Jump to content

Зашто Христос није одлучио Јуду од причешћа

Оцени ову тему

Препоручена порука

Dođosmo li tako do mišljenja,da Juda nije odmah sebi presudio,da bi pričešće u njemu razgorelo pokajanje i potrebnu ljubav? :smiley:

Мислим да је тако али не сила причешћа сама по себи него само уз Јудино искрено кајање и прихватање чињенице да је милост Божија бескрајна и да нема греха који нас може одвојити од Господа ако се кајемо искрено. То је и појента мог писанија да често долазимо у ситуацију да нам Бог опрашта али ми сами себи не опраштамо и не прихватамо Чашу Господњу и остајемо у своме греху вадећи се на нашу недостојност. И такво стање може и годинама да потраје а ако бисмо били искрени до краја потрајало би до вечности јер никад не бисмо били достојни Господа и у вечности би љубав Божија за нас престављала пакао јер је не бисмо прихватали 0104_cheesy
Подели на овим сајтовима

Ono je gnostičko ili apokrifno Jevanđelje. Bilo je troje Jude među dvanaestorici: Juda sin Jakova prozvan Tadija (Jehuda ben Jakob, Jehuda Tadaj, tj. apostol Tadija), Juda prozvan Toma, blizanac (Jehuda Toma, tj. apostol Toma), i najzad onaj poznati Juda iz Karijota (Jehuda Is-Kvirijot, Juda Iskariotski). Pored ovih troje bilo je jednog četvrtog Jude, Juda brat Gospodnji, brat (po apokrifnom Jakovljevom proto-Jevanđelju sin iz prvog braka Josifa) Hrista Isusa. Ovaj zadnji nam je napisao poslanicu u Novom zavetu.

Hvala na pojašnjenju.
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Бог  isus-sinai прихвата и грешнике које се искрено покају !

``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити"

Свети Николај Српски

Подели на овим сајтовима

Мислим да сам код Јефрема Сирина нашао мисао да се Јуда није ни причестио, јер пре него што ће се причестити пише у Писму да умочи Господ хлеб у зделу, а тај моменат, по Сирину, указује да је Христос "обесветио" Своје Тело и Крв како се Јуда не би причестио Светињом...

Подели на овим сајтовима

Мислим да сам код Јефрема Сирина нашао мисао да се Јуда није ни причестио, јер пре него што ће се причестити пише у Писму да умочи Господ хлеб у зделу, а тај моменат, по Сирину, указује да је Христос "обесветио" Своје Тело и Крв како се Јуда не би причестио Светињом...

hmmmmmmmmmmm... ovo nisam nikad do sad čuo... krajnje zanimljivo... znači,pitanje je-da li se juda pričestio... i da li se pričešće obesvećuje ako se stavi u nešto drugo

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Један од најпотреснијих момената у Јовановом јеванђељу - узбуди се духом. Нисам нигде потражила даље објашњење јер ми је то најпотресније, мислим да је то пружање прилике, пружене руке у смислу иако зна да ће га издати не одриче га се, даје му прилику, али не да би се ишта променило него да Јуда не би страдао. Као када гледаш онога кога волиш  да срља и једино што се може је да му кажеш је ја сам ту, али не могу ништа ако ти не видиш, ја хоћу, хоћеш ли ти?

Можда и претерујем, али и нека се не деси шта треба само да се и ти спасиш, не знам да ли грешим, волела бих да ми још неко објасни јер поред молитве на гори Маслинској ово је један од најпотреснијих догађаја, емотивних, оних када се додирне само дно туге. 

Жив ми Господ мој

Подели на овим сајтовима

hmmmmmmmmmmm... ovo nisam nikad do sad čuo... krajnje zanimljivo... znači,pitanje je-da li se juda pričestio... i da li se pričešće obesvećuje ako se stavi u nešto drugo

Ух, драги Моцарте, не баш тако "магијски" ако се стави у нешто друго...није фокус на предмету него на односу...Христос зна да ће га Јуда издати, припрема га за не-причешћивање како га не би осудио...И мислим да се у "Делима апостолских ученика" помиње Јуда као онај који није умро самовешањем, јер је конопац пукао, него да је још дуго живео у гноју тела свог...

Подели на овим сајтовима

Meni se bas cini da sam kod nekog od Otaca citao da "udje djavo u Judu" tek nakon pricesca, jer je Svetinji pristupio, kako rece Trapa, bez pokajanja... :cmizdrenje:

Od tog momenta njegov pad je konacan i jos strmoglaviji...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Meni se bas cini da sam kod nekog od Otaca citao da "udje djavo u Judu" tek nakon pricesca, jer je Svetinji pristupio, kako rece Trapa, bez pokajanja... 0409_feel

Ok. Samo razgovaramo, ali je cinjenica da i pored adekvatnih dogmatskih sa-znanja, ne mozemo sve da podvedemo pod nepromenljive cinjenice jer o necemu nesto KONACNO i ne znamo.

Hipoteticki, djavo je mogao da udje u Judu ne u odnosu na Pricesce nego zbog onoga sto je naumio da uradi...

kao sto i danas u 21 veku djavo isto tako moze da udje u coveka koji se pricesti...ako je zlostranog srca...

Подели на овим сајтовима

Meni se bas cini da sam kod nekog od Otaca citao da "udje djavo u Judu" tek nakon pricesca, jer je Svetinji pristupio, kako rece Trapa, bez pokajanja... 0409_feel

Hipoteticki, djavo je mogao da udje u Judu ne u odnosu na Pricesce nego zbog onoga sto je naumio da uradi...

ili zato što nije postio nedelju dana na vodi pre pričešća  0442_feel
Подели на овим сајтовима

Ok. Samo razgovaramo, ali je cinjenica da i pored adekvatnih dogmatskih sa-znanja, ne mozemo sve da podvedemo pod nepromenljive cinjenice jer o necemu nesto KONACNO i ne znamo.

kao sto i danas u 21 veku djavo isto tako moze da udje u coveka koji se pricesti...ako je zlostranog srca...

Naravno, ali ovde pricamo o konkretnom slucaju konkretne licnosti, sa svim okolnostima koje su je pratile...

I svakako, jasno je da bez crkvenosti (pricescivanje i sve sto se uz njega podrazumeva), inace, djavo jos lakse udje u coveka...

@Dejan

Prilicno neumesna sala... 0442_feel

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...