Jump to content

Крстовдан у Врању

Оцени ову тему


Препоручена порука

На дан када Црква прославља Воздвижење Часног крста, 27. септембра 2018. године, у хиландарском метоху из XIV века манастиру Светог Николе у Врању свету Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије уз саслужење архимандрита Методија (Марковића), намесника светониколске обитељи и старешине Саборног храма у Врању, протојереја-ставрофора Станисава Петрушевића, секретара Епископа врањског, протојереја Синише Пиљановића, протојереја Миодрага Данковића, свештеника у пензији, јереја Ведрана Костића, војног свештеника, и ђакона Мицка Мицковића.

На почетку свете Литургије, у чин ипођакона Епископ је рукопроизвео чтеца Ненада Зечевића, помоћника војног свештеника и старијег водника при 4. бригади Копнене војске Србије, а у току Литургије у чин ђакона Епископ је рукоположио ипођакона Далибора Јовића из Доњег Нерадовца. Празничну радост, поред рукоположења, увеличали су својим умилним појањем и ученици веронауке из Основне школе Вук Караџић у Врању.

По завршетку свете Литургије, у манастирској порти Епископ Пахомије са свештенством је обавио свечани чин освећења Светониколског извора и Крстовданске водице. Уређење Светониколског извора дело је руку свештеника Добрена Пожарева из Темерина. Освећену воду на извору сви поклоници светиње моћи ће свакодневно захватати и носити својим домовима за своје и здравље ближњих.

Присутним верницима, који су се сабрали у великом броју, Епископ Пахомије обратио се беседом, а приређена је и трпеза љубави. Духовну радост празника и догађаја са Епископом врањским, свештенством, монаштвом и верујућим народом поделио је и бригадни генерал Слободан Стопа, командант 4. бригаде КоВ-а, са сарадницима.

 

Извор: Српска Православна Црква


View full Странице

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...