Милан Меденица :) Написано Април 30, 2010 Пријави Подели Написано Април 30, 2010 Цитат Ma ispoveđeno odavno. Opušteno Medo :smiley:. I hvala što se brineš ....ма брате само је то важно klapklapфала теби што цениш klapklap Цитат Možda si me pogrešno shvatio...? Ja sam samo iz radoznalosti išao da vidim kako se druge konfesije mole Bogu, da vidim te rituale, da saznam više.... Ništa drugo.... A Kabala me je baš interesovala jedno vreme ....ма нисам, што се мене тиче ако си, треба видети али не и учествовати 0202_238ја сам тако лутао пет година пре крштења, свашта сам чачкао :cheesy2: клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gospodin Jakov Написано Април 30, 2010 Пријави Подели Написано Април 30, 2010 Ovo će zvučati malo paradoksalno, ali mislim da je ljudima koji iz neke druge religije otkriju Pravoslavlje, kao i npr. ateistima koji poveruju mnogo lakše nego, da tako kažem, "običnim" vernicima. Ti obični, kao da hodaju po nekom začaranom krugu, čas gore, čas dole, napred nazad, sve isto, a opet sve novo.... Hoću da kažem da je najteže ostati postojan u veri i samo raditi na tome da se razvijaš i duhovno jačaš.... Uvek treba nalaziti nove načine, da ne kažem razloge, svoje vere i opravdavati ih.... Uh, baš sam zapetljao malo.... Ma samo napred uz :cheesy2: ..... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Април 30, 2010 Пријави Подели Написано Април 30, 2010 наравно, ради се о великој духовној глади која се мора утажити, па се неумерено све време поји и уноси са великим апетитом. они који су већ ту, само су мало огладнели и дуго им треба да примете, па одатле и разлика у апетиту. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gospodin Jakov Написано Април 30, 2010 Пријави Подели Написано Април 30, 2010 Nego da se vratimo temi :smiley:.... Vezano za Ixtus. Mislim da u svakoj religiji, kod nas zadnjih 10-20 godina izraženo, od kako je došlo do obnove religioznosti, postoje malo tvrđe struje, ortodoksnije. Isto postoji, ako ne u gorem obliku, na prostoru bivše Jugoslavije verski fanatici kod muslimana i kod hrvata. I to je za shvatiti. Možda je za jednu religiju neminovno, pa čak i dobro da ima takve krajnje oblike u svojim redovima? Ja sam onako iskreno u mnogim stvarima dosta liberalan i tako i posmatram svet. Mislim da je greška ovih ortodoksnih pravoslavaca što ne poštuju i ne slede odluke svoje crvkve kakve god da su one. I ja se ne slažem sa nekim stavovima i shvatanjima pojedinih vladika, ali poštujem to što jesu i da tako mora da bude. Možda se tu nalazi mogućnost za neki pokušaj ponovnog zbratimljenja među "zavađenima"? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Април 30, 2010 Пријави Подели Написано Април 30, 2010 наравно да постоји, али мора да постоји и комуникација и потврда једних другима. нико не тражи, нити ко хоће да продаје веру за вечеру, али ови људи имају тенденцију да прав еод Цркве некакву странку у којој се може гласати за мишљење и демократију. ко једног човека што сам чуо на једном видео клипу, човек има потпуно погрешно мишљење, да не кажем жељу, о функционисању или раду Цркве. наиме, човек је добротвор једне цркве коју је помогао да се подигне, и сад он практично ''брани'' ту грађевину од ''тамо неког владике'' и ''ко је он да му прича како ће он да исповеда своју веру'', а уствари никад није ни чуо тог истог владику, а још мање га видео уживо, нео је негде чуо да је владика ''новотарац'' и да хоће да доведе папу за Патријарха ... не може бити даље од истине, али је човеку то практично постала вера и он би то сад животом бранио, а уствари се понаша крајње материјалистички у свом наступу, да не кажем територијално. нажалост, мора да се сачека време да прође и да човек по сопственој слободи практично напредује до послушања, а да се опет не дозволи и таквој богоугодној души која воли Цркву и даје велику жртву да застрани у какво погрешно исповедање вере или не дај Боже прелест. е против тога се треба борити, и то не транспарентима и окретањем леђа владикама, мајцама којекаквим или не дај Боже прекидањем Литургије и ремећењем поретка, већ онако како нам је дато - Јер оружје нашег војевања није телесно, него силно од Бога на раскопавање градова, да кваримо помисли. Коринћанима посланица друга, глава 10, стих 4 ми људи сувише лако паднемо у напаст беса, и онда свакаве идеје долазе у ум. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gospodin Jakov Написано Април 30, 2010 Пријави Подели Написано Април 30, 2010 Da, ali kako to objasniti ljudima koji su na "drugoj" strani, a da to ne shvate kao svađu ili neko prepucavanje ko je u pravu a ko nije? Kako uopšte doći do istine, jer ovim putem se ne ide nikuda? I kako je do svega ovoga došlo? Možda je to pravo pitanje? Iskreno mislim, da je nemoguće da su u svemu u krivu i da sve pogrešno shvataju.... Mora da su bile i neke greške, neki propusti u crkvi, jer nemoguće je da toliko ljudi ima drugačije shvatanje...... Ne branim nikoga, niti koga osuđujem, samo sve češće se čuju ovakve stvari i trebalo bi ih nekako izvesti na čistac, ako me razumeš .... Po meni nije dovoljno reći ovi ljudi pogrešno shvataju, ovako treba (iako stvarno ovako treba jer je jedna crkva naša)... Čini mi se da je zauzet jedan stav, i okrenuta leđa ovim ljudima, tako da se bojim da sa ovog skretanja, gde su već otišli, teško će da se vrate.... Ne može se samo čekati i nadati se u milost Božiju po ovome pitanju. Da će se tako oni umilostiviti i "progledati"... potrebno je nekako delovati....?! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Април 30, 2010 Пријави Подели Написано Април 30, 2010 није баш тако како кажеш, сви смо ми помало у прелести, па не можемо ни ценити или судити другоме колико је он. ми без другог никако не можемо да схватим сопствене мане, а успут да помогнемо некоме и своју да реши, а сутра ће и он исто тако ишчачкати неку злобу из нас. иначе, никако до молитвом се не може помоћи самом себи лили другоме, то нас је Господ научио молитвом у Гетсиманском врту. чак и свети Оци кажу да се не дира душа која је у прелести гордости, до самом молитвом да се додирује јер је велика то бол и надражај готово заслепљујућ. хм, мало ми смета израз ''дошло до тога'', мало је несрећан и незахвалан. испада да је то неко потенцирао с друге стране. уствари се само ради о томе да ти људи немају непријатеље у Цркви, јер ова Црква не жели да се ''попапи'' или слично, а они онда не би имали са ким да се свађају или од кога да бране нешто, тако да је то изазвана ситуација - тако да, хтео неко или не, свеједно је обележен као непријатељ, јеретик, паписта, новотарац, овако, онако, једном речју не припада у њиховој илузији реалности. свакако да постоје негативне СИТУАЦИЈЕ које се понекад десе, али треба човек мало ширине да има да схвати да то нису СТАЊА, и да је свака од тих ситуација решива и да треба имати стрпљења, смирења, љубави према ближњем и послушања Цркви да то Она реши, ипак је Њој наш Отац глава, а не неко други. лепо кажу свети Оци - коме Црква није мати, томе Отац није Бог. не треба сад то схватити као подељујућу ставку већ упозоравајућу, наш Бог и Отац није крвник, џелат али ни праведан у нашим очима јер је Милостив према разбојницима и НИКАД их није шибом приволео себи, већ само исцељењем и Љубављу. тешко је понекад разумети или прихватити такво Човекољубље, и понекад бисмо сви тражили ''правду'' све док не бисмо схватили да је оно што тражимо само друго име за крволоштво. једина правда је да се Каин и Авељ загрле, неважно ко је онај други. тако на то ја гледам, зато и проводим време овде, јер ако је Господ имао за мене, Каина, Љубави неизмерне и до данас неумерено пружене, не видим нити један разлог да и ја сличним не узвратим. све после тога постане техникалија КАКО решити ситуацију, јер тамо где има добре воље, Бог дометне и начина. зато и Апостоли надумном мудрошћу и кажу - Слава на висини Богу, и на земљи мир, међу људима добра воља. све после тога је музика иза најлепшег стиха - И љубити Га свим срцем и свим разумом и свом душом и свом снагом, и љубити ближњег као самог себе, веће је од свих жртава и прилога. кажу свети Оци, Љубав је изнад мучеништва. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gospodin Jakov Написано Април 30, 2010 Пријави Подели Написано Април 30, 2010 Baš si fino ovo napisao.... A da li je neko, bar na Ixtusu ovako nešto napisao i kakvi su bili komentari? Na ovo se ne može ništa prigovoriti.... Ono gore kad sam rekao da bi trebalo nešto uraditi, mislio sam da li je neko od sveštenstva (ne mislim na forum) probao ne preko interneta, nego lično da porazgovara sa ljudima, da im se lepo objasne stvari...? A ne da se prozivaju ti sajtovi i da se samo baje na njih (a i oni baju isto, ali to nije tema...) .... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Април 30, 2010 Пријави Подели Написано Април 30, 2010 Цитат Baš si fino ovo napisao.... A da li je neko, bar na Ixtusu ovako nešto napisao i kakvi su bili komentari? Na ovo se ne može ništa prigovoriti.... Ono gore kad sam rekao da bi trebalo nešto uraditi, mislio sam da li je neko od sveštenstva (ne mislim na forum) probao ne preko interneta, nego lično da porazgovara sa ljudima, da im se lepo objasne stvari...? A ne da se prozivaju ti sajtovi i da se samo baje na njih (a i oni baju isto, ali to nije tema...) .... зашто мислиш да би уживо био успешан дијалог, кад ни овај писани није?Православље се неће очувати ревнитељством без разума, већ живљењем живе вере у Христу, а пресудом, клеветом, пљувањем и страначким понашањем у Цркви је све само није то. видиш, ту је зачкољица. можда ја као појединац, личност и нађем заједнички језик, али је онда то све бесмислено јер ћу доћи у ситуацију да бирам између њих и Цркве. а одакле тај избор? треба да погледаш шта пишу о свештенству, монасима, манастирским братствима, владикама и блаженопочившем Патријарху Павлу. зато сам ти и рекао, иди и види, да ти не диктирам ја своје мишљење, ако желиш ширину. управо зато је овај форум, да могу такви појединци да постану заједница, јер је ово стан на пола пута и пружена рука. тамо, нема шта да се тражи. могу са правом и поносом да кажем да су неки и отишли заувек оданде, под утицајем разума а пре свега светог причешћа и Господа који је деловао тиме. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gospodin Jakov Написано Април 30, 2010 Пријави Подели Написано Април 30, 2010 Ne bih mogao sada da idem tamo.... Trenutno nemam snage za tako nešto, a i iskreno nisam nešto naročito kompetentan da bih mogao išta da učinim... Mogu jedino da odem da vidim šta pišu... Pozdrav Medo :smiley: .... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gospodin Jakov Написано Април 30, 2010 Пријави Подели Написано Април 30, 2010 Ah da, zaboravih, za uživo dijalog.... Pa jednostavno mislim da je plodotvornije pričati oči u oči i sa argumentacijom.... Npr. mogle bi se organizovati neke trebine gde bi ljudi bili pozvani da dođu i čuju šta ima da se kaže, a ne ono neki Vladika drži predavanje, onda neko nešto dobaci, Vladika mu odgovori i svi aplauz, bravo majstore, dobro si mu rekao.... Mislim da to nije način.... Kad su slabog duha i nejaki da su već malo sišli sa koloseka, to će ih samo gurnuti još više.... Tako bar mislim.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Април 30, 2010 Пријави Подели Написано Април 30, 2010 Цитат Možda si me pogrešno shvatio...? Ja sam samo iz radoznalosti išao da vidim kako se druge konfesije mole Bogu, da vidim te rituale, da saznam više.... Ništa drugo.... A Kabala me je baš interesovala jedno vreme .... Шта ти је занимљиво у кабали? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Сава Савановић Написано Април 30, 2010 Пријави Подели Написано Април 30, 2010 Iza ihtusa stoji gej lobi ! - Еј, Сава Савановићу, двадесет година вампирујеш, и не оста без вечере као вечерас! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
konstantin Написано Април 30, 2010 Пријави Подели Написано Април 30, 2010 Цитат Iza ihtusa stoji gej lobi !A iza tebe, tj iznad Glogov kolac 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha sHa_sarcasticlol sHa_sarcasticlol Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Април 30, 2010 Пријави Подели Написано Април 30, 2010 Цитат Цитат Iza ihtusa stoji gej lobi !A iza tebe, tj iznad Glogov kolac 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha sHa_sarcasticlol sHa_sarcasticlol 0110_hahaha 0110_hahaha Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука