Gospodin Jakov Написано Децембар 3, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 3, 2009 Ja pisana slova uvek pišem ćirilicom, a štampana latinicom. Ne znam ni ja zašto? A na kompu mi mrsko da menjam 0104_cheesy ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SANJA Написано Децембар 3, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 3, 2009 Pa i mene mrzi da menjam na kompu. Kad izađem na fb latinica, pa na drugi sajt opet latinica, pa na pravoslavlju menjaj na ćirilicu...ajoj, ma ko će da se smara time... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
сербон Написано Децембар 3, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 3, 2009 А како би лепо било да сте за ову прилику бар, на овој теми, учинили напор следећи: SHIFT+ALT и ствар је где треба Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vizantiona Написано Децембар 3, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 3, 2009 Ево ја ћу бар овде да се потрудим и напишем нешто на ћирилици.Пошто споро куцам а нисам вична да стално мењам фонт већином пишем латиницом.Надам се да ми не замерате због тога. Бог је љубав што небо спушта к земљи и човек је љубав што земљу диже к небу!!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gospodin Jakov Написано Децембар 3, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 3, 2009 Men' se čini da može i Alt+Alt ili Win+Win ne sećam se.... :smiley: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vizantiona Написано Децембар 3, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 3, 2009 Бог је љубав што небо спушта к земљи и човек је љубав што земљу диже к небу!!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zoricadjurdjic Написано Децембар 3, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 3, 2009 Па јесте, мало је компликовано стално мијењати писмо на компу за разне сајтове итд. А и ја сам годинама користила искључиво латиницу, и у томе нисам видјела ништа лоше. И у томе не би ни било ништа лоше, када се не би умјесто нашег дивног писма и слова почела уводити временом слова која уопште нису карактеристична за наш језик мислим на дупло в, или ипсилон, или сх умјесто ш и да не набрајам више. Још мало дјеца неће ни учити ћирилицу, а и ово мола српског језика претвориће се у ругло од језика. Мени је жао. А вама? Ћирилица не заслужује да умре smej.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђакон Ненад М. Јовановић Написано Децембар 4, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2009 ???? ????????? ?????? ?????? ????? ?????????????? ... ??????? ?? ?? ????? ??????, ??? ??? ???? ???????? ???? ???? ??????? ?? ?? ????? ?????? ? ?????, ? ?? ???? ???????? ???????, ???? ????????? ?? ????? ???? ??????? ??????? ???? ?? ?? ?? ??????????? 0110_hahaha ???????! ? ???? ? ????? ??????! http://www.czipm.org/bio-01.html Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Децембар 4, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2009 Кога мрзи да мења латиницу у ћирилицу, најлакше је да изабере ћирилицу, буде овде и не иде одавде..... bendoff Слажем се да је најбитније шта се пише, али такође сам мишљења да ако свако понаособ не уложи мало додатног труда, ћирилица ће заиста нестати врло брзо.....Бојим се да ћемо се тада многи од нас баш ражалостити....ипак су нам ћирилицу Свети људи подарили, па не би било лоше да своје поштовање према Светима показујемо и на овај начин.... 0110_hahaha s.o.s. https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/drugarstvo.gif "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 4, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2009 ???? ????????? ?????? ?????? ????? ?????????????? ... ??????? ?? ?? ????? ??????, ??? ??? ???? ???????? ???? ???? ??????? ?? ?? ????? ?????? ? ?????, ? ?? ???? ???????? ???????, ???? ????????? ?? ????? ???? ??????? ??????? ???? ?? ?? ?? ??????????? 0110_hahaha ???????! ? ???? ? ????? ??????! ??????? ?? ? ?? ???? ????? ????????, ????? ???????? ?? ???????? ??????? ?????, ??? ????? ?? ???? ??? ???? ?? ????? ?????????? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
сербон Написано Децембар 17, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 17, 2009 Саопштење за јавност 15.11.2009 У ДРЖАВИ СРБИЈИ МАСОВНО СЕ КРШИ УСТАВНО ПРАВО СРБА НА ЋИРИЛИЦУ Скрећемо пажњу јавности да се на целој територији Србије масовно крше Члан 10. Устава Србије, по коме је у службеној употреби српски језик и ћириличко писмо, и Закон о службеној употреби језика и писма. Влада Републике Србије не показује намеру да спроведе Устав и закон у назначеном смислу, него ради супротно давањем у скупштинску процедуру Предлога закона о службеној употреби језика и писма по којем српски језик има два писма. Таквим наметањем српском народу још једног туђег писма (хрватског из непостојећег тзв. српскохрватског језика ) Влада крши Устав и подржава то исто (неуставно) решење у Предлогу статута АП Војводине, а што води коначној замени српске ћирилице хрватском верзијом латинице у српском језику. Очигледно је из преамбуле Статута АП Војводине да се губи српски карактер те северне српске покрајине, а што је у сагласности с политиком из времена Марије Терезије и Независне државе Хрватске када је ћирилица забрањивана, осим у СПЦ, уз јавно образложење да би се ујединиле културе Срема, Бачке, Баната, Славоније и Хрватске. Чак је Светозар Милетић робијао због залагања за српски национални интерес, али је успео да сузбије поплаву латинице у тим областима у туђој царевини. Данас се у Србији српском народу намеће туђе писмо, и то уз учешће саме државе. Нарочито забрињава чињеница да није било никакве реакције на поклон Новог Сада полицији у виду униформи на којима је латиницом исписано име тог града, иако се ради о клици цепања полиције и по писму и по територији. Скреће се пажња јавности да се небрига за све што је српско нарочито огледа у чињеници да српски лингвисти одуговлаче објављивање усклађивања Правописа српског језика из 1993..г. – којим су увели и хрватску латиницу први пит у српски језик у српској историји – са Уставом Републике Србије, у којем је записана воља српског народа Србије, исказана на референдуму, да он има једно своје писмо ћирилицу, сагласно с праксом у целој Европи и свем престижном свету. Исто тако даје се на знање српском народу да он, по налогу САНУ, плаћа израду Речника српскохрватског, а не српског језика, у коме су много више коришћена дела хрватских него српских књижевника. Тиме Академија покушава да правда задржавање хрватске латинице у српском језику, а када дође повољно време, могуће је, и давање српском језику хрватског имена. Позивамо Владу Републике Србије да не плаћа израду правописа и не дозволи његову примену у просвети ако у њему питање писма није усаглашено са уставним решењем, што значи без икаквог помињања латинице која по Уставу не постоји у оквиру српског језика. Такође позивамо Владу да хитно престане да плаћа пројекте САНУ, који су противни националном интересу српског народа, а нарочито израду споменутог Речника српскохравтског језика. Нови Сад, 15.11.2009. Удружење „ЋИРИЛИЦА“, Нови Сад Удружење „ЋИРИЛИЦА БЕОГРАД “, Београд http://www.cirilica-beograd.com/%D0%9E%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%9F%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%B0/saopstenje-za-javnost-1511.html Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 17, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2009 Очигледно је из преамбуле Статута АП Војводине да се губи српскијел има неко ову преамбулу на увид?занимљив им је статут, ал ја нигде не пронађох нити један линк или документ који би се бавио доказивањем наведених ставки из статута. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
сербон Написано Децембар 17, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 17, 2009 Статут : http://www.vojvodina.gov.rs/index.php?option=com_docman&task=cat_view&gid=19&Itemid=70 може да се скине у pdf. формату. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Децембар 18, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2009 Ево ја пронађох овај део: Службени језици и писма Члан 26. У органима и организацијама АП Војводине у службеној употреби су српски језик и ћириличко писмо, мађарски, словачки, хрватски, румунски и русински језик и њихова писма, у складу са законом и покрајинском скупштинском одлуком. Примена латиничког писма српског језика у органима и организацијама АП Војводине уредиће се покрајинском скупштинском одлуком у складу са законом. Право на службену употребу језика националних заједница, који нису наведени у ставу 1. овог члана, остварује се у складу с ратификованим међународним уговорима, законом и покрајинском скупштинском одлуком. ......... У другом ставу назначено је да ће се за било коју промену поштовати закон,па ако нисмо песимисти, за себе знам да нисам, не видим да ће бити проблема.....свеједно, да сачекамо. dada "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 18, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2009 Примена латиничког писма српског језикахм, занимљива ставка ... 0202_238 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука