Jump to content

Шта се дешава са душом детета које је убијено абортусом?

Оцени ову тему

Препоручена порука

истина, све зависи од ситуације.

али ми ионако сад причамо о теорији.

да је конкретан случај у питању, не бих се ни мешао, нити бу размишљао о томе.

то је на ономе коме се дешава, а моје је да се молим онда.

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат

Pa mi, nego ko, mislio sam potenciramo ovde, u razgovoru, s kim pricas uopste?

Наравно да знам са ким причам,него уједно питам да ли је то ваше произвољно мишљење или то можете како се очекује потријепити неким званичним ставом Цркве по том питању.
  Цитат

E super, sad mi reci gde je granica izmedju ova 2? Sta je milost Bozija a sta blagodat? Mogu li ovo dvoje da se tako nozem odvoje?

Граница у овом случају је одвојеност од Бога.
  Цитат

Ko dobije milost Boziju gde obitava? U Raju? U paklu? Treceg nema... a izmedju ova dva postavljen je nepremostivi jaz "tako da jedni ne mogu drugima, sve i da hoce" (sravni sa jevandjeljem o Lazaru i bogatasu)...

Обитавају у паклу.Међутим пакао је како кажу неки богослови последња милост Бога према грешнику.Некрштена дјечица не обитавају у мукама,бивјући да на њима почива велика мислот божија,али због своје рањене неосвећене природе која на себи носи прародитељско проклетство не могу да виде Светлост Свете Тројице,него обитавају у духовној тами.
  Цитат

Obzirom da ti tvrdis da njeno pobaceno dete ide iz tame u tamu, kako ce se ova majka spasti?

Њено покајање не може да замијени крштење дјетета. Оно што мајка може то је упрво покајање да моли  Господа да олакша судбину њеног дјетета,и да буде воља његова јер Он најбоље зна шта је свакоме потребно. Овдје се очигледно показује проблематичност крштења и неповјерење у Цркву,тако да треба допунити аквилове ријечи :

Цитат

Ne moli se jer nisu deo tela Hristovog.

То је један дио.Али прави одговор зашто то Црква ради је – због љубави.Благодат црквене молитве коју некрштени не може да прими,само увећава његове патње.Таква благодат се окреће против човјека.Карелин је нагласио да постоји и метафизичка страна проблема,то је чињеница да некрштени у загробном животу остаје у власти демона и у ропству првородног гријеха. Ван Крштења не може бити спасења зато што једино у Светој Тајни Крштења Голготска Жртва постаје жртва у односу на онога који се крсти као принета лично за њега. Пре Христовог доласка на земљу душе умрлих су се строваљивале у ад, укључујући и душе деце. Кад би деца могла да буду спасена својом личном невиношћу, нечињењем свесних грехова на нивоу рефлексивне појединачности својих радњи тада и у доба Старог Завета душе деце не би одлазиле у пакао и чекале када he доћи време искупљења и спасења. Ko he чисто извадити од нечиста? Нико (JOB. 14, 4).
  Цитат

Што се тиче овога да би забрана абортуса могла да има далекосежне последице ту се слажем,

Само озакоњивање абортуса морално квари друштво.

1. kad bi bilo moje PROIZVOLJNO misljenje ne bih ga ni iznosio ovde... to je valjda jasno...

zvanicni stav Crkve po tebi ocigledno podrazumeva nesto obavezno deklarativno - forma zatvorenog tipa,

gde vise nema mesta za nepredvidivost koju zivot redovno nosi sa sobom... u ovome se definitivno razilazimo u misljenju...

Crkva ima zivot po Jevandjelju, kroz koji Duhom Bozijim uvek obuhvata sva pitanja, i na njih daje uvek

Logosne odgovore, u njoj nema nelogicnosti, narocito ne sustinskih, bitijnih...*

2. Odvojenost od Boga koja nije mucenje?  bliss jeeee Crkva ovakvo ucenje nikad nije imala, ili sam ja nesto golemo propustio u medjuvremenu...

Kakvo je uopste stanje coveka koji niti se muci niti blaguje? Nekakva praznina? Ali moze li kogod da bude

prazan od Boga a da to istovremeno nije mucenje za njega? Prica o Lazaru i bogatasu jasno nam kaze da ne moze...

...

*Ponovo cu da postavim par pitanja, onako kratko:

- Kako moze majka da nasledi Carstvo Bozije i sva njegova blazenstva (a pokajanje joj to neumitno omogucava), a da njeno dete kome je ona bila dzelat to ne moze?

Znaci sta smo dobili? Ili ce majcin Raj da bude okrnjen (?!) njenom tugom zbog deteta, ili je Bog ispao

nepravedan, Boze prosti, napravivsi ovakav ontoloski previd tako da majka ubica moze da se pokaje i blaguje, a ubijeno i nicim duzno dete ispasta zauvek...

Nadam se da uvidjas ogromnu supljinu u ovakvom ucenju, pa ako cemo dalje da nastavimo pricu, molim te

obrati paznju na ovo pitanje i daj neki validan i logican odgovor...**

...

- i ovo "Пре Христовог доласка на земљу душе умрлих су се строваљивале у ад, укључујући и душе деце. Кад би деца могла да буду спасена својом личном невиношћу, нечињењем свесних грехова на нивоу рефлексивне појединачности својих радњи тада и у доба Старог Завета душе деце не би одлазиле у пакао и чекале када he доћи време искупљења и спасења."

Kakva nelogicnost...

Pre Hrista, brate, svi su bez izuzetka isli na isto mesto jer je Raj bio zakljucan, od Njega pa na dalje je otkljucan... Tako da ne znam kakva je ovo misao i kakve veze ima sa nasom pricom?

.....................

**I dodao bih: nije nepoverenje u Crkvu ako neko izrazi nepoverenje u jednog njenog bogoslova, nego ce to pre biti izvestan idolatrijski odnos prema tom coveku kao prema "nepogresivom" po pitanjima vere...

Kad uzmes ovo i saberes sa idejom medjustanja, tj. nekakvog polupakla/nirvane(?), lako ces doci do zakljucka odakle duva vetar...

Svaka cast i postovanje o. Rafailu, ali ovde je nekako bas omasio sustinu...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат
  Цитат
  Цитат

Ајде да разјаснимо нешто: да ли ти кажеш да је учење Цркве да се деца која су убијена у утроби мајке не спашавају?

Cekaj,rijec spasiti ima  dva apsketa,tako da ne znam na sta mislis?
Нека буде онај аспект који се односи на покајаног разбојника (некрштеног ни водом ни Духом) коме је Христос рекао "Заиста ти кажем, још данас ћеш бити са мном у Рају".
еманил, јел ме ти то "кулираш"?

Кулира ме.  :)

Него, паде ми напамет још нешто. Шта је по тој теорији са ментално поремећеном децом која живе по установама?

Baner-Pouke.jpg

Подели на овим сајтовима

Deca koja su abortusom ubijena jesu mučenici.Nosiocima lika Božijeg uskraćen je ulazak u ovaj svet.Oni ostaju i dalje sa tim likom Božijim koji ih čini pričasnicima Carstva Božijeg.Gospod  je rekao za decu ; Da je takvih Carstvo Nebesko,njima pripada Carstvo.Isto je i kod spontanog pobačaja.Bog ne sudi decu koja su abortirana,oni su mučenici dostojni Bo+ijega Carstva.

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат
  Цитат
  Цитат
  Цитат

Ајде да разјаснимо нешто: да ли ти кажеш да је учење Цркве да се деца која су убијена у утроби мајке не спашавају?

Cekaj,rijec spasiti ima  dva apsketa,tako da ne znam na sta mislis?
Нека буде онај аспект који се односи на покајаног разбојника (некрштеног ни водом ни Духом) коме је Христос рекао "Заиста ти кажем, још данас ћеш бити са мном у Рају".
еманил, јел ме ти то "кулираш"?

Кулира ме.  klapklap

Него, паде ми напамет још нешто. Шта је по тој теорији са ментално поремећеном децом која живе по установама?

ментално поремећена деца ће пре нас ући у Царство Небеско.

Ако нас Богочовек Својим Телом чини светима на Сабрању кроз причасност Евхаристијом, долазимо и до парадокса који потврђује да ни ментално болесна деца нису искључена не само из Домостроја спасења него ни из светости...

Подели на овим сајтовима

• 4 years later...

U Crkvi se mogu naći razne molitve i akatisti koje bi majke koje su počinile abortus mogle da čitaju; takođe ima cijelo molitveno pravilo pokajanja koje može čak i neko drugi da obavi u ime svojih bližnjih koji su počinili to nedjelo a i ne kaju se na pravi način ili nisu religiozni.. Molitveno pravilo potiče iz Rusije i može se naći u našim manastirima. U uvodu stoji: "Ovo pravilo je prepodobnoj shimonahinji Antoniji iz Sveto-Nikoljskog, Černoostrovskog ženskog manastira, Rusija, dala Presveta Bogorodica, a blagoslov da se ovo pravilo deli dali su shiiguman Kukša Odeski i Amfilohije Počajevski (obojica proslavljeni)".

Pravilo se sastoji se od najuobičajenijih molitava koje čitamo svakodnevno, dakle od U ime Oca i Sina, do Oče naš, Simvol vjere, Psalam 50, Otvori nam dveri milosrđa.. ali i od posebnih, vrlo potresnih molitava. Sve sa odr.tj.velikim brojem metanija.  

Подели на овим сајтовима

Da podsetim,jedan od Akatista je već postavljen na ovoj temi: 

On 14. 5. 2010. at 16:35, ivana626 рече

http://www.molitveni...edomorstva.html

Покајни акатист за жене које су убијале децу у утроби својој

Dijana, ako imaš mogućnosti, zaista mislim da bi bilo dobro da postaviš i  taj o kome si upravo govorila.

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

Ne mogu da ubacim foto (baš mi krivo sad) ali prekucaću.

To je brošurica, (ja sam uzela nekoliko u man.Bele Vode, da širim dalje), kod o.Serafima koji je aktivan u edukativnoj misiji Crkve, izmedju ostalog, propagirajući knjigu Flavijan 

Na naslovnoj strani je ikona (zaista joj ne znam porijeklo, ali je vidjam po crkvama) Gospoda koji tuguje zatvorenih očiju sa izrazom nijeme patnje bez riječi i suze, klečeći i  pritiskajući čelo lijevom rukom, nad malim mrtvim čovječićem  na Njegovom desnom dlanu 

dakle u slj.postu tekst, od riječi do riječi

Подели на овим сајтовима

On 10. 10. 2014. at 8:47, Дијана. рече
Na naslovnoj strani je ikona (zaista joj ne znam porijeklo, ali je vidjam po crkvama) Gospoda koji tuguje zatvorenih očiju sa izrazom nijeme patnje bez riječi i suze, klečeći i pritiskajući čelo lijevom rukom, nad malim mrtvim čovječićem na Njegovom desnom dlanu

Abortus-ikona.jpg

• Волим 1

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

МОЛИТВЕНО ПРАВИЛО ЗА ДЕЦУ УБИЈЕНУ У МАЈЧИНОЈ УТРОБИ

ОВО ПРАВИЛО ЈЕ ПРЕПОДОБНОЈ СХИМОНАХИЊИ АНТОНИЈИ ИЗ СВЕТО-НИКОЉСКОГ, ЧЕРНООСТРОВСКОГ ЖЕНСКОГ МАНАСТИРА, РУСИЈА, ДАЛА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА, А БЛАГОСЛОВ ДА СЕ ОВО ПРАВИЛО ДЕЛИ ДАЛИ СУ СХИИГУМАН КУКША ОДЕСКИ И АМФИЛОХИЈЕ ПОЧАЈЕВСКИ (ОБОЈИЦА ПРОСЛАВЉЕНИ)

Колико је било урађено аобртуса или прекида трудноће, толико је пута потребно поновити ово молитвено правило. Још је потребно за свако дете купити одело и крст и то однети у цкрву (да се намени за сиромашну децу), или  у дом за незбринуту децу.

Сви они који су користили разне отрове, лекове, спирале или било каква друга средства која спречавају зачеће у утроби, треба ово правило да испуне  по пет пута за сваку годину у којој су користили та средства.

Ово правило треба да испуне и они који су имали спонтане прекиде трудноће.

Овим молитвеним правилом можемо се молити уместо других, који или не могу или неће да се моле, уместо мајки, очева, сродника и познаника, и тиме искупљивати њихове грехе. Сви они који добросавесно испуњавају ово правило, удостојиће се виђења помилованих душа тих младенаца за које су се молили. Такође и земне поклоне радити за оне који то не могу, јер за свако дете убијено у утроби треба урадити 160 земних поклона. Немоћни могу радити земне поклоне постепено и после прочитаних молитава.

У многих у нас, у роду, се скупило на десетине таквих грехова. Ако не буде покајања кроз било кога из рода у којему су такви тешки греси, онда је живот таквих породица у веома великој опасности: долази до развода бракова, до погибије супруга, деце.

Посматрајући резултате, код  оних који су испуњавали ово молитвено правило, видимо сасвим другу слику: доводи се у ред породични живот, исправљају се деца, мужеви, сродници, али не сви одмах, него по мери молитве наше и искупљивања грехова за све оне душе које су биле убијене у роду.

Сваке године у православним земљама се ураде милиони абортуса, милиони убистава недужне деце.

Питао је неко: “Господе, зашто ти не пошаљеш нама измученима умне и честите људе, добре заштитнике наше земље?”   И чуо је одговор: “Ја сам вам их послао, али сте их ви убили у утроби жена ваших”.

И поред тога што урадимо ово правило, треба да наставимо да се кајемо за почињене грехе до краја живота са ндом да ће нам милост Божија опростити.

МОЛИТВЕНО ПРАВИЛО

У име Оца, Сина и Светога Духа. Амин.

Боже, милостив буди мени грешној(м). (поклон)  

Господе Исусе Христе, Сине Божији, ради молитава Твоје Пречисте Мајке и свих Светих, помилуј нас. Амин.

Слава Теби, Боже наш, слава Теби.

Царе небески, Утешитељу, Душе истине, који си свуда и све испуњаваш, ризнице добара и даваоче живота, дођи и усели се у нас, и очисти нас од сваке нечистоте, и спаси, Благи, душе наше.

Свети Боже, Свети Крепки, Свети Бесмртни, помилуј нас. (трипут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у веки векова. Амин.

Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, имена Твога ради.

Господе, помилуј! .

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и  у векове векова. Амин.

Оче наш, који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као и  на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од лукавога.

Символ вере

Верујем у једнога Бога, Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог.

И у једнога Господа Исуса Христа, Сина Божјег, Јединородног, од Оца рођеног пре свих векова; Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог, рођеног, не створеног, једносуштног Оцу, кроз кога је све постало;

Који је ради нас људи и ради нашег спасења сишао с небеса, и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве и постао човек;

И Који је распет за нас у време Понтија Пилата, и страдао и био погребен;

И Који је васкрсао у трећи дан, по Писму;

И Који се вазнео на небеса и седи са десне стране Оца;

И Који ће опет доћи са славом, да суди живима и мртвима, Његовом Царству неће бити краја.

И у Духа Светога, Господа, Животворнога, Који од Оца исходи, Који се са Оцем и Сином заједно поштује и заједно слави, Који је говорио кроз пророке.

У једну, свету, саборну и апостолску Цркву.

Исповедам једно крштење за опроштење грехова.

Чекам васкрсење мртвих.

И живот будућег века. Амин.

Ви који се у Христа крстисте, у Христа се обукосте, алилуја (три пута) (Јелици во Христа крестистесја, во Христа облекостесја, алилуја)

(детету убијеном у мајчиној утроби треба дати мушко име)

Свети Јоване Крститељу, крсти мога младенца (име), у утроби измученога, у тамници у којој седи.

Света великомученице Варвара, сједини са Црквом мога младенца (име), у утроби измученога, у тамници у којој седи.

Свети Симеоне Богопримче, како си узео Христа на своје руке, узми и мога младенца (име), у утроби измученога, у тамници у којој седи.

Света пророчице Ана, прихвати мога младенца (име), као мајка крсна, у утроби измученога, у тамници у којој седи.

За свако дете убијено у утроби урадити 160 земних поклона-метанија:

48 пута= Царе Небески… (и 40 земних поклона),

48 пута= Оче наш… (и 40 земних поклона),

48 пута=Псалам 50… (и 40 земних поклона),

Помилуј ме, Боже, по великој милости својој, и по обиљу милосрђа свога очисти безакоње моје. Опери ме сасвим од безакоња мога, и од греха мога очисти ме, јер ја знам безакоње своје и грех мој стално преда мном.Теби јединоме сагреших, и зло пред Тобом учиних, да се оправда у речима својим и да победи кад ти суде. Гле, у безакоњима се зачех, и у гресима роди ме мати моја. Јер гле, истину љубиш, и јављаш ми незнано и тајно свемудрости своје. Покропи ме исопом, и очистићу се; опери ме, и бићу бељи од снега. Дај ми да чујем радост и весеље, да се прену кости потрвене. Одврати лице своје од грехова мојих, и сва безакоња моја очисти. Срце ми чисто саздај, Боже, и дух прав обнови у мени. Не одбаци ме од лица Твога, и Духа Твога Светога не одузми од мене. Дај ми радост спасења Твога, и духом владалачким учврсти ме. Научићу безаконике путевима Твојим, и непобожним ће се обратити Теби. Избави ме од крви, Боже, Боже спасења мога; Обрадоваће се језик мој правди Твојој. Господе, отвори усне моје, и уста ће моја казивати славу Твоју. Јер да си хтео жртве, принео бих; за жртве паљенице не мариш. Жртва Богу је дух скрушен; срце скрушено и смерно Бог неће презрети. По благости својој, Господе, чини добро Сиону, нека се подигну Зидови јерусалимски. Онда ће Ти бити миле жртве правде, приноси и жртве паљенице; тада ће метати на жртвеник Твој теоце.

(уместо 50.-ог Псалма, немоћнима се разрешује читање 48 пута Исусове молитве: Господе Исусе Христе, Сине и Речи Божија, Богородице ради, помилуј ме грешног/у)

48 пута= Отвори нам двери милосрђа… (и 40 земних поклона).

Отвори нам двери милосрђа, благословена Богородице, да не пропаднемо ми који се у Тебе надамо, но да се Тобом избавимо од беда, јер си Ти спасење рода хришћанскога

После завршеног молитвеног правила до саме смрти треба читати сваки дан следећу молитву (три пута у току дана):

ГОСПОДЕ, ПОМИЛУЈ ЧЕДО МОЈЕ, УМРЛО У УТРОБИ МОЈОЈ. ГОСПОДЕ, ИСУСЕ ХРИСТЕ, СИНЕ БОЖИЈИ, РАДИ ТВОГА МИЛОСРЂА И ВЕРЕ И СУЗА МОЈИХ, КРСТИ ГА У МОРУ ИЗОБИЉА ТВОЈИХ И НЕ ЛИШИ ГА СВЕТЛОСТИ ТВОЈЕ БОЖАНСТВЕНЕ.

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

Ta djeca ne samo sto su mucenici nego su i od svih
nama znanih grijehova slobodni, osim naravno
praroditeljskog. Ali zar nije njihovo mucenistvo
krstenje u krvi.
Ta djeca su kao angeli.

u Hristu
o Strahinja

http://www.svetosavlje.org/listarhiva/Home.aspx/Topic?topicId=2651

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Sta li je sa svetima koji nisu bili krsteni, ali su
povjerovali u Hrista i za Njega postradali?! Hoce li
ova knjiga da kaze da oni nisu sveti, jer nisu bili
krsteni?
Ova djeca nisu dobila priliku da budu krstena ili pak
da cuju Blagu Vijest. Kako mi neko moze objasniti da
ih Bog, koji je Ljubav, odbacuje i zasto?
Zar Bog ne zavolje covjeka tako "da je i Sina svoga
jedinorodnoga poslao u svijet"?
Zar ne voli jednako svakoga covjeka, a pogotovo
"jednoga od ovih malih"?
Zar Onaj koji je "otvorio oci rodjenome slijepcu", ne
moze otvoriti "duhovne" oci nerodjenome?
Zar nije "Blagosloven Bog, koji osvecuje i prosvecuje
svakoga covjeka koji dolazi na svijet?!", a ova djeca
su itekako dosla na svijet, samo sto im je put ka
rodjenju nasilno prekinut.
Zar Boga Ljubav mozemo smjestiti i natjerati u sistem
i odrediti mu pravila?
Zar smo mi ti koji cemo da sudimo nerodjenoj djeci,
jer ne ispunjavaju nase standarde - koje postavljamo
pozivajuci se na Boga, ili hocemo da Bogu odredimo
pravila ponasanja - da budemo kao onaj Veliki
Inkvizitor iz Karamazovih, pa da Mu kazemo: "To je
tako i tako, oni nisu krsteni i nema im spasenja, ako
ne prihvatas ne trebas nam!"?!
Zar to dijete u majcinoj utrobi nije ziva ikona
Gospoda Isusa Hrista, pa samim tim i ziva licnost. Ili
cemo da dozvolimo sebi da sudimo, da li je to covjek
ili ne?!
I da zavrsim sa pitanjima - u tekstu se kaze
(parafraziram) da je abortus na neki nacin ubijanje
duse. Kako? Jeli to znaci, da bas i nije dopusteno
svakome (u ovom slucaju ubijenoj djeci), da se "ne
boji onih koji ubijaju tijelo, a dusi ne mogu
nauditi"?

o Strahinja

http://www.svetosavlje.org/listarhiva/Home.aspx/Topic?topicId=2651

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Када и животиње бране своје младунце , а поједини људи...

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...