Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 22, 2017 Пријави Подели Написано Јул 22, 2017 Uvek me je interesovalo šta znače priče o smokvi i šta znači Hristu priča o rodu vinogradarskom. I danas slučajno na nekoj emisiji na TV čujem o maslinama jednu zanimljivost. Kaže se Maslina je kao majka, možeš da odeš od nje i da se vratiš kad god hoćeš a ona ti uvek plod donosi. A za vinovu lozu se kaže da je kao žena, koliko joj se posvetiš toliko će ti i roda doneti. E sad smokvu bi mogao da uporedim sa maslinom, jer je stvarno tako, evo imam smokve, ne moram opšte da obraćam pažnju na to drvo ono uvek donese rod. Slično kao i maslina. Da li je moguće da je smokva stari adam i rajska priča, kad je Gospod došao kod adama i eve i oni i dalje nisu dali ploda (nisu se pokajali) , te ih Bog istera iz raja (osuši smokvu). A sa druge strane da je Hristos za vino koristio metaforu svoje posvećenosti čoveku u delu spasenja i da veruje da će Njegova posvećenost kao Spasitelja sigurno spasiti čovečanstvo. Bogdan011, PredragVId and ikrasil је реаговао/ла на ово 2 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Јул 22, 2017 Пријави Подели Написано Јул 22, 2017 Svidja mi se kako razmišljaš. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 22, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јул 22, 2017 Ја сам истински чокот, и Отац мој је виноградар. 2 Сваку лозу на мени која не рађа рода одсијеца је; а сваку која род рађа чисти је да више рода роди. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 22, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јул 22, 2017 И рече им: Веома зажељех да ову Пасху једем с вама прије него пострадам; 16 Јер вам кажем да је нећу више јести док се не испуни у Царству Божијем. Дела:10:41 Откр.:19:9 17 И узевши чашу заблагодари, и рече: Узмите и раздијелите је међу собом; 18 Јер вам кажем да нећу пити од рода виноградскога док не дође Царство Божије. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 22, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јул 22, 2017 И угледавши смокву једну крај пута дође њој, и не нађе на њој ништа осим лишћа, и рече јој: Да никад више не буде од тебе рода до вијека! И одмах усахну смоква. 20 И видјевши то ученици дивише се говорећи: Како одмах усахну смоква! 21 А Исус одговарајући рече им: Заиста вам кажем: Ако имате вјеру и не посумњате, учинићете не само оно што се зби са смоквом, него и гори овој ако речете: дигни се и баци се у море, догодиће се. Мат.:17:20 Мар.:11:23 Лука:17:6 1 Кор.:13:2 Јаков:1:6 22 ??? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 22, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јул 22, 2017 И видјевши издалека смокву с лишћем, дође не би ли што нашао на њој; и дошавши њој ништа не нађе осим лишћа; јер још не бијаше вријеме смокава. 14 И проговоривши Исус рече јој: Од сада нико не јео са тебе рода довијека! И слушаху ученици његови. 15 И дођоше опет у Јерусалим: и ушавши Исус у храм, стаде изгонити оне који продаваху и куповаху у храму; и испремета столове оних што мијењаху новце, и сједишта оних што продаваху голубове. Мат.:21:9 Мат.:21:12 Лука:19:45 Јован:2:14 16 И не дозвољаваше да ко пронесе какав суд кроз храм. 17 И учаше говорећи им: Није ли писано: Дом мој назваће се дом молитве свима народима? А ви начинисте од њега пећину разбојничку. Иса.:56:7 Иса.:60:7 Јер.:7:11 Зах.:2:11 18 И чуше књижевници и првосвештеници, и тражаху како би га погубили; јер га се бојаху; јер се сав народ веома дивљаше науци његовој. Мат.:7:28 Мат.:21:45 Мар.:1:22 Лука:4:32 Лука:19:47 19 И кад би увече, изиђе изван града. 20 А ујутру пролазећи видјеше смокву гдје се осушила из коријена. Мат.:21:19 21 И опоменувши се Петар рече му: Учитељу, гле, смоква што си је проклео осушила се. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 22, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јул 22, 2017 Каза пак ову причу: Неко имађаше смокву посађену у своме винограду, и дође да тражи рода на њој, и не нађе. Иса.:5:2 7 Онда рече виноградару: Ево три године како долазим и тражим рода на овој смокви, и не налазим. Посијеци је! Зашто и земљу да слаби? 3 Мој:19:23 Дан.:4:14 Рим.:2:4 8 А он одговарајући рече му: Господару, остави је и ове године док окопам око ње и метнем ђубриво. 2 Мој:32:11 Јоило:2:17 9 Па ће можда родити; ако ли не, посјећи ћеш је доцније. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 22, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јул 22, 2017 Исус пак дође опет у Кану Галилејску, гдје претвори воду у вино. И бјеше неки царев човјек чији син боловаше у Капернауму. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
