Jump to content

O teologiji, bogoslovlju i slicno..

Оцени ову тему

Препоручена порука

Moze li mi neko preporuciti eknjigu kroz koju bih se upoznao sa osnovama teologije, bogoslovlja i ostalog. Pretezno me zanima dogma Svete Trojice. Citao sam Zizjulasa, ali treba mi nesto 'lakse'. Uglavnom, bitno mi je da knjigu mogu citati online. Hvala unaprijed.

Подели на овим сајтовима

Samo jedan detalj za pocetak: teologija = bogoslovlje. Obe reci znace isto, jedna je grcka, druga je nasa. :)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, obi-wan рече

Samo jedan detalj za pocetak: teologija = bogoslovlje. Obe reci znace isto, jedna je grcka, druga je nasa. :)

Eto, u startu sam naucio nesto novo. Imas li neku preporuku u vezi knjige?

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Istok17 рече

http://www.verujem.org/

На сајту Верујем можеш пронаћи већи број књига,текстова и предавања из теологије,и можеш читати "online".

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Нифада рече

http://www.verujem.org/

На сајту Верујем можеш пронаћи већи број књига,текстова и предавања из теологије,и можеш читати "online".

Odlicno, hvala ti. Najvise me zanima dogma Svete Trojice, ali nikako da nadjem nesto opsirno.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Istok17 рече

Odlicno, hvala ti. Najvise me zanima dogma Svete Trojice, ali nikako da nadjem nesto opsirno.

Ту можеш наћи предавања нпр.владике Атанасија,где говори и о Св.Тројици.И веома је опширно  :)

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, Istok17 рече

Sto se tice dogmatike, tesko je da se nadje knjiga koja sve to prica jednostavno, prosto je takva tema da skoro da nema nacina za to.

E sad, ako te zanima nesto tako malo ozbiljnije i sveobuhvatno, a opet razumljivo, ja bi ti rek`o da uzmes nesto od vl. Atanasija (Jevtica). On uglavnom pise tako da je krajnje detaljan, ali sve uvek objasnjava i obrazlaze uzgred, u toku pisanja, pa su mu knjige pune ogromnih i izuzetno korisnih fusnota.

Ne bi znao sta od toga ima da se nadje ovako online, ali pogledaj download sekciju ovde na forumu, moguce da tamo ima nekih od njegovih knjiga.

"O Crkvi i Liturgiji", "Knjiga Postanja", "Knjige Makavejske", "Svesteni kanoni Crkve", itd..., ima toga dosta.

Zasto sam preporucio bas Tasu? On je na PBF bio profesor patrologije, sto znaci izvrstan poznavalac kompletnog opusa svetih Otaca. Sta to znaci? Svaki patrolog, da bi to bio, mora odlicno da zna nekoliko bogoslovskih disciplina uporedo: dogmatiku, kanonsko pravo, crkvenu istoriju, crkvenu arheologiju, plus sto Tasa ima izuzetan dar reci, i u stanju je da coveku drzi paznju satima, bilo usmenom pricom, bilo napisanom knjigom.

Eto, ja bi ti tako preporucio, pogledaj nesto od njega, pa vidi jel ti odgovara.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Нифада рече

Ту можеш наћи предавања нпр.владике Атанасија,где говори и о Св.Тројици.И веома је опширно  :)

Evo, sad vidim da je i Nifada prakticno isto preporucila... :)

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, obi-wan рече

Sto se tice dogmatike, tesko je da se nadje knjiga koja sve to prica jednostavno, prosto je takva tema da skoro da nema nacina za to.

E sad, ako te zanima nesto tako malo ozbiljnije i sveobuhvatno, a opet razumljivo, ja bi ti rek`o da uzmes nesto od vl. Atanasija (Jevtica). On uglavnom pise tako da je krajnje detaljan, ali sve uvek objasnjava i obrazlaze uzgred, u toku pisanja, pa su mu knjige pune ogromnih i izuzetno korisnih fusnota.

Ne bi znao sta od toga ima da se nadje ovako online, ali pogledaj download sekciju ovde na forumu, moguce da tamo ima nekih od njegovih knjiga.

"O Crkvi i Liturgiji", "Knjiga Postanja", "Knjige Makavejske", "Svesteni kanoni Crkve", itd..., ima toga dosta.

