JESSY Написано Децембар 2, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2016 U roku od par dana dve različite osobe su mi o meni rekle isto. “Samo” su drugačije formulisale. Jedna je rekla- ti si preosetljiva. Druga je rekla- ti si jedna nežna tanana duša, čuvaj to. Ja jesam osetljiva. Nekom previše, nekom nežno i tanano. Osetljiva sam od kad znam za sebe. Do nedavno sam i ja mislila za sebe da sam preosetljiva. Dosta njih mi je to reklo. Sada znam da nisam preosetljiva. Samo sam osetljiva. Ni bolja ni lošija od drugih. Samo drugačija po toj svojoj osetljivosti. Dugo sam verovala da mi je to mana. Da treba nekako da postanem manje osetljiva. Sve dok nisam saznala za pojam visoko osetljiva osoba (highly sensitive person) Možda će nekom ovo zvučati kao sitničarenje i cepidlačenje. Kao da je bitno, preosetljiva ili visoko senzitivna. Moš misliti. Nekom. Meni nije. Meni je ta razlika napravila ogromnu promenu u viđenju mene same. Nisam previše nešto, ne fali mi ništa. Isusovo magare је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Децембар 2, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 2, 2016 Nisam ni bolja ni lošija od drugih. Samo drugačija po toj svojoj osetljivosti. Foto: Pezibear Rodila sam se sa osetljivijim nervnim sistemom i to je to. Kao što se neko rodi visok, a neko nizak. I jedno i drugo ima svoje prednosti i mane. Tako se neko rodi sa manje ili više osetljivim nervnim sistemom. Dr Elaine Aron, klinički psiholog i naučnica, je među prvima skrenula pažnju na to da se neki ljudi (oko 20% populacije) razlikuju po ovoj karakteristici. Više o tome ona govori u ovom videu. Neka od pitanja koja ona postavlja, i koja pomažu da utvrdite da li ste visoko senzitivni su: da li vas lako preplave stvari kao što su jaka svetla, snažni mirisi, grubi materijali, zvuk sirena? da li se uznemirite kada imate da uradite previše stvari u kratkom vremenskom periodu? da li izbegavate nasilje u filmovima i TV serijama? da li tokom dana sa mnogo obaveza imate potrebu da se povučete u krevet ili zatamnjenu sobu i na taj način malo predahnete? da li vam je izuzetno važno da život organizujete tako da izbegnete uznemiravajuće ili preplavljujuće situacije? da li uživate u delikatnim mirisima, ukusima, zvucima i umetničkim delima? da li imate bogat i kompleksan unutrašnji život? kada ste bili dete, da li su vas roditelji i učitelji smatrali osetljivim i stidljivim? Na njenom sajtu hsperson možete da pronađete još upitnika i korisnih materijala o visoko senzitivnim osobama. Prema jednoj definiciji, visoka senzitivnost je “osobina koja se ogleda u dubljoj i temeljnijoj obradi senzornih podataka i uzrokovana je biološkim razlikama njihovog nervnog sistema.” Naglašavam ovo- biološke razlike nervnog sistema zato što je ranije visoka senzitivnost često bila poistovećivana sa stidljivošću, socijalnom anksioznošću i introverzijom. Kao što ne možete zameriti nekom što je previše visok ili nizak, jer je to nešto na šta osoba ne može da utiče, tako ne možete zameriti nekom da je preosetljiv. Kada sam saznala za postojanje ove osobine doživela sam veliko olakšanje. Shvatila sam da je sa mnom sve u redu, samo sa drugačija. Ni bolja ni lošija. Drugačija. Pitanje koje mi se nametnulo je- šta dalje s tim? Neću valjda da idem okolo, obaveštavam ljude da sam visoko senzitivna, da nisam kriva za to i da prema meni treba da se ponašaju drugačije, sa posebnom pažnjom. Mislim da nije u redu maltretirati druge, ali isto tako nije u redu maltretirati ni sebe. Misliti loše o sebi zbog svoje drugačijosti nije u redu. Veliku razliku u doživljaju sebe i samim tim u svom samopoštovanju sam doživela samom svešću o tome da je ta moja osobina, visoka senzitivnost, nešto na šta ne mogu da utičem i nešto što ne treba da menjam. Ono na šta mogu da utičem je da prvo ja sama uvažavam svoju različitost i svoje potrebe. To znači da sam svesna da mi povremeno, češće nego drugima, treba povlačenje i punjenje baterija. I to i radim. Ne teram sebe na tempo koji imaju drugi. Poštujem svoj tempo. Svesna sam koliko osećanja i raspoloženja drugih ljudi utiču na mene i zato kad god mogu biram društvo. Svesna sam da niko nije u obavezi da titra oko mene, ali isto tako sam svesna da je moja obaveza da se povučem iz odnosa koji me iscrpljuju i povređuju. Sa nekim ljudima je moguće napraviti zadovoljavajući kompromis, sa nekim nije. I to je u redu. Kao što sam napisala na početku- nekim ljudima sam previše, nekim sam nežna i tanana. I to je u redu. Ne moraju da se menjaju oni, ali ne moram ni ja da menjam nešto što ne mogu da menjam. Bitno je da sam svesna toga, da ne krivim ni sebe ni druge, nego da prihvatim ono što jeste. Биљана 1234, Isusovo magare, Ненад Р. and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Децембар 2, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 2, 2016 Zašto ljudi smatraju da je loše biti emotivan ili osetljiv? Ovo pitanje mi je postavljeno ispod statusa sa početka teksta. Biti emotivan ili osetljiv u vremenu i društvu u kom živimo nije lako. Ali ne znači da je loše.Čak mislim, i iskustvo me uči, da kada prihvatimo sebe sa svojom osetljivošću i emotivnošću, kada naučimo da čuvamo i negujemo sebe, da postavljamo granice i biramo ljude s kojima ćemo biti u bližim odnosima, da tada emotivnost i osetljivost postaju prednosti. U mom slučaju, emotivnost i senzitivnost su doveli do toga da znam mnogo o emocijama i psihologiji, da na taj način pomažem ljudima. Da nisam emotivna i osetljiva, ne bi bilo ovog bloga. Ne bi bilo knjige Putovanje u središte srca. Ne bih radila posao koji volim, na način koji mi se sviđa i odgovara. Trebalo mi je dosta vremena i rada da dođem do toga, ali definitivno je vredelo. Da, neki ljudi emotivnost i osetljivost smatraju slabošću i nedostatkom. To nije problem. Problem je kada sami počnemo svoju emotivnost i osetljivost da smatramo nedostatkom. Da se trudimo da budemo manje nešto što jesmo a više nešto što nismo. To je siguran put u nezadovoljstvo i promašen život. Meni je saznanje da postoji osobina koja se zove visoka senzitivnost napravila ogromnu promenu u životu. Promenu na mnogo, mnogo bolje.Saznanje da nisam ni previše ni premalo nego sasvim dovoljno ali malo drugačije. Nadam se da će i nekom od vas koristiti. Ako ste visoko senzitivni ili imate neku takvu, nežnu i tananu dušu u vašem okruženju. http://www.jelenapantic.com/za-sve-vas-kojima-govore-da-su-preosetljivi/ Tavita and Биљана 1234 је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisha Написано Децембар 3, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 3, 2016 Dal to spoznajom treba lečiti? Kolko je dobro prepustiti se preosetljivosti? A po pitanju biološke razlike nervnog sistema - šta je to? Hemijski ili neki drugi poremećaj? Sent from my GT-I9500 using Tapatalk Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Децембар 3, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 3, 2016 пре 38 минута, Bokisha рече poremećaj? не бих рекла да је поремећај... пре 39 минута, Bokisha рече Dal to spoznajom treba евентуално радити на себи, јачати... ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Децембар 3, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 3, 2016 On 2.12.2016. at 17:55, JESSY рече Kao što se neko rodi visok, a neko nizak. I jedno i drugo ima svoje prednosti i mane. Tako se neko rodi sa manje ili više osetljivim nervnim sistemom. On 2.12.2016. at 17:56, JESSY рече Ali ne znači da je loše On 2.12.2016. at 17:55, JESSY рече On 2.12.2016. at 17:56, JESSY рече Problem je kada sami počnemo svoju emotivnost i osetljivost da smatramo nedostatkom. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisha Написано Децембар 3, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 3, 2016 A šta su to Biološke razlike ako se odnose na osetljivost ljudskih bića.? Sent from my GT-I9500 using Tapatalk Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана 1234 Написано Децембар 3, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 3, 2016 Покушала сам да читам нешто о тим неким биолошким аспектима не знам чега..Симонидине књиге са студија су толикио обимне и исподвлачене..обично јој кажем: -Дај да погледам испод те твоје дуге шта има Елем, одустала сам,..не разумем Али. сетих се једног снажног осећаја..из детињства..кад су неки мени драги људи, мало извртали истину, да би свима било доро, или прихватљиво, ко ће знати Да ли сам тада била високо осетљива или само тужна, не знам.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Децембар 3, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 3, 2016 пре 59 минута, Bokisha рече Biološke razlike ako se odnose na osetljivost ljudskih bića kao i sve ostale bioloske razlike, Boki....svako od nas je jedinstven u svakom smislu... ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Децембар 3, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 3, 2016 @Bokisha mozda ovo malo pomogne... Flojd је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Децембар 3, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 3, 2016 ili ovo... Flojd је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
florenntina Написано Децембар 4, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2016 Covek ne reaguje na nesto samo po sebi vec na znacenje koje tome/necemu pridaje tako da mi ova teorija o preosetljivom nervnom sistemu nesto bas ne pije vodu, bar sto se tice psihologije. Sto se tice fiziologije, tu bi vec imalo smisla razgovarati o posledicama ali opet ne ovako generalno vec pre u terminima koji tacno deo nervnog sistema pogadja koje tacno funkcije i zasto bas kod odredjenog tipa licnosti i zasto bas u konkretnom trenutku itd itd... https://freestateproject.org/about/101-reasons-move-new-hampshire Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Децембар 4, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 4, 2016 пре 6 часа, florenntina рече Covek ne reaguje na nesto samo po sebi vec na znacenje koje tome/necemu pridaje tako da mi ova teorija o preosetljivom nervnom sistemu nesto bas ne pije vodu, bar sto se tice psihologije. ali je normalno da svaka stvar , osoba ili dogadjaj ima za nas neko znacenje, i da mi na sve to reagujemo na razlicite nacine...eto, ja na primer ne reagujem isto kao moj rodjeni brat....njega mnoge stvari ne dodiruju, a na koje ja ponekad veoma burno reagujem... Flojd је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
florenntina Написано Децембар 4, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2016 пре 12 часа, JESSY рече ali je normalno da svaka stvar , osoba ili dogadjaj ima za nas neko znacenje, i da mi na sve to reagujemo na razlicite nacine...eto, ja na primer ne reagujem isto kao moj rodjeni brat....njega mnoge stvari ne dodiruju, a na koje ja ponekad veoma burno reagujem... Upravo tako. Ti reagujes drugacije jer drugacije znacenje i vaznost dajes tim stvarima nego tvoj brat. Medjutim, to i dalje ne znaci da je tvoj nervni sistem osjetljiviji vec samo da imate mozda razlicite vrednosne sisteme, razlicita uverenja, razlicita prethodna iskustva i da ne nabrajam milion drugih faktora koji uticu na to kako ces ti reagovati na odredjenu situaciju. Cak ni ti sama cesto neces reagovati isto na istu situaciju u nekim drugim okolnostima sto je mozda jos bolji dokaz manje relevantnosti osetljivosti nervnog sistema u celoj prici. Flojd је реаговао/ла на ово 1 https://freestateproject.org/about/101-reasons-move-new-hampshire Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Децембар 4, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 4, 2016 пре 5 минута, florenntina рече Ti reagujes drugacije мој нервни систем је дефинитивно осетљивији...ја сам жена од емоција...плачем, смејем се, тугујем, веселим се....код многих људи тога нема...живе флегме...не реагују уопште...просто се питам да ли су аутистични... Драшко, Flojd and Mилена КШ је реаговао/ла на ово 3 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука