Jump to content

Верници питају атеисте

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

То би био бог смрти, бог геноцида, бог неизмерне патње, бог масовног умирања, бог који је створио суров свет у коме влада немилосрдна борба за опстанак. Бог недостојан ни трунке поштовања, а камоли обожавања.

kakva je ovo glupost. ako je bog stvorio ovaj svet znachi da je zao, zato shto je ovaj svet "losh". pa onda se ponekad i pomene implikacija- to shto nas je bog stvorio znachi da nas mrzi, jer shto bi nas stavljao u ovakav svet da nas ne mrzi. shto onda implicira da vas roditelji mrze i vi mrzite svoju decu. jer da tu ima ljubavi, ne bi pravili decu da ih stavite u "ovakav" svet.

Ух, ух, ух! Јел си чуо ону енглеску о људима у стакленим кућама како не треба да гађају друге камењем?

Елем, хајде да ти предочим пар логичких фалинки: прво родитељи нису богови, и немају потпуну контролу над условима, друго сваки иоле одговоран родитељ ако не може деци да обезбеди услове за како тако нормалан живот и нема децу, треће да ли би иједан нормалан и одговоран родитељ икад својевољно ставио дете у ситуацију где је гладно, болесно или где му живот виси о концу, четврто ја о себи ни свом будућем детету нисам говорио кад је реч о патњи, ја имам ту срећу да сам рођен у 20том веку а не 15том, у релативно богатој Европској земљ а не у срцу Африке где још увек влада глад. Било који родитељ који се према својој деци понаша као што је описано у Библији да се бог понаша према људском роду би у било којој нормалној држави експресно осуђен на робију и била би му наравно одузета та деца.

Како би се ти понашао према деци која се нонстоп мрзе, свађају и туку, демолирају своју собу и ломе намештај у њој, а при том ни мало не поштују своје родитеље ? Ја бих такву децу најрадије избацио из куће.

Подели на овим сајтовима

Да ли бисте волели да има Бога?

Ако је овај свемир у питању, свакако не, јер би то имплицирало да тај бог има врло негативне моралне особине. То би био бог смрти, бог геноцида, бог неизмерне патње, бог масовног умирања, бог који је створио суров свет у коме влада немилосрдна борба за опстанак. Бог недостојан ни трунке поштовања, а камоли обожавања.

Кад би неки други свемир био у питању, па одговор би и даље био генерално не. Мислим да је човечанство довољно зрело да нам није потребан некакав свемирски татица. Све што смо досад урадили и постигли као човечанство, а има ту пуно тога чудесног, постигли смо сами. Али ту ипак ко ће га знати.

Да, историја је баш показала колико смо напредовали без "свемирског татице"... facenew22222222

Подели на овим сајтовима

Od celog paketa koji ide uz Boga, vecni zivot mi je najprimamljiviji. Naravno da bih to voleo.

Onda tu je Ljubav, kao neko savrsenstvo, nesto sto se sazivljava - lepa ideja. Nisam doduse siguran da je za to neophodan Bog - moglo bio komotno i kao neki platonisticki ideal da postoji bez Boga po meni.

A ako bi postojao - Bog po meni ne bi nikako moga da bude skriven, nesto u cije se postojanje moze sa takvom lakocum sumnjati. Mislim da bih vise voleo i Boga koji nije svemocan...

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

Od celog paketa koji ide uz Boga, vecni zivot mi je najprimamljiviji. Naravno da bih to voleo.

Onda tu je Ljubav, kao neko savrsenstvo, nesto sto se sazivljava - lepa ideja. Nisam doduse siguran da je za to neophodan Bog - moglo bio komotno i kao neki platonisticki ideal da postoji bez Boga po meni.

A ako bi postojao - Bog po meni ne bi nikako moga da bude skriven, nesto u cije se postojanje moze sa takvom lakocum sumnjati. Mislim da bih vise voleo i Boga koji nije svemocan...

E ovakve ateiste volem! :(

Подели на овим сајтовима

Да, историја је баш показала колико смо напредовали без "свемирског татице"... :(

Шта се смејеш! Искључи мало тај компјутер и иди у пећину да живиш као што су наши преци живели пре цивилизације. Или живи у неком усраном средњевековном граду оклопљеном зидинама које су биле ту са РАЗЛОГОМ.

Бог је скоро па свемогућ. Он може све да уради... осим да изневери очекивања свог верника.

XIO

Подели на овим сајтовима

Ovo bi otprilike bila i neka moja razmislanja ...  :(

"Znam da nista ne znam" - Sokrat

Подели на овим сајтовима

Ти стварно волиш селективно читање, извлачење из контекста, и прављење ''људи од сламе'' од противникове позиције. Смор је расправљати се са тобом и вала немам намеру после ове поруке, а ако ово хоћеш да протумачиш као твоју победу у дебати, само изволи...  :(

Елем, хајде да ти предочим пар логичких фалинки: прво родитељи нису богови, и немају потпуну контролу над условима

ima kontrolu da li cje ili necje da napravi decu.

Ако изузмемо ситницу звану инстинкт за размножавање, онда да.

друго сваки иоле одговоран родитељ ако не може деци да обезбеди услове за како тако нормалан живот и нема децу

sam si rekao da roditelji nisu bogovi i nemaju potpunu kontrolu nas uslovima ovog sveta. ovaj svet sam po sebi je zao, i uslovi u njemu, od pretpostavke se krenulo.

Како ти безобразно изврћаш моје речи.

НИГДЕ НИСАМ РЕКАО ДА ЈЕ ОВАЈ СВЕТ У СВОЈОЈ ЦЕЛИНИ ЗАО!

АЛИ, и то је једно велико АЛИ, са друге стране се у овом свету дешавају ствари које искључују моралног бога.

треће да ли би иједан нормалан и одговоран родитељ икад својевољно ставио дете у ситуацију где је гладно, болесно или где му живот виси о концу

hocjesh da kazhesh da sva deca koja su bolesna smrtno npr (zhivot im visi o koncu) roditelji su ih dobili nevoljno? svako ko imalo koristi mozak zna da je svet takav da njegovo dete mozhe da se rodi smrtno bolesno. dakle, takvi roditelji svesno i svojevoljno "shalju" decu (tj prave ih) u ovaj zli svet. po logici da je bog zao zbog "ovakvog" sveta, takvi roditelji (tj. skoro svi roditelji) su zli prema svojoj deci i mrze ih.

Свако ко са сигурношћу ЗНА да ће његов потомак имати тешку болест не прави децу! За све остало постоји оцена ризика. ЈА не бих правио дете да нисам са скоро стопроцентом сигурношћу уверен да ће имати здрав и нормалан, и срећан живот.

Извини али ти и логика немате везе са везом.

четврто ја о себи ни свом будућем детету нисам говорио кад је реч о патњи, ја имам ту срећу да сам рођен у 20том веку а не 15том, у релативно богатој Европској земљ а не у срцу Африке где још увек влада глад.

aha, znachi, ti si okej, a svi roditelji koji su pravili decu  u 15om veku ili oni koji prave decu danas u africi- mrze svoju decu.

ТО НИСАМ РЕКАО НИ ИМПЛИЦИРАО!

Не него нису имали избора. Или да умру и нестану или да имају децу у лошим условима. Тад су људи добрим делом децу користили ко робове, ко јефтину радну снагу, чак иако су их волели, и дан данас у неким сиромашним крајевима света. То јесте неморално. Али у томе је поента, ми живимо у свету где је готово до релативно скоро НЕИЗБЕЖНО било бити неморалан. Уби и силуј суседно племе пре него што оно то уради теби, жртвуј децу боговима јер не знаш од чега зависи да ли ће киша доћи а то ти је питање живота и смрти, каменуј сваког ко се издваја из заједнице, јер од кохезије зависи непосредан опстанак.

Тема није да ли су људи морално савршени, јер нису, делом јер су и услови далеко од савршених. Тема је да ли је бог морално савршен или не, а од њега би у најмању руку требало очекивати бољу моралност од најбоље моралности човечанства, моралности модерних демократијама света.

Било који родитељ који се према својој деци понаша као што је описано у Библији да се бог понаша према људском роду би у било којој нормалној држави експресно осуђен на робију и била би му наравно одузета та деца.

prvo, krenuo si o tome kakav je ovaj svet, a onda prelazish na bibliju, shto ne vidim kakve ima bash veze; a drugo, to shto ti smatrash normalnom drzhavom neko drugi smatra bolesnom, batali taj eurocentrizam.

Прво, ја се не обазирем пуно на мишљење таквих као ти шта се сматра нормалним а шта не. Друго, у нормалне државе бројим највећи део земаља данашњег света осим пар лудих теократија и диктатура.

Бог је скоро па свемогућ. Он може све да уради... осим да изневери очекивања свог верника.

XIO

Подели на овим сајтовима

Како би се ти понашао према деци која се нонстоп мрзе, свађају и туку, демолирају своју собу и ломе намештај у њој, а при том ни мало не поштују своје родитеље ? Ја бих такву децу најрадије избацио из куће.

Сва срећа па ти ниси ово озбиљно мислио, јер то из тебе говори религија која покушава да оправда поступке твог бога, а и да јеси постоји данас нешто што се зове служба за заштиту деце.

Ако гледамо Библију:

ЈА своју децу не би избацио јер ме ЈЕДНОМ нису послушали, ја их не би мучио, убијао, слао куге на њих, наређивао им да убијају туђу децу, захтревао да ми се цео живот клањају уместо да живе неки свој живот и поговото, ПОГОТОВО, их не би слао ни у какав пакао где би били мучени. Не би оставио ни најмању могућност, ништа од глупости типа спасићеш се али мораш то, то и то да радиш, чак ни веру у мене не би поставио ко услов...

Ако гледамо природни свет:

Ја им за ручак не би давао мрвице ако икако то могу да спречим, па да морају да отимају храну једни од других да би преживели јер немају довољно ресурса, не би покушавао да их удавим (цунамији), спалим (вулканске ерупције), заразим болестима... и свакако не би крио своје присуство од њих и уместо тога им слао као поруке архаичне књиге око чијих интерпретација ће се цео живот свађати и међусобно клати, јер им управо то стоји у књигама да треба да ураде неверницима.

Сад мало јасније?

XIO

Подели на овим сајтовима

Сва срећа па ти ниси ово озбиљно мислио, јер то из тебе говори религија која покушава да оправда поступке твог бога, а и да јеси постоји данас нешто што се зове служба за заштиту деце.

Ако гледамо Библију:

ЈА своју децу не би избацио јер ме ЈЕДНОМ нису послушали, ја их не би мучио, убијао, слао куге на њих, наређивао им да убијају туђу децу, захтревао да ми се цео живот клањају уместо да живе неки свој живот и поговото, ПОГОТОВО, их не би слао ни у какав пакао где би били мучени. Не би оставио ни најмању могућност, ништа од глупости типа спасићеш се али мораш то, то и то да радиш, чак ни веру у мене не би поставио ко услов...

Ако гледамо природни свет:

Ја им за ручак не би давао мрвице ако икако то могу да спречим, па да морају да отимају храну једни од других да би преживели јер немају довољно ресурса, не би покушавао да их удавим (цунамији), спалим (вулканске ерупције), заразим болестима... и свакако не би крио своје присуство од њих и уместо тога им слао као поруке архаичне књиге око чијих интерпретација ће се цео живот свађати и међусобно клати, јер им управо то стоји у књигама да треба да ураде неверницима.

Сад мало јасније?

Сасвим те разумем, у праву си,свет је сурово место, пуно патње али томе смо криви ми сами и наша окренутост себи. Да има више љубави било би мање патње.

И истина је нисам озбиљно мислио само сам хтео да покажем како је нереална та повика на Бога, и колико смо сви грешни и себични и склони да заборављамо зло које чинимо сваки дан. И како онда да тражимо да нам се да да видимо Бога, кад имамо очи само за себе, кад не желимо да видимо ни једни друге.

Какво право имамо да ишта тражимо од Бога, кад и сами не помажемо ни онима којима можемо, свима су нам пуна уста високих вредности, а не чинимо ништа.

Подели на овим сајтовима

Ако изузмемо ситницу звану инстинкт за размножавање' date=' онда да.[/quote']

aha, roditelji mrze svoju decu zbog instinkta. well that makes it all right  0110_hahaha

Како ти безобразно изврћаш моје речи.

НИГДЕ НИСАМ РЕКАО ДА ЈЕ ОВАЈ СВЕТ У СВОЈОЈ ЦЕЛИНИ ЗАО!

ne, samo si rekao da je toliko losh da njegov tvorac "nedostojan i trunke poshtovanje".

АЛИ, и то је једно велико АЛИ, са друге стране се у овом свету дешавају ствари које искључују моралног бога.

onda te stvari koje se deshavaju takodje iskljuchuju ljubav prema deci ljudi koji ih prave.

Не него нису имали избора.

naravno da su imali izbora. ako je ovo tolko losh svet mogli su jednostavno da ne prave decu.

Али у томе је поента, ми живимо у свету где је готово до релативно скоро НЕИЗБЕЖНО било бити неморалан. Уби и силуј суседно племе пре него што оно то уради теби, жртвуј децу боговима јер не знаш од чега зависи да ли ће киша доћи а то ти је питање живота и смрти, каменуј сваког ко се издваја из заједнице, јер од кохезије зависи непосредан опстанак.

onda ja i ti ne zhivimo u istom svetu. ti su nekom vrlo negativnom svetu. npr. imamo zapise da su i pre skoro 3 soma godina su postojali nenasilni ljudi, vegetarijanci, aksete, pravedni i moralni ljudi, tako da, ako je bilo mogucje da oni budu takvi, mogli su i svi ostali, samo nisu (dovoljno) hteli.

Тема је да ли је бог морално савршен или не, а од њега би у најмању руку требало очекивати бољу моралност од најбоље моралности човечанства, моралности модерних демократијама света.

opet eurocentrizam kao neki aksiom? moderne demokratije veze nemaju sa moralom. to shto se potrefilo da iz koristoljubivih pobuda promovishu po koju moralu stvar ih uopshte ne chini moralnim sistemima.

cogito ergo deus est

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Нисам пратила причу тако да се извињавам на "упаду", али ето ја бих волела, ако је могуће, да ја поставим пар питања атеистима  facenew22222222

No problem.

Шта је атеизам?

Ateista si ako nemas veru u nijednog Boga ili bogove.

Зашто бити атеиста?

Ja sam ateista jer ne vidim dovoljno valjane razloge da bih verovao u Boga.

Да ли је тако боље?

Ne bih znao - nikad nisam bio teista. A i pitanje je neodredjeno  :drugarstvo:.

Шта атеисте чека након смрти, по њиховом схватању?

To niko ne moze da zna.

Зашто бирају да у то верују?

vec je odgovoreno gore.

Будући да је и атеизам врста вере, да ли је могуће неверовати?

Ateizam nije vrsta vere, vec odsustvo vere. Vera bi mogla biti metafizicku naturalazim, ali u njega se neveruje na isti nacin kao i u religiju, a nisu ni svi ateisti naturalisti.

Зашто се атеисти толико занимају за религију, ако је већ не прихватају?

Mene interesuje iz istog razloga zbog kojeg me interesuje politika ili filozofija - a da polemisem volim, da bi korigovao svoje stavove, i bolje razumeo tudje, kao i oni moje.

Да ли заправо покушавају сами себе да убеде у свој став тиме што ће убеђивати оне "на супротној страни"?

Ovo moze da vazi za svakoga i u vezi bilo koje teme. Katkad je istina, katkad nije - nisam vidovit  facenew22222222

Да ли су у ишта сигурни, тј да ли то уопште могу бити?

U nepostojanje Boga ne mogu biti siguran.

"Ја не разумем како је атеист досад могао знати да нема Бога, па се опет убио?“ Фјодор Достојевски

Bezi mi smisao citata.

"Ако нема Бога-онда је све дозвољено!Ако нема бесмртности душе-Зарад чега живети?!"-Достојевски

I ako ima Boga isto je sve dozvoljeno, makar po hriscanstvu.

Misljenja sam da je zivot sam sebi nagrada, a smisao svako sebi zadaje.

• Волим 1

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

Подели на овим сајтовима

Nije Bog skriven, već su ljudska čula toliko zakržljala da ga više ne mogu tako lako opaziti.

A svemocnom Bogu su ljudska cula nepromostiva prepreka?

Подели на овим сајтовима

Njemu nisu, nama jesu. Ali opet, ne i nepremostiva, već premostiva. Onog trenutka kad postanu nepremostiva, nećemo biti različiti od životinja, a to će biti kraj ljudske rase i početak rase čovekolikih majmuna... 0110_hahaha

Lutamo - u vezi tvoje prethodne tvrdnje

That God has willed to hide Himself.--If there were only one religion, God would indeed be manifest. The same would be the case if there were no martyrs but in our religion.

God being thus hidden, every religion which does not affirm that God is hidden is not true; and every religion which does not give the reason of it is not instructive.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...