Драгана Милошевић Написано Мај 2, 2014 Пријави Подели Написано Мај 2, 2014 https://scontent-a-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/t1.0-9/1610085_829566557073147_7909000992089575939_n.jpg Смотано дете Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Мај 1, 2015 Пријави Подели Написано Мај 1, 2015 У суботу празнујемо Мати Матрону, Литургија у цркви Светог Трифуна 1. Мај 2015 - 12:08 Протојереј-ставрофор Дејан Дејановић, старешина цркве Светог Трифуна на Топчидерском гробљу, позива верни народ на Литургију у суботу, 2. маја 2015. године, од 9 часова, јер ће поменута светиња светом службом прославити празник Преподобне Мати Матроне. Извор: Радио Слово љубве Архиепископија београдско-карловачка Bokisha је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Мај 1, 2015 Пријави Подели Написано Мај 1, 2015 nana је реаговао/ла на ово 1 Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Мај 1, 2015 Пријави Подели Написано Мај 1, 2015 Под покровом блажене Матроне Јелена Гулидова По чему је 8. март значајан датум? Већина ће одговорити да је то празник свих жена кад се обично честита мајкама, бакама и вољеним девојкама. Али, као што је познато, православне жене честитке примају другог дана — на Дан светих жена-мироносица. Међутим, мало је оних који знају да 8. марта Православна Црква слави обретење моштију свете блажене Матроне Московске. Једна од монахиња нашег манастира, мати Љубав (Николајева) свој монашки пут је почела у манастиру у част Покрова Пресвете Богородице, где се налазе мошти блажене Матроне Московске, и многи догађаји из њеног живота су тесно повезани управо с овом светицом. У свету се мати Љубав звала Ирина. Кад је напунила 16-17 година, Господ ју је удостојио да целива свете мошти блажене Матроне Московске. То је био први Иринин сусрет са својом небеском покровитељком. Ирина је свето Крштење примила с четрнаест година и ова тајна јој је открила нови свет, обасјавши је благодатном светлошћу. Почела је да се занима за животе светих, храм је нагло почео да привлачи њену душу. „Једном сам отворила књигу о затвореницама — дивејевскм монахињама, — сећа се мати Љубав, — и запањила ме је унутрашња слобода ових сестара и уопште лепота њиховог живота. И ја сам пожелела да будем таква. Међутим, убрзо сам заборавила на то. И тек кад се мојој породици десила једна непријатност, сетила сам се тога и помислила: „Господе, ако могу да помогнем својој родбини тако што ћу отићи у манстир, отићи ћу...“ Више пута сам могла да постанем попадија, али сам увек одбијала понуде, а онда су људи почели да ме питају: „Да ли желиш да идеш у манастир?“ Увек сам волела монаштво, али сам се плашила... Плашила сам се да сам врло слаба и да не могу да издржим такав подвиг. И протојереј Михаил, на чији сам позив први пут допутовала у Москву да целивам мошти блажене Матроне и за којег сам сам се молила као за духовног оца, помогао ми је да се коначно одлучим. Рекао је: „Којим год путем да пођеш, свеједно ћеш доћи до монаштва.“ Још годину дана после његовог благослова нисам отишлау манастир: још увек сам се плашила. А онда се десило да се тешко разболим. За време болести сам духовно ојачала и коначно сам решила да треба да идем монашким путем. Назвала сам оца Михаила, рекла сам му за своју одлуку и он ме је благословио да идем у Покровски манастир где се налазе мошти блажене Матроне. Тада сам напунила деветнаест година.“ Монахиња Љубав је у Покровском манастиру имала различита послушања: за певницом, у црквеној продавници, код моштију блажене Матроне, као и у продавници и у магацину. Монахиња Љубав је овде посебно осећала помоћ и покровитељство ове блажене. Још док је била у свету много је слушала о блаженој Матрони и о томе како ова светица помаже људима. „Матронушка ме је увек тешила, — сећа се монахиња Љубав. — Кад је човек млад у њему се роји много питања на која нема одговора. Кад си врло млад многе ствари не схваташ, подлежеш многим искушењима. У сличним ситуацијама ја сам се обраћала блаженој Матрони и она ми је помагала. Сећам се, био је један период кад сам посебно падала у чамотињу, нешто ми је оптерећивало душу и ја сам се обратила Матронушки с молитвом: клекла сам на колена, главу сам прислонила уз кивот с моштима и почела да се молим. И добила сам велику утеху: моје стање је прошло на неки диван начин.“ У току боравка у Покровском манастиру монахиња Љубав је чула много прича о томе како је светица помагала људима који су јој се обраћали. Ових прича има толико да би књига могла да се напише. Јунакињу једне од њих мати Љубав је посебно запамтила. Звала се Марина и упознале су се кад је мати Љубав ишла на послушање. Марина јој је једноставо пришла и рекла: „Веома ми је потребно да разговарам с вама.“ „У принципу, код нас није био обичај да дуго разговарамо с људима из света, — каже монахиња Љубав. — Али, Господ је некако уредио да сам помислила: у овом случају је то неопходно. И жена ми је испричала сав свој живот: како је дошла да освоји Москву, како су је обузела страшна искушења овог света, укључујући и наркоманију. А пре него што се Маринин живот променио у сну јој се јавила Матрона Московска и рекла је да ће Марина ускоро доживети саобраћајну несрећу. Жена тада још увек није знала ништа о овој светици. Међутим, убрзо се све тако и десило. Њен аутомобил се сударио с камионом за чијим воланом је био пијани возач. Услед судара Маринина кола су слетела с моста и жена је чудом остала жива. Једини знак за сећање о овом страшном догађају је био ожиљак на лицу. Марина је једном отишла код познатог фризера да јој направи фризуру која би сакрила овај ожиљак. И седећи у фризерском салону одједном је приметила на столу књижицу с ликом Матроне Московске. Одмах је препознала ко јој се онда јавио у сну. Од тада је почела да се уцрквљује, да долази у Покровски манастир и да се у својим молитвама захваљује светој Матрони за спасење. Осим тога, њена мала кћерка је имала здравствених проблема: с времена на време је падала у несвест, али је по молитвама свете Матроне све прошло и девојчица је оздравила.“ Мати Љубав је још испричала шта се десило једном младићу којег је за време свог боравка у Покровском манастиру видела како плаче код моштију блажене Матроне. Раније није чак ни размишљао о Богу, али након онога што му се десило поверовао је у Господа и угоднике Божије и са сузама у очима благодарио је светој Матрони за помоћ. Његова прича на први поглед изгледа невероватно. Имао је велики дуг због чега му је живот био у опасности. Речено му је да ће ако га не врати у одређеном року бити убијен. Више пута је чуо да света Матрона помаже онима који јој прибегавају у различитим тешкоћама и дошао је у манастир како би јој се обратио. Целивао је мошти, замолио је светицу за помоћ и... У повратку је срео човека који му је дао потребну суму новца. Он тог човека није познавао. Једноставно му је дао овај новац, не изустивши ни реч, и нестао је. После овог догађаја живот јунака ове приче се променио из корена: стекао је веру. Монахиња Љубав је запамтила и следећи догађај. Једној жени је киднаповано дете. Молећи блажену Матрону за помоћ, она је буквално грцала у хистерији покрај њених моштију. „Мати игуманија је, — сећа се мати Љубав, — говорила да у оваквим случајевима човека треба оставити у храму како би се јаче молио.“ Тако је и ова жена била остављена у храму и она се данима тамо молила. И њен син је пронађен. Враћен је мајци жив и здрав. Отац Јован Кронштатски је говорио да је света Матрона Московска осми стуб Русије, заступница пред Богом за нас грешне. Говорећи о свом боравку у Покровском манастиру мати Љубав је такође поменула писма која су у манастир долазила из свих крајева земаљске кугле. Људи су се у овим писмима Матрони Московској обраћали као живој, молили су је за помоћ, захваљивали су се, причали су шта им се десило. Кад је мати Љубав по промислу Божијем дошла у манастир Свете Јелисавете, наставила је да осећа тесну невидљиву везу с блаженом Матроном. Вероватно је по молитвама ове светице Господу мама монахиње Љубави примила свето Крштење, а затим је кренула монашким путем — у Покровском манастиру је обучена у искушеничке одежде. Мати Љубав се и сад често у молитвама обраћа Матрони Московској и ова светица јој и даље пружа покровитељство, тешећи је и помажући јој у свему. http://www.obitel-minsk.by/_oid100103868.html Драшко је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Мај 2, 2015 Пријави Подели Написано Мај 2, 2015 Браво Свет-лана.Имам неколико икона блажене мати Матроне, али ниједну са очима и то отвореним takeoff https://www.facebook.com/411679412175899/photos/a.451322944878212.108023.411679412175899/1008832405793927/?type=1&theater Kaludjerovic Sreten, JESSY and Gordana . је реаговао/ла на ово 3 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Октобар 20, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2015 Светлана Копылова - Блаженная Матрона "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Октобар 20, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2015 Волим Св.Матрону, писао сам јој писмо и послао у манастир (на сајту су написали да може да с пошаље), питао сам се дал је стигло, пар недеља прође и сањам да целивам њену икону у некој кући, сутрадан одох до цркве и на пулту продавнице свећа је стајала само њена иконица...сад је у мом дому Aleksandra_A, Иван Ивковић, Hoffman and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Мај 2, 2017 Пријави Подели Написано Мај 2, 2017 "ЈА ЋУ ВАС ВИДЕТИ, И ЧУТИ, И ПОМАГАТИ ВАМ" Света благословена Матрона Московска - једна од најпознатијих и цењенијих православних светаца. Од самога рођења је имала чудесни дар, па је и пре свога упокојења постала позната као сиромашна молитвеница, сва предана за славу Божију. Цео њен живот био је пример великог духовног подвига љубави, стрпљења, само-жртвовања и саосећања. Данас започињемо објављивање животописа пресвете старице, за навођење мајке Матроне, а написаћемо, и како да потражите помоћ од Матронушке. Током живота Матронушкин дом увек је био предмет посете ходочасника. Људи су за помоћ, мати Матрони, долазили из удаљених крајева, километрима са својим болестима, бригама, невољама. И Матрона им је помогла, лечила их, и уливала наду. Блажена Матрона није тражила од људи много, али је увек захтевала - да верују у Бога. Такође учила их је и да не очајавају а у мери својих могућности покушају да измене свој живот избављајући га од грехова и порока, све уз помоћ Бога. Блажена је говорила: "Након моје смрти, на гроб мој ће мало људи долазити, само моји најближи, а када и они умру, опустеће гроб мој, и само ретки намерници ће тамо доћи. Али много година после, људи ће научити о мени и у гомилама долазити за помоћ, са својим невољама, тражећи да се помолим за њих код Господа Бога, и ја ћу им свима помоћи и све ћу их чути. " Још пред саму смрт, она рече: "Сви, сви дођите код мене и реците ми, као живој, о својим невољама, а ја ћу вас видети, и чути, и помоћи вам." http://matrona.rs/component/k2/item/62-2016-04-07-05-03-53 Aleksandra_A је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука