Juanito Написано Децембар 29, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2016 obi-wan, Јанко and -Владимир- је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Golub Написано Децембар 29, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2016 пре 8 минута, Juanito рече Зашто бих им веровао после Рачка, Маркала, Садамовог оружја за масовно уништење итд? Ако има Садамовог оружја за масовно уништење онда има и Асадових масовних злочина... Лажљиви амерички естаблишмент одлази са сцене... и полако цркава, а у самртничком ропцу гица се ко прасе кад га кољу... Православни Србин је реаговао/ла на ово 1 "Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо" Архимандрит Софроније Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Децембар 29, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2016 пре 40 минута, Deja Vu рече Тако да нема ту скоро никакве разлике између њих и вехабија To se svakako najbolje vidi po tome kako su te zemlje izgledale pre 10 godina, a kako izgledaju sad. Jel tako? пре 40 минута, Deja Vu рече Поред тога, нико није луд па ни САД, да на власт у Сирији поставља неког ко сутра може да изазове глобалне катастрофе ако дође у посед хемијском, биолошком и нуклеарном наоружању, а ту пре свега мислим на тај ИСИС, али исто тако мислим на Хусеина и Асада. Ahhh, vas sveti SAD, kud bi oni tako nesto uradili. Da nije tragicno da ovako nesto kazes, brate, bilo bi uzasno i urnebesno smesno. Elem, neverovatno mi je da izrazito inteligentni ljudi kao sto si ti stvarno padaju na ovakve provale, iskljucivo filovane i forsirane sa Zapada... Православни Србин and -Владимир- је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Децембар 29, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2016 пре 2 часа, Deja Vu рече Антихрист у посети хришћанима са породицом за Божић. Da li je moguće da posle svih laži i podvala američkog establišmenta ima ljudi koji i dalje veruju u njihove laži? Kao što ljudi već rekoše većina tih optužbi na račun Asada dolaze upravo iz američke kuhinje. A znajući kako su oni lagali o nama, da bi legitimizovali svoju agresiju na naš narod, isto tako sam ubeđen da lažu i o Asadu da bi legitimizovali svoju agresiju na Siriju. Pa kao nije to agresija nego borba protiv diktature. Ne želim da kažem da je Asad neki sad veliki demokrata i ne znam kakav humanista, ali da je ratni zločinac, toliki ubica i na kraju i,, antihrist'', to sigurno nije. Inače, ne znam da li shvataš da si ovim optužio hrišćane Sirije da su primili,, antihrista'' i da su lojalni,, antihristu", što je naravno besmislica. Nije Asad nikakav antihrist, niti ne znam kakav zločinac, on je najbolja opcija za hrišćanski narod Sirije i ne daj Bože da Asad padne sa vlasti i dođu njegovi protivnici (inače američki saveznici) na vlast nastao bi pokolj nad hrišćanskim narodom Sirije. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Децембар 29, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2016 1 hour ago, Juanito рече Нимало. Сви извештаји о Асадовим масовним злочинима над цивилима долазе из свега пар опскурних извора, а преносе их западни мејнстрим медији без икаквог критичког осврта. Ти исти медији су доказани лажови. Зашто бих им веровао после Рачка, Маркала, Садамовог оружја за масовно уништење итд? Откуд знаш шта је Асад радио, а шта није? Који независни извор (да није надиректније повезан са тзв. ”побуњеницима”, а у ствари џихадистима) потврђује те злочине? Исти ти који за све криве Асада такође криве Србе за све из ратова деведесетих и до дана данашњег приказују Србе како некакве лудаке игноришући све српске жртве. Пошто знам да се ту понашају као најгори лицемери, и да су им једино битни њихови интереси, а не правда, зашто бих поверовао да је сада другачије? Tačno tako. Uvek je ista priča. Srbi napravili genocid, Sada ima hemijsko i ne znam ni ja kakvo oružje, Asad je zločinac i ubica, a Ameri i njihovi saveznici su,, spasioci'' koji spasavaju ugrožene od tih zlih genocidnih manijaka. Tako izgleda američka propaganda uvek kada vrše agresiju na neku državu i narod. I meni samo nije jasno kako neki ljudi pored svih njihovih dokazanih laži, još veruju u slične takve laži? I da samo da kažem uporedite Siriju sad i Siriju pre dolaska američkih,, spasilaca'' i videćete razliku. Takođe, pitajte hrišćanski narod Sirije ko im je bolji,, zločinac'' Asad ili,, oslobodioci'' koje plaćaju i pomažu Amerikanci. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Децембар 29, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2016 пре 1 сат, Deja Vu рече Ти си претпостављам ироничан? Само што ни Асад ни Хусеин ни Гадафи нису никакво мање зло, него тешки ратни злочинци и геноцидни манијаци, људи који су сопствене грађане убијали на најбруталнији начин. Тако да нема ту скоро никакве разлике између њих и вехабија, самим тим нема ни бирања мањег зла. Или хоћете да кажете да је боље да Сиријце убија Асад и Путин него ИСИС? Поред тога, нико није луд па ни САД, да на власт у Сирији поставља неког ко сутра може да изазове глобалне катастрофе ако дође у посед хемијском, биолошком и нуклеарном наоружању, а ту пре свега мислим на тај ИСИС, али исто тако мислим на Хусеина и Асада. SAD je za svoj interes spremna na sve. To je činjenica. Pa oni podržavaju jednu od najgorih diktatura na svetu, jednu čistu teeorisričku državu koja izvozi terorizam širom sveta koja se zove Saudijska Arabija. U stvari ta Saudijska Arabija je i stajala, zajedno sa Amerikom, iza kreiranja ISIL-a. Oni su kreirali ISIL. Naravno da bi sutra Ameri ako im je to u interesu, prepustili vlast ISIL-u ili bilo kome sličnom, samo ako im to odgovara. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Децембар 29, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2016 пре 3 часа, Deja Vu рече Антихрист у посети хришћанима са породицом за Божић. Kada sam spreao IELTS negdje 2015 pa u pripremnom materijalu za speaking test bili su videi gdje ispitivaci razgovaraju sa razlictim kandidatima. Materijal je napravlje vjerovatno prije sirijskog rata. Bio tako i jedan sirijac u tim pripremnim materijalima. I sad kao dio testa, ispitivac ga pita da opise ako postoje sta su to problemi u drustvu njegove zemlje. Pa onda kaze kako je sve ograniceno, izuzetno je korumpirano i tesko naci posao, velika je nezaposlenost. U sustini ovo bi se moglo opisati kao zlo koje je Asad, kako Basar tako i njegov otac Hafez bastinio. Kao i u slucaju Huseina, i Gadafija privilegije su imali sam oni spregnuti sa vladom, ostatak je camio na dnu drustvene ljestvice. Dakako da su tu politicki protivnici naprosto nestajali, bili zatvarani i muceni. Sve u svemu, kakvo god drustvo bilo za vrijeme Asada prije rata, sada je daleko daleko gore, tako da je pretjerano reci da je on antihrist, i stvarno ne znamo ko zaista nemilosrdno ubija civile u Siriji. To mozda rade svi, ali ne bih pretjerano to naglasavao samo i iskljucivo Asadu i saveznicima. Deja Vu је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Децембар 29, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2016 пре 59 минута, Deja Vu рече Само што ни Асад ни Хусеин ни Гадафи нису никакво мање зло, него тешки ратни злочинци и геноцидни манијаци, људи који су сопствене грађане убијали на најбруталнији начин. Тако да нема ту скоро никакве разлике између њих и вехабија, самим тим нема ни бирања мањег зла. Или хоћете да кажете да је боље да Сиријце убија Асад и Путин него ИСИС? Поред тога, нико није луд па ни САД, да на власт у Сирији поставља неког ко сутра може да изазове глобалне катастрофе ако дође у посед хемијском, биолошком и нуклеарном наоружању, а ту пре свега мислим на тај ИСИС, али исто тако мислим на Хусеина и Асада. Упореди број мртвих под Хусеином, у то укључи и ирачко-ирански рат '80-их, са бројем мртвих у Ираку од склањања његовог режима 2003. Такође то исто за Сирију, број мртвих под Асадом до 2011. и број мртвих од кад покушавају да га скину. А и са Либијом: колико је било терористичких напада под Гадафијем, а колико их има сада месечно у Либији? Где је беше убијен амерички амбасадор у сред своје амбасаде и где су настрадали они наши јадници што су их киднаповали они лудаци, па су после погинули у америчком ваздушном нападу? Зашто је у порасту број напада талибана у Пакистану и Авганистану? Због америчких напада дроновима у којима највише страдају цивили, претежно жене и деца, радикализују се они који су били умерени и прилазе талибанима. А ево један мали детаљ око Асадове геноцидне политике: избеглице из Сирије неће ни да чују да остану у Србији, па чак ни у Грчкој и Словенији јер их сматрају сиромашним земљама (?) у поређењу како су живели кући пре рата. Једино што је арапско пролеће успело је да сада лудаци који су држани под чизмама локалних диктатора убијаји скоро несметано, од Магреба па до Пакистана. Ево, и Египат и Турска у којима су терористички напади били незамислива реткост постају све више ратне зоне. А у Европи у само задње две године 300 мртвих у тер. нападима. А око Алепа стварно не контам како се палиш на оне смејурије: измишљени твитер налози локалних седмогодишњих девојчица које случајно пишу савршеним енглеским и твитују из града без струје и интернета, Опсерваторија за људска права коју чини један лик који живи у Енглеској а који се узима као главни извор дешавања у Сирији, намерно извртање изјава званичника УН око масакра цивила које су починиле Асадове снаге (можда и јесу, само што то човек никада није рекао као чињеницу, већ као непроверену информацију; коју су западни медији одмах пренели као чињеницу), итд. Имам утисак да мешаш традиционалну српску одушевљеност разноразним диктаторима са чињеницом да у арапском свету једноставно не можеш да уведеш демократију преко ноћи, јер имаш посла са племенским менталитетом у махом врло сиромашним земљама. И онда ће се врло брзо наћи неке нове вође које ће их нахушкати на убијања и освајања. Што се управо сада и дешава. obi-wan, Paradoksologija, Јанко and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Децембар 29, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2016 Realno, Amerima nikada nije ni bio cilj da uvedu demokratije bilo gde, njima je samo cilj da uklone nesposobne vladare i političare i postave one koji im odgovaraju, pa makar to bio i ISIL. Lepo si primetio da je u svim ovim državama (Iraku, Libiji i Siriji) više mrtvih i ubijenih bilo nakon uklanjanja tih,, diktatora'' nego za vreme njihove vlasti. Inače, svi koji poznaju situaciju na Bliskom Istoku ili su bili tamo, porede Siriju sa bivšom Jugoslavijom po standardu života. Sve u svemu, nakon uklanjanja,, diktatora'', nastali su haos, razaranje, stradanje velikog broja ljudi, a divlja i islamski džihadizam i terorizam. Pre bih rekao da su ta stradanja, taj haos i ta nesreća delo antihrista. A to nije Asad već upravo oni koji navodno,, oslobađaju'' Siriju od njega. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Децембар 29, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2016 1 hour ago, Juanito рече Који независни извор (да није надиректније повезан са тзв. ”побуњеницима”, а у ствари џихадистима) потврђује те злочине? А који то ''независни извор'' потврђује да су побуђеници у ствари џихадисти?! Ја не верујем да ово читам код тебе, да ТИ доводиш у питање злочине почињене од сиријске владе: https://www.hrw.org/world-report/2016/country-chapters/syria И злочине које династија Асад чини у Сирији већ деценијама почев од масакра у Хами који је готово идентичан као масакр у Алепу. Значи неки политички опозиционари који су углавном исламисти покренули неку неуспешну побуну против Хафиза (сада Башара) ел Асада и његове партије, овај послао војску и цео град Хаму избомбардовао, ушао унутра и масакрирао на хиљаде људи (бројке варирају од 2.000 до 20.000 стим што мање бројке долазе јел те из сиријских извора). Какав ћале такав син, иста тактика, опсада града, немилосрдно бомбардовање уз помоћ Руса, улазак у Алеп и убијање цивила за које се претпоставља да су терористи. Да не причам о свим тајним убиствима сваког ко писне против диктатуре у годинама пре рата, затварања, кршење оснивних људских права. И оно главно што ти изгледа не разумеш, да ли зато што си природњак или шта већ јесте начин на који функционише једна диктатура. Дакле, у свакој аман баш свакој дитатури нужна логичка, теоријска и практична последица јесу злочине против неистомишљеника што укључује и грађане. Не само што се затварају и убијају политички противници, новинари, предузетници, чланови НВО сектора, него и грађани који се на неки начин усуде побунити против диктатора. А Сирија од кад постоји јесте диктатура и ауторитарни режим. Диктаор стога не гледа ко је ко, ако треба избомбардоваће један град са све цивилима само да би уклонио своје политичке противнике и остао на власти. Прилично јасно и очигледно сваком ко се под 1) разуме у људску природу која је прилично лоша (антропошки песимизам предвиђа да диктатор нема морална осећања) 2) у људски разум (теорија рационалног избора која предвиђа да ће диктатор деловати рационално и у складу са својим интересима, а то је останак на власти, па је потпуно рационално побити цивиле у једном граду само да би се остало на власти) 3) институционални контекст који предвиђа да у стању диктатуре диктатор нема ништа што га ограничава и контролише, дакле нема Устав, законе и демократију за то. И оно главно које би ти као неко себе сматра либералом требало да знаш јесте да нису проблем тамо неки ретардирани козохебци од ИСИС-а него држава која је ако посматрамо историју учинила далеко више злочина против човечности него ти ретарди. Уосталом, Сирија се класификује у fragile ili field states http://fsi.fundforpeace.org/ каква је Сомалија у којима постоји више кланова који контролишу делове територије односно асадова влада годинама не контролише у потпуности сиријску територију, а овакве земље су најгора могућа места са најгорим могућим злочинима почињених и од формалне владе и од разних кланова. Ову доле што си окачио од каталаксије је тачно, али полази од погрешне поставке да ,,САД намеће демократију ради деморкатије''. САД боли она ствар за демократију, јер је њима приоритет мир, потом слободна трговина, а тек након тога демократија која је ту да обезбеди прва два, али не мора што видимо у њеном савезу са Саудиском Арабијом. Разлог зашто се у арапском свету не развија демократија је сте зато што тај арапски свет нема никакве културне, моралне, економске, друштвене предуслове плуралистичког карактера да би то довело до развоја демократије, у односу на Немачку, Јапан и Јужну Кореју који су поред жестоке америчке окупације данас гле чуда најразвијеније земље света. Зашто? Можда зато што су имали другачији контекст и што су људи у тим срединама већ раније имали додира са цивилизацијским вредностима Запада, што се не може рећи за арапска затуцана племена. Ако ви и даље мислите да је живот људи бољи у једној диктатури и field state, извините али ја ћу онда рећи да сте нехумани, неморални и нехришћани. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Децембар 29, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2016 пре 23 минута, GeniusAtWork рече А ево један мали детаљ око Асадове геноцидне политике: избеглице из Сирије неће ни да чују да остану у Србији, па чак ни у Грчкој и Словенији јер их сматрају сиромашним земљама (?) у поређењу како су живели кући пре рата. Ne bih rekao da im je motiv da idu u bogatije zemlje zato sto zele da zive kako su zivjeli prije rata. Nisu oni bili tako bogati. Nemoguce je imati visok standard u jako korumpiranoj drzavi. Rekao bih da zaobilaze Srbiju, Slovenijui i Grcku zato sto znaju da su velika socijalna davanja u Njemackoj i okolmim zemljama i da ih je neko masno nalagao (krijumcari najvejerovantije) samo vi dodjite tamo ima da vam kapaju pare kao nista. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Децембар 29, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2016 пре 34 минута, Justin Waters рече Kada sam spreao IELTS negdje 2015 pa u pripremnom materijalu za speaking test bili su videi gdje ispitivaci razgovaraju sa razlictim kandidatima. Materijal je napravlje vjerovatno prije sirijskog rata. Bio tako i jedan sirijac u tim pripremnim materijalima. I sad kao dio testa, ispitivac ga pita da opise ako postoje sta su to problemi u drustvu njegove zemlje. Pa onda kaze kako je sve ograniceno, izuzetno je korumpirano i tesko naci posao, velika je nezaposlenost. U sustini ovo bi se moglo opisati kao zlo koje je Asad, kako Basar tako i njegov otac Hafez bastinio. Kao i u slucaju Huseina, i Gadafija privilegije su imali sam oni spregnuti sa vladom, ostatak je camio na dnu drustvene ljestvice. Dakako da su tu politicki protivnici naprosto nestajali, bili zatvarani i muceni. Sve u svemu, kakvo god drustvo bilo za vrijeme Asada prije rata, sada je daleko daleko gore, tako da je pretjerano reci da je on antihrist, i stvarno ne znamo ko zaista nemilosrdno ubija civile u Siriji. To mozda rade svi, ali ne bih pretjerano to naglasavao samo i iskljucivo Asadu i saveznicima. Јесте далеко далеко горе зато што је рат који по својој природи увек значи далеко далеко горе, јер нема рата у ком је боље. Међутим, хоћемо ли рећи исто тако за Северну Кореју? Нацистику Немачку пре Другог светског рата? У свим тим земљама је било далеко далеко боље неко у рату (С.Кореја хипотетички рат), па јел неко од нас сматра да је тоталитаризам добро решење? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Децембар 29, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2016 пре 38 минута, GeniusAtWork рече Имам утисак да мешаш традиционалну српску одушевљеност разноразним диктаторима са чињеницом да у арапском свету једноставно не можеш да уведеш демократију преко ноћи, јер имаш посла са племенским менталитетом у махом врло сиромашним земљама. И онда ће се врло брзо наћи неке нове вође које ће их нахушкати на убијања и освајања Тачно, е сад то што си описао врло добро указује да таква племенска менталитет захтева ''јаког вођу'' из дана у дана. Тако је Садам Хусеин морао бити јачи (читај немилосрднији, бруталнији, са великим диктаторским тенденцијама, ратоборан јер сваки диктатор у тренуцима криза попут економских своју главу спашава нападајући друге земље попут Ирана и Кувајта да би одвратио пажњу људи од својих неуспеха) од свог претходника, а његов претходник од свог претходника и тако даље. Што је трагична слика земље коју племенски менталитет и сиромаштву једе на сваком кораку, па се из дана у дан буни. Оно што се дешава после тих буна јесте да диктатор како год га ми звали увек постаје гори, повећава репресију и број злочина, био то стари диктатор или нови. Гледајте само у шта ће се претворити Сирија када се заврши рат и Асад остане на власти, колико ће се повећати број убијених људи од стране режима јер су писнули нешто диктатору. А ви ако мислите да у диктатури постоји неко константно стање, грдно се варате, јер диктатура, тиранија и деспотија нужно клизе ка већој диктатури, тиранији и деспотији због своје природе. Читати античке политичке мислиоце Платона, Аристотела, Цицерона и оне из Просветитељства попут Монтескјеа, Лока, Монтења, Очева Оснивача. GeniusAtWork је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Децембар 29, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2016 пре 30 минута, Justin Waters рече Ne bih rekao da im je motiv da idu u bogatije zemlje zato sto zele da zive kako su zivjeli prije rata. Nisu oni bili tako bogati. Nemoguce je imati visok standard u jako korumpiranoj drzavi. Rekao bih da zaobilaze Srbiju, Slovenijui i Grcku zato sto znaju da su velika socijalna davanja u Njemackoj i okolmim zemljama i da ih je neko masno nalagao (krijumcari najvejerovantije) samo vi dodjite tamo ima da vam kapaju pare kao nista. Не, наравно да нисам то мислио. Свако гледа најбоље за себе, зато и иду у Немачку јер је најјача економија Европе. У сваком случају неће им бити горе него да су остали у Сирији, Авганистану, Сомалији, Етиопији и осталим дестинацијама одакле углавном долазе. Justin Waters је реаговао/ла на ово 1 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Децембар 29, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2016 пре 11 минута, Deja Vu рече Тачно, е сад то што си описао врло добро указује да таква племенска менталитет захтева ''јаког вођу'' из дана у дана. Тако је Садам Хусеин морао бити јачи (читај немилосрднији, бруталнији, са великим диктаторским тенденцијама, ратоборан јер сваки диктатор у тренуцима криза попут економских своју главу спашава нападајући друге земље попут Ирана и Кувајта да би одвратио пажњу људи од својих неуспеха) од свог претходника, а његов претходник од свог претходника и тако даље. Што је трагична слика земље коју племенски менталитет и сиромаштву једе на сваком кораку, па се из дана у дан буни. Оно што се дешава после тих буна јесте да диктатор како год га ми звали увек постаје гори, повећава репресију и број злочина, био то стари диктатор или нови. Гледајте само у шта ће се претворити Сирија када се заврши рат и Асад остане на власти, колико ће се повећати број убијених људи од стране режима јер су писнули нешто диктатору. А ви ако мислите да у диктатури постоји неко константно стање, грдно се варате, јер диктатура, тиранија и деспотија нужно клизе ка већој диктатури, тиранији и деспотији због своје природе. Читати античке политичке мислиоце Платона, Аристотела, Цицерона и оне из Просветитељства попут Монтескјеа, Лока, Монтења, Очева Оснивача. Слажем се са овим. То није спорно, уосталом рат у Сирији је започео кад се Башар ел-Асад осетио свемоћним и послао војску на демонстранте који су тражили да распише изборе. Али то је после врло брзо престао да буде грађански рат и постао класичан proxy war, где друге земље ратују преко грбаче сиријског народа. Зато и не може да се заустави, ево за пар месеци улази у седму годину. https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука