Jump to content

Star Wars - The Last jEDI - utisci o filmu (SPOILER!)

Оцени ову тему

obi-wan

Препоручена порука

пре 1 минут, Иван ♪♫ рече

Pricao kolega, on poznaje nekoga sto radi u game kompaniji, kaze bilo kakve slobodne ideje ili kreativnost su apsolutno nepozeljni. Kompanija odradi istrazivanja, sta je popularno i na cemu bi mogli da zarade najvise, i to se pravi, nista vise, nista manje. Nema vizije, nema slobodne kreativnosti, samo siguran profit, samo ono sto statisticki obecava siguran profit. Verovatno slicno vazi i za filmove. To naravno istiskuje umetnost. Zato su obicno prvi delovi filmskih serijala, ili igara odlicni, jer su predstavljali neciju viziju i ideju, ostalo je samo muza para. Inace slicno se moze primeniti i na tech kompanije.

Pa da, korporacijska "logika"...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Kostur scenarija ok, nista novo ali ok vecita tema. Razradjeno epohalno tupavo. Ali epohalno tupavo. Narocito u nekim momentima. Takodje neodoljiv utisak mi je sve vreme bio i ostao da je tako "razradjeno" kao da zurimo svi zajedno na voz a scenarista i reziser vicu seci ovo, seci ono, nemamo kad ovo ovoliko da razvucemo, zguraj to u dva kadra, ma sta dva jedan puna kapa i ubrzaj sve. Znaci bukvalno kao onaj tekst na kraju reklame za lekove kad ga zbrzaju da ne trosi vreme(ono posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom). E sad, specjalni efekti i ova kako god da se zove tehnologija sa naocarima u bioskopu, odusevila sam se ko neka baba na ringispilu. Sta cu priznajem da nisam do sad gledala ovako film. Jesam sa onim crvenim i plavim naocarima ali ovo mi je mnogo bolje. Znaci u pocetku sam jedva ispratila onoliko "komplikovanu" radnju zevajuci u sve pokretne slike okolo. Stvarno sam se super provela,i izigrala ko malo dete,jer je ko neka ogromna  igrica sa najkul grafikom ikada a ne moras ni da igras i naravno tvoji pobedjuju???.  Brodovi masine letilice pucalice bzvz sve vec vidjeno copy paste. Pejzaz fijasko nisu dva minuta potrosili na isti. Ali zivotinje neke velike sa spustenim usima su mnoooogo slatke i na kraju KRISTALNE LISICE ????, tu su me skroz dobili sa kristalnim lisicama (ne znam jesu li vec vidjene ne pratim sf toliko ali su sjajne). Likovi ok nista opet posebno, da su pozvali Nenada Gajica i Katarinu Bugarski(koji su radili za Tvoje lice zvuci poznato) napravili bi im citavu galaksiju likova za njima smesne pare, ali naravno to nikome nije ni bitno posto je teska komercijala u pitanju. Sve u svemu kul mi je feministicki momenat zene na svim vodecim pozicijama, nekako prija simpa je?. Gluma... ne znam sta bih rekla, jos mi najbolji dodje onaj  narandzasti asistent vrhovnog vodje, jer ima taj cirkuski momenat u gestikulaciji koji se savrseno uklapa u neozbiljnost celog projekta i grotesku takve psihe. 

Inace moram priznati da mi nikada u zivotu nije brze proslo 150 min. Bukvalno kao pola sata! Sve u svemu ne osecam se u opste da sam bacila pare bas naprotiv!??

Edit. Zaboravih muziku. Fino, korektno.

Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls.

Подели на овим сајтовима

Филм је невероватан. Посебно зато што ми очекивања после седмице и нису била нека. За ефектима генерално не лудујем, али у 3Д гледању су феноменални. Иако је то код Ратова Звезда већ стандард, опет много прија кад ти испред очију искаче имепријални дреднот у три димензије, рецимо. Али доста о ефектима, јер данас сваки филм има ефекте.

Прича ме је ОДУШЕВИЛА, врло резервисано речено. Очекивао сам да све иде некако праволинијски, да личи на епизоде 4,5,6, као што је изгледало у седмом делу. Кад оно оћеш. Све време филма толика вожња да, иако негде сигурно знаш да ће главни "добри" ликови сви да преживе, опет ниси сигуран и напет си и ишчекујеш, што је за овакву врсту филмова нечувен успех.

Што се дубине приче тиче, надмашила је многе делове, ако не и све. Граница између добра и зла, сујета старих џедаја, грешке учитеља које остављају стравичне последице а о којима се раније није причало, куповина/продаја у ратним условима.... Ма милијарду ствари и детаља. Нешто што никако нисам очекивао и што ме је распаметило. 

Можда ћу кад ми се још мало среде утисци да поново пишем. А можда ћу да одем ако будем имао времена још једном да га одгледам, чему се надам. Али и да не буде још једног гледања, ово је нешто што свакако нисам очекивао, и нешто што је оно што Ратови Звезда свакако јесу - филм који се памти у свакој генерацији и о чему се прича.

Браво за Дизни, браво за новог редитеља и сценаристу, и браво коме год још треба, ово је ремек - дело о ком ће тек да се прича.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, RYLAH рече

Филм је невероватан. Посебно зато што ми очекивања после седмице и нису била нека. За ефектима генерално не лудујем, али у 3Д гледању су феноменални. Иако је то код Ратова Звезда већ стандард, опет много прија кад ти испред очију искаче имепријални дреднот у три димензије, рецимо. Али доста о ефектима, јер данас сваки филм има ефекте.

Прича ме је ОДУШЕВИЛА, врло резервисано речено. Очекивао сам да све иде некако праволинијски, да личи на епизоде 4,5,6, као што је изгледало у седмом делу. Кад оно оћеш. Све време филма толика вожња да, иако негде сигурно знаш да ће главни "добри" ликови сви да преживе, опет ниси сигуран и напет си и ишчекујеш, што је за овакву врсту филмова нечувен успех.

Што се дубине приче тиче, надмашила је многе делове, ако не и све. Граница између добра и зла, сујета старих џедаја, грешке учитеља које остављају стравичне последице а о којима се раније није причало, куповина/продаја у ратним условима.... Ма милијарду ствари и детаља. Нешто што никако нисам очекивао и што ме је распаметило. 

Можда ћу кад ми се још мало среде утисци да поново пишем. А можда ћу да одем ако будем имао времена још једном да га одгледам, чему се надам. Али и да не буде још једног гледања, ово је нешто што свакако нисам очекивао, и нешто што је оно што Ратови Звезда свакако јесу - филм који се памти у свакој генерацији и о чему се прича.

Браво за Дизни, браво за новог редитеља и сценаристу, и браво коме год још треба, ово је ремек - дело о ком ће тек да се прича.

U jbt.ja sam mislila da sam ja ispala iz stosa i da me lako oduseviti ?

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, RYLAH рече

браво за новог редитеља и сценаристу

Dzonson je uradio pos`o mnogo i neuporedivo bolje nego Dzej. Medjutim, Dzeju su opet dali da rad ep. IX, nadajmo se da ce dotle da ga otpuste... :)))

• Зачуђен 1

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, RYLAH рече

Граница између добра и зла, сујета старих џедаја, грешке учитеља које остављају стравичне последице а о којима се раније није причало

Ovoga ima isto dosta razradjenogu serijama, kad budes gledao... :)

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Ne znam dokle ce da se prikazuje, ali i ja bi se vratio u biJoskop da ponovo pogledam film...

Подели на овим сајтовима

latest?cb=20170901131435

Mislila sam da su mu "doradjivali"(maska) lice ali covek samo tako izgleda. Vrlo karakteran portret, big lajk za izbor lika. 

U nekim uglovima me potseca na lik satane u Stradanju Hristovom od Gibsona.

Zene, skroz nista(a na takvim su mestima da su mogli bas da ih razrade) nista karakterno ali ič stereotipne skroz na skroz, za moj pojam.

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Лапис Лазули рече

Zene, skroz nista(a na takvim su mestima da su mogli bas da ih razrade) nista karakterno ali ič stereotipne skroz na skroz, za moj pojam.

Posledica galopirajuceg femin(ac)izma - "nije vazno kol`ko vredimo, vazno da smo izgurali sve muske sa tih nekih mesta". Pazi kad su posle premijere bili po nekim novinama naslovi tipa "Najfeministickiji Star Wars do sada!"... ovo ti je dosta da zakljucis koliko politika gura poganu njusku svuda, a narocito tamo kod njih.

Izuzetak je Keri Fiser, ali nju vec znamo od (mnogo) pre...

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, obi-wan рече

Posledica galopirajuceg femin(ac)izma - "nije vazno kol`ko vredimo, vazno da smo izgurali sve muske sa tih nekih mesta". Pazi kad su posle premijere bili po nekim novinama naslovi tipa "Najfeministickiji Star Wars do sada!"... ovo ti je dosta da zakljucis koliko politika gura poganu njusku svuda, a narocito tamo kod njih.

Izuzetak je Keri Fiser, ali nju vec znamo od (mnogo) pre...

Upuc.

Upravo sma napisala pola A4 strane analize(freestyle) i slucajno ne znam kojim prstom i kako selektujem ceo tekst i ukucam tacku.

....................................................................................

Подели на овим сајтовима

Ne dajte da vas zavara sam pocetak, slusajte celu muziku... Canto Bight kantina... animated-dance-smiley-image-0008.gif

...

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Ovde dosta bolje je film kotiran nego kod drugih fanova. Vecina profesionalnih kriticara odusevljeni i fanovi razocarani. Sta se vidi po internetu.

Sta se pitam.

1.) Film mi bio okej, samo se pitam sto ustanici ne rade uvek samoubilacke napade, kad su toliko efektivne.

2.) Star Wars je uvek imao problem da za toliko veliku galaksiju oni imaju pricilno malo vojske. Po wookiepediji vojska za vreme klonovih ratova je 3,3 miliona klona bila. Sta je odprilike brojka za kojom je Hitler izvrsio napad na Sovjetski Savez. Sad ima samo 400 ustanika. Da si za vreme prve trilogije toliko vojske nisi mogao pokazati razumem ali danas.

3.) Prezivljavanje Leje mi se ne svidja. Otkud ona moze da prezivi u svemiru.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Agnostik рече

Prezivljavanje Leje mi se ne svidja. Otkud ona moze da prezivi u svemiru.

1) Pa tako bi izgubili mnogo ljudi i mnogo velikih i malih brodova, a u obadva oskudevaju.

2) Brojnost uopste ne mora da igra neku posebnu ulogu, ovo ipak nije dokumentarac, nego igrani film.

3) Ona je, kao i brat joj, force-sensitive osoba, iako nikad nije trenirala, ipak itekako ima osnove da sa takvim sposobnostima prezivi u vrlo kriticnim trenucima.

...

Ovo ti je ako mene pitas... :)

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Некако ми је потпуно невероватно да у будућим филмовима више нећу видети ни Лука, ни Леју, ни Солоа, ни Кенобија, ни Вејдера, наравно па ни Палпатина, ако ћу поштено...
Мислим...Цео свој имагинарни свет Ратова звезда сам изградио на овим ликовима. :)
Мислим, не могу себе да назовем фаном серијала али сам одрастао уз ово и реално, сате сам провео проучавајући мапе, историју и слушајући музику из филмова (а можда и јесам фан :smeh1:) и некако ми је...нелагодно да толики број (драгих) ликова више неће постојати на филму.
Чак и Сноук (сјајно замишљен, невероватан карактер! иако ниоткуд) више неће бити део саге. :(
Кајло Рен је одличан (сјајан кастинг за Адама Драјвера!) и биће све бољи, чини ми се, Реј такође није лоша а Добу Скај је побрао све симпатије. :D

Offtopic:

Rogue One: A Star Wars Story ми је једна од најбољих филмских музика икада, препорчујем.

• Свиђа ми се 1
Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...