Paradoksologija Написано Септембар 17, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2016 Lična preferenca mi je da se u porođaj medicina umeša ako i kada nešto ne ide ka povoljnom ishodu (zdrava majka i beba); u preference drugih žena se ne mešam i mislim da bi svaka morala da ima pravo i na carski rez po izboru, ako želi, a svakako bilo koju intervenciju koju želi a koja nije kontraindikovana (indukcija terminskog deteta, ubrzavanje porođaja, epidural, itd.) Porođaj kod kuće sam po sebi nije neka velika tema kod nas i malo je bezveze što se tako predstavlja u medijima - Mirjanu iz članka, recimo, znam i ona je zaista u tom hipi fazonu te porođaj kod kuće bira iz ubeđenja. Ali mnoge druge žene oje znam da su se porađale kod kuće učinile su to iz straha od bolnice i tretmana tamo, često nakon traume na prvom porođaju. Sve ove stvari koje se pominju kao prednosti porođaja kod kuće u članku su u mnogim zemljama normalne u porodilištu - žena i u bolnici može da šeta, da bude u položaju koji joj odgovara, da joj bebu ne otimaju, da joj muž bude tu, pa i da prespava u sobi sa njima prvo veče. Moje drugarice su u Švedskoj, Španiji i Holandiji imale sasvim divna i opuštena iskustva porođaja u bolnicama kao kod kuće. To je, čini se, prava tema ovde: koliko bi žena razmišljalo o porođaju kod kuće kada bi takve uslove, plus dodatnu sigurnost imale u bolnici? Mилена КШ and Juanito је реаговао/ла на ово 2 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Септембар 17, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2016 1 hour ago, LogosAgape рече Izgleda niko nije za. Veća vera u mediinu nego u prirodu? Logični sled je da sad veterinari trče po šumi i porađaju medvede i miševe Priroda nekad dovede do toga da majka i mladunče uginu. Recimo, priroda je uredila da moja treća trudnoća bude komplikovana prednjačećom posteljicom koja se odvojila i izazvala veliko krvarenje, a pritom je bila prednjačeća, te beba ne bi šanse imala da izađe prirodnim putem. Bez hitnog carskog reza oboje bismo bili počivši, a moje prevremeno rođeno dete isto tako bez inkubatora, respiratora, i transfuzija/infuzija/antibiotika. Pravo da ti kažem, meni drago što smo živi, pa makar ne bilo po prirodi. Veterinari ne porađaju medvede i miševe ne zato što kod njih nikad nema komplikacija, nego zato što njihovi životi i zdravlje nisu dovoljno bitni ljudima. Veterinari itekako pomažu kravama, jer su ljudima život i zdravlje krava i teladi bitni. NinaD, GeniusAtWork, Juanito and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Септембар 17, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2016 Meni je to pomodarstvo, isto kao i dojenje na javnom mestu. Uopšte mi ne bi bilo ni opušteni, ni prijatno da sam se morala porađati kod kuće. Svašta može da krene po zlu i mnogo je bolje da se sve odvija u bolnici gde može brzo da se adekvatno i stručno odreaguje. Čula sam i ja za neka loša iskustva, ali samo iz štampe pa ne znam da li je to zaista neko doživeo, ili preuveličava. Na kraju krajeva, nije ni u bilnici porođaj neprirodan, osim kada se spašava život jer je došlo do problema. Sve je to meni budalaština, porođaj kod kuće, u kadi, dojenje na svakom mestu, nošenje deteta u maramama,... ajte molim vas. Kao prioritet je beba i kad je gladna treba je nahraniti. Pa kad je beba prioritet zašto mama sedi u kafiću i doji je dok pije kafu sa drugaricama? Zašto se bolje ne organizuje u skladu sa bebinim potrebama? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dijasporka Написано Септембар 17, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2016 31 minutes ago, NinaD рече Meni je to pomodarstvo, isto kao i dojenje na javnom mestu. Uopšte mi ne bi bilo ni opušteni, ni prijatno da sam se morala porađati kod kuće. Svašta može da krene po zlu i mnogo je bolje da se sve odvija u bolnici gde može brzo da se adekvatno i stručno odreaguje. Čula sam i ja za neka loša iskustva, ali samo iz štampe pa ne znam da li je to zaista neko doživeo, ili preuveličava. Na kraju krajeva, nije ni u bilnici porođaj neprirodan, osim kada se spašava život jer je došlo do problema. Sve je to meni budalaština, porođaj kod kuće, u kadi, dojenje na svakom mestu, nošenje deteta u maramama,... ajte molim vas. Kao prioritet je beba i kad je gladna treba je nahraniti. Pa kad je beba prioritet zašto mama sedi u kafiću i doji je dok pije kafu sa drugaricama? Zašto se bolje ne organizuje u skladu sa bebinim potrebama? АлександраВ, Sanja Т., Juanito and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Септембар 17, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2016 Ma da, obavezno kamenovati majku koja zeli da izadje s drugaricama. To je smrtni greh, razlog opet baba, kako je moja baba mogla pa kako je moja majka mogla, pa eto ja mucenica, i taj sindrom,zene mucenice lepo i fino s generacije na generaciju. Ja morah na carski, moram sad opet na carski i uvek cu morati na carski. Tu dileme nema. Meni prirodan porodjaj nije opcija i kako se termin priblizava sve sam ocajnija jer u istom porodilistu isti lekari s par godina razlike pricaju sasvim drugu pricu. S prvim detetom sam bila zasticena, pratili su mi trudnocu, radili analize, drzali kao malo vode na dlanu. Isto odeljenje sad - imamo i previse zena, dodji na dan da caskom to ispitamo i aj kuci. I tako vec dva meseca kod kuce sa antibioticima, otvorena i sa kontrakcijama. Pri tom u mnogo gorem zdravstvenom stanju nego u prvoj trudnoci. Tad su me porodili bas zbog komplikacija u 36 nedelji, sad kao videcemo. Kazem sve isto samo pet godina razlike. Secam se nekada terapije i svega sad je sve stil idi lezi pa kako bude. Ljudi vise nemaju poverenja u sistem, porodilista rade poslove iz primarne zdravstvene zastite, meni dr u domu zdravlja je jednom pristala da da uput za vadjenje krvi pocetkom trudnoce i jednom mi uradila briseve i to jedva, sve je odgovor idi na kliniku oni ce to bolje. Onda na klinici polude od toliko zena koje umesto da sve to rutinski urade u dz, njima prave zavrzlame. Ja sam nekad ludela na sestre iz laktarijuma, koje dođu i prodjju nikakve vajde ni pomoci, a onda saznam da na toliko beba na celoj klinici rade samo dve sestre koje i spremaju bebama dohranu ili ako majka ima mleka sterilisu i spremaju to mleko, pripremmaju bebe i hrane ih, i onda jos na sve to treba sve porodilje da obiđu, pa da, moze ako se kloniraju. Razumem strah zena od kradje beba neko pomenu, nazalost znam tu pricu iz bliza jer moj jedan prijatelj jeste u toj prici i pronasao je svoje dete, al ne moze nista da dokaze... Ali opet pored svih zavrzlama,sistema, porodjaj kod kuce ne bih smela. Jer kad u samom,porodilistu nema dovoljno kadra, za ne daj Boze ko ce uskociti. I sto Paradoksa kaze zene se plase porodjaja, groznog tretmana, svega drugog, nije da gore od zelje da se porode kod kuce. Skoro lezah na dan opet, doktori su grozni, udahnes duboko popijes bensedin i spremis se da ako radi taj i taj da ces prokrvariti od pregleda jer citiram lekara -a pa imamo samo ove velike spekulume. Sunce ti zarko oni u 21v nisu culi da spekulumi dolaze u vise velicina cak i za nevine i da ne moraju da prokrvare zene svaki put kad njima dune. To su "sitnice", ne treba mnogo da budes fin i da trudnici i porodilji makar ne zagorcas zivot dodatno. Moja jedna prijateljica i koleginica je radila psihoterapiju sa zenama koje su se spremale za vto, naravno ukinuli projekat i dovidjenja. Timski rad malo sutra, saradnja medju lekarima juce. Skoro sam pisala o tome da je jedna zenica panicno pokusavala da zakaze abortus jer joj je idiot gastroenterolog nabedio da zbog kutije antibiotika i to penicilina i kronove bolesti mora da "se ocisti", pet ginekologa nije moglo da je uveri jer je u njenom selu taj gastro sve i svja. Ja sam Bogu hvala napismeno imala da smem da dojom dete inace mi ne bi bebu ni dali jer pojma nemaju o nekoj drugoj grani medicine, najosnovnije bre o sepsi i asepsi ne znaju. Teca mi je umro od sepse posle operacije glupave kile, iako je rak preziveo. U 21v to je u klinickom