Цвеле1993 Написано Септембар 1, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2010 Latinica nije nesluzbeno pismo! Samo od sveke individue zavisi kojim ce pismom napisati nesto. Ne od nekih mracnih sila. Kraj price. У Републици Србији службено писмо је ћирилица. Крај приче, такође. Никакве мрачне силе, писмо наших предака које тако немилосрдно уништавамо. Чланак је тачан до последње тачке. Тако је! Ко се одриче свог писма, тај се одриче своје културе и националног индетитета. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Септембар 1, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2010 Тачно је да се култура једног народа изражава и писмом, али само писмо није култура народа. Тако и српска култура је исписана добрим делом латиничним писмом. Ко се одриче своје културе, зато што се одриче писма, које је узгред српско писмо, тај се одриче националног индетитета, а знаменити Срби који су своје мисли бележили латиничним писмом захваљујући таквима постају туђ национални индетитет. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evdokija Написано Септембар 1, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2010 *Српски стандардни језик је, као ни један други европски језик, несрећно ''располућен'' двоизговорношћу (екавско-ијекавском) и двоазбучношћу (ћирилићко-латиничком). Да је то добро, било би тако код других, паметнијих и практичнијих народа. Како језик не познаје државне границе, јер припада цијелом народу без обзира на то гдје живи, на свим странама треба радити на уједначавању стандардног језика у јавној употреби на цијелом српском језичком простору. Срби треба да пишу ћирилицом, као својим националним писмом и писмом своје десетовјековне културе, а треба да знају и латиницу јер су њоме у минулом вијеку штампана многа дјела српских аутора. (Успут: и ћирилица је међународно писмо - њиме пише више народа са више стотина милиона становника).* Говоримо српски : с лакоћом до језичке културе - Милорад Телебак (најзначајнији лингвиста Српске). - 3. измијењено и допуњено изд. - Бања Лука : Републички педагошки завод, 2004 (Стр.12-13) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evdokija Написано Септембар 1, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2010 Грешком ми је исти текст прошао два пута. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Септембар 1, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 1, 2010 Заиста не знам коме смета ћирилица моја драга, кад је законским и подзаконским актима регулисана употреба језика и писма националним мањинама. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 1, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2010 Заиста не знам коме смета ћирилица моја драга, кад је законским и подзаконским актима регулисана употреба језика и писма националним мањинама. Koliko ja vidim samo "cirilicarima" smeta latinica a ne obrnuto. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
uros Написано Септембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2010 Ja sam mega-"cirilicar" ali mi to uopste ne smeta da pisem latinicom (doduse na papiru mi slabo ide kad pisem na srpskom). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evdokija Написано Септембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2010 Заиста не знам коме смета ћирилица моја драга, кад је законским и подзаконским актима регулисана употреба језика и писма националним мањинама. Koliko ja vidim samo "cirilicarima" smeta latinica a ne obrnuto. Колико ја видим ''латиничари'' су рјешили свој проблем врло ефикасно, мада сачувај, Боже, и саклони - покрстише, протјераше, маљем у главу .... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
shalom777 Написано Септембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2010 Ljudi, koji problem imate sa latinicom- šta vam konkretno smeta ? Ali iskreno... hvala 0442_feel Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Септембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2010 1405_love Људи, па да ли по свакој теми сматрате за неопходност да се јавите у свом пуном "сјају"? Никада ниједном речју се нисам успротивио људима који своје мисли износе латиницом, али да ли заиста и по овом питању, ради љубави према Богу у људима, требамо прихватити оно што је потпуно несхватљиво. Па замислите, да у било којој другој држави где је официјелно писмо латиница, интелектуалне снаге "потегну" питање зашто се не пише ћирилицом? Да ли постоји бар нека граница коју нећемо прећи, зарад циљева које нам поставише други? Наравно, понављам, да немам ама баш ништа против људи који пишу латиницом, али бар имајте толико љубави према нама припростима, који пишемо и ћирилицом и latinicom, pa nas nemojte "propitivati", зашто у Србији волимо да пишемо ћирилицом .... algabacaju algabacaju algabacaju "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Цвеле1993 Написано Септембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2010 Ljudi, koji problem imate sa latinicom- šta vam konkretno smeta ? Ali iskreno... hvala algabacaju Ако пишем енглески, латиница је у реду, а ако пишем латиницом српски језик, то је онда глупо, ружно и тужно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Цвеле1993 Написано Септембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2010 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
šangaj Написано Септембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2010 Руси су лепо то решили... Али оно што Хитлер и Наполеон нису успели... Мекдоналдс јесте. ЧЕКАМ ВАСКРСЕЊЕ МРТВИХ И ЖИВОТ БУДУЋЕГ ВЕКА Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Цвеле1993 Написано Септембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2010 Ja sam da se na javnim mestima zajedno koriste srpski-ćirilica i engleski-latinica.. klapklap klapklap klapklap Странцима је исто неразумљива "српска" латиница, као и наша ћирилица. Ево, примера, ознака за забрањено пушење. Неки кажу да мора бити на "српској" латиници да би странци разумели. Замислите странца да види ово: Дал' би разумео овај знак? А сад, ставите се у улогу странца, Ви сте рецимо у Кини. И налетите на овај знак: Дал' би га разумели? Тако да, негде не мора да се пише чак енглески. Али, ћирилица свуда. У Јапану све је на њиховом језику и писму, а испод тога мањим словима на енглеском. Као што човек не може имати два господара, тако ни држава - два писма. Ал' је поређење, боли глава. Свеједно, заборавите шта сам писао. У Царству Небескоме (ако Бог да да биднемо тамо) неће бити писма. Али, треба писати ћирилицом, јер у противном си шоња, и не знаш да цениш део свог културног наслеђа. dada Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Цвеле1993 Написано Септембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2010 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука