Jump to content

Јереј Угрин Поповић

Оцени ову тему

Guest Alefshin

DA LI SE NAKON LITURGIJE ZADRZITE U PAROHIJSKOM DOMU RAZGOVARAJUCI MEDJUSOBNO   

13 члановâ је гласало

1. 1. DA LI SE NAKON LITURGIJE ZADRZITE U PAROHIJSKOM DOMU RAZGOVARAJUCI MEDJUSOBNO

• DA, pet minuta
      0
    • DA, deset minuta
      2
    • DA, sat i vise
      5
    • Kako kada
      2
    • NE, nikada
      4

Препоручена порука

ja sam bivši sportista, prvu stvar koju su me naučili je bilo - Protivnika ne moraš da voliš ali moraš da ga poštuješ

mislim da ej i sport način podvižništva, nije bitno pobediti nego način na koji se došlo do te pobede

pa zar naš bivši svetski prvak u karateu nije skoro rukopoložen za sveštenika, čini mi se u Boki Kotorskoj

naš sveštenik igra košarku, vrlo revnosno, kada mu to obaveze dozvole

sport nas uči samoodricanju, kroz sport mi na  neki  način tražimo sebe

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 637
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

• Гости

Da, da... zati imam jedan tekst za vas koji cu sada postaviti a kao uvod u diskusiju o podviznistvu. Sta je i, da li, nam je moguce, odnosno, da li smo pozvani na isto? Sa narocitim akcentom na vreme u kojem zivimo.

P. S. Idite na temu Razgovarajte..., zanimljiva polemika se upravo vodi a kao nastavak na nasu pricu o oblacenju i dr.

Mir Vam - Ugrin

Подели на овим сајтовима

• Гости

Спорт, као подвижништво младих данас

Сва лепота православног начина живота јесте у слободи која се изражава непосредним односом са Богом, који је (однос) увек различит и увек у обзиру на самог човека; његове могућности, таланте, посебности... Та лепота живљења је најбоље изражена речима апостола Павла – све ми је слободно... – али, да живети православним начином претпоставља одговорност и да та одговорност управо чини саму пуноћу односа са Богом и сву лепоту напредовања, односно умножавања добијених таланата, сведочи наставак поменуте мисли – ...али, није све на корист. Да би човек могао разлучити непотребно од потребног, корисно од оптерећујућег, мора се најпре сусрести са собом, са сопственим афинитетима – талантима, чијим умножавањем сведочи о лепоти православног начина живљења. На том путу нема готових решења нити унапред спремљених одговора или начина постизања узорног живота. То произилази из саме природе ствари и околности које су по дефиницији неутралне; тако да, што је корисно за једну конкретну личност не мора нужно бити и за другу, те било какви плагијати духовног усавршавања нису препоручљиви јер више сведоче о немару самог човека, који уместо да се на сопствени начин изрази и тиме посведочи Радост православног начина живљења, бира туђе искуство и подвиг обично ни не сагледавајући околности поменутог. И, уместо да се прикључи подвижничкој радости, непотребно бремени себе јармом који није њему намењен. Нажалост, овакво подражавање, заправо плагирање форме подвижништва далеко је чешће него ли подражавање суштине подвижништва; онога што оно јесте а на шта је позван сваки хришћанин. Поменуто сагледавање одаљава човека од слободног хода ка Богу усмеравајући га да у норми и правилима потражи пут до Царства а то никако није на корист. Није на корист ни применом а ни примером, поготово не младим људима данас, који се траже и на том путу самотрагања, управо боготрагања, наилазе на мноштво препрека, искушења која се крију иза технолошког напретка претећи да тотално пасивизирају човека сводећи га на ниво конзумента који је битан докле троши а вреди онолико колико потроши. Инстант доживљаји, непрегледан низ разноразних информација и занимљивости, затим туђи животи, мноштво чињеница... просто обасипају младог човека данас путем интернета и телевизије, па је прави подвиг не подлећи тој стихији, тој пошасти данашњице и не свести се на ниво пасивног потрошача сопственог живота.

