Jump to content

Владика Николај се причестио у Католичкој Цркви!

Оцени ову тему


Препоручена порука

Владика Румунске Православне Цркве, учествовањем у Евхаристији са католицима, створио је сензацију у земљи где Гркокатолици и Православни имају историју напетих односа. Током освећења парохијске цркве назване "Краљица Мира" у граду Тимисоара, 25. маја, митрополит Банатски Румунске Православне Цркве, Николај, је затражио дозволу да се причести на миси. Митрополит је приступио Престолу и примио Хостију из сопствених руку. Присутни су били: целебрант мисе, Румунски католички бискуп Александар и апостолски нунције у Румунији, Франциско-Хавиер Лозано. Иако Католички и Православни епископи често учествују у екуменским службама, и присуствују Литургијама и Мисама једни код других, они ипак немају Евхаристијско јединство, што је показатељ раскола између Православне и Католичке Цркве, У Румунији, тензије између Православних и Гркокатолика су наглашене, што је значајно додало елементу изненађења митрополитовим поступком. Видевши згранутост Православних верника митрополитовим учествовањем у Католичкој Евхаристији, Румунска Православна Црква је издала саопштење у коме се каже да ће на следећем заседању Синода, митрополит Николај бити позван да објасни своје учествовање у Католичкој Евхаристији. Саопштење даље каже да су екуменски односи са Католичком Црквом већ довољно нестабилни, и да не би требали још више да се компликују, сугеришући на митрополитове радње. Митрополит Николај, који је један од првих Православних владика који је признао да је сарађивао са тајном полицијом под комунистичким режимом, има историју пријатељских односа са Румунским Католицима. Он је био један од првих Православних лидера који је био спреман да подржи враћање црквених објеката Католицима, који су били одузети од стране комуниста 1948. године и дати Православној Цркви. 
... Прича је стара, митрополит је сад блаженопочивши, али се ипак вреди подсетити, и евентуално сазнати епилог...

Фотографија корисника Miljan Mitic

Link to comment
Подели на овим сајтовима

И наш владика Николај (Велимировић) се причестио у католичкој цркви, додуше не у римокатоличкој, већ у старокатоличкој. Мада тада није био владика.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 20 часа, Miljan123 рече

али се ипак вреди подсетити, и евентуално сазнати епилог...

 

Ако се ради о истом случају, мислим да се поменути епископ јавно покајао због тога.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...