Jump to content

In Memoriam: Љубиша Самарџић (1936-2017)

Оцени ову тему

Препоручена порука

Доајен српског и југословенског глумишта, редитељ и продуцент Љубиша Самарџић преминуо је у 81. години живота, јављају београдски медији.

ljubisa-bw.jpeg

У децембру 2016. године, Самарџић је примљен у Клинички центар Србије, где је имао операцију на мозгу, након чега је пуштен на кућно лечење.

Рођен је у Скопљу 1936. у породици рудара. Студирао је право, а потом је прешао на Академију за позориште, филм, радио и телевизију у Београду.

Његов таленат је откривен веома рано и добио је стипендију за студије код режисера Бојана Ступице. Самарџић је завршио Академију у Београду.

Глумио је у неколико десетина филмова – Валтер брани Сарајево, Партизанска ескадрила, Сутјеска, Љубавни живот Будимира Трајковића, Мој тата на одређено време, Три карте за Холивуд.

Остао је незабораван по улогама у ТВ серијама Врућ ветар, у којој је играо чувеног Боривоја Шурдиловића Шурду, Полицајцу са петловог брда.

Режирао је филмове Јесен стиже, Дуњо моја, Небеска удица, Мирис кише на Балкану. 

За филм Јутро, где тумачи лик младог партизана суоченог с трагедијама рата, награђен је на фестивалу у Венецији 1967.  

Златног лава добио је за улогу у фиму Странац 1967. године 

Своје награде, дипломе и признања поклонио је Југословенској кинотеци фебруара 2014. године. Легат је представљен јавности 27. фебруара 2016. године. 

RTS

Подели на овим сајтовима

- Ja sam prolaznik u ovom kratkom životu. Taj epitet se danas deli šakom i kapom! I onima koji trenutno blesnu, pa nestanu kao mehur od sapunice. Na sreću, ima nekoliko glumaca velike Jugoslavije koji ostaju kao trajne vrednosti i čija imena ne tamne - rekao je u jednom intervjuu.

Подели на овим сајтовима

Бог да му душу прости и подари рајско насеље. 

• Волим 1

Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога.

(Мт.6, 34)

Подели на овим сајтовима

1277777_samardzici-damir-dervisagic_ls-s

MENI SNOVI PRODUŽAVAJU ŽIVOT: Otišao je i Ljubiša Samardžić, ostala je nestvarna priča o ljubavi sa Mirjanom!

Ljubiša Samardžić preminuo je juče u 81. u Beogradu posle duge i teške bolesti. U braku je duže od pola veka bio sa Mirjanom, njegovom vernom pratiljom i saradnicom.

Mirjana i Ljubiša bili su u braku tačno 51 godinu. Voleli su se 53, a godišnjicu braka slavili su 5. avgusta. U jednom od razgovora Ljubiša je pričao o ljubavi sa Mirjanom. Njihovu višedecenijsku ljubav ovako je objasnio:

"Pa, zar ljubav nije neophodna za trajanje. I trajaće!

"Bila sam veoma mlada kada sam ga upoznala. U kasnijim godinama čovek mnogo teže ostvari neku vezu, jer racio uvek nadvlada emocije. Tako da je naša ljubav rezultat moje mladosti i neiskustva. Bio je udaren! Skroz udaren".

"Nisam se opametio. I dan-danas sam udaren! Kad god kažem Miri o čemu sanjam i šta planiram, ona odgovara: „Pa ti nisi normalan“- govorio je", Ljubiša i Mirjana Samardžić.

"Znate li zašto kažem da nije normalan? On mašta o stvarima koje su irealne. Želi da snimi jedno kapitalno filmsko delo, a to podrazumeva ogromnu materijalnu podlogu i natčovečanski napor. Ja, naravno, ne sumnjam u njegov kreativni rad, ali tačka o koju se spotičemo jeste taj prokleti novac, bez kojeg se ništa ne može".

Ljubiša je na to odgovorio:

"Miki, meni snovi produžavaju život. Ne znam kome da se obratim, a plan mi je da snimim film po najlepšem romanu Ive Andrića „Travnička hronika“", planirao je Smoki, ali se to nikada nije ostvarilo.

http://www.kurir.rs/zabava/pop-kultura/2906811/meni-snovi-produzavaju-zivot-otisao-je-i-ljubisa-samardzic-ostala-je-nestvarna-prica-o-ljubavi-sa-mirjanom

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...