Jump to content

Филмови који се не пропуштају

Оцени ову тему

Guest Alefshin

Препоручена порука

Ових дана сам погледао најновији филм контроверзног редитеља Квентина Тарантина-"Ђанго-(Django Unchained)"

Просечан "конзумент" седме уметности, Тарантина вероватно воли или пак не... Они који га воле и којима "прија" његов филмски израз, засигурно су са већ одгледали овај његов вестерн, док би они други, скромног сам мишљења, требали да погледају ову, на моменте епску сагу, "спаковану" у 160 минута...

Прича "прати" Ђанга, црног роба, који на необичан, "тарантиновски" начин склапа пријатељство са ловцем на уцењене главе, који га "врбује" да му помаже у "послу" револвераша неко време, у замену за слободу и ослобађање Ђангове невесте из руку бескрупулозног робовласника и земљопоседника са америчког Југа. Радња филма се одвија у предвечерје америчког Грађанског рата и ако се на моменте занемаре "тарантиновски" испади у приказима насиља и помало ишчашеног хумора, на суптилан начин приказује стање једног друштва у којем се велепоседници према људским бићима друге боје коже односе као према животињама...

У позадини радње, тече, како би наши "филмски посленици седамдесетих година рекли-топла људска прича", у којој љубав на крају побеђује...

Дакле, ако желите, препоручујем да погледате "Ђанга"... Уколико сте у могућности, звучнике одврните до даске, јер музика је феноменална...

http://www.imdb.com/title/tt1853728/

Не очекујем нарочиту популарност овим што ћу написати и (не)разумем донекле да људи заблесаве кад виде "Тарантино" али "Ђанго" је тако лош, развучен и нефокусиран филм да ми је бар три пута дошло да га прекинем јер ми је буквално припала мука од досаде. Два сата и четрдесет пет минута чистог бунцања.

Гору мелодраму у покушају вестерна дуго нисам видео и уопште, слабију мелодраму у последње време.
Жао ми је што је само показао да је мали и искомплексирани редитељ чија је највећа животна жеља била да у филм стави "Blonde, you son of a..." кад већ није могао да сними оригинал. Ту ми је стварно било лоше, то је филмска бласфемија.
Не знам зашто сам очекивао добар филм након пар промашаја — и мишљења да се Тарантино "испуцао" давних дана — и не знам зашто сам поверовао (филмским) незналицама око себе да је "страва филм".
И цела та бљутава фарса око (црне!!!) Брунхилде... Али он је некако оптерећен Немачком и Германизмом па је поново направио некакв муљ око тога и не знам с каквим правом, спојио судбине народа и континената, "Квентин ујединитељ".
Да нема Дикаприја и Џексона, ово стварно уопште не би могло да се гледа.
А музика је наравно добра кад је накупио ствари и песме из већ легендарних филмова, па чак покупио и Франка Нера (оригиналног Ђанга из 1966-е, ко не зна) да на сваки начин да филму некакав boost и легитимитет, да прикрпи колико год може и шта год може. Није му помогло јер ово је слаб филм, жао ми је.
Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски
Подели на овим сајтовима

Још један хрватскi филм ми привукао пажњу ових дана... Овог пута њихов кандидат за Оскара...  "Људождер вегетаријанац" је наслов тог филма у режији Бранка Шмита, а према сценарију насталом по роману др Иве Баленовића...

Мито, корупција, лажне дијагнозе, мобинг, тајкуни, трафикинг, абортуси,.... Има ли још? Има! Др Фауст, пардон др Данко Бабић којег је одиграо Рене Биторајац је лекар у једној загребачкој клиници на гинеколошком одсеку, који је зарад испуњења неких својих амбиција и жеља спреман на све што један лекар никако не би смео да ради... И да узме мито и да лажира дијагнозу и да подметне колеги како би му се осветио и да ради за мафију и на крају, као потврду "договора са ђаволом" уради абортус љубавници министра саобраћаја, како не би пукла брука, а ова је у седмом месецу трудноће...

Филм који тера на раљмишљање и поставља питање, да ли се овакве ствари стварно раде у здравству? 

vegetariancanibal1.jpg

IMDb

Подели на овим сајтовима

Видим да нико на овој теми није предложио овај филм до сада, што не значи да би га требало пропустити... Ипак, укуси су различити, али ако га нисте гледали у биоскопу, или пак на РТС-у ономад, торенте у руке па одгледајту ову адаптацију Шекспировог дела о староримском војсковођи Гају Марцију Кориолану...

Филм о војничкој части и врлини, о политици, интригама и манипулацијама, херојима у униформи са једне и политичарима сплеткарошима са друге стране... О искрености, љубави и издаји, лажном моралу и борби за столицу... Прича актуелна и примењива где год прстом забодете на глобус...

Ја сам га морао гледати два пута. Први пут ми је пажњу одвукла чињеница да је филм сниман код нас, тј. већим делом у Београду-зграда Скупштине, Шећерана, Робне резерве (силоси) на Вилиним водама, Панчево, Котор и околина,... Затим мање или веће роле наших глумаца- Драгана Мићановића, Славка Штимца, Ралета Миленковића, Боде Нинковића, Булета Гонцића, Тамаре Крцуновић и још неких. Кад сам већ сконтао да ми филм прође у препознавању ентеријера скупштинске зграде, поменутих екстеријера, наших глумаца и аутентичних снимака од 5. октобра, којима је "покривена" побуна грађана Рима, којег иначе у овом филму глуми Београд, ред је био да га још једном погледам и стварно се одушевим... На првом месту глумом самог режисера и главног протагонисте Ралфа Фајнса, који глуми Кориолана, а затим и глумом његове у филму мајке Волумније-Ванесе Редгрејев... Одушевљен! Џералд Батлер, као Кориоланов супарник, генерал Волшчанске војске Тул Афидије (којег је костимограф грешком или не, "зачинио" чином млађег водника ЈНА) и није имао превише простора и времена да покаже више...

Углавном, у накраћем, ако вас интересује какви су то друштвени и политички механизми и како се за врло кратко време од националног хероја постаје издајник и државни непријатељ, погледајте филм "Кориолан"...

Coriolanus_2011_CustomBD.jpg

IMDb

Подели на овим сајтовима

mene je ovaj film odusevio! :)

http://www.imdb.com/title/tt1659337/

2f07i3s.jpg

Trailer:http://www.youtube.com/watch?v=n5rh7O4IDc0

'Ali koji se nadaju Gospodu, dobijaju novu snagu, podižu se na krilima kao orlovi, trče i ne sustaju, hode i ne more se.'

-Isaija 40:31

Подели на овим сајтовима

mene je ovaj film odusevio! :)

http://www.imdb.com/title/tt1659337/

2f07i3s.jpg

Trailer:

I meni se dopao. Volela bih da procitam i knjigu.

• Волим 1

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

Сали Филд и Данијела Деј Луиса нисам "видео" неких 20 година... Њу од "Госпође Даутфајер", њега од "Последњег Мохиканца". И ево их у најновијем филму Стивена Спилберга "Линколн", који описује неколико последњих месеци живота 16-ог америчког Председника, са акцентом на Линколнову борбу да се усвоји Тринаести амандман на амерички Устав, којим се укида ропство, а што неколико месеци касније доводи и до краја америчког Грађанског рата, али и до атентата на Линколна....

Филм можда није тако динамичан, како би се могло очекивати на основу неких ранијих Спилбергових драма, али ако се баш усредсредите, 140 минута ће брзо проћи. Уосталом, коме је до акције у контексту Абрахама Линколна, нек` погледа остварење "лудог" Руса

, који Ејбов живот и амерички Грађански рат "тумачи" на прилично уврнут начин...

Видим по нету коментаре да је Оскар за Деј Луиса већ "готова ствар". Мен` лично је уверљивији Вошингтон у "Лету", али је и Деј Луис на висини задатка, којем поред његовог хода, мимике, уопште говора тела, доприноси и шминка, помоћу које је "доживео" уистину фасцинантну трансформацију... 

LINCOLN_QUAD.jpg

IMDb

Подели на овим сајтовима

1.Eastern Promises

2.Man On Fire

3.Sweet November

4.Dead Poets Society

5.50/50 6.Intouchables

7.The Thin Red Line

....

'Ali koji se nadaju Gospodu, dobijaju novu snagu, podižu se na krilima kao orlovi, trče i ne sustaju, hode i ne more se.'

-Isaija 40:31

Подели на овим сајтовима

Још од "Доброг Вила Хантинга" не могу да "похватам" ко је Мет Дејмон, а ко Бен Афлек. Исти је случај кад треба да призовем у сећање име Кевина Спејсија, односно оног лика што је у у земунском "Светозару Милетићу" снимао "Гаврана". Спејсија увек везујем за Финчеров "Седам", док сам за овог потоњег јуношу опет морао консултовати интернет, како би ми дао одговор да је у питању Џон Кјузак...

А овде је од свих побројаних у питању Бен Афлек и његов "Арго", којим постаје бољи режисер, неголи глумац.

Филм "Арго" је базиран на истинитом догађају, који је широј јавности постао познат 1997. године, када је амерички председник са њега скинуо ознаку тајности. Углавном, прича је базирана на следећем...

Амери, Британци и њихове шпијунске организације, тамо 50-их година, у Иран "постављају" марионетски режим оличен у Рези Пахлавију... Четврт века касније, након победе Исламске револуције, на чело Ирана долази Рухолах Хомеини, а САД бившем владару дају политички азил. То је изазвало гнев међу иранским народом и у Техерану започињу демонстрације испред америчке амбасаде, где окупљени траже да Америка повуче азил, те да врати шаха назад. Дакле, дошло време да Амери покусају оно што су замесили... Народ успева да продре у зграду амбасаде и све затечене у њој хапсе и задржавају као америчке шпијуне, сем 6 људи, мушкараца и жена, који су нешто пре уласка народа у зграду, успели путем неких пацовских канала да побегну у улицу са друге стране зграде и да се домогну канадске амбасаде. У Америци, Картер не помишља да Резу Пахлавија "врати" Ирану и новој власти, а у међувремену се разигравају различити планови како би барем оних шесторо поменутих спасили и евакуисали из Ирана... Тада долази један сулуд предлог од стране једног од оперативаца америчке тајне службе, Тонија Мендеза-којег глуми Афлек. "Најбољи глупи" план, како су његову идеју оцениле његове колеге и шефови. Ту онда сазнајемо и да је рецимо један холивудски шминкер, који је добио Оскара за "Планету мајмуна" у "слободно" време радио за ЦИА-у. Уз његову и помоћ његових колега у Холивуду, Афлек спроводи у дело план, у којем он као иде у Иран, где ће се представити као канадски продуцент који снима научно-фантастични филм под називом "Арго". Он у Ирану са својих шест колега, чије ће улоге "преузети" оних шесторо службеника, као треба уз дозволу Иранског Министарства културе, да обиђе неколико локација где би се филм евентуално могао снимити... Остало погледајте...

Сама чињеница да се ово стварно десило на, мање-више овакав начин, даје филму посебан печат, науштрб неког клишеа више него што је можда било потребно, а мени лично је била занимљиво како је Афлек укомпоновао у филм аутентичне видео снимке, те како је пренео на платно слике из тадашњих писаних медија, који су "испратили" овај догађај...

Препорука...

Argo.jpg

IMDb

Подели на овим сајтовима

Gledala sam Argo. Odlican. Ben Aflek je cak i sasvim dobro odglumio.

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

Нисам видео да ли је неко већ предложио Разговори са Богом:

http://www.imdb.com/media/rm1346474496/tt0489682?ref_=tt_ov_i

Зло добра донети не може!

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...