Jump to content

Верници питају атеисте

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

Не знам пријатељу. Мени постојање свих ових врста, све ове лепоте живота, ипак говори о неком смислу.

Slazem se da je priroda lepa i fascinatna (nama - posmatrcima).

No pogledaj malo dublje. 99% svih vrsta koje su postojale na zemlji su izumrele. U prirodi zivotinje ( a tu ukljucijem i ljude) umiru na najgnusnije i najbolnije nacine, od gladi, predatora... Doziveti starost je ravno cudu. Da ne pricamo o virisuma i raznim parazitima.

Ta je lepota posledica tapkanja u mraku, opipavanja i istrazivanja svih prostora za prezivljavanje prateci slepi i surovi algoritam.

Све је то тачно, али узрок свему томе је нешто друго. Патња, смерт, страдање последица је недовршености творевине (недосезања смисла њеног постојања). Но, то је друга тема.

А овај пријатељ што рече за планине чија лепота настаје померањем текстоснких плоча... dada ОК, па и уметничка слика анстаје померањем четкице и њеним тарењем о платно. Ту и лежи одговор на питање зашто ви негирате Бога: не идете даље у својим питањима од пуких научних питања, од оног КАКО? Истина није само КАКО? већ и ЗАШТО? и ЧЕМУ?.....? Запитај се одакле сила која помера тектонске плоче? Зашто их баш тако помера? Зашто их уопште помера? Одакле померање уопште? Зашто све није статично? Зашто за лепоту једног уметничког дела сматрамо да је немогуће да нема свог аутора (узрочника), а ту исту логику не примењујемо на разне, веома сложене, лепоте, механизме, организме....у природи? Зар је могуће да овако сложено биће као што је човек, нема свој ИНТЕЛИГЕНТНИ узрок? Ако је могуће, како, по којој то логици?

Evo Daglas Adams je jako simpaticno objasnio kako ateisti gledaju na takva pitanja:

Sva pozivanja na intelignanti dizajn su ustvari argumenti iz neznanja. Vidi pahulju kako je lepa - mora da postoji smisao. Vidio oblutak sto je obao - opet smisao.

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

као уметник требао би да будеш упознат са лепом реченицом - beauty is in the eye of the beholder.

као што би ти евентуално неком од нас био ружан, тако си ти својој мајци најлепши на свету.

лепота је ствар перцепције.

твоја је мана што не видиш лепоту њихових личности а уствари само њихову спољашњост. то је прилично плитко размишљање и аргумент.

bravo medo... pocinjes da kapiras da moji postovi mogu da budu i dublji od onog sto je zapravo napisano...

dakle, ako je lepota u oku posmaraca otkud vernicima drskost da prirodne lepote proglasavaju za apsolutne, time nalazeci labave dokaze za svoja uverenja... ako je lepota u oku posmatraca onda ne mozes da kazes "vidi ove lepote, nesto ovako lepo je samo bog mogao da napravi"... otkud znas da je to lepo? Lepo je mozda za tebe... e pa o sebi onda  i pricaj, nemoj da na tome temeljis religiju... :)

А овај пријатељ што рече за планине чија лепота настаје померањем текстоснких плоча... dada ОК, па и уметничка слика анстаје померањем четкице и њеним тарењем о платно. Ту и лежи одговор на питање зашто ви негирате Бога: не идете даље у својим питањима од пуких научних питања, од оног КАКО? Истина није само КАКО? већ и ЗАШТО? и ЧЕМУ?.....? Запитај се одакле сила која помера тектонске плоче? Зашто их баш тако помера? Зашто их уопште помера? Одакле померање уопште? Зашто све није статично? Зашто за лепоту једног уметничког дела сматрамо да је немогуће да нема свог аутора (узрочника), а ту исту логику не примењујемо на разне, веома сложене, лепоте, механизме, организме....у природи? Зар је могуће да овако сложено биће као што је човек, нема свој ИНТЕЛИГЕНТНИ узрок? Ако је могуће, како, по којој то логици?

Vidis... svako od ovih tvojih pitanja ima svoje odgovre  i to odavno... e sad, ja kontam da ti ne znas te odgovore, verovatno te geologija nije previse interesovala, ali nemoj na osnovu svoje neinformisanosti da pravis argumente za pravdanje nekih religijskih stavova koji zapravo nemaju utemeljenje u zdravom razumu...
пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Не знам пријатељу. Мени постојање свих ових врста, све ове лепоте живота, ипак говори о неком смислу.

No pogledaj malo dublje. 99% svih vrsta koje su postojale na zemlji su izumrele. U prirodi zivotinje ( a tu ukljucijem i ljude) umiru na najgnusnije i najbolnije nacine, od gladi, predatora... Doziveti starost je ravno cudu. Da ne pricamo o virisuma i raznim parazitima.

Ta je lepota posledica tapkanja u mraku, opipavanja i istrazivanja svih prostora za prezivljavanje prateci slepi i surovi algoritam.

смрт је последица неких других ствари, а не оних који су нам на дохват ока.

такође, смрт не можемо објашњавати ни смрћу ни рођењем, чак ни наших родитеља као ни онима пре њих.

то су неки природни процеси који су заједнички свему свету - да имају крај, а имали су свакако почетак.

такође материјалним не можемо описивати метафизику, за то имамо веру, философију, шта год коме одговара и сматра.

Bre medo banuo si odjednom i vatas se za kljucne reci van konteksta :).

Pokusao sam da obasnim Aleksandru zasto lepota prirode po meni nije dobar razlog da se pozivamo na smisao i boga. Bez smrti ne bi bilo zivota, makar ne zivota nastalog prirodnim procesima. Ne mozes posmatrati nesto i onda iznosti zakljucke na osnovu onog sto ti se svidja i sto je lepo, a ignorisati ruzno u surovo.

то је као да си рекао да твоји родитељу морају да умру да би ти живео.

не, немам ружичасте наочаре, нити тако посматрам свет.

лепота, познање смисла, живот и друго је исто толико дар колико и проклетство, у неком смислу.

Подели на овим сајтовима

Vidis... svako od ovih tvojih pitanja ima svoje odgovre  i to odavno... e sad, ja kontam da ti ne znas te odgovore, verovatno te geologija nije previse interesovala, ali nemoj na osnovu svoje neinformisanosti da pravis argumente za pravdanje nekih religijskih stavova koji zapravo nemaju utemeljenje u zdravom razumu...

Тешко да баш сви ти одговори леже у науци, али ајде нека ти буде. Међутим, ви рекосте да у свим тим "померањима" и нема никаквог "смисла". Но, добро. Утемељење у "здравом разуму"? А сам разум? Јеси ли се запитао некад о разумности разума? Има ли и он неко своје утемељење?

Заправо, одакле разум, ако је све тако, по вама, бесмислено, бесловесно, случајно? Разум тешко да може бити последица стихије, неразума.

Подели на овим сајтовима

такође, смрт не можемо објашњавати ни смрћу ни рођењем, чак ни наших родитеља као ни онима пре њих.

то су неки природни процеси који су заједнички свему свету - да имају крај, а имали су свакако почетак.

такође материјалним не можемо описивати метафизику, за то имамо веру, философију, шта год коме одговара и сматра.

Bre medo banuo si odjednom i vatas se za kljucne reci van konteksta :).

Pokusao sam da obasnim Aleksandru zasto lepota prirode po meni nije dobar razlog da se pozivamo na smisao i boga. Bez smrti ne bi bilo zivota, makar ne zivota nastalog prirodnim procesima. Ne mozes posmatrati nesto i onda iznosti zakljucke na osnovu onog sto ti se svidja i sto je lepo, a ignorisati ruzno u surovo.

то је као да си рекао да твоји родитељу морају да умру да би ти живео..
Ne, ali deca drugih roditelja su morala umreti da bi ja ziveo. Milijarde i milijarde kroz istoriju. Nema dovoljno resursa za sve, i samo najuspesnijima je dopusteno da ostave potomke.

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

Подели на овим сајтовима

Sva pozivanja na intelignanti dizajn su ustvari argumenti iz neznanja. Vidi pahulju kako je lepa - mora da postoji smisao. Vidio oblutak sto je obao - opet smisao.

Одакле онда ТИ који, ето, имаш појам смисла и говориш о смисленом и бесмисленом?

Подели на овим сајтовима

Одакле онда ТИ који, ето, имаш појам смисла и говориш о смисленом и бесмисленом?

Mislis odakle mi razum? Pa verujem da je posledica evolucije.

Подели на овим сајтовима

Mislis odakle mi razum? Pa verujem da je posledica evolucije.

Верујеш или знаш?

Подели на овим сајтовима

”Уосталом, Божији суд о томе да је светлост добра, није изречен зато што се Бог дивио било чему што је угодно нашему оку, већ зато што је предвидео корист која ће у будућности од ње настати."

”Не задовољава очи Божије све оно што је Он Сам створио, нити Он тако прихвата добра као ми; већ је за Њега добро оно што је настало по логосу умећа и што служи корисности некога циља. Наиме, Он Који је у Самом почетку Свога дела поставио циљ свега што је створио, а појединачне творевине саздао да допринесу крајњем циљу, оценио да је све добро, испитавши га према логосу Своје уметности.”

Јер, све лепоте творевине, Творац не гледа очима, већ неизрецивом мудрошћу посматра оно што постаје... Не треба, међутим, да мислимо да Писмо како се на исти такав начин (као нама) море и Богу учинило лепо и пријатно; тамо се, наиме, о ономе што је лепо расуђује логосом стварања.”

Свети Василије Велики, Шестоднев

Подели на овим сајтовима

Заправо, одакле разум, ако је све тако, по вама, бесмислено, бесловесно, случајно? Разум тешко да може бити последица стихије, неразума.

Razum nije postao nego je nastao... nije bio trenutno stvoren nego se razvijao i u tom putu nailazio na mnoge geneticke greske i nesavrsenosti... ali tada dok je razum bio u povoju i zakrzljao, bica koja su ga posedovala nisu bila kadra da sebi postave pitanje otkud razum...

Danas kada (bi trebalo da)  imamo razum, mi sebi postavljamo pitanja o njemu ko da smo ga mi izmislili... mozda mi posedujemo danas savrsen razum, ali nije uvek bilo tako...

Antropicko nacelo... prouci ga :)

Подели на овим сајтовима

Razum nije postao nego je nastao... nije bio trenutno stvoren nego se razvijao i u tom putu nailazio na mnoge geneticke greske i nesavrsenosti... ali tada dok je razum bio u povoju i zakrzljao, bica koja su ga posedovala nisu bila kadra da sebi postave pitanje otkud razum...

Danas kada (bi trebalo da)  imamo razum, mi sebi postavljamo pitanja o njemu ko da smo ga mi izmislili... mozda mi posedujemo danas savrsen razum, ali nije uvek bilo tako...

Antropicko nacelo... prouci ga :)

Како се то разум развијао? Ја схватам да се може развијати нечија свест, али разум као душевна сила човекова, тешко. Разума једноставно или има или нема. Шта је то разум био пре него што је "настао"? Још комплексније питање: одакле словесност? Та словенска реч обухвата и моћ разума али и још нешто: слободу. Одакле уметност (као парекселанс пример за словесност)? Одакле морал? Савест? Одакле нам моћ да разликујемо добро-зло, лепо-ружно,...?

Подели на овим сајтовима

Одакле морал? Савест? Одакле нам моћ да разликујемо добро-зло, лепо-ружно,...?

Pa od boga sigurno nije... jer ja boga ne poznajem a ipak imam moc da razlikujem te stvari... znaci mora da je od neceg drugog...

Подели на овим сајтовима

Bre medo banuo si odjednom i vatas se za kljucne reci van konteksta klapklap.

то је као да си рекао да твоји родитељу морају да умру да би ти живео..
Ne, ali deca drugih roditelja su morala umreti da bi ja ziveo. Milijarde i milijarde kroz istoriju. Nema dovoljno resursa za sve, i samo najuspesnijima je dopusteno da ostave potomke.
не, само најупорнијима.

чак и народ има пословицу на ту тему - не прави децу леп, него упоран.

екстремно гледано, у ратовима је силовање један од постулата асимилације територије, уосталом и ми смо црни више него наши преци плавушани  smej.gif

из другог екстрема, хомосексуализам је онда противприродан такође - јер не оставља никакво потомство иза себе.

одатле данас силовање социјалних и медицинских, да не потегнем и природне, норми да се таквој популацији омогући макар ментално да се ''размножава''.

требао би да се посаветујеш о меметици, вирусима ума и earworms-има.

Подели на овим сајтовима

Antropicko nacelo... prouci ga smej.gif

јак је разум антропије кад не уме да објасни шта уствари покреће тело - оно што уђе у њега и изађе кад човек заживи или умре.

па није ваздух сигурно, таквим ''теоријама'' се чак и медицина смеје.

реално, наука нема објашњење шта је живот, одакле, а камоли куда иде.

то се зове смисао, а лепота света је управо у томе.  smej.gif

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...