Jump to content

Mesečarenje

Препоручена порука

Koliko je mesečarenje učestala pojava?

Mesečarenje je prilično čest problem, naročito kod dece. Procenjuje se da 15% do 30% najmlađih ima bar jednu epizodu somnabulizma tokom detinjstva. Problem se javlja obično oko 5. godine, a do 11. godine od somnabulizma pati oko 7% dece. Oko 13. godine učestalost se smanjuje na 3%, da bi u odraslom dobu ovaj poremećaj sna bio prisutan kod 1% do 2% populacije. Osoba koja mesečari ne seća se da je napuštala krevet. Obično je reč o kratkim epizodama od nekoliko minuta, ali mogu trajati i do 30 minuta. Tokom epizode somnabulizma osoba izgleda kao da je budna (otvorenih je očiju) i sposobna je da kratko odgovara na pitanja i naredbe.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Mesečarenje je nasledan poremećaj?

spavanje-jastuk-994-main.jpg

Somnabulizam je, prema rezultatima naučnih istraživanja, nasledan poremećaj. Naime, ako jedan od roditelja pati ili je patio od somnabulizma, dete ima triput veći rizik da razvije ovaj poremećaj sna od dece čiji roditelji nikad nisu imali ovaj problem. A ako se somnabulizam javljao kod oba roditelja, dete ima sedam puta veći rizik. Treba na vreme obratiti pažnju na povećani rizik od ovog poremećaja pošto epizode mesečarenja ne prolaze uvek bez posledica - mesečar često zadobija modrice i druge fizičke povrede.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Šta se dešava kada neko mesečari?

spavanje80-3-rss.jpg

Somnabulizam ili mesečarenje je poremećaj sna kojeg karakterišu složene i automatske radnje koje osoba izvodi u fazi dubokog sna, najčešće tokom prva dva sata pošto je zaspala. U većini slučajeva mesečar šeta po sobi u kojoj spava, ili odlazi u kuhinju, a može da se desi i da izlazi iz kuće, pa čak i da seda za volan. Osobe koje mesečare obično se spontano vraćaju u krevet, a kada ih neko tokom mesečarenja probudi treba im vreme da se priberu.

https://www.doktor.rs/txt/5638/koliko-je-mesecarenje-ucestala-pojava?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+doktor+(doktor.rs+-+vaš+internet+doktor)

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

da li vam se dešavalo u detinjstvu ili ste videli nekog kako mesečari...?

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

Ovo moje dete vec nekoliko puta, u sred noci,  sedi u krevetu, cuti-zatim se vrati i zaspi. E...veceras je malo i prosetao. Trazi nam slicice. Pitamo ga da li je ozbiljan, odgovori potvrdno i nastavi da cuti. Nezno sam ga vratila u krevet. Nastavio je da spava. 

Ne mogu reci da mi je bilo prijatno. Jedva cekam ponedeljak. Idemo kod pedijatra na savetovanje.

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Сања Т. рече

Ovo moje dete vec nekoliko puta, u sred noci,  sedi u krevetu, cuti-zatim se vrati i zaspi. E...veceras je malo i prosetao. Trazi nam slicice. Pitamo ga da li je ozbiljan, odgovori potvrdno i nastavi da cuti. Nezno sam ga vratila u krevet. Nastavio je da spava. 

Ne mogu reci da mi je bilo prijatno. Jedva cekam ponedeljak. Idemo kod pedijatra na savetovanje.

Нас је ухватио један период да се буквално сваку ноћ будио вриштећи, увек око сат времена пошто заспи, могао си сат навити према њему. Језиво неутешно вриштање од неких десетак минута, не можеш га смирити. У питању је ноћни страх, јавља се у фази најдубљег сна. Јако је слично са месечарењем па можеш пробати ову методу која је мени помогла, а баш је једноставна.

Дакле, требало би око пола сата пре него што се епизода обично јавља дете нежно мало разбудити (никако не сасвим,  него само да му се разбије тај дубоки први сан у који је упао), ја га обично мало мазим, померим му рукице и ногице, чисто док се мало промешкољи, на ивици да се пробуди. То треба радити макар седам дана у континуитету па један пауза. Ако се поново деси, поновити поступак. Ми ретко када имамо проблема од тад :) 

( обично када је преуморан, али више није ни близу оном хаосу, хвала Богу).

У сваком случају јесте непријатно, али немој бринути. И брат и ја смо као мали  шеткали по кући ноћу, некад се драли к'о магарци :) и сл. али прође. Од свега ми је остало да се понекад сита испричам и то је то :)

Подели на овим сајтовима

П.с. ја сам рецимо ухватила неки ритам да га "будим" око 45 мин пошто заспи. Просто по дисању видиш да је дубоко заспао, е тада. Фактички само мало пореметити тај континуитет сна како сам схватила...

Подели на овим сајтовима

@Milica Bajic Hvala ti puno. Pokusacu tako. Naravno, razgovaracu i sa pedijatrom, mozda doda jos neki savet. 

Ne znam da li ima veze jos nesto. Mozda toplota prostorije ili jelo pre spavanja?

Sinoc smo bas ugrejali zato pitam.

Hvala ti jos jednom <3

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Milica Bajic рече

Ми ретко када имамо проблема од тад 

Drago mi je zbog vas, da je sada dobro.

Bice i kod nas. Dace Bog. :sunce:

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

Ja imam problem sa mesecarenjem ceo zivot. I ne bi to bilo problem da ja nemam 28 godina i da vec to pocinje da mi smeta kao i ljudima oko mene. Ustajem necu, budim sve oko sebe. Neretko i vristim, zapomazem jer imam kosmarne sne. Svako jutro se budim umoran, ne mogu se odmoriti ni jedno vece kako treba. U mladosti ranoj sam isao i kod baba vracara da mi salivaju strah ali mi ni to nije pomoglo. Skoro sam i kod psihijata i psihologa isao i niko mi nije dao nikakvo resenje. Da li moze neko da mi predlozi  nesto kako bih se vratio u normalu? :D Hvala unapred...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...