Jump to content

Препоручена порука

• Гости
пре 7 часа, mire777 рече

Pa eto, moje misljenje je da je i priroda dozivela pad, jer je okolina morala pratiti coveka, jer da bi se covek stvarno raspao i umro, morala je i okolina delovati protiv njega.

Наравно, но то не објашњава како имамо, рецимо, паразитске облике живота и то још називамо животом. Јер другачије ти организми не могу преживети.

Каква је њихова "не-пала" природа (ако се то може замислити)? Како 'непало' живе ако не паразитски?

П.С. питање није упућено искључиво теби, може да одговори свако. :)

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Наравно, но то не објашњава како имамо, рецимо, паразитске облике живота и то још називамо животом. Јер другачије ти организми не могу преживети. Каква је њихова "не-пала" природа (ако се то може замислити)? Како 'непало' живе ако не паразитски?

П.С. питање није упућено искључиво теби, може да одговори свако. [emoji4]

Ne razumem tvoje pitanje njabolje..Ali pokusacu da odgovorim.

Mi "zivotom" nazivamo i "covekov zivot" pa opet se on neprestano raspada svakoga dana i "odumire". Mi umiremo od dana kada smo rodjeni. Jer mi neminovno starimo i nase telo se vremenom raspada.

Samim terminom, nazivajuci to stanje "zivotom" umesto pravilno - "smrcu", mi necemo izbeci neminovnu cinjenicu da se tu radi o "raspadanju"!

E sad..

Paraziti, virusi, biljke i zivotinje su takodje podlozne "smrti", nikako ne "zivotu" i raspadaju se svakoga dana, kao i mi ljudi..

Pitanje, kako su te biljke, zivotinje ili paraziti egzistirali pre "pada", i koja je bila njihova primarna funkcija u svetu bez greha i nije mnogo bitna. To je do vere u Boga i Bozju rec, jer mi nemamo fosile tih zivotinja, pre pada da bismo znali njihovu funkciju..

Ali ako uzmimo npr. otrovnog pauka , zmiju skorpiju ili komarca.. Dobro znamo sta je Bog rekao za zmiju: "na trbuhu da se vuces i prah da jedes do svojega veka" (to nije bila samo simbolika po mom misljenju vec i doslovnost) za prirodni svet, a to znaci da zmija pre pada (kao ni ostale zivotinje) nisu imale te atribute zla u sebi. One su se hranile biljnom hranom, ali su nakon Bozjeg prokletsva podivljale.

Za biljni svet takodje pise da "kad zemlju uzradis nece ti vise davati plod svoj, trnje i korov ce ti radjati..", dakle sam Bog nas svet "podlaze propadljivosti" i zlu zbog coveka, da bi on u takvom okruzenju bio onemogucen postici vecni zivot, i da bi bio na udaru teskoca, parazita i bolesti. Da bi na kraju ostario i umro.

Dakle Bog podleze zemlju propadljivosti, menja strukturu biljaka i organizama, menja genetiku, tako da oni coveku zadaju bol..

Kad toga ne bi bilo, i kad bi nasa okolina bila savrsena i nepropadljiva, onda bismo bili i mi..

Nadam se da sam odgovorio na tvoje pitanje. [emoji5]

Подели на овим сајтовима

Ne.

Ne razumem te.

Znaci ti kazes da cemo postati bogovi?

Suprotno ucenju biblije o monoteizmu i jednom Bogu.

Tvrdis da je svrha dolaska Hrista bila podariti ljudima bozanstvo?

Tvrdis da je Adam stvoren smrtnim?

Iako biblija i crkva kazu da nije.

Kazes da se covek trebao uzdici do bozanstva?

Pa to su tvrdnje satane!

Kazes da je bozanstvo nesto sto se moze "zaraditi ili dobiti". A sa druge strane zanemarujes cinjenicu da Bog onda ne bi imao pravo prigovoriti satani kada je trazio to isto pravo - "nazvati se bogom" - jer i on je trazio to zbog svojih zasluga.

Stvarno pises svasta.

Veruj kako zelis.

Bog ti pomogao!

Подели на овим сајтовима

пре 36 минута, mire777 рече

Paraziti, virusi, biljke i zivotinje su takodje podlozne "smrti", nikako ne "zivotu" i raspadaju se svakoga dana, kao i mi ljudi..

Па и не баш, зато сам и узела за пример паразите. Они егзистирају (назовимо то како год) тако што "отимају" од домаћина. Другачије не би могли да постоје.

Подели на овим сајтовима

Па и не баш, зато сам и узела за пример паразите. Они егзистирају (назовимо то како год) тако што "отимају" од домаћина. Другачије не би могли да постоје.

Pa jel oni umiru?

Rekao sam da je Bog odredio tako da bude, da oni "otimaju" - "parazitiraju" na coveku, da bi ga ucinili smrtnim, jedu ga malo po malo dok on ne umre..

Da je obrnuto i da toga nema, covek bi bio besmrtan.

Jedino sto meni nije jasno, je gde su fosili tih zivotinja pre pada, pre njihove genetske promene... Mozda je to suvise dug period da bi smo ih imali u zapisu...

Ако је тако, зашто "Еденски врт"?

Koliko ja znam "eden" znaci sreca zadovoljstvo i uzitak.. Jel tako?

Подели на овим сајтовима

Ок, можемо закључити да се пала природа обично односи на смрт и болести.

А шта онда значи када се каже да човек греши (или је склон греху и тешко му се одупире) "због пале природе"?

Подели на овим сајтовима

mire isključivost ti neće doneti dobro, 2000 godina ljudi pokušavaju da govore o Bogu i još uvek ga ne mogu dovoljno dobro izraziti. nisu stvari tako proste a i rečnik stvorenog je vrlo klizav teren koji na jedvite jade uspeva po nešto da natukne.

kloni se brzih zaključaka.

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, mire777 рече

Tvrdis da je svrha dolaska Hrista bila podariti ljudima bozanstvo?

Tvrdis da je Adam stvoren smrtnim?

Iako biblija i crkva kazu da nije.

Tvrdi Pismo i Crkva a i ja sa njima i u njima.

Bog je postao čovek, da bi čovek postao bog.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, Џуманџи рече

А шта онда значи када се каже да човек греши (или је склон греху и тешко му се одупире) "због пале природе"?

Човек греши зато што крши законе божије, а тешко му се одупире јер је зло постало део наше природе. Ми увек када крштавамо вршимо егзорцизам јер верујемо да се у свакоме скрива зло као последица пада и може се одстранити само благодаћу и преображајем. Наша природа је више склона злу него добру кажу аскетски списи и човек може достићи обожење само ако себе приморава на делање добра док оно не постане део наше природе, мада практично ова борба траје до саме смрти.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Матусал рече

Човек греши зато што крши законе божије

Које законе? 

пре 6 минута, Матусал рече

јер је зло постало део наше природе

Врло, врло занимљиво.

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Матусал рече

Човек греши зато што крши законе божије, а тешко му се одупире јер је зло постало део наше природе.

Čovek greši u svom kretanju. Čovek je stvoren smrtan da bi se kretao ka Bogu, ka sjedinjenju sa Božanskim energijama. Stari adam se okrenuo od Boga i nastavio kretanje ka tvari, umesto ka Bogu kako bi sjedinjenjem i uzdigao tvar do Oboženja.

Tako je čovek i sva tvar tim kretanjem nastavila kretanje ka ništavilu ka smrtnosti,umesto promene i Oboženja tvari mi ostajemo samodovoljni smrtni i sva priroda sa nama.

Prosto je to palo stanje posledica kretanja stvorenog smrtnog čoveka, nema sa kim da se sjedini ako se ne kreće ka Bogu, besmrtnome i večnome Životu.

Današnja priroda je izraz kretanja čoveka i jučerašnja od starog adama do sutrašnje kad očekujemo i kraj vremena.

Verni verujemo u novo nebo i zemlju, kao rezultat našeg kretanja ka Bogu i Njegovog dara. Taj dar je u Božjoj volji mi taj dar ne možemo stvoriti svojim snagama, možemo se samo kretati ka njemu i očekivati,moliti,verovati.

Zato je greh više od moralne kategorije, on je ontološke prirode, jer bez sjedinjenja, nema ni preobražaja tvari.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Pa zato sto ga "pala priroda" vuce na greh.
Odnosno telo ga vuce na greh, ono trazi zadovoljenje, slast ga vuce i mami, jer je telo suvise slabo i iskvareno.

Cak i kada covek umom ne zeli udovoljavati telu, opet ne moze da mu se odupre, osim uz Bozju pomoc (o tome je pisao Pavle).

Postoje "voljni"i "nevoljni" gresi.

Voljan greh je ucinio Adam, kada ga telo nije nagonilo na greh, ali je ipak sagresio. To je bila njegova svesna odluka (odluka njegovog uma). On zaista nije imao razloga da sagresi , jer ga nista nije vuklo na greh.

Dok nevoljan greh cini svako od nas, onda kada zbog slabosti tela nije u stanju da se odupre. Iako umom (voljom) covek ne zeli gresiti, ipak ga "telo vuce" i on ne moze da se odupre telu. Taj greh pokriva Hristos, jer to nije voljan (nameran) greh.

Zato se mi spasavamo "blagodacu Bozjom", otkupom Isusa Hrista, i nama se uracunava Hristova pravednost, tamo gde mi nismo u stanju da se svojim snagama odbranimo. Jer mi nismo krivi sto ne mozemo. Jer to je problem tela.

Bitno je samo "ne gresiti namerno", da bismo se spasili.

Послато са SM-J320FN користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...