Jump to content

Penzionisan ep. Artemije

Оцени ову тему

Препоручена порука

да си и ти мени жив и здрав.

иди сада мало на ихтус па вешај владике њих две трећине који су у Сабору СПЦ јер нису по твојој вољи. 0104_cheesy

Сувише је благо за тебе рећи да ниси нормалан. Пуна су ти уста прљавштине и вероватно ти је и срце исто такво ... зло и прљаво. Настави да вређаш и да славиш, јер ово много говори о теби...

Имаш опомену!

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

• Одговори 158
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Брате ја тебе потпуно разумем, него је реш о екипи која само провоцира. што каже владика Иринеј имам воље да причам са свима осим са онима који провцирају и докони су и злонамерни.

а ти немој да паднеш на провокацију, кад те већ провоцира да те повуче са собом.

у супротном покушај да игноришеш, док неко од нас то не среди.

Подели на овим сајтовима

Само би се осврнуо на ове што спомињу политику...

Ако је ико од наших епископа водио политику,то је био вл Артемије !

И не само то што не приличи епископу да буде политичар,него што је то чинио погрешно,не разумевајући ни време ни тренутак у коме се Србија и Косово,налазе !

Позивање на нови рат,инаћање целом свету,довео би  на руб пропасти целокупни српски народ,о Косову и да не говорим...

Свет је био Лазар косовски,али свет му је био и син деспот Стефан,свако у своје време је поступао онако како су прилике налагале,а све у циљу очувања отаџбине и народа...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Све у свему, ми беше верујемо да је одлука САСабора воља Духа Светог и Амин у нашој Цркви, тако ваљда и ово треба да разумемо и прихватимо.

Ово је чиста манипулација,ако је нешто воља Духа Светога то не значи да је то и пут.Ако Дух Свети допусти да део Цркве падне у јерес,то не значи да ми требамо прихватити јерес само зато јер је то била воља Духа Светог.

"Православан си стално и сваког дана, у свакој животној ситуацији, или уопште ниси православан"

Подели на овим сајтовима

Веома тужна вест,много сам тужан.Прихватам одлуку Сабора  :drugarstvo:

Мислим да је ово нешто најгоре што је могло да се деси,ко зна шта ће после овога да буде.

"Православан си стално и сваког дана, у свакој животној ситуацији, или уопште ниси православан"

Подели на овим сајтовима

Све у свему, ми беше верујемо да је одлука САСабора воља Духа Светог и Амин у нашој Цркви, тако ваљда и ово треба да разумемо и прихватимо.

Ово је чиста манипулација,ако је нешто воља Духа Светога то не значи да је то и пут.Ако Дух Свети допусти да део Цркве падне у јерес,то не значи да ми требамо прихватити јерес само зато јер је то била воља Духа Светог.

Ја нисам толико духован да могу разликовати која је одлука Сабора Цркве по вољи Духа Светога,а која није. Ко има такву смелост,слободно може то да ради. Одговараће том истом Духу за хулу на Њега, за коју нема опроштаја ни на овом, ни на оном свету. Само знам да се одлуке Сабора у Цркви посматрају из угла којег сам горе изнео, ништа више. Изволело се нама и Духу Светом....

Иначе, део Цркве никако не може да падне у јерес,  нити воља Божија може бити таква. Црква се не дели на делове, већ је цела и јединствена , тако да никакви Њени "делови" не могу пасти у јерес.

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

Ја нисам толико духован да могу разликовати која је одлука Сабора Цркве по вољи Духа Светога,а која није. Ко има такву смелост,слободно може то да ради. Одговараће том истом Духу за хулу на Њега, за коју нема опроштаја ни на овом, ни на оном свету. Само знам да се одлуке Сабора у Цркви посматрају из угла којег сам горе изнео, ништа више. Изволело се нама и Духу Светом....

Иначе, део Цркве никако не може да падне у јерес,  нити воља Божија може бити таква. Црква се не дели на делове, већ је цела и јединствена , тако да никакви Њени "делови" не могу пасти у јерес.

Тако је најлакше опрати руке. Не може се вадити на хијерархију, јер Црква није утемељена на хијерархији него на живој петровској вери исповедња истине. Зато ако се изволи Духу Светоме, не изволи му се само зато што се окупио Сабор, бројчано, него због тога што је Сабор саборовао у истини. Зато овде нико не расуђује о томе шта је воља Духа Светога уопште, него сходно оној Библијској: "Бог слуша праведнике", а праведник је онај који суди праведно, то онда по томе на који начин је пензионисан владика Артемије, расуђујем да одлука Сабора није била по вољи Духа Светога, јер није била донесена у истини и правди, јер се владики Артемију није доказала никаква кривица, него је осуђен само ради претпоставки. Одлука Сабора је наравно валидна јер је двотрећинском већином донесена, али није праведна и за убудуће би било основе да се преиспита. Владика Артемије је исто тако рекао, да ће прихватити одлуку, слагао се са њом или не слагао. Зато су неосноване инсинуације једног овде члана јер је изјавио да ће владика Артемије наводно сад да вршља и бунтује....Иначе шта је Цариград био у време св.Максима Исповедника? Комплетан Сабор Цариградске Патријаршије у прелести! Позната је она чувена изрека када су му дошли и рекли да ће се сви патријарси на челу са царом доћи окупити на служби у Цариграду и причестити, јер су сви донели одлуку да је монотелитска јерес право учење па зашто се и он не придружи, а онда им је св.Максим Исповедник рекао да иако се цела Васељена дође причестити он се неће причестити јер то њихово окупљање није у истини. Све су то искуства Цркве која мени као лаику који не дајем себи за право да на основу свог расуђивња, него расуђивања по искуству Цркве да закључим да ова одлука Сабора није ништа ново, тј ништа није ново да већина епископа на Сабору буде на погрешној страни.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

1. Непознавање шта је то Црква. До КО је Црква је још рано, али ни шта је Црква незнамо.

2. Ми незнамо шта се то десило и дешава, јер нисмо присутни на Сабору, а многи нису никад разговарали са неким епископом лично па да знају. Барем не о овој теми. Доста је рекла, казала....глувих телефона сам се играо још пре 30 година скоро.

3. Дешавају се сасвим нормалне ствари једне помесне Цркве.

4. Кад би сте знали, а има у историји Цркве, какве ствари све могу да буду...ово није ништа.  каква паника се дише и тензија. Само непријатељ од тога има корист.

5. Бескрајно је у праву Тадеј Витовнички, када каже какве су вам мисли такав вам је живот.

Подели на овим сајтовима

Све су то исксутва Цркве која мени као лаику који не дајем себи за право да на основу свог расуђивња, него расуђивања по искуству Цркве да закључи да ова одлука Сабора није ништа ново, тј ништа није ново да већина епископа на Сабору буде на погрешној страни.

Дакле није ово први пут а вероватно ни последњи да се овакве ствари дешавају. Хвала брату Јустинијану на увек смиреним и трудољубивим коментарима на овако битним темама. Мислим да је његово расуђување на нивоу које се и очекује од једног православног хришћанина - светосавског Србина. Истина ће победити у то нема сумње а ко је стајао у Истини видећемо. Слава Богу Сведржитељу.

"Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15)

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm

Подели на овим сајтовима

Упоређивати време 7. века, време св. Максима Исповедника и данашње, ово у Србији није умесно нити добро. Тада се радило о ДОГМАТИМА ( данас догмате незнамо, па је један од разлога постојања овог форума да то сазнамо ). Ал  то је само један разлог. Питање о Артемију није догматско.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Знаш ли Ти Лазо шта бесједиш?
Подели на овим сајтовима

Свет је био Лазар косовски,али свет му је био и син деспот Стефан,свако у своје време је поступао онако како су прилике налагале,а све у циљу очувања отаџбине и народа...

:drugarstvo::D slavabogu

Велики је био Патријарх Арсеније III Чарнојевић, али је велики био и Макарије Соколовић. Први ратник, други дипломата. Остаје велико питање ко је био више у праву од њих двојице? Одредити меру када бити дипломата а када ратник, велика је мудрост.

Подели на овим сајтовима

Оваме човеку треба помоћи. Док је жив.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...