Jump to content

Верници питају атеисте

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

On 11. 2. 2016. at 22:55, Grizzly Adams рече

Љубав према непријатељима је само саставни део љубави према целом створеном свету. Да направимо један мисаони експеримент - замисли себе да си неповредив и бесмртан. Људи и природа не могу да ти науде. Време те не дотиче, не стариш. И онда посматраш свет око себе. Видиш мора и планине, фантастично лепу природу. Дрвеће, птице, животиње. На крају људе као најсавршенија створења на Земљи. Све је то прелепо и радујеш се, волиш цео свет.

Онда ти у ствари и немаш непријатеље, читав свет ти је "пријатељ". Све ти доноси усхићење и радост. Тако да "волите непријатеље" више уопште није заповест и није тешко.

Само, доћи у то стање је веома тешко јер смо ми људи слаби. Ретки су успели да се успењу на те висине...

већ био надомак тог стања... ал ме заебаше Медлин Олбрајт и Кристијана А.
Подели на овим сајтовима

Само, доћи у то стање је веома тешко јер смо ми људи слаби.

Раслабљеност је од пада.

Што значи да може да се ојача и оздрави.    :)

Тако да "волите непријатеље" више уопште није заповест и није тешко.

И то што нам је то све углавном тако "тешко"  је од пада такође.

Често се иначе искрено потресем кад сагледам стање неких ствари, али гледам да не очајавам...

Подели на овим сајтовима

On 14. 1. 2016. at 11:33, Avocado рече

Rile, sve je to jasno i u redu i mislim da mogu i u klaudovo ime da govorim kada kažem da to potpuno razumemo, međutim, nije ova priča krenula kao neki naš argument o nepostojanju Boga ili nešto slično, već kao odgovor na tvrdnje druge strane.

Ako vernici izađu pred nas i pitaju kako ne uviđate da postoje večna i nepromenjiva moralna pravila i zapovesti koje potiču od Boga, valjda je razumljivo što mi odgovorimo da nam to uopšte ne izgleda tako zato što je evidentno da su sami vernici kroz istoriju sasvim očigledno za Božija pravila smatrali drugačija pravila tj. da se to menjalo i da dan danas ne možete među sobom da se dogovorite koja su to tačno pravila... da li razumeš zašto gledajući sa strane, iz naše perspektive, to izgleda tako da svaki vernik ono što mu se dopada proglasi za Božije pravilo a ono što mu se ne dopada kaže da to više ne važi ili da to ne znači baš tako kako je napisano?

Dest zapovesti i jesu date od Boga, jer su napisane njegovim "prstom" na zavetnim plocama. I mnoge druge zapovesti su date od njega, ali ono sto je vazno te zapovesti ne predstavljaju  Boziju prirodu. To su na primer zapovesti o kamenovanju. One su iskljucivo date jevrejima iz razloga da bi se zastitili od pada u idolopoklonstvo, i date su prema stanju njihovog srca. Jevreji su bili jako surovi kao i drugi narodi, pa je samim tim ocekivano da ce da dobiju i surove zakone od Boga.

Подели на овим сајтовима

On 13. 1. 2016. at 20:27, Avocado рече

- Moj Bog je svemoćan, može da uradi šta god želi i dizao je ljude iz mrtvih i hodao po vodi i dan danas leči ljude čudesno i neobjašnjivo pokazujući svoju dobrotu i svemoćnost!

:scratch_head:  A što ne izleči nekog kome je amputiran ud?

- Uozbilji se!!!!!

:)))   :dobro:

Odakle tebi to da Bog nije iscelio nikoga kome je amputiran ud? Sveti Jovan Damaskin je primer za suprotno. U vreme apostola i posle njih je bilo primera da nekome amputiraju ruku, nad njima se izvrsi jeleosvecenje i odeseceni deo sraste sa ostatkom ruke. Cak postoji svedocenje iz 80 godina gde se javila majka Bozija u jednom hramu u Moskvi. Ona je licno krstila tada mnoge koji su bili nekrsteni , i prema svedocenjima iscelila jednog coveka kome su izrasle obe amputirane ruke. Sam Hristos je iscelio vojnika kome je apostol Petar odsekao uvo.