Zasto sam preporucio bas Tasu? On je na PBF bio profesor patrologije, sto znaci izvrstan poznavalac kompletnog opusa svetih Otaca. Sta to znaci? Svaki patrolog, da bi to bio, mora odlicno da zna nekoliko bogoslovskih disciplina uporedo: dogmatiku, kanonsko pravo, crkvenu istoriju, crkvenu arheologiju, plus sto Tasa ima izuzetan dar reci, i u stanju je da coveku drzi paznju satima, bilo usmenom pricom, bilo napisanom knjigom.

Eto, ja bi ti tako preporucio, pogledaj nesto od njega, pa vidi jel ti odgovara.

Upravo sam poceo citati. Inace, dugo sam citao svete oce, pa me sada zanima dogmatika. Od Zizjulasa sam procitao nesto, i mnogo mi se svidja, posebno sto nastoji da pokaze vaznost dogme u svakodnevnom zivotu.

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Istok17 рече

Upravo sam poceo citati. Inace, dugo sam citao svete oce, pa me sada zanima dogmatika. Od Zizjulasa sam procitao nesto, i mnogo mi se svidja, posebno sto nastoji da pokaze vaznost dogme u svakodnevnom zivotu.

Kad citas Tasine knjige, npr. evo ja bas ovih dana listam Knjigu Postanja (to je, inace, prevod sa izvornog jevrejskog originala; Danicic je prevodio sa Nemackog, pa takav prevod sa prevoda ima nejasnih i nedorecenih mesta u prevodjenju, zato se Tasa - izmedju ostalog - i pri`vatio prevodjenja Starog zaveta sa izvornog jezika), odlicno je to sto on u tom prevodjenju sazme i obuhvati i dogmatsko ucenje, i eticko-asketsko, i jos kojesta drugo. Zato ga mnogi i smatraju jednim od najvecih teologa danasnjice, upravo zbog te prirodne sveobuhvatnosti.

Jer inace, kad ucis nesto iz bogoslovlja, a to ne znas ili ne zelis da primenis u obicnom zivotu - cemu to onda uopste sluzi? Nema nijednog velikog Oca u Crkvi koji se bavio dogmatikom, a da istovremeno nije bio i veliki asketa, tj. onaj koji zivi Jevandjelje. Ta dva (ucenje i zivot) se prosto uvek podrazumevaju zajedno.

Sto se tice mitr. Zizjulasa, moram da priznam da meni uopste nije nesto omiljen, najvise zbog toga sto mu je nacin i stil izlaganja izrazito suv i nepregledan (nesredjen). Zato sam i naglasio da Tasa ima izuzetan dar reci, to je svakako jedna od najvaznijih osobina nekog ko zeli da se bavi prenosenjem znanja. Jer, znati znanje je jedno, a preneti znanje je nesto sasvim jedanaesto.

Ali nek` ti ovo sto kazem ne bude prepreka, citaj sta ti prija, samo se cuvaj da ti to ne postane opsesija, da ne kazem idol... jer i to moze jos kako da bude... :)

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Istok17 рече

Moze li mi neko preporuciti eknjigu kroz koju bih se upoznao sa osnovama teologije, bogoslovlja i ostalog.

пре 12 часа, obi-wan рече

Samo jedan detalj za pocetak: teologija = bogoslovlje.

пре 12 часа, Istok17 рече

Najvise me zanima dogma Svete Trojice, ali nikako da nadjem nesto opsirno.

Мислиш - догма о Светој Тројици?

Не бих да будем деморализатор, али можда је боље да изучаваш нешто лаганије, за почетак?

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Dobro, coveku se cita bas to, nije lose da cita, samo da se pricuva krajnosti... :)

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Џуманџи рече

Мислиш - догма о Светој Тројици?

Не бих да будем деморализатор, али можда је боље да изучаваш нешто лаганије, за почетак?

Ne brini se ti za mene, vec nekoliko godina citam svete oce, pa sam tome mislio dodati malo dogmatike. Pored toga, trudim se da zivim hriscanski, mada ne ide bas lako.

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Istok17 рече

vec nekoliko godina citam svete oce, pa sam tome mislio dodati malo dogmatike.

Свети Оци су итекако и догматичари, не знам баш како до сада ниси наилазио, одн. како је то одвојено, ал' у праву је оби-ван, те се одјављујем са теме. :)

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...