елТорнеро Написано Јул 22, 2017 Пријави Подели Написано Јул 22, 2017 пре 4 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече evo imam smokve, ne moram opšte da obraćam pažnju na to drvo ono uvek donese rod. Благо теби, код мене терају; багрем, оструга, глог, боца, гледичија, џенарика... да ли је и у томе нека метафора не знам, углавном све гребе, рита, боде и уједа. Понекад помислим да је све то слика моје грешне душе. Опрости што сам са метафора скренуо у област хортикултуре. Phoebe, Trifke and Матусал је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јул 23, 2017 Пријави Подели Написано Јул 23, 2017 пре 12 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече Uvek me je interesovalo šta znače priče o smokvi i šta znači Hristu priča o rodu vinogradarskom. I danas slučajno na nekoj emisiji na TV čujem o maslinama jednu zanimljivost. Kaže se Maslina je kao majka, možeš da odeš od nje i da se vratiš kad god hoćeš a ona ti uvek plod donosi. A za vinovu lozu se kaže da je kao žena, koliko joj se posvetiš toliko će ti i roda doneti. E sad smokvu bi mogao da uporedim sa maslinom, jer je stvarno tako, evo imam smokve, ne moram opšte da obraćam pažnju na to drvo ono uvek donese rod. Slično kao i maslina. Da li je moguće da je smokva stari adam i rajska priča, kad je Gospod došao kod adama i eve i oni i dalje nisu dali ploda (nisu se pokajali) , te ih Bog istera iz raja (osuši smokvu). A sa druge strane da je Hristos za vino koristio metaforu svoje posvećenosti čoveku u delu spasenja i da veruje da će Njegova posvećenost kao Spasitelja sigurno spasiti čovečanstvo. Nisi los ali suvise alegorises. Kada budem imao malo voje napisacu ti detaljnije. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јул 23, 2017 Пријави Подели Написано Јул 23, 2017 пре 19 минута, ana čarnojević рече napiši Trifke. nedostaješ. ana čarnojević је реаговао/ла на ово 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 23, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јул 23, 2017 пре 10 часа, елТорнеро рече Благо теби, код мене терају; багрем, оструга, глог, боца, гледичија, џенарика... да ли је и у томе нека метафора не знам, углавном све гребе, рита, боде и уједа. Понекад помислим да је све то слика моје грешне душе. Опрости што сам са метафора скренуо у област хортикултуре. Da ali ti nisi adam iz rajske priče, kad ga je Bog "zasadio" u vrtu i otišao od njega a kada se vratio sa punim pravom je čekao rod od njega jer smokva po prirodi rađa samo ako je zasadiš ne moraš da joj budeš posvećen stalno. Tako da ti ta alegorija nije na mestu, jer stari adam u raju sigudno nije imao trnje,bagrem,ostrugu,glog,bocu,đenariku i ostale korukonđule koje te očigledno muče. елТорнеро and Trifke је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Princess Bella Написано Јул 23, 2017 Пријави Подели Написано Јул 23, 2017 пре 11 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече Ја сам истински чокот, и Отац мој је виноградар. 2 Сваку лозу на мени која не рађа рода одсијеца је; а сваку која род рађа чисти је да више рода роди. Hristos je cokot, a apostoli su loze. Svake godine u odredjeno vreme se orezuje vinograd. Seku se loze da bi sledece godine iznikle nove na njihovom mestu. Ukoliko se neka lozica prekine pre rezidbe, ona se osusi i grozdje na njoj ne moze da sazri, zato se ona odseca i baca. Cokot koji uvek ostaje isti je Hristos. Tako je i do danasnjih dana. Bilo je mnogo apostola, ali je jedan i uvek isti Hristos koji je izvor zivota za sve. Otac je vinogradar, zato sto je njegova zemlja i sve sto je na njoj. On je posadio cokot i on sve nadgleda i o svemu brine tj. poslao je svog jedinorodnog sina u svet da bude izvor zivota. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 23, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јул 23, 2017 1 hour ago, Princess Bella рече Hristos je cokot, a apostoli su loze. Svake godine u odredjeno vreme se orezuje vinograd. Seku se loze da bi sledece godine iznikle nove na njihovom mestu. Ukoliko se neka lozica prekine pre rezidbe, ona se osusi i grozdje na njoj ne moze da sazri, zato se ona odseca i baca. Cokot koji uvek ostaje isti je Hristos. Tako je i do danasnjih dana. Bilo je mnogo apostola, ali je jedan i uvek isti Hristos koji je izvor zivota za sve. Otac je vinogradar, zato sto je njegova zemlja i sve sto je na njoj. On je posadio cokot i on sve nadgleda i o svemu brine tj. poslao je svog jedinorodnog sina u svet da bude izvor zivota. Sam dakle u pravu da je vino plod posvećenosti Božje prema čoveku i da čovek jeste u stanju i mora biti Božanskog delovanja plod? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јул 23, 2017 Пријави Подели Написано Јул 23, 2017 Вино је и симбол новог Христовог учења. ,, не сипа се ново вино у мехове старе....,, Phoebe, Volim_Sina_Bozjeg and Desiderius Erasmus је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука