Jump to content

Јереј Угрин Поповић

Оцени ову тему

Guest Alefshin

DA LI SE NAKON LITURGIJE ZADRZITE U PAROHIJSKOM DOMU RAZGOVARAJUCI MEDJUSOBNO   

13 члановâ је гласало

1. 1. DA LI SE NAKON LITURGIJE ZADRZITE U PAROHIJSKOM DOMU RAZGOVARAJUCI MEDJUSOBNO

• DA, pet minuta
      0
    • DA, deset minuta
      2
    • DA, sat i vise
      5
    • Kako kada
      2
    • NE, nikada
      4

Препоручена порука

• Гости

I, po pravilu, kidisu na svestenike, na taj nacin pokusavajuci da se izdignu nad njima; smatrajuci da je to apsolutno normalno i da su oni, u stvari, Bogom dani izaslanici Njegovi. Klir je suvisan; mada, svako od njih ima po nekog ''duhovnika'', razume se premudrog, znanja obilnog, po pravilu monaha ali i anonimusa, identitet takvog jednog ''duhovnika'' mora biti u tajnosti, koji je celokupan uvid, svoje kontemplacije i sozercanja, upravo njima, i samo njima, predao. Tako da su samim tim apsolutno oslobodjeni od svakog daljnjeg svestenog nadzora, kako njihovog duhovnog zivota tako i njihove, obicno polupismene i do granice nemoguceg fanatizovane, propovedi i misionarenja. Jos ako je zena u pitanju, valjda zato sto ne sme u oltar, svestenstvo je tek onda na meti. Perfidno olajavanje klira, uz pojacani nagon za prozelitizmom, cini da takva osoba ako li slucajno nekog neupuceno susretne u porti crkve - reci cu samo da se ta osoba sigurno nece vise nikada vratiti. Ta komicna i isfrustrirana stvorenja, puna raznoraznih pravila (od obracanja drugome preko oblacenja i raznoraznih poza poboznosti kao i grimasa molitvenosti do najintimnijih stvari), delovala bi zaista komicno da nije tog zlog semena kojim mlad, kreativan i pismen svet teraju od Crkve i udaljuju od Hrista. Po pravilu neinteligentna stvorenja, sto se najbolje vidi u tome sto misle da mogu da ruze svestenike i da shvataju za sasvim normalno to da su iznad klira, jer ih je taj njihov veliki ''duhovnik'' inicirao u nevidjene tajne vere i poboznosti sa imperativom misionarenja, nastoje i da se sto eksplicitnije odenu ne bi li svima stavili do znanja svoju misiju, oni su prava posast za bilo koji nacin ne robotskog i ne fanatizovanog pristupa Crkvi i Tajnama. Dakle, iako su komicna i jadna, ta stvorenja, za ljude koji su utvrdjeni u pravoslavnom nacinu zivota, toliko su i opasna za ljude koji se traze. Pogotovo stoga, jer su van bilo kakve kontrole i posto su svestenici zaista prezauzeti, s jedne strane, niti im mogu sugerisati da se manu sluzbe koja nije njihove, posto su ovi kao sto napisah van kontrole, to ovi salecu novopridosle sa takvimz arom fanatizma da iole normalna osoba pobegne glavom bez obzira ni ne sacekavsi svestenika, ni ne sacekavsi ono po sta su dosli. E, tu je tuga... jer, odbijaju sablaznivsi ih one amle Hristove... zrvanj vodenicki im je za vratom ali kome je to uteha? Za njih bi se mogle primeniti malo parafrazirane Jevandejlske reci - Ubijace svaki zdrav duh i kreativnost u coveku misleci da Bogu sluzbu cine...

Pisuci ovo, rastuzio sam se, mnogo sam se rastuzio Lazarice... zaista mi nije jasno da neko do te mere nema obzira ni savesti prema tim malim Hrisotvim... Strasna  realnost.

Bog nas sve blagoslovio i ukrepio - Ugrin

Подели на овим сајтовима

• Одговори 637
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

eh oče, moje srce je puno puta zaplakalo..zbog mnogih...zbog svoje nemoći da probijem taj oklop nevere...zbog njihovog straha

Autoritet  :drugarstvo:

Ne trpi prigovore, protivrečenje, suprostavljanje. Njegovo se mišljenje mora prihvatiti bezuslovno. Njegovi saveti se moraju primati kao zapovesti, njegovi nalozi izvršavati bespogovorno. Svi moraju postupati onako kako on to zahteva i sve se mora odvijati u skladu sa njegovim zamislima.

Stara se da svoj autoritet nametne svima i održi ga po svaku cenu. Besni na one koji ga ne priznaju i kažnjava ih ukoliko je u prilici da to čini.

Živi u jednom grotreskno uproštenom crno-belom svetu koji se deli na one koji ne greše nikad i one koji uvek greše. U prve spada sam gospodin Autoritet. U druge – svi ostali, osim onih koji ga slepo slede.

Smatra da je uvek u pravu iako to veoma često nije. Veruje da nikada ne greši iako to jako često čini. Čak češće od drugih jer nije u stanju da uvidi svoje greške i iz njih izvuče pouku.

Uostalom, ne zanima ga kako zaista stoje stvari. Istina je poslednje o čemu brine. Zbilja ga zanima jedino da pokaže i dokaže svoju nadmoć u odnosu na druge.

Nadmoć koju sebi pripisuje je veoma sumnjive prirode. Ona ne počiva na njegovim stvarnim prednostima, kojih zapravo nema, već na njegovoj očajničkoj potrebi da se iznad drugih izdigne i grozničavim naporima koje u to ulaže.

Njegova krutost proizlazi iz njegove nesigurnosti. Njegov autirotet je naduvani balon koji je u stalnoj opasnosti da bude probušen. Zato ga tako brižljivo i teskobno čuva.

Ne podnosi ni najmanje osporavanje jer je on sam, u svojoj nadmenosti, suštinski sporan.

Ne podnosi sumnju iako i sam, kradomice, sumnja u svoju umišljenu veličinu, iako to nikom priznati neće. Sebi samom ponajmanje.

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Opisano jeste i razlog otudjenja medju ljudima, posto opisani model ponasanja nije vezan iskljucivo za verske nadobudnike vec u ovoj ili onoj meri vazi za veci deo dansnje ''ultrapametne'' populacije, koja se razume u sve, a obicno im je pogled uprt u ono sto nije fah njihovog obrazovanja, posla, struke... Tuzna je realnost zapravo to - sto covek zeli od sebe da se otudji a zarad boljeg i lakseg potiskivanja vlastitog promasaja dok se sa drugima, dalje, razmenjuje idejom koju gradi o sebi. Jos jedna potvrda neophodnosti Liturgijskog zajednicarenja kao jedine metode prevazilazenja opisane, a tuzne, realnosti. Mislite o tome.

Mir Vam - Ugrin

Подели на овим сајтовима

taština, taština, sve je taština

..nekada sam bio PAMETAN pa sam hteo da menjam svet, danas sam MUDAR pa menjam sebe

kada ljudi shvate dubnu misli ove rečenice moći će da menjaju svet

za one koji ne shvataju preporučićemo malo Konfučija neka čitaju

ponekad i dobri ljudi učine neku lošu stavr.Ponekad se i loša stvar mora učiniti da bi se dobro prizvalo.

ponekad je uzalud slepom govoriti i gluvom pričati :cheesy2:

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

sad se setih pitanja, podseti me emisija Duhovnici na studiu B, a i nešto što pročitah na ovom forumu, negde...

Ispovest, meni je sveštenik ,moj duhovnik rekao, da je on tu samo kao Svedok između Boga i mene, i da nema  potrebe da nabarajam pojedinačno, gde, šta , kako, gad, jer Bog je ionako srcevid i zna, i za šta sam se pokajala i za šta nisam, i šta sam učinila i šta nisam, i zašto, i šta ću učiniti jer je i Svevid,( da rekao mi je da Bog nije računopolagač i da jedino ako imam nešto što me izuzetno peče o tome možemo razgovarati)

nešto slično tome čuh u emisliji duhovici da reče o.Luka

No znam da neki savetuju da se napravi spisak pa da se npr. počne od 7 godine.

ispovest i pričešće koliko ja znam, a ne znam baš mnogo, mogu služiti i na spasenje i na osudu, zar ne?

Подели на овим сајтовима

• Гости

Sveta Tajna ispovesti je u sustini prisajedinjenje coveka Crkvi od koje se grehom udaljio. Na greh se tu gleda sa ontoloske a ne moralnojuridicke strane tako da nikakvi spiskovi nisu potrebni jer sve i da napisete na spisku koji je to garant da ste sve obuhvatili sa obzirom da covek nekada nije svestan greha koji ucini u moralnojuridickom pravcu. Sa druge strane, svest o promasenosti puta kao i pokajanje za to, dakle preumnjenje na put ka Hristu, koji se Liturgijski potvrdjuje jeste osnovna predpostavka zivota u Hristu koji opst prevazilazi zakone nuznosti otvarajuci se dimenziji Vecnosti u kojoj je morlnojuridicki aspekt coveka kao bica zajednice suvisan.

Bog vas blagoslovio - Ugrin

Подели на овим сајтовима

dakle ne moram ostatak života provesti na psihoanalizi ( veovatno bi morali i  hipnosu da primene da bih se svega setila od 7 g) :drugarstvo:

nadam se oče da razumete da ja en sumnjam u svog duhovnika ni malo, pitanje je pitanje, kroz pitanja i odgovore najbolje se saznaje, ko pita ne skita :smiley:

Подели на овим сајтовима

• Гости

Kazem vam - hriscanstvo se moze shvatiti kao disanje prirodno, neopterecujuce i neophodno ili kao bukagiju moranja izrazenu ovim ili onim moralnim sistemima, nametima, moranjima... i onda je to opet disanje, samo ovoga puta ono o kojem stalno moramo razmisljati da se ne bi ugusili. Medicinski naziv za to jeste - depresija pluca. E, sad, da li ce biti ovo ili ono to, pogodite sta... pa da! OD NAS ZAVISI! Mislite o tome.

Mir Vam - Ugrin

Подели на овим сајтовима

• Гости

Smajliji jesu projekcija osmeha a osmeh jeste pokazatelj stanja duha dok oci, kao ogledalo duha, registruju svaki smajli kao dobar smajli, kao svoj smajli, ako li se taj isti smajli ostvaruje u duhu, u njemu samom. :-[

Mir Vam - Ugrin

Подели на овим сајтовима

Oče volela bih da pogledate još neke teme, mislim da imate mnogo toga mudrog da kažete

http://www.svetijakov.org/forum/index.php/topic,580.0.html

http://www.svetijakov.org/forum/index.php/topic,579.15.html

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...