Jump to content

Интервју Владике Артемија за часопис "Печат"

Оцени ову тему

Препоручена порука

"Кажњен сам и кроз прву одлуку Синода и другу одлуку Сабора, без суда и осуде, без права на одбрану. То је чињеница. Било је дискусија на Сабору, епископа који су подржавали моја уставна права, али одлука није могла бити донета консензусом, једнодушно. Онда се прибегло гласању, нетипичном за Цркву у којој делује Дух Свети и у којој важи принцип: „Изволе се духу светом и нама свима”. Уместо тога, Сабор се претворио у градску скупштину у којој је већином гласова донета одлука."

Подели на овим сајтовима

• Одговори 189
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

• Гости
Guest srna u izgubljenom raju

mozes ti da mislis sta hoces ,ali nije ni tvoje, ni moje da mi mislimo o vladikama, pokusaj zamisliti da obicni laos u Antiohiji ili Jerusalimu (u vrijeme Apostolskog sabora u Jerusalimu) da oni misle bolje nego apostoli , znas sta bi se desilo obrezivali bi i mene i tebe i sve hriscane, a da ne govorim da bi prase mogao samo sanjati. na vladikama je da vode crkvu ,a na nama da ih slusamo i za njih se Bogu molimo heaven

Подели на овим сајтовима

Значи "Истина" Ти си монах ?

Не, узгред имам двоје преслатке дечице и да ми их Господ није подарио вероватно бих био ...

dada heaven
amin-nas

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

Не ради се о ућуткивањима,није у томе ствар,већ у деловању!

Није проблем велики кад неко нешто само говори погрешно,проблем настаје суштински тек кад се речи спроведу у дело!

О каквом деловању мислиш брате?

Јел треба владики Артемију треба забранити да дела? Да духовно руководи својим чадима?

Па да ти будем искрен мислим да сво његово духовно монашко стадо прво треба да иде код психијатра,па онда да се види ко је за хоспитализацију а ко за манастир!

То је моје мишљење...

Подели на овим сајтовима

Питање је колико је интервју веродостојан. Мислим да нико паметан не би дао интервју за тај часопис. Иначе вл.Артемије познаје како функционинише Сабор; таквих гласања је било на претек.

Овде се чак вл.Артемије, ако је ово казивање тачно, сукобио са самим Патријархом Иринејем.

Кад је Патријарх дао свој глас заједно са већином архијереја, онда је одлука донета и ми треба да се сложимо, односно да будемо послушни.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

"Кажњен сам и кроз прву одлуку Синода и другу одлуку Сабора, без суда и осуде, без права на одбрану. То је чињеница. Било је дискусија на Сабору, епископа који су подржавали моја уставна права, али одлука није могла бити донета консензусом, једнодушно. Онда се прибегло гласању, нетипичном за Цркву у којој делује Дух Свети и у којој важи принцип: „Изволе се духу светом и нама свима”. Уместо тога, Сабор се претворио у градску скупштину у којој је већином гласова донета одлука."

Тако је донет и акт у вези служења Литургије "по вековном поретку", па се нисте бунили.

Подели на овим сајтовима

. Онда се прибегло гласању, нетипичном за Цркву у којој делује Дух Свети и у којој важи принцип: „Изволе се духу светом и нама свима”. Уместо тога, Сабор се претворио у градску скупштину у којој је већином гласова донета одлука."

Па зар такав принцип није важио "до јуче" у Цркви. Блаженопокојни Патријарх Герман је биран гласањем, да не идемо даље у историју...

Подели на овим сајтовима

Pitanje duhovništa je veliki problem ako ono nije pod okriljem nadležnog Episkopa. Nije bez razloga vl.Artemije umirovljen. Ako neko misli da će Crkva doveka da toleriše neke pojave, da ne pristupa određenim potezima, može se već sada posle Sabora uveriti da nije tako.

Ето вам прилике да упропастите 2/3 монаштва у Србији, па да кренете све из почетка ... Грдно се вараш ако мислиш да ће 150 монаха ЕРП да љуби скуте оног који их вређа, гази и псује ...

извини, који су то ''ми''?

150 монаха?

ја сам чуо да су три манастира у питању а не све монаштво целе епархије.

ЕРП је епархија са најбројнијим монаштвом, и колико је мени познато (а можеш ми веровати на реч) скоро сви ће отићи или велика већина и највећи проблем и јесте што сте свих ових месеци били лоше обавештени ...Чињеница је да ће манастири постати празни и то је то, немам жељу да били шта више коментаришем све ће се видети и показати ...

Подели на овим сајтовима

''Истина'',

Ја просто у то неверујем. Мислим да ће манастири бите све многољуднији. А ви бисте могли да порадите на томе, уместо да навијате за супротно.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Pitanje duhovništa je veliki problem ako ono nije pod okriljem nadležnog Episkopa. Nije bez razloga vl.Artemije umirovljen. Ako neko misli da će Crkva doveka da toleriše neke pojave, da ne pristupa određenim potezima, može se već sada posle Sabora uveriti da nije tako.

Ето вам прилике да упропастите 2/3 монаштва у Србији, па да кренете све из почетка ... Грдно се вараш ако мислиш да ће 150 монаха ЕРП да љуби скуте оног који их вређа, гази и псује ...

извини, који су то ''ми''?

150 монаха?

ја сам чуо да су три манастира у питању а не све монаштво целе епархије.

ЕРП је епархија са најбројнијим монаштвом, и колико је мени познато (а можеш ми веровати на реч) скоро сви ће отићи или велика већина и највећи проблем и јесте што сте свих ових месеци били лоше обавештени ...Чињеница је да ће манастири постати празни и то је то, немам жељу да били шта више коментаришем све ће се видети и показати ...

Толико о љубави према косовским србима,ово је постало веома смешно
Подели на овим сајтовима

То онда и нису православни монаси. Прави монаси слушају Цркву и сва искушења у смирењу подносе. Прави монаси не дижу револуције, не скупљају петиције, не штрајкују,...

Подели на овим сајтовима

Е то сам хтео рећи, ако заиста ти калуђери оду, онда се јасно види колико је њима заправо стало до Косова и Метохије и до чувања светиња тамо. Али све у свему, ако они оду, доћи ће други калуђери, Бог ће их послати.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest srna u izgubljenom raju

То онда и нису православни монаси. Прави монаси слушају Цркву и сва искушења у смирењу подносе. Прави монаси не дижу револуције, не скупљају петиције, не штрајкују,...

osim ako nisu ziloti
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...