Подели на овим сајтовима

On 13. 2. 2016. at 9:05, grigorije22 рече

Odakle tebi to da Bog nije iscelio nikoga kome je amputiran ud? Sveti Jovan Damaskin je primer za suprotno. U vreme apostola i posle njih je bilo primera da nekome amputiraju ruku, nad njima se izvrsi jeleosvecenje i odeseceni deo sraste sa ostatkom ruke. Cak postoji svedocenje iz 80 godina gde se javila majka Bozija u jednom hramu u Moskvi. Ona je licno krstila tada mnoge koji su bili nekrsteni , i prema svedocenjima iscelila jednog coveka kome su izrasle obe amputirane ruke. Sam Hristos je iscelio vojnika kome je apostol Petar odsekao uvo.

Чека се одговор "а зашто је то све било пре него што смо имали камере? Хехехех, интересантно...".   :)

Подели на овим сајтовима

On 13. 2. 2016. at 14:55, Господин Бореалис рече

Чека се одговор "а зашто је то све било пре него што смо имали камере? Хехехех, интересантно...".   :)

Ma jos bolje... zasto bog favorizuje par ljudi, ako znamo da u svetu usvakom trenutku postoje milioni ljudi sa amputiranim udovima. Svega njih par  u zapisanoj istoriji je imalo tu privilegiju da im bog licno zaceli rane.

Ti ljudi imaju svako pravo da misle da su iznad obicnih ljudi jer spadaju u jedan ekstremno redak krug onih koje je bog licno pogledao.

Otkud taj favorizam...?

On 24. 10. 2020. at 11:02, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Expand  

Подели на овим сајтовима

On 13. 2. 2016. at 15:07, cloudking рече

Ma jos bolje... zasto bog favorizuje par ljudi, ako znamo da u svetu usvakom trenutku postoje milioni ljudi sa amputiranim udovima. Svega njih par  u zapisanoj istoriji je imalo tu privilegiju da im bog licno zaceli rane.

Ti ljudi imaju svako pravo da misle da su iznad obicnih ljudi jer spadaju u jedan ekstremno redak krug onih koje je bog licno pogledao.

Otkud taj favorizam...?

Ко зна те ствари? "Фаворизма" нема.

Кад се прочита Нови Завет, види се да је (ако се деси некад) чудо увек последица вере, а никада обрнуто.

Подели на овим сајтовима

On 13. 2. 2016. at 16:14, Господин Бореалис рече

Кад се прочита Нови Завет, види се да је (ако се деси некад) чудо увек последица вере, а никада обрнуто.

Jedan si od retkih ovde, koji ne "pakuju" pravoslavlje, no ga izlažu izvorno kakvo jeste.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

On 13. 2. 2016. at 9:05, grigorije22 рече

Ja pitah zašto danas ne iseljuje takve...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

On 13. 2. 2016. at 16:14, Господин Бореалис рече

Zasto tako malo ljudi poseduje veru u toj meri da moze da se isceli? Milijarde vernika a tek par ljudi zapravo ima u sebi tu veru?

Ako je cvrsta vera u Boga (a ne sam bog) ono sto nas isceljuje, znaci li to da predmet vere i nije bitan? Ako dovoljno jako verujemo u bojler, hoce li nas ta vera moci isceliti?

Expand  

Подели на овим сајтовима

On 13. 2. 2016. at 18:05, cloudking рече
Zasto tako malo ljudi poseduje veru u toj meri da moze da se isceli?

Za mnoge Svete Oce kažu da su bili čudotvorci (npr. Sveti Nikolaj mirlikijski, koga pola Srbije slavi 19.12.) i da su mogli da isceljuju.

Ali opet, verovatno ne prihvataš to.   :)

Milijarde vernika a tek par ljudi zapravo ima u sebi tu veru?

Ko zna to? I koje crne milijarde, šačica samo ima jedna...   :)

Ako je cvrsta vera u Boga (a ne sam bog) ono sto nas isceljuje, znaci li to da predmet vere i nije bitan? Ako dovoljno jako verujemo u bojler, hoce li nas ta vera moci isceliti?

Ne, to je onda neka auto-sugestija ili placebo.

Ako se klanjaš bojleru, onda i idolopoklonstvo ili mentalna bolest... 

Čuda se i dešavaju, ko ume da ih vidi samo i kome je dovoljno. :)

Подели на овим сајтовима

Zasto tako malo ljudi poseduje veru u toj meri da moze da se isceli? Milijarde vernika a tek par ljudi zapravo ima u sebi tu veru?

Te stvari su moguće, samo ako živimo u punoj zajednici sa Bogom. Hristos dok je hodao po zemlji, je radio sva ta čuda direktno ali nikad sam od sebe, nego je bio zamoljen ili verom onoga kome je potrebna pomoć ispunjen

No za Pravoslavne kluding, nije cilj kvalitetan život na zemlji kao krajnji smisao. Mi verujemo, da će se uspostaviti Carstvo Božje a razlika koja je postojala pre Hrista i jeste upravo to obećanje, obećanje koje je ništa više i ništa manje punoća odnosa između Hrista i čoveka.

Pre Hrista nije bilo pobednika nad smrtošću, posle Hrista je ta pobeda ostala u samom Hristu, koji nas opet poziva u Njegovo Telo i Njegovu Krv, kao garant neizmerne ljubavi u obe strane.

Dakle ovde imamo na delu neverovatno precizno izraženu slobodnu volju, koja je pored vere preduslov u zajednici koju nam donosi Novi Zavet.

Vera u Hrista nije samo sadašnjost, no je budućnost. Mali broj vernika, kuka na Hrista što mu u ovom trenutku sadašnjosti ne zaceli nogu a to sve zbog toga što veruju u Apsolutno Dobro svih u zajednici a opet to je moguće samo u Carstvu Božjem.

Naša vera je ipak u očekivanju Punoće, što u ovom istorijskom trenutku na planeti zemlji nije moguće, nije nikada ni bilo moguće. 

U principu i ako poveruješ da je Hristos iscelio neke ljude i učinio čudo tipa da bogalj prohoda, onda bi ti verovatno pitao a što drugima nije u vreme svoje istorije na zemlji pomogao. Nemoguće je da Hristos pomogne onima koji to od njega ne traže i ne veruju.

Ta slobodna volja, neprikosnoven Hristov dar svojim stvorenim bićima, može naravno i tebe samog da utvrdi u tome da Bog ne postoji i da ti nisu prikladna učenja Crkve.

Tu samo vidimo na delu jednu istinsku Slobodnu Ličnost, koja se izražava u Bogočoveku ali i samom drugom stvorenom čoveku.

Vera je vera, ona je opitna, verom se živi, vera je način života a vernici nisu maloumni debili, pa da očekuješ kako ćeš nekoga prosvetliti i pokazati mu ispravnost tvoje nevere. Niti ima pravo vernik, da govori kako si ti pogrešan jer si ateista, niti to pravo ima ateista a u odnosu na nečiju veru.

Vera ne može da naškodi drugome, drugojačijemu, pa je predmet koji glasi, vi verujete u bajke Bog ne postoji potpuno nepotreban, niti je potrebno da ti na svakoj stavci insistiraš na tome, da bolje više i racionalnije znaš od vernika.

Kako god da okrenemo braća smo po prirodi. Istu prirodu čoveka delimo i ti i ja, kao i svi drugi ljudi na ovoj planeti.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

On 14. 2. 2016. at 0:19, Господин Бореалис рече
Za mnoge Svete Oce kažu da su bili čudotvorci (npr. Sveti Nikolaj mirlikijski, koga pola Srbije slavi 19.12.) i da su mogli da isceljuju.   Ali opet, verovatno ne prihvataš to.  

