Jump to content

Интервју Владике Артемија за часопис "Печат"

Оцени ову тему

Препоручена порука

Vl. Atanasije nije spominjao bolest nego "zaposednutost" misleci na psiholosku "kodependant" zavisnost o oca Simeona (a to nije bolest nego psiholosko stanje coveka). A kada je spomenuo da vl. Artemije nije najbolje sa zdravljem to je bilo u fizioloskom kontekstu, u svakom slucaju ga nije nazvao ludim ili psihicki obolelim, a kad jedan episkop to nije sebi dozvolio stvarno je degutantno da to dozvoljavamo sebi mi pisaci po forumima.  

Edit: Osim sto je degutantno i sto je pravi razlog da se te stvari ne pisu, odmah vidis i primer psevdo-zilotskog odgovora na te reci u poruci LazaraD koji arhijereje SPC naziva "oni" ili "sektasi".

Подели на овим сајтовима

• Одговори 189
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Многа моја браћа су појединце жестоко критиковали и чак одстрањивали са форума (мада су многи од одстрањених заиста у многоме допринели томе) зато што су не само на непримерен начин говорили о епископима већ и зато што су износили одређене црквено-политичке и моралне сумње везане за потенцијалну црквено-моралну и литургијску неблагочестивост појединих епископа који су,по мишљењу оних који су одстранили исте,оличење Цркве,Њеног духа учености,вере и благочестивости...и то је њихово право,ја у то не улазим и имам своје мишљење о сваком засновано на животном искуству које имам после 22 године проведених у Цркви,као верник,као теолог,као човек кога "памет и очи" још нису издали.Међутим,постављам себи а и другима питање...зашто се сад не примени исти аршин и према онима који на сва уста осуђују вл.Артемија (појединци скоро да кипте од суздржавања негативног осећаја према њему!) који је,колико знам и колико видим,и даље,од Цркве и од вере,неодступајући епископ Српске Цркве (умировљен и као такав "значајан" вала колико и вл.Атанасије...на истом су по тој основи!), који живи на пољу вере и учења апсолутно исто као и пре 20,30,40 година и нико му никада од ранијих архијереја за све време његовог дугог пастирства није суштински и званично приговорио нити га прозвао и оптужио у вези са било чим од онога за шта се сад криви,већ баш сада,одједном се генерисало,поред проблема о Симеона и Предрага Суботичког,и питање његове "литургијске неподобности"? Мислим да је време да се или престане са вулгарном и површном карактеризацијом као и са разним вербалним неумесностима при разговору о једном и даље епископу Српске Цркве и разговор подигнемо на пристојнији и озбиљнији ниво или да престанемо уопште да причамо на овакав начин о еп.Артемију,као што не желимо да било ког другог епископа Српске Цркве ставимо у било који и било какав контекст пежоративног карактера.

Мој став по питању двојице оптужених за финансијске малверзације су одвећ добро познати свима да бих их понављао.Мислим да су криви,као што кривим и по мом мишљењу и искуству,у многим моментима лаковерног вл.Артемија да је требао бити мало виспренији ,са мање поверења и некритичког односа према истима и видети оно што су многи видели много раније...али то не значи да је вл.Артемије као архијереј,човек Цркве и човек који је бринуо колико год је могао у,духовном и физичком смислу,за свој страдалнички народ на Космету,човек који барем има неке принципе за разлику од многих других,заслужио да га после свега разапнемо,пилатовски оперемо руке од њега и не само бацимо у заборав,већ да га и згазимо немолосрдно! У животу је све лако бити,али бити истински човек,то је најтежи задатак стављен пред тог истог човека...али је величанствено и свеспасоносно ако се у томе успе.зато пазимо шта радимо и шта говоримо,браћо.

...надам се да ћу својим делима,речима и мислима заслужити пред Богом да будем човек.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Чињеница је да је вл.Артемије, уколико је овај интервју веродостојан, и даље један тежак проблем за СПЦ. И даље се инсистира на подвајању, непослушности и аргументима ,,завођења за Голеш планину''.

Притом се критикује институција Сабора, али истовремено се за неке ствари позива на Сабор. На пример, оптужба да су поједини епископи непослушни Сабору у вези ,,богосложења'', иако се зна да Сабор није донео јасну одлуку о томе и да половина епископа има јасан став и опредељење за ,,литургијски препород'' - чему се вл.Артемије противи. И то питање је и даље отворено, те се коначна одлука тек треба донети.

Дакле, не постоји одлука о ,,богослужењу'' како вл.Артемије мисли, али се истовремено владика позива на неправилност и нерегуларност задње одлуке Сабора о његовом умировљењу, наводно због једног броја гласова који су били против те одлуке, а гласови за умировљење су били преко две трећине. Јасно постоји инсинуација да је Сабор поступио неправилно.

Код нас се то и даље назива двоструким стандардом или лицемерством. А проблем и значај тог питања није мали. Вл.Артемије је произвео, како се наводи образложењем Синода и Сабора, духовно болесно монаштво, коме се сада, опет, даје потстицај овим интервјуом да наставе у истом духу.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

То је рекао владика Атансије да је владика болестан и да треба да се одмара.

iron2ljuba clapc clap clap

Болесни су они који немају мира(па умеју и да лажу(замисли владика лаже???еееееејјјј Србинеееее!!),а +Артемије све ове године као прави владика подноси прогоне,ово што је он написао је преблаго.Колико је само клевета и лажи речено за њега(ајде од тебе/вас ме и не чуди) него од своје браће,који ни братску руку неће да пруже свом "болесном" брату,како они кажу,него га гоне са свих могућих страна.Он барем поштује шта је САСабор рекао,за разлику од ових Синодалаца који су прекршили милион канона и ником ништа,а служе и даље "реформисану" Литургију из првих векова  clap

Црква нам је постала као посланичка скупштина.Све се може окачити мачку о реп(замисли то каже владика и нико ни барем преко да га погледа,него су то поједини прихватили као догму),али већина на Сабору је АМИН. св.Јустине Ћелиски моли Бога за нас.

Полако,они ће једном морати да отворе карте,неће моћи до краја да се иде са руком испод стола.Доћи ће и тај тренутак па ћете ваљда отворити те ваше секташке очи.

Лазаре, владике нису Синодалци, и немој више да називаш православце секташима.

што јел владика као човек није способан да лаже, одакле таква ''непогрешивост'''?

Подели на овим сајтовима

Чињеница је да је вл.Артемије, уколико је овај интервју веродостојан, и даље један тежак проблем за СПЦ. И даље се инсистира на подвајању, непослушности и аргументима ,,завођења за Голеш планину''.

Да ли ти то имаш проблем са ЛИЧНОШЋУ владике +Артемија па га називаш "тешким проблемом за СПЦ"?

Притом се критикује институција Сабора, али истовремено се за неке ствари позива на Сабор. На пример, оптужба да су поједини епископи непослушни Сабору у вези ,,богосложења'', иако се зна да Сабор није донео јасну одлуку о томе и да половина епископа има јасан став и опредељење за ,,литургијски препород'' - чему се вл.Артемије противи.

Ако ти нешто није јасно прочитај шта о томе каже Патријарх:

Takozvana „liturgijska pitanja” izazvala su, opravdano ili ne, mnoge nedoumice i podeljenost u srpskom narodu. U Vašoj Eparhiji niškoj takvih problema nije bilo. Kako rešiti te nastale probleme, i kakav je stav Crkve i Svetog arhijerejskog Sabora po tom pitanju?

– Da, to je jedno vrlo važno pitanje. To pitanje je, po meni, iskrslo potpuno nepotrebno, mada suštinski to nisu neka duboka pitanja, duboke razlike. Ali, s jedne strane možda je i dobro što je narod reagovao na takav način, verovatno strahujući od većih razlika i razmimoilaženja, pa je ustao da brani poredak koji kod nas traje gotovo vekovima. Greška je, po meni, i do jedne i do druge strane. Greška je prvo onih koji su lansirali te novine, što to nije išlo preko Crkve. Trebalo je da to bude potvrđeno autoritetom Sabora, da Sabor donese svoje mišljenje i svoj stav po tim pitanjima. A greška drugih jeste što isuviše oštro reaguju i stvaraju nimalo manje probleme od onih prvih svojom reakcijom koja je neopravdana, jer se ne radi ni o dogmama ni o suštini Liturgije. Radi se o nekim običajima koji jesu običaji, ali ne zadiru u suštinu. E sad, to je teško objasniti i svima predstaviti u u pravom svetlu. Tu apsolutno treba stati na odluci Sabora, dok se ne donesu nove odluke po dotičnim pitanjima. Treba da se držimo svi starog običaja, da se ne unose zabune u narod, jer ima prilično zabuna i reakcija. U Nišu mi nedavno jedna gospođa, vrlo čestita, kaže: „Ja više ne ulazim u ovu crkvu, ovde su novotarci!” A zašto? Sveštenik je (da li slučajno ili namerno, ne znam) propustio da navuče zavesu na Liturgiji! Dakle, narod je vrlo osetljiv, i to mi moramo imati u vidu.

Дакле, не постоји одлука о ,,богослужењу'' како вл.Артемије мисли...

Дакле, изгледа да стоји.

Код нас се то и даље назива двоструким стандардом или лицемерством.

А за ово тек немам коментар. Мод а вако говори о Владици.

Они који критикују овај форум управо због оваквих неозбиљних писанија имају право да то и чине. Пошто си писао као мод овог форума лако се може закључити да је ово и став целог форума.

Свака част Соломону, јер часно носи име свог имењака.

Подели на овим сајтовима

у чему је проблем. То је рекао владика Атансије да је владика болестан и да треба да се одмара. А да није био дорасзао види се и по овом писму које је брука за цркву.

Ево једног доброг коментара са сербианкафе.

Prijatelju, taj sajt koji preporucujes je sektaski sajt, sajt na kome se bore protiv vjere i protiv Pravoslavlja. Na tom sajtu se okupljaju iskomleksirani neostvareni ljudi koji za svoju nesposobnost krive CRkvu, sve „braneci ” je. Ovaj intervju je sramota, i to treba da se skloni od ociju javnosti, za dobro Crkve.

O cemu nesrecni Vl. Artemije prica tu?!

Svi su protiv njega, u poslednjem pitanju on čak nije sasviom siguran ni da kanonizacija o. Justina nema politicku pozadinu. Šta je on jadnik sve izgovorio ovde, to me bi pas smaslom pojeo. Pa zar je moguće da nijednom, ama bas nijednom rijecju ovaj covjek, veliki „Avva” i šta ti ja znam, nema smjernosti i poboznosti da krivicu za svoje stanje potrazi u sebi, a ne samo oko sebe.. Protiv njega Evropa, Amerika, Siptari, Sinod, Administrator, Sabor...a on obnovitelj, revnitelj, i mucenik.

Mene je stid, i zao mi ga je šta prica , i na šta je spao. Hvala Bogu da ga skinuse, ko zna šta bi sve to u buducnosti porodilo. Stvarno mi ga je zao...i zalosno je Kozaro moj sto postavljas ovo da i drugi mogu da vide ovaj jad i bijedu.

Nije ovo odbrana njegova...uh.

правдај се туђим, да оправдаш своје ...

А Адам рече: Жена коју си удружио са мном, она ми даде с дрвета, те једох.

ја ти рекох већ једном, немој да инсистираш.

претужан је коментар и недостојан православца.

Подели на овим сајтовима

Притом се критикује институција Сабора, али истовремено се за неке ствари позива на Сабор. На пример, оптужба да су поједини епископи непослушни Сабору у вези ,,богосложења'', иако се зна да Сабор није донео јасну одлуку о томе и да половина епископа има јасан став и опредељење за ,,литургијски препород'' - чему се вл.Артемије противи. И то питање је и даље отворено, те се коначна одлука тек треба донети.

Дакле, не постоји одлука о ,,богослужењу'' како вл.Артемије мисли, али се истовремено владика позива на неправилност и нерегуларност задње одлуке Сабора о његовом умировљењу, наводно због једног броја гласова који су били против те одлуке, а гласови за умировљење су били преко две трећине. Јасно постоји инсинуација да је Сабор поступио неправилно.

Код нас се то и даље назива двоструким стандардом или лицемерством. А проблем и значај тог питања није мали. Вл.Артемије је произвео, како се наводи образложењем Синода и Сабора, духовно болесно монаштво, коме се сада, опет, даје потстицај овим интервјуом да наставе у истом духу.

где се то инсистира на подвајању, кад владика сведочи да му не пада на памет да прави раскол?

критика је сасвим ок, не видим у чему је проблем. и теби је дозвољена критика владикиног мишљења, па ти не видиш никакво зло од тога, зар не?

постоји одлука о наставку претходног начина, док се не утврди комисијски другачије.

молим те, да ти не надолази више таква потреба да откуцаш да једног владику назовеш лицемером, а још мање смо ми мерило нечије духовности, јер не бројимо туђе него своје.

Подели на овим сајтовима

Ја вас молим да пратите Синодска и Саборска саопштења и актеална дешавања у СПЦ, а везано са полемикама и аргументима од стране епископâ.

Ако сам рекао да је нешто лицемерно, нисам ни оклеветао ни вређао Владику. Молим вас да прекинете са сентименталношћу и почнете се бавим конкретним проблемима. Ако желите да дајете коментаре.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Молим вас да прекинете са сентименталношћу и почнете се бавим конкретним проблемима. Ако желите да дајете коментаре.

Да ли и у констатцији да је владика +Артемије "и даље један тежак проблем за СПЦ" постоје сентименти?

Ово је директан напад на владику. Значи не на то шта он ради, нити шта мисли, нити шта говори. Е, оваква костатација је пример када неко има проблем са нечијом ЛИЧНОШЋУ.  0202_238

Подели на овим сајтовима

..Ава Јустин је канонизован. На заседању истог Сабора кажњено је његово прво духовно чедо, а томе су, како у разговору за „Печат“ објашњава умировљени владика рашко-призренски Артемије, углавном допринела преостала тројица његових синова. „То је чињеница која збуњује или сама по себи много говори“.

...

Овај почетак интервјуа много говори. Нећу рећи да је ово лицемерно. Али је увод у даље поистовећивање владике Артемија са ,,изабраницима Божијим''. Из увода већ видимо да су ,,браћа'' издала изабранога, ваљда сматрајући се за неког попут праоца Јосифа. Касније се појављује поређење са св.Марком Ефеским. То заиста говори нешто само по себи.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

..Ава Јустин је канонизован. На заседању истог Сабора кажњено је његово прво духовно чедо, а томе су, како у разговору за „Печат“ објашњава умировљени владика рашко-призренски Артемије, углавном допринела преостала тројица његових синова. „То је чињеница која збуњује или сама по себи много говори“.

...

Овај почетак интервјуа много говори. Нећу рећи да је ово лицемерно. Али је увод у даље поистовећивање владике Артемија са ,,изабраницима Божијим''. Из увода већ видимо да су ,,браћа'' издала изабранога, ваљда сматрајући се за неког попут праоца Јосифа. Касније се појављује поређење са св.Марком Ефеским. То заиста говори нешто само по себи.

брате, и ти ја смо свесни колико може интервју да се наштима само питањима, а камоли како могу да изгледају одговори у поменутом контексту ...
Подели на овим сајтовима

...

брате, и ти ја смо свесни колико може интервју да се наштима само питањима, а камоли како могу да изгледају одговори у поменутом контексту ...

Имаш право. А могу да замислим какве ће тек бити расправе између епископâ, ако се овај интервју покаже као веродостојан.

Није то случајност што нам се дешава. Многи православни су присвојили веру као крајњи идеологизам. Створила се идеолошка параноја о заверама, продаји вере, унијаћењу, итд. А сасвим је супротна стварност. Католици требају да нам буду најближи са којима треба да проналазимо (истражујемо, проверавамо и испитујемо) наш идентитет Католичанске Цркве, у смислу дијалога и потврђивања православне истине и вере.

Зато су се узнемирили духови, јер ће се показати ко је какав. Жалосно је гледати како неки старији и искусни у Цркви имају слабости по том питању. Владика Атанасије се изјаснио поводом тога, када је реч о вл.Артемију, назвавши га ,,уско конзервативним''. И то свакако није вређање, није увреда. Постоје термини који су у складу са реалним процењивањем стања.

Ако је моје изјашњавање тешко и шкоди некоме, онда нећу више коментарисати на овој теми. Можда и све што говорим јесте истина, али ако то радим на погрешан начин, ту су браћа да ме упозоре.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Svašta.

Pa mišljenje da je neko konzervativan ne mora da znači obavezno slabost.

Pa vječiti je "derbi" između konzervativaca i liberala u mnogim zemljama za vlast,i šta bi sada to trebalo da znači u ovom slučaju?

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...