Jump to content

Božija volja vs. molitva

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, florenntina рече

Moze. Vidis da je Tram pobedio na izborima iako je svima bilo poznato da ce pobediti Hilari :)

:smeh1::))12:smeha:

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Одговори 234
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 13 минута, Muramasa рече

Da li može da bude drugačija od toga što je poznato da će biti?

Бојим се да улећемо у рекурзију. :) Може бити другачија али опет је то познато унапред.

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити;

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Muramasa рече

Kada sam ga napravio? Kada ga je napravio neko ko se još nije ni rodio?

Ne postoji kada iz te perspektive.Kapiraš?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Muramasa рече

Čim Bog može da predvidi budućnost, onda je ovo prvo - determinizam.

Bog ne predviđa on saopštava ono što aktuelno vidi.Već smo pričali na tu temu.Sloboda jeste ograničena.Ti ne možeš da izađeš iz te vremenske perspektive.Tu baguješ i vrtiš se u petlji.Ti cepkaš vreme.A šta cepkaš?Svoj osećaj da traješ.Ne postoji vreme kao neka fizička sila.Vreme je ljudski apstrakt neophodan da objasni brzinu promene.Ništa više.

Подели на овим сајтовима

Ако на време гледаш као на димензију онда можеш разумети о чему говоримо.

Рецимо да си у првој димензији. Ако си у тачки А на линији ти видиш само тачку са леве и десне стране. Ако изађеш изван те димензије ти видиш све тачке на линији. Тако је и са временом.

Слободна воља је позната али може се утицати на то да се промени, разним упозорењима рецимо. Опет остаје на човеку да одлучи шта ће да уради и та коначна одлука је исто позната.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Muramasa рече

To je isto. Bog je neko ko sedi ispred monitora, ima slajder nad taktom simulatora i kliza napred-nazad, vidi šta će biti rezultat simulacije i onda otkriva nama koji tek treba da uradimo ono što je i oduvek bilo određeno.

Ne on pušta sve u proces i saopštava ti rezultate procesa bez da se meša u sam proces.Znači ja ako vidim da će treba za tri dana da te mrzi da  ojačavaš u jačaoni ja ti nisam to odredio samo sam video tvoje,za tebe buduće stanje.To što ja znam ni na koji način te ne određuje u smislu predestinacije.Sam donosiš odluku,ja je samo vidim i znam da je donosiš pa i zbog čega.

Nemoj da vršiš te komparacije Bog mašina.Mašine su smešne u odnosu na ono što je Bog stvorio.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Muramasa рече

A na osnovu čega će čovek da odluči?

На основу онога што зна и што осећа. Избор је његов.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Muramasa рече

Odakle je poteklo to što zna i oseća? Da li se to pojavilo u njemu na neki neobjašnjiv način ili postoji neki niz uzročno-posledičnih veza koje su dovele do toga da baš to zna i oseća?

Небитно како се појавило. Може му све указивати на исправну одлуку а он да одабере погрешну из ината. Значи одлука је његова у сваком случају.

Подели на овим сајтовима

Није човек машина. Није сигурно да ће направити исти избор ако му даш исте информације два пута под истим околностима.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Muramasa рече

Znači, ti hoćeš da kažeš da on isti čovek, sa savršeno identičnim okolnostima i unutrašnjim stanjem neće uvek napraviti isti izbor?

Da li to onda znači da postoji i neki treći faktor koji učestvuje u odlučivanju, a koji nije predvidiv?

Хоћу да кажем да није 100% сигурно да ће направити исти избор.

Хир, инат, насумични избор, све је у игри.

Подели на овим сајтовима

Нисам сигуран, само претпостављам. Можда је зато и толико тога лошег у свету допуштено, има толико мало интервенција са неба, да би људи имали што слободнији избор у насумичним околностима.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Muramasa рече

Ali Bog je u stanju da predvidi i taj neuhvatljivi, treći faktor nad kojim čovek nema kontrolu, a koji ima kontrolu nad čovekom kad donosi odluku?

Губим те...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...