Ja samo ne prihvatam da je za tebe "Kažu" dovoljan dokaz da poverujes. 

Ko zna to? I koje crne milijarde, šačica samo ima jedna...

Sacica? Pa samo u srbiji imas 5 miliona hriscana. A kad kazem milijarde mislim na sve hriscane  kroz istoriju i one koji su ziveli i umrli. Kad se sve sabere mora da vas je bilo bar milijardu do sad.

A onda zamisli sledece... milijarde ljudi koji veruju u boga i mole mu se i od tih milijardu ljudi mi danas imamo svega par slucajeva ekstremnih isceljenje a i oni su vrlo sumnjivi i krajnje nedokazivi...

Nesto tu opasno ne stima. Il se vi ne molite dovoljno, il vas bog i ne voli tolko kolko zamisljate, ili... uopste nema nikog s druge strane linije ;) 

Ne, to je onda neka auto-sugestija ili placebo. Ako se klanjaš bojleru, onda i idolopoklonstvo ili mentalna bolest...

Zar nije krajnji rezultat najvazniji?

TI se molis bogu i nista ja se milom bojleru i izlecim se (nebitno dal je  u pitanju palcebo (za kojeg verujem da je glavni krivac u oba scenarija))? I sta cemo sad? Sta je bolje? Moja snazna vera  u bojler ili tvoja traljava vera u Boga?

Čuda se i dešavaju, ko ume da ih vidi samo i kome je dovoljno.

Svako moze za sebe da proglasi za cudo ono sto mu se svidja... Ako zelis da nadjes cuda ti ces da ih nadjes (sliscnosti sa sizofrenijom su slucajne). Za mene  cudo po definiciji mora da pronadje mene. Tek onda ima pravo da se svrstava u kategoriju cuda. A ne da ja ulazem mentalne napore i psihogimnastiku kako bih uobicajene stvari oko sebe tumacio kao cuda  pa onda da smaram postene ljude po forumima ;)

Expand  

Подели на овим сајтовима

On 16. 2. 2016. at 10:15, Volim_Sina_Bozjeg рече
Te stvari su moguće, samo ako živimo u punoj zajednici sa Bogom. Hristos dok je hodao po zemlji, je radio sva ta čuda direktno ali nikad sam od sebe, nego je bio zamoljen ili verom onoga kome je potrebna pomoć ispunjen

Pa i danas ga ljudi stalno mole, pa nesto ne vidim da je nastavio sa tom praksom. 

U principu i ako poveruješ da je Hristos iscelio neke ljude i učinio čudo tipa da bogalj prohoda, onda bi ti verovatno pitao a što drugima nije u vreme svoje istorije na zemlji pomogao. Nemoguće je da Hristos pomogne onima koji to od njega ne traže i ne veruju.

Ne.

Znas sta je nemoguce. Nemoguce je da od miliona bogalja kroz istoriju samo par njih poseduje "pravu"veru u boga koja je dovoljna da se iscele. To je nemoguce za jednu takvu cistu i istinitu religiju kao sto je hriscanstvo, zar ne?
Pa cak i da je moguce, to spada u ekstremno los marketing (ili po crkvenom- misionarenje)

"Dodjite kod nas, al znajte da imate vece sanse da dobijete na lotou nego da zaista iskreno poverujete  u boga te da vam on nakon toga pomogne. Al svratite svakako" 

Vera ne može da naškodi drugome, drugojačijemu, pa je predmet koji glasi, vi verujete u bajke Bog ne postoji potpuno nepotreban, niti je potrebno da ti na svakoj stavci insistiraš na tome, da bolje više i racionalnije znaš od vernika.

Ovo mozes da odstampas kao pamflet pa da ga delis kad bude sledeci prajd.

Expand  

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...