centru srbije nedopustivo. Pocela sam iz inata da razmisljam da nikom,ne prijavljujem,od cega sam bolesna jer su bre duzni da stave rukavice, duzni da zastite i sebe i druge, duzni da znaju osnove. Jednoj sestri rekoh skoro da stavi rukavice, a taman se spremila da me bode i krene devojka da urla na mene sto joj nisam rekla na vreme -reko to je vasa duznost i obaveza da pratite protokol moja nije, al ste mladi i necu na dusi da vas nosim kad mozda imate kad da shvatite da ste glupi. Ucuta U takvom,sistemu naravno da zene misle da ih barem niko kod kuce nece nazivati kravama, nece se drati, omalovazavati, drzati vezane satima i satima bez gutljaja vode na,krevetu... Ne krivim ih, samo mislim da kada bi se odnos prema radu i pacijentu promenio, mozda i ne bi bilo tako. Posle carskog kad su me vratili na odeljenje osetila sam hladan znoj i lroz par minuta videla sa strane kreveta lokvu krvi, sestre su me panicno spustile u sok, dobih transfuziju i srecom jedan divan profa bese da mi rukom izazove skupljanje materice...dok je taj dr koji me je poradjao u prolazu samo dobacio -ma sta krvari procice je, nek izađe malo na,sunce da se osunca. Sto bi to neko trpeo da ima uslova da se porodi kao covek? I ne, nije stvar razmazenosti nego ljudskosti, budi covek i makar u 21v se pretvaraj da si normalan tih osam sati radnog vremena. -Владимир-, Paradoksologija, Juanito and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Септембар 18, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2016 16 hours ago, Јелена011 рече Ma da, obavezno kamenovati majku koja zeli da izadje s drugaricama. To je smrtni greh, razlog opet baba, kako je moja baba mogla pa kako je moja majka mogla, pa eto ja mucenica, i taj sindrom,zene mucenice lepo i fino s generacije na generaciju. Čemu karikiranje, kao da samo danas majke imaju drugarice, kao da se niko pre nije setio da voli da se druži. Ko je spomenuo kamenovanje? Ko je spomenuo ikakvo mučeništvo? Stvar je samo dobre orgnizacije, kao i inače u životu. Dobra organizacije kao rezultat daje efikasnost. Pre će biti da te mame koje piju kafu sa drugaricama u zadimljenom kafiću i doje dete (lično svedočila) doživljvaju sve što treba da urade za svoje dete kao odricanje i mučeništvo pa se "bore" za svoja prava i svoje vreme. Tu se, kao i u mnogim situacijama u današnje vreme prepoznaje uvek jedno te isto "ja" pa "ja". To opet ne govori da bilo koga treba kamenovati, svako ima pravo da sebe i svoje vreme organizuje kako želi. To opet ne isključuje pravo drugih da misle drugačije. Pa vidiš, ja mislim da je to pomodarstvo i da nema veze sa babama niti sa zabranama, jer nikad i nije bilo zabranjeno. To ima veze samo sa dobrom organizacijom vremena. Isto kao što čujem mnoge mame kako ne mogu da pospreme kuću jer im deca smetaju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanja Т. Написано Септембар 18, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2016 Различите су околности.Не знам како си се ти организовала кад су ти деца била мала и да ли си имала помоћ,али многе немају ,а и лошег су здравственог стања. АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
АлександраВ Написано Септембар 18, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2016 17 hours ago, Dijasporka рече Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Септембар 18, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2016 12 minutes ago, Фрида рече Различите су околности.Не знам како си се ти организовала кад су ти деца била мала и да ли си имала помоћ,али многе немају ,а и лошег су здравственог стања. Nisam imala pomoć, ni baka i deka servis. Nema tu neke mudrolije. Možda sam druga generacija, svašta smo radili i kao deca. Uvek smo učestvovali u poslovima bilo po kući, bilo oko kuće. Deca su danas stavljena na neki pijedastal i svašta im je dozvoljeno, a malo šta se od njih očekuje, ili "sačuvaj Bože" zahteva. Bolest je nešto drugo, ali to su valjda iznimni slučajevi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука