Jump to content

Колико често се свештеници исповедају ?!

Оцени ову тему

Guest ага пије млеко

Препоручена порука

Ја не инсистирам на честом исповедању, баш ме брига кад се ко исповеда нити мислим да је нужно исповедити се пре сваког причешћа. Само рекох да онај ко иначе живи побожно, а свештеници су нам узор и то очекујем од њих, ће имати мање потребе за исповешћу. Па ми је онда и нормално било то што се не исповеда пред сваку литургију. А јасно је да смо пред Богом сви исти.

catfight

Брате потпуно Те разумем, мало више смо писали о исповедању, потребама за исповедање, уопште за све људе, на другој теми, па ако хоћеш, можеш да погледаш тамо шта је писано, како би своје размишљање још јаче утврдио.

0705_read

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Као шлагворт на ову тему копираћу пар мојих мисли од јуче са друге теме :

Драги Лазаре, нисмо се разумели....

Ни ја када беседим у Цркви не обраћам се народу као кад би разговарао са Христом Јанарасом, него се увек трудим да високе истине Цркве (догмате) вазда прилагодим народу....и никада не користим богословске термине за које знам да ме неко неће разумети. Ја управо мислим да је величина неког теолога (па и обичног човека) онолика колико може да се спусти своме саговорнику.

Ово што сам претходно написао је , понављам, чуђење, како неко ко је доктор може да прича о "припреми пред св. Причешће" и "достојности" а када се зна да свето причешће није нешто за шта треба да се посебно припремаш . Јер ако би се заиста почели припремати за св. Причешће, мислим да нам ни векови не би били довољни да се припремимо за пречисто тело и пречисту крв Господа Бога. И ко је тај који може да каже : "Ја сам сада спреман/достојан" да се причестим ?! Зар то није гордост.

А овакви нонсенси се дешавају када се основне истине вере наше пренебрегавају. Најосновнија истина наше вере је да је св. Причешће непроценљиви "ДАР Божије љубави" нама. Када ти Лазаре неко поДАРи поклон да ли му ти узвраћаш нечим ? Не. Јер онда то не би био ДАР него би то била натура или размена (добара).

Питање, најбитније до сада :

Да ли ми можемо нечим узвратити тај поклон који нам даје, нико ди БОГ ? Шта би ти њему , и да ли би могао да му ишта узвратиш за крв коју је пролио за отпуштење твојих и мојих грехова ?

Колико метанија, молитава, постова, исповести је довољно да урадиш САМО ЗА ЈЕДНО ПРИЧЕШЋЕ ?

Одговор се налази у томе што ти једино што можеш истински да узвратиш је цело твоје биће које се предаје Богу у причешћу као одговор на његову љубав. Својом љубављу одговараш на љубав која ти се прва пружа речима : "Светиње светима".

То што владика говори о обавезном причешћу пред св. причешће је нововековна пракса. И ту немојмо уопште да се лажемо. Вековима најпре сами свештеници се не исповедају пред причешће. Хајмо то већ једном да разјаснимо! Дакле, СВЕШТЕНИЦИ СЕ НЕ ИСПОВЕДАЈУ ПРЕД СВЕТО ПРИЧЕШЋЕ. У једној епархији се дешава исповест ЈЕДНОМ ГОДИШЊЕ код владике, и још то се то плати (новцем)! А неки свештеници који нису се задесили тад на "братском састанку" не исповеде се 2 па и 3 године, а служе сваке Недеље Литургију и наравно се причесте (сами!). Неко ће рећи да они могу тако да чине јер су свештеници али то је ЈЕРЕС (клирикализма). Пред светом Чашом (путиром) смо сви ЈЕДНАКИ пред Богом! Никога одело не чини моралнијим или чистијим , у овом смислу мантија! Чак напротив, дешава се  да су верници много,много моралнији па и побожнији од свештеника , а свештеник им не да да се причесте јер нису постили "на води", а он претходно јео месо у Суботу-говоримо о ситуацијама ван поста...Какво лицемерје !? О овоме бих могао да пишем још сатима, пошто сам литургичар, али не бих више јер је ово суштина неразумевања најфундаменталније истине хришћанства. . . (Нарушено) Јединство и Заједница Бога и људи у св. Евхаристији.

4chsmu1

Подели на овим сајтовима

Ма ја сам за то да епископи дају лаицима благослов без рукополагања да служе литургију, и то по тројици на пример, значи узме тројицу и овласти их да им пуномоћ и благослов да служе литургију, и тако у свакој парокији по тројица , а попови могу ако оће а не морају , него само да врше требе, и тако , онда би попови били то што јесу занатлије а верни народ би сам брез њијех служио литургију и мирна бачка.

0409_feel

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...