiri krila cini izaslanicima. On onome sto stvara dodaje sta hoce. On uistinu sve moze." (Fatir 1)

Allah je meleke stvorio u ljepom i plemenitom obliku, pa za Dzibrila kaze: "Uci ga jedan ogromne snage,razboriti,koji se pojavio u liku svome." (En Nedzm 5,6)

U hadisu od Aise r.a. se kaze da su meleki stvoreni od nura (svjetlosti). Kur'anski dokazi potvrdjuju da su meleki stvoreni prije covjeka. Posto su meleki skrivena bica njih je nemoguce vidjeti u stvarnom obliku, a izuzetak je nas Vjerovjesnik koji je Dzibrila vidjeo dva puta u njegovom pravom liku. U Kur'anu se kaze:

"On ga je i drugi put vidjeo,kod Sidretul-munteha,kod kojeg je Dzennetsko prebivaliste." (En Nedzm 13,15)

Prenosi Sujuti od Bejhekija u knjizi Su'abul-iman da je rekao: "Iman u meleke se sastoji od sljedeceg:

- vjerovanje u njihovo postojanje

- da im damo ono mjesto koje im pripada tj.da vjerujemo da su oni Allahovi robovi i stvorenja kao sto su ljudi i dzini.

- priznanje da medju njima ima izaslanika koje Allah salje onome kome On hoce od ljudi."

Eto malo o melecima.

Подели на овим сајтовима

Пре свега, захваљујем се браћи муслиманима на овим издашним одговорима и на труду који су уложили да са нама поделе Објаву.

Па ипак, сви ови одговори (што је за дијалог са исламом и уобичајено) носе и одређене теолошке импликације. У конкретном случају, питам се (и не само ја) да ли је могуће неке ставове из Објаве тумачити и алегоријски (нпр. "крила" код мелека - наиме, постојање "физичких" крила имплицирало би да мелеки подлежу некој сили гравитације - у православној ангелологији, ако се добро сећам, крила реда серафима који је најближи Престолу Господњем, служе како би покрили своја лица пред неиздрживим сјајем божанског Присуства)?

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

klapklap

Да, од братије муслимана увек можемо да очекујемо добре и конкретне одговоре што се тиче муслиманске вере и духовности али и Weltanschauung-а, што би рекли браћа хрвати свтоназора....будући да увек имамо доста предрасуда и погрешних информација.

Иначе, наш брат Ениз је завршио "компаративну теологију" у Сирији (?), говори арапски језик, ускоро поново треба да иде тамо  klapklap , тако да увек имамо одговор из прве руке од њега што се тиче наше знатижеље и љубопитљивости за Ислам.

Нарано ту је и остала братија са њим : Саладин, Ослонац, Селкоба, Моно (?)...

Било би добро када би имали још више саговорника са муслиманске стране. Па овај пут позивамо поменуту братију ако могу да позову још пријатеља који желе да се са нама друже и разговарају.. klapklap

Mala ispravka u Jordanu sam završio a ne u Siriji.
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Пре свега, захваљујем се браћи муслиманима на овим издашним одговорима и на труду који су уложили да са нама поделе Објаву.

Па ипак, сви ови одговори (што је за дијалог са исламом и уобичајено) носе и одређене теолошке импликације. У конкретном случају, питам се (и не само ја) да ли је могуће неке ставове из Објаве тумачити и алегоријски (нпр. "крила" код мелека - наиме, постојање "физичких" крила имплицирало би да мелеки подлежу некој сили гравитације - у православној ангелологији, ако се добро сећам, крила реда серафима који је најближи Престолу Господњем, служе како би покрили своја лица пред неиздрживим сјајем божанског Присуства)?

Zahvaljujem na zapažanju koje samo po sebi postavlja određena pitanja.Što se tiče meleka (anđela) njihov izgled jedino zna Uzvišeni i tu mi kao muslimani ne dodajemo ništa od sebe i prenosimo samo ono što je u Kuranu i u izrekama Muhammeda a.s. zapisanao.

Ono što je zajedničko i vama i nama jeste da vjerujemo u svijet anđela i demona.

Zakoni po kojima se mi krećemo ne važe za njih.

Mi anđele ne zamišljamo kao ptice koje lete.Potvrđujemo da imaju krila jer se to u hadisima(izrekama )Muhammeda a.s. navodi.

Zašto im ona služe koju imaju svrhu ta krila i kako ona izgledaju mi ne znamo.

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

imam ja pitanjce....

kakav je odnos islama i judaizma.....????

Hvala na pitanju.

Islam potvrđuje judaizam kao nebesku religiju, tj religiju koja je objavljena od Boga Musau(Mojsiju) a.s.

Mi vjerujemo u Mojsija kao u poslanika.

Smatramo da je judaizam kao vjera dokinuta dolaskom Isaa(Isusa).Smatramo njihovu svetu knjigu iskrivljenom.

Rekao je Muhammed a.s.:Tako mi Allaha da je moj brat Musa(Mojsije)živ ne bi imao drugog izbora osim da me slijedi.

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...