Jump to content

Отац Иван Цветковић: Један осврт на владику и мобилни!

Оцени ову тему

Милан Ракић

Препоручена порука

• Одговори 76
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 16 минута, Milan Nikolic рече

Шта ли уопште ради о.Иван? :)

I tebi su obrisali komentar, hehe:)

Ok neka briše i radi ko šta hoće, ne mora niko da mi odgovara nije ni bitno.

Подели на овим сајтовима

Стварно имам јаку жељу да се шалим. Није нико обрисао моју поруку, него ја покушавам да се шалим.

Видим да су неке ствари које су толико озбиљне, дошле до нивоа лажне или стварне лудости. Не можеш увек бити озбиљан.

С друге стране, толико важне теме не можеш тотално оставити, нити их се одрећи. Сада је најбоље некако полудети.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Ronald рече

Rylah 

Zašto mi je obrisan komentar upućen Dijani kad tu nije bilo ni jedne jedine vulgarne ili uvredljive rijeci, već se  ona meni prva obratila kao protivniku pravoslavlja?

Зато што је прво обрисан њен коментар на који си одговорио као неприкладан, а после није било смисла ни потребе оставити одговор на непостојећи коментар.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Vazno je da ljudi svojim postupcima ne ugrozavaju druge, ostalo je manje bitno.

Ako pravilo manastira ne dozvoljava upotrebu mobilnih, neko ce vec skrenuti paznju vladiki i vise ga nece koristiti (ako je uopste). Ne vidim cemu tolika prica uopste.

Bolje da se mi skoncentrisemo, kritikujemo i borimo se protiv dela koja direktno ugrozavaju druge, korupcije, kradje, nasilje i bezakonje i u Crkvi i van nje nego da se mantramo i trosimo energiju oko mobilnog telefona.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, RYLAH рече

Зато што је прво обрисан њен коментар на који си одговорио као неприкладан, а после није било смисла ни потребе оставити одговор на непостојећи коментар.

Ok.:)

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 19 часа, Ronald рече

A što je to teško istražiti šta se dešava na liturgijama na našim prostorima, posebno ako je neki bitan događaj, novinama može da dojavi svako živi danas, posebno što Vladiku Jovana prate izgleda.

Није тешко истражити, наравно. Али, не знам...мени је крајње чудно толико интересовање новинара за дешавања за певницом, који су богослови држали телефон, која игуманија је сликала итд. Но, ове болдоване речи у горњем цитату могу да буду јако битне у свему овоме...

Цитат

Nije Isusova parola glupava nego onih koji je konstantno koriste kako bi opravdali svoje nakaradno ponašanje. Tako sam i ja već odavno shvatio da sve oko Kačavende smrdi ali su mi govorili da nije tako, ma kakvi gdje on, a upravo je on i govorio da ne trebaju gledati svestenike šta rade itd..

Свега ту има. Али, заповест стоји. Првенствено због нашег добра. Сад, друга је ствар ефекат заблазни коју стварају заблазнитељи, јер гурају у пропаст и себе и оне које саблажњавају (саблазнити се је такође озбиљан грех). 

Цитат

Šta ti misliš, šta trebaju mirjani da zazmure a ovi da se ponašaju kako hoće. Onda kad se desilo ovo sa Kacavendom sveštenici koje je on postavio su govorili mirjanina da su mu namjestili. Govorili su im ne zbog straha da ce otici iz Crkve, već zbog svoje zadnjice i novca koji uživaju.

Не, не. Хришћанство није жмурење, већ сурова реалност. Нема жмурења, али нема (то јест не би требало да буде) ни осуђивања. Зато, као што рекох, Исусова заповест стоји. И од најцрњег попа узимамо оно што је добро (сагласно са учењем и Предањем Цркве), а одбацујемо све рђаво. Међутим, ако су ствари алармантне увек сам за то да се одређени клирици казне, или пак рашчине. Дакле, нема жмурења.

Цитат
пре 19 часа, Ronald рече

I zašto da povjerujemo ocu Ivanu da je Vladika slikao, zašto to nije neko drugi mogao da uradi i prebaci mu sliku? Ako ne grijesim je li on iskovao sebe na zlatniku i svoj lik na kesama?

Па не знам. Лично не знам шта је Владика радио. Знам засигурно да није куцкао СМС како клевеће "Блиц", јер сигнала за мобилни у Хиландару нема. Свако ко је, бар једном, био зна за то.

Што се тиче тих кеса и златника, јесте. Нисам упућен у целу ту причу. Знам да је Епархија дала неко саопштење везано за то.

Цитат

Uopšte nije bitno da li neko koristi ili ne telefon, meni je samo licemjerstvo odvratno.

И мени. Међутим, "Блиц" није ово пискарао због тога, нити због црквеног поретка, већ из сасвим других разлога и побуда... 

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Васијан рече

Није тешко истражити, наравно. Али, не знам...мени је крајње чудно толико интересовање новинара за дешавања за певницом, који су богослови држали телефон, која игуманија је сликала итд. Но, ове болдоване речи у горњем цитату могу да буду јако битне у свему овоме...

Свега ту има. Али, заповест стоји. Првенствено због нашег добра. Сад, друга је ствар ефекат заблазни коју стварају заблазнитељи, јер гурају у пропаст и себе и оне које саблажњавају (саблазнити се је такође озбиљан грех). 

Не, не. Хришћанство није жмурење, већ сурова реалност. Нема жмурења, али нема (то јест не би требало да буде) ни осуђивања. Зато, као што рекох, Исусова заповест стоји. И од најцрњег попа узимамо оно што је добро (сагласно са учењем и Предањем Цркве), а одбацујемо све рђаво. Међутим, ако су ствари алармантне увек сам за то да се одређени клирици казне, или пак рашчине. Дакле, нема жмурења.

Па не знам. Лично не знам шта је Владика радио. Знам засигурно да није куцкао СМС како клевеће "Блиц", јер сигнала за мобилни у Хиландару нема. Свако ко је, бар једном, био зна за то.

Што се тиче тих кеса и златника, јесте. Нисам упућен у целу ту причу. Знам да је Епархија дала неко саопштење везано за то.

И мени. Међутим, "Блиц" није ово пискарао због тога, нити због црквеног поретка, већ из сасвим других разлога и побуда... 

Znam da nema signala, i znam gdje ima, medjutim mene nista ne iznenadjuje kada je koriscenje telefona u pitanju pa cak i da gleda neke gluposti, jer evo monasi na Svetoj Gori kad vide drugog zgodnog, na primer ruskog monaha hoce da se pojedu od ljubomore ili nekog zgodnog momka, znam jos mnogo toga to iz usta podviznika.

Medjutim ja sam i skrenuo paznju na licemjernost vezanu za koriscenje mobilnih i kritiku drugih kad to isto rade, a ne na namjere Blica koji je  smece od novina. Ne znam zasto bi bilo cudno da istraze ili im neko javlja sta se desava, pa ima raznoraznih slucajeva kao ovaj koji su objavili vezano za cjenovnik u Velikoj Remeti oko vjencanja, to je bar danas lako, pogotovo ako im pojedini Episkopi ostavljaju materijal za to.

Ja i jesam za konstruktivnu kritiku, ali evo reci ti meni zasto nisu Kacavendu rascinili, vec kao nesto penzionisali, a on i dalje sluzi liturgiju sa Hrizostomom, oko njega bude i djece,  zasto nisu tjerali da se citav slucaj oko Pahomija iznese do kraja a ne zastari. Kad ove ljude nisu htjeli da podvrgnu Crkvenom sudu rascine ih i ozbiljno se zaloze da drzavni sudovi istjeraju do kraja sve vezano za ove ozbiljne optuzbe, onda sta ocekivati za ove daleko blaze stvari? Kritika, ma kakvi, jednostavno se sve gura pod tepih, to je praksa koja se nastavlja jer je eto tako najbolje, ali ni pod tepih se ne moze gurati beskrajno.

Kada stite neke ljude koji po svim kriterijumima trebaju biti u psihijatrijskoj ustanovi, sta onda reci za ove blage slucajeve licemjernosti, to je postala realnost.

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Ronald рече

Znam da nema signala, i znam gdje ima, medjutim mene nista ne iznenadjuje kada je koriscenje telefona u pitanju pa cak i da gleda neke gluposti, jer evo monasi na Svetoj Gori kad vide drugog zgodnog, na primer ruskog monaha hoce da se pojedu od ljubomore ili nekog zgodnog momka, znam jos mnogo toga to iz usta podviznika.

Како си ово написао, испада да су сви монаси у Св. Гори хомосексуалци :). И не веруј баш све подвижницима. Прави подвижници не причају о томе. 

Цитат

Medjutim ja sam i skrenuo paznju na licemjernost vezanu za koriscenje mobilnih i kritiku drugih kad to isto rade, a ne na namjere Blica koji je  smece od novina. Ne znam zasto bi bilo cudno da istraze ili im neko javlja sta se desava, pa ima raznoraznih slucajeva kao ovaj koji su objavili vezano za cjenovnik u Velikoj Remeti oko vjencanja, to je bar danas lako, pogotovo ako im pojedini Episkopi ostavljaju materijal za to.

Да, да схватио сам. Међутим, мени је мука када нас демони (Блиц)  уче праведности. Када једно зло исправља друго, у пакету одлазе у пропаст. 

Но, као што рекох, слажем се. Против сам дуплих аршина и лицемерја.

пре 41 минута, Ronald рече

Ja i jesam za konstruktivnu kritiku, ali evo reci ti meni zasto nisu Kacavendu rascinili, vec kao nesto penzionisali, a on i dalje sluzi liturgiju sa Hrizostomom, oko njega bude i djece,  zasto nisu tjerali da se citav slucaj oko Pahomija iznese do kraja a ne zastari. Kad ove ljude nisu htjeli da podvrgnu Crkvenom sudu rascine ih i ozbiljno se zaloze da drzavni sudovi istjeraju do kraja sve vezano za ove ozbiljne optuzbe, onda sta ocekivati za ove daleko blaze stvari? Kritika, ma kakvi, jednostavno se sve gura pod tepih, to je praksa koja se nastavlja jer je eto tako najbolje, ali ni pod tepih se ne moze gurati beskrajno.

Да се ја питам, Вл. Качавенда би био рашчињен, као и сваки други Епископ да је у питању. Првенствено, рашчињење би било најпогодније за лично спасење таквог клирика, а онда и на корист свеопште Цркве.

Цитат

Kada stite neke ljude koji po svim kriterijumima trebaju biti u psihijatrijskoj ustanovi, sta onda reci za ove blage slucajeve licemjernosti, to je postala realnost.

:stadaradim:

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, Васијан рече

Како си ово написао, испада да су сви монаси у Св. Гори хомосексуалци :). И не веруј баш све подвижницима. Прави подвижници не причају о томе. 

Да, да схватио сам. Међутим, мени је мука када нас демони (Блиц)  уче праведности. Када једно зло исправља друго, у пакету одлазе у пропаст. 

Но, као што рекох, слажем се. Против сам дуплих аршина и лицемерја.

Да се ја питам, Вл. Качавенда би био рашчињен, као и сваки други Епископ да је у питању. Првенствено, рашчињење би било најпогодније за лично спасење таквог клирика, а онда и на корист свеопште Цркве.

:stadaradim:

Nisi shvatio jer je i starac Tadej o slicnim stvarima pricao, kako su neki ljubomorni na raznorazne stvari, a on mu je i dao blagoslov da se zamonasi, to nema veze za homosexualnoscu, nego sa ljubomorom zbog izgleda, hhehehe, kakva te homosexualnost snasla, hheheheeh. Taj podviznik nije neko koga ne znam, njegovo zivotno iskustvo je ogromno i on se suocava sa problemima, to je normalno. On je neko sa kim moze covjek realno da poprica, on je i buduci isposnik, ceka na isposnicu ali i doktorant. Ja uvijek postavljam kompleksnija pitanja, vezana za njihovu borbu, a on moze da odluci kome ce sta reci. Moja sestra je dobila krsteno ime po manastiru sv. Lidija, kuma joj je monahinja u tom manastiru, tako da ponesta i znam. Vasijane tesko da ja nekoga ne gledam kriticki i tesko kome vjerujem samo eto sto mislim da on mozda ne bi preuvelicao na bolji ili losiji nacin. Njega sam spomenuo da ti kazem sa kakvim se problemima i monasi suocavaju, iste te strasti su nekima od nas "zanemarive" kao njima neke druge, zbog toga ne treba nista idealizovati, osim Boga, pa i vladika isto tako moze svakakve gluposti na telefonu da gleda i da se gordi, kao sto je svojevremeno vl. Filaret utjerivao i kamatario  svestenike po svojoj eparhiji ili sjedio sa ljudima u kafanama gdje igracice igraju u njegovoj blizini.

Blic je svakako smece, ali ja sam vijest izvukao ne da bih kritikovao njegovu upotrebu telefona, pogotovo ako je slikao, sto je u redu, vec licemjernost koju mnogi nisu ni primjetili, sad sto je to tako, da li zbog toga sto je licemjernost ovde najzastupljeniji sport ili ne to ne znam.

Подели на овим сајтовима

Aj da probam da nesto napisem, ali da probaju neki da izvrcu moje reci.

Vladika uz Patrijarha je najvisi monaski cin, predstavlja da tako kazem "izabrane" odnosno one koji su bili od samog Isusa Hrista bili izabrani na taj tron i cin. Dakle oni su u ovom svetu po mom nekom misljenju prvi "saradnici" Isusa Hrista, oni na koje se moramo ugledati i oni koji ce nam svojim primerom posvedociti u istinitost nase vere. On je dakle cuvar vere ili pak nadzornik i kad njega gledam ne bukvalno naravno ali u jednoj meri gledam da je to najbolji deo nase crkve i najdostojanstveniji primer Isusovog sledbenika na zemlji ( ovo ne samo i ne iskljucivo). Dakle to je nesto sto je manje vise mojim recima u mojoj glavi.

Sto ne znaci da po svojoj ljudskoj prirodi nasoj su izuzeti grehova, naprosto kao ljudi smo svi gresni i svetitelji Boziji su bili gresni, ali oni su postali Boziji ljudi samom spremnoscu da se suoce sto sa grehom sto sa time da znaju da nisu bezgresni.

Po meni Vladika mora da daje primer, da kroz Bogougodna dela, primere posvedoci samu nasu veru i pokaze i prikaze ne samo recju nego i delima ono u cemu ih mi sledimo.

Neko ce reci ne mora Vladika da ide danas na magarcu i obilazi eparhiju, slazem se, ne mora i ne treba. Tehnologija i sve drugo je u svakom drugom smislu na mnogo vecim stupnjevima i naravno da danas vladika treba da ima svoj auto. Ali, ne moze niko i nece niko i nikad da me ubedi da je potreba nekog vladike da ima automobil koji kosta 150.000 eura... to sto smo mi kao narod ogrehovljeni i sto svako gleda svoje dupe pa ce neki svestenik reci a sta onaj obican narod sto vozi automobile po duplo vecoj ceni i slicno, to nije odgovor, jer vladika ne sme i ne treba da se ugleda na takve. Sustinski vladika mora da ima automobil i treba da ima automobil , ali moze da ima nesto sto nije u tom cenovnom rangu, a da preostali novac upotrebi na neke Bogougodnije stvari.

Sto se ove same slike tice, opet zlonamerno je to izvlaciti, ali opet sa druge strane nekako i nije lepo to videti, ne zato sto vladika ne sme da ima mobilni telefon ili ne znam sta, vec naprosto samo iz razloga sto nije ni mesto ni vreme, ma sta to bilo, da li je sms, da li je slikanje, da li je nesto trece. Nije lepo videti ni obicnog mirjanina da koristi telefon tokom sluzbe.

Sto se Blica tice, stvar je jasna oni su naprosto neprijatelji crkve i njima takve stvari kao sto je ova, kao sto je skupoceni vozni park na saborima, kao sto su mnoge srebroljubljaske teme, pedofilske koje nazalost dolaze iz nase crkve kec na deset, ali ajde prvo da kazemo istinu, da oni su neprijatelji nase crkve. Ali to ne treba da znaci sledece: mi cemo njih pljuvati ma sta god pisali i pricali jer to svi znaju ko su i sta su, a sa druge strane cemo od vladika praviti bezgresne ljude ( a to objasnih nisu) i pravdati svaki postupak. Dakle od strane Blica i te Zeljke je ovo razumljivo...i nije nista novo.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Ronald рече

Nisi shvatio jer je i starac Tadej o slicnim stvarima pricao, kako su neki ljubomorni na raznorazne stvari, a on mu je i dao blagoslov da se zamonasi, to nema veze za homosexualnoscu, nego sa ljubomorom zbog izgleda, hhehehe, kakva te homosexualnost snasla, hheheheeh. Taj podviznik nije neko koga ne znam, njegovo zivotno iskustvo je ogromno i on se suocava sa problemima, to je normalno. On je neko sa kim moze covjek realno da poprica, on je i buduci isposnik, ceka na isposnicu ali i doktorant. Ja uvijek postavljam kompleksnija pitanja, vezana za njihovu borbu, a on moze da odluci kome ce sta reci. 

Слава Богу. Погрешно разумедох. Мада, таква љубомора је крајње уврунута ствар. Но, пошто не знам контест целе те приче, не бих даље коментарисао. 

Цитат

Vasijane tesko da ja nekoga ne gledam kriticki i tesko kome vjerujem samo eto sto mislim da on mozda ne bi preuvelicao na bolji ili losiji nacin. Njega sam spomenuo da ti kazem sa kakvim se problemima i monasi suocavaju, iste te strasti su nekima od nas "zanemarive" kao njima neke druge, zbog toga ne treba nista idealizovati, osim Boga, pa i vladika isto tako moze svakakve gluposti na telefonu da gleda i da se gordi, kao sto je svojevremeno vl. Filaret utjerivao i kamatario  svestenike po svojoj eparhiji ili sjedio sa ljudima u kafanama gdje igracice igraju u njegovoj blizini.

Свакако.

Цитат

Blic je svakako smece, ali ja sam vijest izvukao ne da bih kritikovao njegovu upotrebu telefona, pogotovo ako je slikao, sto je u redu, vec licemjernost koju mnogi nisu ni primjetili, sad sto je to tako, da li zbog toga sto je licemjernost ovde najzastupljeniji sport ili ne to ne znam.

Искрено, лично не верујем у стопостотну тачност свега онога што је Блиц навео. Мислим на критиковање од стране Владике, других који су користили телефоне за сликање, појање итд. током Служби.

Али, надасве слажем се за лицемерје и не подржавам га ни у ком виду. 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Ronald рече

ne treba nista idealizovati, osim Boga, pa i vladika isto tako moze svakakve gluposti na telefonu da gleda i da se gordi, kao sto je svojevremeno vl. Filaret utjerivao i kamatario  svestenike po svojoj eparhiji ili sjedio sa ljudima u kafanama gdje igracice igraju u njegovoj blizini.

Колико има владика у СПЦ? Неколико десетина? Мислим да само треба спустити очекивања. Од тих неколико десетина имаш супер хришћана а имаш и бараба и болесника. Црква позива вернике на савршенство, на труд, па кроз ту призму и свет њу гледа. Али ако оставимо на страну тај моменат, имамо чињеницу да је Црква после Другог св. рата била приморана да се бори за опстанак и да је због тога пристала на многе компромисе. То је било једно неприродно и ванредно стање, које је за последицу имало да се међу владикама и свештеницима нађу многи који то не заслужују. И дан данас је на сцени иста екипа, или пулени те екипе. Тако не знам што би нас чудило и шокирало кад се дешава ово или оно. Црква није од овог света у једном смислу, али та ванвременост и трансцедентност се, по мом мишљењу, не огледа у њеној организацији, њеном административном делу, него у њеном учењу, њеним тајнама и њеном утицају на појединца и заједницу - брачну, манастирску, парохијску. У свему осталом - хијерархији, финансијама, ставовима о нетеолошким питањима, Црква дели судбину народа и времема, ако су све инситуције друштва разрушене (колико год излизано звучало), ако је држава и њени службеници у каналу, ако људи живе у једном суштински не-правном и не-цивилизованом окружењу, не треба ни од клирика очекивати да буду нешто много бољи...

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Већина новина црквеним темама се бави на такав начин,да је боље да се уопште не баве.Чак и они новинари који покушавају да прате црквене празнике,то чине тако да је доминантна тема у вези са неким празником-шта данас никако не би требало да чините,или шта свакако треба да чините.

Реченице,речи,слике...извучене из контекста неретко имају сасвим супротно или другачије значење од оног какво је заиста.Мобилни телефон данас има невиђене могућности,тако да не знамо шта је владика гледао на или тражио на мобилном.

недавно је један вероучитељ причао како је одвео групу ученика на Литургију,а текст одговарања на Литургији им је проследио на мобилни.Када су деца извадила мобилне и почели да гледају са намером да се укључе у ток богослужења,појавио се црквењак  шокиран призором који види,и натерао их да врате телефоне у торбе или џепове.

Тв екипе,камере...одавно су ушли ,не само у Цркву,него и у олтар,не знам само ко примећује мобилни у руци владике на освећењу славског жита.Но,вероватно су новинари Блица једино то и видели у Хиландару

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...