EshatoloskiIkonizator Написано Фебруар 7, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2017 Управо сада, Кратос рече Božanska Ličnost da je umrla?Zar ne bi to uvelo promene onda u samom Bogu? To mora tako da se prihvati zbog sotiriologije. Da nije, uslovno rečeno stradalo božanstvo, a strada sjedninje priroda čiji je nosilac Ipsostas, zašto onda niko drugi ne bi mogao da strada i time iskupi tvorevinu? Nije njegovo čoveštvo bilo ništa drugačije nego od svih ljudi, i nije ga on obožio putem idioma (Maksim), nego kao simfonija strada Ličnost koja je Bog, i tek tada iskupljenje ima smisla. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
EshatoloskiIkonizator Написано Фебруар 7, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2017 пре 3 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Toma nije dodirnuo Hristovo eshatološko telo? Jeste, i šta s tim? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Фебруар 7, 2017 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2017 Управо сада, EshatoloskiIkonizator рече To mora tako da se prihvati zbog sotiriologije. Da nije, uslovno rečeno stradalo božanstvo, a strada sjedninje priroda čiji je nosilac Ipsostas, zašto onda niko drugi ne bi mogao da strada i time iskupi tvorevinu? Nije njegovo čoveštvo bilo ništa drugačije nego od svih ljudi, i nije ga on obožio putem idioma (Maksim), nego kao simfonija strada Ličnost koja je Bog, i tek tada iskupljenje ima smisla. Možeš li da mi daš konkretnu odluku sa IV vaseljenskog sabora koja govori o stradanju Ipostasi Sina Božijeg? Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
EshatoloskiIkonizator Написано Фебруар 7, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2017 пре 1 минут, Кратос рече Možeš li da mi daš konkretnu odluku sa IV vaseljenskog sabora koja govori o stradanju Ipostasi Sina Božijeg? Ne znam napamet, kad sam išao u Bogosloviju imao sam ceo dokumenat u pdf posto su nam dali to da ucimo. A mogu ti pronaci od Atanasija Jevtica sve transkrobovano pa ti poslati, on se time bavio. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
EshatoloskiIkonizator Написано Фебруар 7, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2017 пре 4 минута, Кратос рече Možeš li da mi daš konkretnu odluku sa IV vaseljenskog sabora koja govori o stradanju Ipostasi Sina Božijeg? Evo imam pri ruci jednu knjigu iz škole gde piše: "Dok se Nestorije, u svom savesnom nastojanju da sačuva, kako čoveštvo Hrista, tako i transcedentnost Boga, nikada ne bi odvažio reći da je Bog postradao i umro (samim tim razdvajajući Hrista i faktički ukidajući Bogoovaploćenje), Kirilu kao da je upravo to bilo važno: Logos je postao telo istinski i stvarno, pa je prema tome moguće reći da je Bog u punoti svog čoveštva postrdao i umro na Krstu, da bi čovečanstvu otkrio put ka vaskrsenju, ka večnom životu, to jest oboženju:" 274 str Uvod u svetootačko bogoslovlje; Jovan Majendorf Кратос је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Фебруар 7, 2017 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2017 Дa би тачније схватили и нестрадалност (το απαθές) природе Логосове, и немоћи које Му се због тела приписују, добро је да саслушамо блаженог апостола Петра, јер је он веродостојан сведок о Спаситељу. Он, дакле, пише у својој Посланици, говорећи: Христос пострада за нас телом - σαρκι (1 Петр. 4, 1). Према томе, када се каже о Христу да је гладан, жедан, уморан, да не зна, да спава, плаче, иште, уклања се, рађа се, одриче се чаше и, уопште, када Му се приписује оно што је својствено телу (πάντα τα της σαρκός), треба увек понављати споменуте речи Апостолове. Тако, Христос гладује и жеђује за нас телом; вели за себе да не зна, прима ударце и умара се за нас телом; и још: уздиже се на крст, рађа се, расте телом; плаши се, скрива се телом; говори: Ако је могуће да ме мимоиђе чаша ова (Мт. 26, 39), подноси бијење, прима ране телом; и уопште све слично овоме прима ради нас телом. Стога је и сам Апостол рекао: Христос пострада за нас, не Божанством него телом, да би дознали да страдања нису својствена самоме Логосу по природи (αυτού τού Λόγου ίδια κατά φΰσιν), него су својствена самоме телу по природи (αύτης της σαρκός ίδια φύσει). Стога нека се нико не саблажњава оним што је људско у Господу, него, напротив, нека зна да је сам Логос по природи нестрадалан (απαθής), али се о Њему то говори због тела у које се обукао, јер је то својствено телу, а само тело је властито тело Спаситеља (τού δε Σωτήρος ίδιον αυτό το σώμα)...Када видимо Спаситеља да на божански начин (θεϊκδς) чини нешто или говори помоћу свог сопственог тела (δι' οργάνου τού ιδίου σώματος), онда треба знати да Он то чини као Бог; и опет, када велимо да Он на човечји начин (ανθρωπίνως) говори, или страда, не треба губити из вида да је Он, узевши тело на себе, постао човек, и зато тако дела и говори. Знајући шта је својствено свакој од ових природа, видећи и разумевајући даи једно и друго чини једна Личност, ми ћемо правилно (ορθώς) веровати и никада нећемо пасти у заблуду. http://www.veronauka.org/biblioteka/Bibview.asp?ID=754 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Фебруар 7, 2017 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2017 пре 1 минут, EshatoloskiIkonizator рече pa je prema tome moguće reći da je Bog u punoti svog čoveštva postrdao i umro na Krstu Ovo je lepo rečeno.Bog postrada ali ne Ipostasno nego u punoti svog čoveštva.A Hristova Ličnost nije bila ljudska nego Božanska. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 7, 2017 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2017 пре 3 минута, EshatoloskiIkonizator рече Jeste, i šta s tim? Vidiš da je Toma lepo proverio da li je to telo dobio na Tajnoj Večeri. Što su apostoli za života čekali drugi dolazak Isusa Hrista, zato što su znali Ko je Carstvo Božje a ne šta je Carstvo Božje. Predukus nije isto što i jelovnik na slici, predukus ima i fizičko sjedinjenje koje nije u punoći ne zbog toga da li jeste ili nije Hristos u punoći nego mi nismo u stanju da živimo Carstvo do drugog dolaska. Dakle pitanje je bilo šta je istinitost bića, ja sam rekao da je istinitos Hristos a ti si rekao da se Hristos tek ima zbiti, što nije tačno, on već jeste u nama u svojoj punoći ali mi nismo dostigli svoju punoću bića, gde će zaista sve u svemu Hristos živeti a ne mi. I ja mogu ponovo da diskutujem u delovima na koju si rasparčao priču i da se vratim svom prvobitnom postu na kojeg si replicirao bilo kada. Što se više približavamo Hristu to smo bliže i savršenije Istinitosti bića a to bi bio ponovo odgovor na tvoje pitanje. A sve to ne bi bilo ni moguće da nam upravo Hristos ne oprašta grehe, ne čisti nas, ne preumiljava nas i nije fizički sjedinjen sa nama. Ok, hvala vam na trudu daa smo se pročitali to bi bio moj konačan odgovor. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
EshatoloskiIkonizator Написано Фебруар 7, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2017 Nekome ko nije dovol пре 1 минут, Кратос рече Ovo je lepo rečeno.Bog postrada ali ne Ipostasno nego u punoti svog čoveštva.A Hristova Ličnost nije bila ljudska nego Božanska. Mora ipostasno. Ne bi preporučio nekom ko ne poznaje dobro svetootačko bogoslovlje da se upušta u ovo. Jednostavno shvati, prekompleksna je tema, strada Ipsotas. Mogu ti objasniti na chatu kako su mene to naučili, i kako sam to zaključio sam izučavajući Oce. Imao sam seminarski rad iz Dogmatike baš na ovu temu. Sve suprotno od ovog shvatanja je jeres i kosi se sa odlukom 4. vaseljenksog sabora. Bokisd and Жика је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
EshatoloskiIkonizator Написано Фебруар 7, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2017 пре 3 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Vidiš da je Toma lepo proverio da li je to telo dobio na Tajnoj Večeri. Što su apostoli za života čekali drugi dolazak Isusa Hrista, zato što su znali Ko je Carstvo Božje a ne šta je Carstvo Božje. Predukus nije isto što i jelovnik na slici, predukus ima i fizičko sjedinjenje koje nije u punoći ne zbog toga da li jeste ili nije Hristos u punoći nego mi nismo u stanju da živimo Carstvo do drugog dolaska. Dakle pitanje je bilo šta je istinitost bića, ja sam rekao da je istinitos Hristos a ti si rekao da se Hristos tek ima zbiti, što nije tačno, on već jeste u nama u svojoj punoći ali mi nismo dostigli svoju punoću bića, gde će zaista sve u svemu Hristos živeti a ne mi. I ja mogu ponovo da diskutujem u delovima na koju si rasparčao priču i da se vratim svom prvobitnom postu na kojeg si replicirao bilo kada. Što se više približavamo Hristu to smo bliže i savršenije Istinitosti bića a to bi bio ponovo odgovor na tvoje pitanje. A sve to ne bi bilo ni moguće da nam upravo Hristos ne oprašta grehe, ne čisti nas, ne preumiljava nas i nije fizički sjedinjen sa nama. Ok, hvala vam na trudu daa smo se pročitali to bi bio moj konačan odgovor. Verujm mi da, bar ja, odustajem od bilo kakvog upuštanja u konverzaciju sa tobom. Nekome ko je pogrešno naučen nemoguće je objasniti išta. To bi bilo ko kad bi ziloti sad naprasno prešli u kalviniste. Znaci jedan u milion. Veruj ti šta hoćeš, ali samo znaj da to nema veze sa teologijom. To su produkti tvog umovanja. Poz Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Фебруар 7, 2017 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2017 пре 1 минут, Кратос рече Ovo je lepo rečeno.Bog postrada ali ne Ipostasno nego u punoti svog čoveštva.A Hristova Ličnost nije bila ljudska nego Božanska. Tako je,....., ali, vidi, Ipostas i Licnost se neki put uzimaju kod otaca kao sinonimi za istu stvar. Bog strada na krstu, zato sto je covecansko telo deo Njegove Ipostasi koja je Bozanska. Zbog toga mozemo reci, da strada Bog iako je po svojoj prirodi On nestradalan i besmrtan. "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Goku Написано Фебруар 7, 2017 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2017 Јееее, још једна тема о јересима и саборима, надам се да ће бити и гомила превода са болдованим текстом на нпр грчком (што оних тачних, што нетачних) и да ће се Отац Зоран, Васијан и Велизар што прије укључити. Високотеолошке теме су ми, иначе, друге омиљене, одмах након тема о гејевима. Сори на оф-у, што би се рекло, би јаче од мене goranger and Рапсоди је реаговао/ла на ово 2 Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 7, 2017 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2017 Samo onda ti istinitost bića traži u tvom samostalnom i nejakom organizmu i nemoj slučajno da puštaš u sebe onoga koji ti dade Telo i Krv, jer On tje tek da zaživi u tebi kasnije u Carstvu, jer sada ima neka druga posla tamo po nebesima. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Фебруар 7, 2017 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2017 пре 3 минута, EshatoloskiIkonizator рече Nekome ko nije dovol Mora ipostasno. Ne bi preporučio nekom ko ne poznaje dobro svetootačko bogoslovlje da se upušta u ovo. Jednostavno shvati, prekompleksna je tema, strada Ipsotas. Mogu ti objasniti na chatu kako su mene to naučili, i kako sam to zaključio sam izučavajući Oce. Imao sam seminarski rad iz Dogmatike baš na ovu temu. Sve suprotno od ovog shvatanja je jeres i kosi se sa odlukom 4. vaseljenksog sabora. Ja bi pre reko da je jeres reći da je Ipostas stradala.Jer ako strada ipostas to je stradanje Božanske prirode čija je Ipostas i nosilac.A ono što si naveo je lepo rečeno,stradanje u punoći čoveštva Njegovog.To baš isključuje Drugo Lice Svete Trojice jer to deo božanstva u Isusu Hristu.Možda bi bilo dobro da se otvori jedna posebna tema,pa da se uključe i teolozi sa foruma. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
EshatoloskiIkonizator Написано Фебруар 7, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2017 пре 1 минут, Кратос рече Ja bi pre reko da je jeres reći da je Ipostas stradala.Jer ako strada ipostas to je stradanje Božanske prirode čija je Ipostas i nosilac.A ono što si naveo je lepo rečeno,stradanje u punoći čoveštva Njegovog.To baš isključuje Drugo Lice Svete Trojice jer to deo božanstva u Isusu Hristu.Možda bi bilo dobro da se otvori jedna posebna tema,pa da se uključe i teolozi sa foruma. Mislim da debelo grešiš. Koji god teolog, ako poznaje dogmatiku imalo, reći će da strada ipostas. Ne treba biti autoritet da bi se to reklo, to su dogmatske istine i činjenice. Жика је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука