Jump to content

Pedijatri traže udaljavanje dece od pametnih uređaja

Оцени ову тему


Препоручена порука

Pedijatri traže udaljavanje dece od pametnih uređaja

Pedijatri traže udaljavanje dece od pametnih uređajaIzvor: N1
Ilustracija

Autor teksta:

 

 

 

 

 

 

 

Francusko Udruženje za ambulantnu pedijatriju (AFPA) izrazila je zabrinutost posle istraživanja sprovedenog nad 428 dece mlađe od tri godine, čiji su rezultati pokazali da ih čak 47 odsto skoro redovno koristi interaktivne ekrane na tabletima ili pametnim telefonima, pišu francuski mediji.

Pedijatri upozoravaju da tako mala deca svojih pet čula treba da koriste u interakciji s okolinom i životnom sredinom.

Istraživanje je pokazalo da 47 odsto dece mlađe od tri godine interaktivne ekrane na tabletima ili pametnim telefonima koristi u svojim domovima - njih 93 odsto i u automobilima - 12 odsto, od čega ih 30 odsto to čini u prisutnosti jednog roditelja ili odrasle osobe.

"Ako dete izrazi želju, ne treba mu uskratiti igru. Detetu od dve i po godine može se pružiti mogućnost da se poigra i na taj način. Ali, važno je da u igri učestvuju oboje, odrasla osoba i dete, odnosno da dete bude pod nadzorom", savjetuje doktor Fransoa Mari Karon, pdijatar Amijena i članica AFPA.

Studija je pokazala i da se posle treće godine života 48 odsto dece interaktivnim ekranima služi svakodnevno pola sata, a u polovini slučajeva su bez nadzora odrasle osobe. Pedijatri preporučuju da se u tom životnom periodu deteta koriste za njih prikladni sadržaji na kraće vremensko razdoblje. Savetuuu da se pritom isključi istovremeni obrok, da to ne bude pre spavanja i da svakako u igri učestvuje i jedna odrasla osoba ili starije dete.

Takve igre se mogu uključiti u proces učenja, ali ni u kom slučaju ne smeju u potpunosti da zamene tradicionalne dečje igračke, smatraju francuski pedijatri.

Oni upozoravaju i na programe, reklame i slične sadržaje koji su najmlađoj đeci dostupni putem ekrana, a na njih mogu negativno da utiču jer im predstavljaju izuzetno veliko emocionalno opterećenje.

Istraživanje je pokazalo i da 61 odsto dece mlađe od tri godine prati TV dnevnik, koji je za njihov uzrast potpuno neprimerenog sadržaja.

 
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Што би рекли ови из лоше религије

 

 

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Sto ih volim pametne.

Mi nemamo tablet, na kompjuteru gledamo ponekad crtane filmove izabrane, tv sluzi za animal planet, lov i ribolob i neke,dokumentarce.

ALI, moje dete je sa tri godine doslo kuci sa imenom nas premijer aleksandar vucic, u vrticu svakodnevno im pustaju tv i crtace, a par dece u starijoj grupi nose mob telefone u rancu. Jao ljubi ga majka on se sam sluzi kompom i to je zabavno i divno :(

Nije samo do roditelja!

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Морамо разграничити неке ствари, а то су памет и знање коришћења.

Код нас се одмах говори од стране старије генерације, како је дете генијалац или какав је тата-мата за технологију.

А у ствари је тотално другачија ствар у питању. Дете само зна да користи, то, није никакав генијалац, нити је напредније од раније деце.

Знање коришћења ствари су широке. Жене знају да употребљавају веш машину, а дете не зна. Како генијалац не зна?

Нека се свако од вас запита, шта би могао да понуди да научи људе оре 100 година?

Пера Митић: Знате, ми имамо мобилни телефон...

Човек пре 100 година: па добро, направи ми један.

Пера Митић: извини не знам.

Ми смо неспособни, иако нас технологија чини бајама.

 

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 3 weeks later...

А кад су измислили оловке, да ли су педијатри изразили забринутост што тако мала деца користе оловке и папире уместо да својим чулима интерагују са природном околином и животном средином? Данас се папир сматра делом природне околине. Таблети не. Некада је папир био технолошка новотарија. За 50 или 100 година ће педијатри да изражавају забронутост што мала деца интерагују са неком новом технологијом, а не са екранима осетљивим на додир. Не спорим да ће се неке когнитивне и моторичке способности слабије развијати, а неке више како се мења технологија и како нестају стари алати, а појављују се нови. Деца из каменог доба су сигурно у многоме била развијенија од данашње деце. Да ли педијатри изражавају забринутост што више не интерагујемо с пећинским реквизитима или чиме већ?

P. S. 

Заборавите шта сам горе написао. Наслов је стандардна новинарска глупост, нико не тражи да се деца удаље од паметних уређаја, људи само дискутују и дају савет како користити паметне уређаје. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...