У здравом телу здрав дух – јесте искуство једне културе која свакако није за потценити, док је потреба за имплементацијом поменуте мисли данас више него ургентна. Разлози су очигледни - отргнути младе људе из канџи пасивне самозадовољности. Заправо, потстаћи их да се сами отргну из те потрошачке инерције живљења не би ли кренули путем вољног напредовања. Путем самоизграђивања, учећи да се на тај начин ослушкују, управо да препознају сопствене таланте самоостварујући се. То заиста јесте подвижништво младог човека данас а бављење спортом може бити његов израз. Може бити, јер представља искорак са широког пута којим ходи омладина данас потискујући сопствену потребу за боготражењем: телевизијом, улицом и замкама исте - дрогом и промискуитетом.

Лажни морал комунистичких колектива одавно је прошлост; породица, у свом основном смислу такође је реткост тако да млад човек данас нема никакво спољашње утемељење у друштву у којем је све слободно, док да ли је на корист, мало се или нимало води рачуна. Штавише, лицемерно се бори против последица а сами се узроци лаконски пренебегавају. На пример, друштво је против дрога и сузбија њихову дистрибуцију међутим, са друге стране, нимало не води рачуна о превенцији, односно о разлозима због којих је то младо створење посегло за тако опасним леком против очаја. Сагледавајући суштину проблема који притиска те младе људе, са једне стране и отварајући се подвижничкој пракси промишљајући о самој примени исте данас са друге стране, можемо се придружити светом Григорију Палами у закључку да је подвиг служба Богу у нашим особеним околностима, којима сведочимо сопствену приврженост уском путу. И заиста, отргнути се општој летаргији друштва, у којем се потрошачка логика (по којој вредимо онолико колико трошимо, те инертна самозадовољност пасивног посматрача туђих живота и далеких земаља, која се телевизијом остварује), цени и сматра правилом понашања, уистину јесте подвиг јер представља искорак са широког пута. А некада је средство за поменути искорак био један обичан стуб (на пример: Алимпије Столпник), некада пустиња (на пример: сви отшелници од Антонија Великог па на овамо), некада јуродивост (мноштво примера о таквом начину налазимо у Житијима Светих), зато не видимо разлог зашто то данас не би могао бити спорт. Поготово ако сагледамо саму суштину проблема као и јачину која је потребна да би се једно младо створење својевољно изопштило из одређеног кружока вршњака, који су загазили на широки пут технолошке пасивизираности или уличне распуштености, и то у годинама када је потреба за припадношћу најизраженија. Ако додамо свему овоме и то да тај млади човек, у својој одлуци да искорачи са широког пута технолошке пасивизираности, не одбацује саму употребу технолошких достигнућа, нити би требало, већ прави синтезу корисности свих предности технолошког развоја не би ли све то ставио у службу сопственог самоостваривања, које се опет не да замислити мимо заједнице и боготражења, онда видимо да тај млади човек успева многоструко, сведочећи на тај начин, и на самом почетку свог живљења, Радосну вест. Тако да, бављење спортом може бити израз подвижничке праксе данас, поготово ако сагледамо саму бит подвижништва, која је у суштини један безкомпромисни искорак са широког пута погибељи.

Остваривши овакавим подвижничким начином живота здрав дух у свом одабиру да бавећи се спортом искорачи из свеопште летаргије друштва, градећи се на тај начин дијалошки као личност, преко свога тела, тај млади човек ће узрастати и постати једног дана зрела личност, одрастао човек, који ће у једном моменту свог напредовања схватити да је за здраво тело ипак потребан здрав дух.

Јереј Угрин В. Поповић

Подели на овим сајтовима

?? ?????? ??? ????? ?????? ?? ?? ?? ????? ? ????...?? ???? ?????? ?? ?? ????? ??? ???? ?? ?? ???? ?? ?????  :cheesy2:

???? ?? ????? ??? ??????...????? ??? ?? ????? ?????? ?????,??? ?? ? ??? ???? ????? :-)? ???????? ?? ??????? ?? ????? ???? ???? ?????? ? ???????????? ??????,???????????? ?? ???? ?? ???? ???????? ?????????,? ????? ?? ??????? ?????? ?? ???? ???? ??? ???????? ??????????? ???? ?????? ????????? :-)

Без Господа смо ништа...

Подели на овим сајтовима

• Гости

Procitajte tekst, Milice, a svoje misljenje nemojte uzimati kao relevantno po pitanju podviga iz vise razloga koje vi sami najbolje znate a ja cu vam navesti jedan - niko ne moze znati koji je podvig kome podvig a kome ne a da sve moze biti podvig ukazuje nam prica o talantima cije ostvarenje i jeste opdvig na koji smo svi pozvani. Zato, Milice... sto bi nas narod rekao - tri puta meri a jednom seci. Dakle, ne brzajte sa zakljuccima i ne stavljajte sebe kao referentnu tacku po pitanjima Bogoslovlja.

Mir Vam - Ugrin

Подели на овим сајтовима

eh, kao što rekoh jedna tema povlači drugu, izvući bilo šta iz konteksta priče bi bilo pogrešno..

no hajde da pokušam...sluga sam ja, sluga si ti, sluga je on, ja imam dva talenta, ti imaš pet talenata,, kome je više dato od njega se više i traži...podvižništvu se čovek uči od malih nogu..upravo zbog toga da mi je sve dozvoljeno ali mi nije sve na korist..deci se ne postavljaju granice, a dete vapi za granicama...stalno prelazi granice iskušava prosto vapi za autoritetom...no roditelji krive sve druge samo krivicu ne tarže u sebi

sećam se kada mi jedna drugarica reče - Ne znam šta ću, on je ejdnostavno loše dete, nije on loše dete nego  ti tražiš opravdanje za svoje propuste, rekoh joj, upiši ga  na neki sport ako nisi sama sposobna da se izboriš sa njim, dete je hiperaktivno, izuzetno inteligentno a ti mu dozvoljavaš da sve to baci u vodu

odgovornost i posledica, mnogi ljudi odrastu ali nikada ne postanu zreli

Moje dete npr. pita - Mogu li napolje.

Ja odgovaram - Ne možeš

On kaže - Mogu ali mi ti ne dozvoljavaš ( sa samozadovoljnim osmehom na usnama jer igra igru reči)

Ja odgovaram -naravno da možeš, ali ja ti ne dozvoljavam, a ti izvoli i izaberi, ali znaš dogovor, svako delo za sobom nosi određene posledice.

Posmatram ga kako se velika borba vodi u njemu tako malom... i na kraju izabere da ne izađe napolje...

Roditelj koji kaže da mu se sopstveno dete nije nikada "popelo na glavu" ili laže ili ne provodi dovoljno kvalitetnog vremena sa svojim detetom

Mnogi slušaju, ali ne čuju, gledaju ali ne vide

Život nije med i mleko. mnogih stvari u životu moramo da se odreknemo, radi svoje ili tuđe koristi, ne treba ih zavaravati od malena da ej sve lako, stvoriti im iluziju da ej ceo svet dobar, svet je trula jabuka, i kaad se suoče sa tim obično "pucaju"

90-toro dece godišnje u Srbiji izvrši samoubistvo, a šta mi radimo, zatvaramo oči i zahvaljujemo se Bogu da to nije naše dete...kako smo licemeri

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Trazi batine - sto bi rekli. A da znate da je i fizioloski dokazano da dete upravo to i trazi jer ima visak energije ail i da bi se emotivnoosecajno oblikovalo na pravi nacin u odnosu sa nekim sa kojim ta lekcija nece biti bolna, ustvari mozda ce biti bolna ali ne i surova jer je ipak to odnos ljubavi koje dete ima sa roditeljem. Najbolje bi bilo kada bi taj vid ''oblikovanja'' preuzela majka na sebe iz obzira prema tome sto dete ima fundamentalan odnos sa njom koji je posledica dojenja, u postnatalnom periodu, ili samog hranjenja sobom, da tako kazem, u prenatalnom periodu. I, naravno dete stasava, covek stasava i podvig pocinje vec tad... ili ne. Polako, ove teme ce nas na kraju dovesti i do polemike o onom pitanju g-dje Tanje o tome ko su sveti, odnosno, da li ih jos uvek ima... ali, o tome uskoro, kada sazri tema, da tako kazem. :cheesy2:

Bog vas blagoslovio - Ugrin

Подели на овим сајтовима

• Гости

P.S. Statistika koju ste izneli jeste monstruozna a mozda je takva kakva jeste zato sto podvig, o kojem pricamo, ne pocinje sa prvim koracima... vec se ceka ko zna sta ili ko zna kakvo stanje ''duhovnosti''!?! Nemar, jeste uzrok; licemerje, srz; a, zamena teza - egzekutor... o Boze, kada ce se shvatiti da se pravoslavlje dise? U.

Подели на овим сајтовима

Procitajte tekst, Milice, a svoje misljenje nemojte uzimati kao relevantno po pitanju podviga iz vise razloga koje vi sami najbolje znate a ja cu vam navesti jedan - niko ne moze znati koji je podvig kome podvig a kome ne a da sve moze biti podvig ukazuje nam prica o talantima cije ostvarenje i jeste opdvig na koji smo svi pozvani. Zato, Milice... sto bi nas narod rekao - tri puta meri a jednom seci. Dakle, ne brzajte sa zakljuccima i ne stavljajte sebe kao referentnu tacku po pitanjima Bogoslovlja.Mir Vam - Ugrin

??? ??????,????? ????? ?? ??? ?? ?????????? ?????.????? ??? ?? ???????? ???? ???????,?? ??? ?? ?? ? ???????,? ??????? ??? ?? ?? ???????? ??? ??????.????? ??? ?????????? ??? ?? ?? "????????" ???? ?????? ????????????? ?? ?? ?? ??????????? ? ????.????????? ??? ????? ???? ??? ????????? ?????????? ????? ?????????? ??? ????????? ??????,??? ? ???? ?? ???? ??? ?? ??????.

Без Господа смо ништа...

Подели на овим сајтовима

Trazi batine - sto bi rekli. A da znate da je i fizioloski dokazano da dete upravo to i trazi jer ima visak energije ail i da bi se emotivnoosecajno oblikovalo na pravi nacin u odnosu sa nekim sa kojim ta lekcija nece biti bolna, ustvari mozda ce biti bolna ali ne i surova jer je ipak to odnos ljubavi koje dete ima sa roditeljem. Najbolje bi bilo kada bi taj vid ''oblikovanja'' preuzela majka na sebe iz obzira prema tome sto dete ima fundamentalan odnos sa njom koji je posledica dojenja, u postnatalnom periodu, ili samog hranjenja sobom, da tako kazem, u prenatalnom periodu. I, naravno dete stasava, covek stasava i podvig pocinje vec tad... ili ne. Polako, ove teme ce nas na kraju dovesti i do polemike o onom pitanju g-dje Tanje o tome ko su sveti, odnosno, da li ih jos uvek ima... ali, o tome uskoro, kada sazri tema, da tako kazem. :cheesy2:Bog vas blagoslovio - Ugrin

? ???? ? ??????? ??????? ?? ?????? ? ?????????? ????? ????  :wink:

Без Господа смо ништа...

Подели на овим сајтовима

• Гости

Milice, Milice... okrenite se malo od onoga sta pise, sta neko kaze... dijalogu sa tim nekim ili jednostavno sebi, sta vi osecate po tom pitanju praveci paralelu sa onim sto znate o tom pitanju i taj vas zakljucak onda podelite sa nekim ali ne u vidu zakljucka vec otvorene teme vaseg razmisljanja. Zato Crkva i jeste zajednica zato sv. Jakov i kaze - Ispovedajte se jedni drugima - jer se na taj nacin prevazilaze nedoumice a samo pravoslavlje se spusta sa nivoa ideje na nivo konkretnog iskustva opitovanja u zajednici.

Voznja bicikla???? - pa, za Boga miloga, sto ona ne bi bila u skladu sa Pravoslavljem???

A to u vezi sa Amerikancima jeste upravo dobar primer kada se konkretan odnos majka-dete premesti na ideju kakav bi taj odnos trebao da bude. Vidite li gresku?

Mir Vam - Ugrin

Подели на овим сајтовима

Milice, Milice... okrenite se malo od onoga sta pise, sta neko kaze... dijalogu sa tim nekim ili jednostavno sebi, sta vi osecate po tom pitanju praveci paralelu sa onim sto znate o tom pitanju i taj vas zakljucak onda podelite sa nekim ali ne u vidu zakljucka vec otvorene teme vaseg razmisljanja. Zato Crkva i jeste zajednica zato sv. Jakov i kaze - Ispovedajte se jedni drugima - jer se na taj nacin prevazilaze nedoumice a samo pravoslavlje se spusta sa nivoa ideje na nivo konkretnog iskustva opitovanja u zajednici.Voznja bicikla???? - pa, za Boga miloga, sto ona ne bi bila u skladu sa Pravoslavljem???A to u vezi sa Amerikancima jeste upravo dobar primer kada se konkretan odnos majka-dete premesti na ideju kakav bi taj odnos trebao da bude. Vidite li gresku?Mir Vam - Ugrin

??????? ?? ?? ??????? ?? ???????? ???? ???????? ??? ??? ????????? ?? ??????? ?? ??????? :-)?? ????? ?? ????? ??????? ???? ?? ???? ???? ? ?????? ?? ????????????,????? ????? ??????? ?????????,??? ??? ?? ????? ? ?? ?????????? ? ???? ? ?? ????? ?? ??? ??? (?? ???????),?? ??? ?? ?????? ?????? ?? ?? ? ????,??? ?? ?? ????????? ????? ???? ? ????????? ??????????.? ???? ???????: ?? ??? ? ?????? ??? ??? ??????,??? ????????? ?????? ???????? ?? ???? ???????? ?????? ????????? ??????? ?????? ?? ???? ??????? ??? ??? ???? ????? ?? ??.???? ?? ?? ????? ????, ???? ?? ???????? ?? ????????????.

Без Господа смо ништа...

Подели на овим сајтовима

• Гости

Nemojte se truditio ko onoga sto zelite da kazete  to je vid sujete, jednostavno recite. Vase sustinske nedoumice i misaona stremljenja. Tu smo upravo radi toga, da se ispovedamo jedni drugima sto birrekao ap. Jakov, jer rana koja se krije tesko i sporo zarasta/Andric. U nadi neusiljenog dijaloga, pozdravljam vas pozivom Radosti - Mir Vam - Ugrin

Подели на овим сајтовима

• Гости

Molio bih vas i na ovom mestu, da svoja pitanja, precizno formulisana, ili pitanja koja mislite da trebaju naci odgoovra, a zarad ovog naseg naroda Serbskog, izlozite na podforumu Duhovna aristokratija pod temom - Iznesite svoja pitanja. Pomozite, koliko je u vasoj savesti.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Molila bih vas da nam malo blize pojasnite ko su sveti?

Na samom forumu takva tema vec postoji, ali imam utisak da se sve nekako vrti u istom krugu. Mislim da bi objasnjenje, uz tekstove koje ste objavili bili dobar temelj za jednu konkretnu nadogradnju, ali i razbijanje predrasuda o mogucnostima i nacinima.

E, napokon, posto smo neke stvari koliko vidim razjasnili, mozemo se vratiti pitanju g-dje Tanje o tome ko su ti sveti, ti stubovi Crkve, nasi molitvenici pred Gospodom. A sa druge strane, mozemo se pozabaviti i temom usko vezanom za njih a ona je - smrtnost ili besmrtnost duse; a sto me cudi da vec do sada niste postavili to pitanje koje vidim da obigrava po forumima, uzrok je mnogih rasprava... a odgovor je, kao i uvek, logican, prijemciv, jednostavan.

Medjutim, kako ne biste bili pasivni cinioci vlastitog razmisljanja to cu vam ja, bez obrazlozenja, dati odgovore na ova pitanja a od vas ocekujem komentare kao i pokusaje razjasnjenja ne bi li ova nasa intelektualnoduhovna pustolovina ostala duboko urezana u vas neokortex kao licni zakljucak a kao plod vlastitog poimanja. Sto i jeste uloga predavaca - ne da ljudima objasni sta treba da misle nego da ih nauci kako treba da misle.

Dobro, ako smo se dogovorili evo odgovora, pazite se - 1) Mi smo sveti!

2) Dusa je smrtna!

Pa, izvolite... vas je red, ja cu normalno nakon vasih izlaganja pojasniti stvar i izneti Ucenje Svete Majke Crkve.

P.S. O ovoj temi u Razgovarajte sa o. Ugrinom....

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...