Гости Guest ага пије млеко Написано Април 10, 2010 Гости Пријави Подели Написано Април 10, 2010 Као шлагворт на ову тему копираћу пар мојих мисли од јуче са друге теме : Драги Лазаре, нисмо се разумели.... Ни ја када беседим у Цркви не обраћам се народу као кад би разговарао са Христом Јанарасом, него се увек трудим да високе истине Цркве (догмате) вазда прилагодим народу....и никада не користим богословске термине за које знам да ме неко неће разумети. Ја управо мислим да је величина неког теолога (па и обичног човека) онолика колико може да се спусти своме саговорнику. Ово што сам претходно написао је , понављам, чуђење, како неко ко је доктор може да прича о "припреми пред св. Причешће" и "достојности" а када се зна да свето причешће није нешто за шта треба да се посебно припремаш . Јер ако би се заиста почели припремати за св. Причешће, мислим да нам ни векови не би били довољни да се припремимо за пречисто тело и пречисту крв Господа Бога. И ко је тај који може да каже : "Ја сам сада спреман/достојан" да се причестим ?! Зар то није гордост. А овакви нонсенси се дешавају када се основне истине вере наше пренебрегавају. Најосновнија истина наше вере је да је св. Причешће непроценљиви "ДАР Божије љубави" нама. Када ти Лазаре неко поДАРи поклон да ли му ти узвраћаш нечим ? Не. Јер онда то не би био ДАР него би то била натура или размена (добара). Питање, најбитније до сада : Да ли ми можемо нечим узвратити тај поклон који нам даје, нико ди БОГ ? Шта би ти њему , и да ли би могао да му ишта узвратиш за крв коју је пролио за отпуштење твојих и мојих грехова ? Колико метанија, молитава, постова, исповести је довољно да урадиш САМО ЗА ЈЕДНО ПРИЧЕШЋЕ ? Одговор се налази у томе што ти једино што можеш истински да узвратиш је цело твоје биће које се предаје Богу у причешћу као одговор на његову љубав. Својом љубављу одговараш на љубав која ти се прва пружа речима : "Светиње светима". То што владика говори о обавезној исповести пред св. причешћа је нововековна пракса. И ту немојмо уопште да се лажемо. Вековима најпре сами свештеници се не исповедају пред причешће. Хајмо то већ једном да разјаснимо! Дакле, СВЕШТЕНИЦИ СЕ НЕ ИСПОВЕДАЈУ ПРЕД СВЕТО ПРИЧЕШЋЕ. У једној епархији се дешава исповест ЈЕДНОМ ГОДИШЊЕ код владике, и још то се то плати (новцем)! А неки свештеници који нису се задесили тад на "братском састанку" не исповеде се 2 па и 3 године, а служе сваке Недеље Литургију и наравно се причесте (сами!). Неко ће рећи да они могу тако да чине јер су свештеници али то је ЈЕРЕС (клирикализма). Пред светом Чашом (путиром) смо сви ЈЕДНАКИ пред Богом! Никога одело не чини моралнијим или чистијим , у овом смислу мантија! Чак напротив, дешава се да су верници много,много моралнији па и побожнији од свештеника , а свештеник им не да да се причесте јер нису постили "на води", а он претходно јео месо у Суботу-говоримо о ситуацијама ван поста...Какво лицемерје !? О овоме бих могао да пишем још сатима, пошто сам литургичар, али не бих више јер је ово суштина неразумевања најфундаменталније истине хришћанства. . . (Нарушено) Јединство и Заједница Бога и људи у св. Евхаристији. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Април 10, 2010 Гости Пријави Подели Написано Април 10, 2010 Мили брате, ако мене питаш, не смета ми да се ти сваки дан исповедаш пре свршетка дана. Али, лицемерје је то , што такви који ти причају да се што чешће исповедаш, они сами се не исповеају. Размисли добро о овоме, ово ти најискреније говорим. ....... Такође је лицемерно , да гршимо а онда када дође причешће да се напрасно кајемо, исповедамо, метанишемо ....То је дихотомично понашање , неискрено и не достојно сваког хришћанина. Треба пазити и стражити сваки дан. Сваки дан је суд нама хришћанима. Зато, обрати пажњу на ове две ствари : СВЕШТЕНИЦИ СЕ УОПШТЕ НЕ ИСПОВЕДАЈУ ПРЕД ПРИЧЕШЋЕ, И ЛИЦЕМЕРНО ЈЕ ДА ТЕ ТЕРАЈУ ДА СЕ ИСПОВЕДАШ КАДА СЕ НИ ОНИ САМИ НЕ ИСПОВЕДАЈУ ! Питај их да видиш шта ће ти рећи. Али да знаш да код Бога не пролази то да ли је неко са мантијом или није ! Сви су ЈЕДНАКИ пред св. Путиром и никога одело не чини "чистијим и достојнијим" !!! Друга ствар, није лепо да веређаш, осуђујеш и пресуђујеш неистомишљенике, а поготово је секташки да се клирици наше цркве вређају... 0205_whistling Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Април 10, 2010 Пријави Подели Написано Април 10, 2010 Мили брате, ако мене питаш, не смета ми да се ти сваки дан исповедаш пре свршетка дана. Али, лицемерје је то , што таквти који ти причају да се што чешће исповедаш, они сами се не исповеају. Размисли добро о овоме, ово ти најискреније говорим. ....... Такође је лицемерно , да гршимо а онда када дође причешће да се напрасно кајемо, исповедамо, метанишемо ....То је дихотомично понашање , неискрено и не достојно сваког хришћанина. Треба пазити и стражити сваки дан. Сваки дан је суд нама хришћанима. Зато, обрати пажњу на ове две ствари : СВЕШТЕНИЦИ СЕ УОПШТЕ НЕ ИСПОВЕДАЈУ ПРЕД ПРИЧЕШЋЕ, И ЛИЦЕМЕРНО ЈЕ ДА ТЕ ТЕРАЈУ ДА СЕ ИСПОВЕДАШ КАДА СЕ НИ ОНИ САМИ НЕ ИСПОВЕДАЈУ ! Питај их да видиш шта ће ти рећи. Али да знаш да код Бога не пролази то да ли је неко са мантијом или није ! Сви су ЈЕДНАКИ пред св. Путиром и никога одело не чини "чистијим и достојнијим" !!! Друга ствар, није лепо да веређаш, осуђујеш и пресуђујеш неистомишљенике, а поготово је секташки да се клирици наше цркве вређају... Заиста не волим ово да радим, али једноставно је јаче од мене Потписујем све овде написано 0205_whistling "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Април 10, 2010 Пријави Подели Написано Април 10, 2010 Можда свештеници живе ипак мало благочестивији живот и више стражаре над собом, па зато не морају да се исповедају често? Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Април 10, 2010 Пријави Подели Написано Април 10, 2010 Можда свештеници живе ипак мало благочестивији живот и више стражаре над собом, па зато не морају да се исповедају често?Зато сам и потписао текст о.Љубе, јер је у врло краткој форми написао све битно, а одговор на Твоје размишљање, брате мој је дао у овм делу: .................... Али да знаш да код Бога не пролази то да ли је неко са мантијом или није ! Сви су ЈЕДНАКИ пред св. Путиром и никога одело не чини "чистијим и достојнијим" !!! .................... catfight 0110_hahaha 1405_love "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 10, 2010 Пријави Подели Написано Април 10, 2010 Можда свештеници живе ипак мало благочестивији живот и више стражаре над собом, па зато не морају да се исповедају често? HA HA HA HA HA HA HAAAAA!... 0110_hahaha Konacno jedna dobra fora ovih dana, da se covek sit nasmeje, i to onako zdravo... Fala ti brate od srca za ovo... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 10, 2010 Пријави Подели Написано Април 10, 2010 klapklap klapklap klapklap 0110_hahaha catfight algabacaju 0442_feel 0442_feel 0442_feel za o.Agapija i I. Stojkovica ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Април 10, 2010 Пријави Подели Написано Април 10, 2010 Можда свештеници живе ипак мало благочестивији живот и више стражаре над собом, па зато не морају да се исповедају често? HA HA HA HA HA HA HAAAAA!... 0110_hahaha Konacno jedna dobra fora ovih dana, da se covek sit nasmeje, i to onako zdravo... Fala ti brate od srca za ovo... Испадох ја будала? Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Април 10, 2010 Гости Пријави Подели Написано Април 10, 2010 Можда свештеници живе ипак мало благочестивији живот и више стражаре над собом, па зато не морају да се исповедају често? HA HA HA HA HA HA HAAAAA!... 0110_hahaha Konacno jedna dobra fora ovih dana, da se covek sit nasmeje, i to onako zdravo... Fala ti brate od srca za ovo... Да, и мени ово питање било мало чудно, да не кажем смешно... 0104_cheesy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Април 10, 2010 Пријави Подели Написано Април 10, 2010 Испадох ја будала? Не брате, никако, већ напротив имаш сјајну слику о пастирима нашим. Ја сам зато и навео да је објашњење о.Љубе добро, у смислу да смо пред Богом сви једнаки... 0110_hahaha "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Април 10, 2010 Пријави Подели Написано Април 10, 2010 Испадох ја будала? Не брате, никако, већ напротив имаш сјајну слику о пастирима нашим. Ја сам зато и навео да је објашњење о.Љубе добро, у смислу да смо пред Богом сви једнаки... 0110_hahaha То је јасно, али на земљи су они ипак свештеници и пошто служе литургију сваки дан или једном недељно - очекује се да и живе благочестивије. То је некако нормално, или није? Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Огњен Написано Април 10, 2010 Пријави Подели Написано Април 10, 2010 Испадох ја будала? Не брате, никако, већ напротив имаш сјајну слику о пастирима нашим. Ја сам зато и навео да је објашњење о.Љубе добро, у смислу да смо пред Богом сви једнаки... То је јасно, али на земљи су они ипак свештеници и пошто служе литургију сваки дан или једном недељно - очекује се да и живе благочестивије. То је некако нормално, или није? Можда не баш због тога што служе редовно али сигурно зато што требају да буду узор осталима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 10, 2010 Пријави Подели Написано Април 10, 2010 Можда свештеници живе ипак мало благочестивији живот и више стражаре над собом, па зато не морају да се исповедају често? HA HA HA HA HA HA HAAAAA!... Konacno jedna dobra fora ovih dana, da se covek sit nasmeje, i to onako zdravo... Fala ti brate od srca za ovo... Испадох ја будала? Ma jok brate, ja mislio stvarno se salis... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Април 10, 2010 Пријави Подели Написано Април 10, 2010 То је јасно, али на земљи су они ипак свештеници и пошто служе литургију сваки дан или једном недељно - очекује се да и живе благочестивије. То је некако нормално, или није? Па то је, некако више очекујуће, и са таквим предумишљајем, предосећањем, сви одлазимо на Литургију. Међутим и ми мирјани се трудимо да одлазимо што чешће, наш зато да би се што чешће Причешћивали, односно да никада ни не прекидамо Литругијски начин живљења. Верујем да би већина нас да није спречена послом ишла сваки дан на Богослужења. Ја сам на пример узео годишњи одмор, да би Страсну седмицу, Васкрс, и Светлу седмицу, дословце провео у Цркви.За време Великог Поста, само на три Литургије Пређеосвећених Дарова нисам био, због посла....али ниједног тренутка нисам помислио да се поредим ни са свештеницима ни са браћом и сестрама који то нису били у могућности да учине...Зато, понављам се и опрости, о.Љуба у мало реченица рече све важно. Није разлика пред Богом између мирјана и клира, значајна у смислу да ли је неко благочестивији или не, већ у начину испуњења хтења од Бога, од свештеника да служе Богу, началствују Литургијом и воде нас, а нас да кроз свештенике и преко свештеника испуњавамо своја послушања, пре свега тог најрадоснијег чина, Свете Литургије.... "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Април 10, 2010 Пријави Подели Написано Април 10, 2010 Ја не инсистирам на честом исповедању, баш ме брига кад се ко исповеда нити мислим да је нужно исповедити се пре сваког причешћа. Само рекох да онај ко иначе живи побожно, а свештеници су нам узор и то очекујем од њих, ће имати мање потребе за исповешћу. Па ми је онда и нормално било то што се не исповеда пред сваку литургију. А јасно је да смо пред Богом сви исти. Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука