Eniz Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Nego imam ja jedno pitanje za vas iz bračnog prava.Da li je kod vas obavezno kupanje supružnika poslije intimnog odnosa? Da li čovjek koji je imao odnos sa suprugom može ući u crkvu? То је ствар личне хигијене и културе. Полни однос није лош сам по себи, јер је од Бога дан човеку. Зато нема разлога да се брачни човек због тога осећа нечистим. Наравно, постоји период када Црква предлаже уздржање од брачних односа, ради потпуне и слободне, вољне предаје Богу и молитви (у току поста). Kod nas je obavezno kupanje poslije intime i zabranjeno nam je molitvu obavljati, Kuran uzimati u ruke dok se ne okupamo! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Brate Zvonko uz dužno poštovanje prema tebi mislim da se nebi složio sa tobom kada je u pitanju objektivnost navođenja citata iz naših izvora! Često koristiš google prevode ili tvoj način prevoda sa engleskog na srpski i dobiješ nakaradan prevod koji nema veze sa istinom!Zatim koristiš izdvojena mišljenja nekih učenjaka a kod nas izdvojeno mišljenje(šaz) ne uzima se u šerijatu! Treće imam osječaj kada je u pitanju islam da si ušao sa predrasudama i već formniranim stavovima i ja ti navedem dokaz koji govori suprotno tvojoj tvrdnji a ti dalje po svome!(uz dužno poštovanje prema tebi! Све што читам је углавном на енглеском, а трудим се да преведем по нешто да би сви могли да прочитају. Лош превод не значи да је промењен смисао па да "нема везе са истином". Не можеш да дискредитујеш све моје аргументе на тај начин. Не користим издвојена мишљења уопште, него баш најпознатије исламске изворе. Опет, ти то можеш да тврдиш зато што знаш да већина овде на форуму не зна и не може да направи разлику. Свако нека прочита који су најпознатији и најважнији тефсири (тумачења) и хадиси (предања), па нека провери да ли наводим "аутсајдере" или "мејнстрим". Треће, уопште нисам ушао са предрасудама. О Исламу сам почео да читам пре неких десетак година са најлепшим мишљењем и очекивањем, а провео сам пуно времена и у разговору са муслиманима. Тек када сам почео детаљније да се упознајем са Исламом и Мухамедовим животом почео сам да мењам лепо мишљење које сам до тада имао. Без икакве личне увреде, већ сам писао - муслимане попут тебе и твоје браће овде дубоко поштујем. ako smatraš Usamu bn Ladena islamskim učenjakom onda ok, ima!Ali ako mene pitaš ko je u islamu islamski učenjak, ja ti kažem da ih je malo!Brate nije svaki govornik učenjak čovjek! Tom tvojom logikom kada bi išli onda bi smatrali svećenike hrišćanskim učenjacima i onda bi zbog postupaka nekih svakakvih optužbi na račun hrišćanstva mogli iznijeti! Користим само традиционалне изворе - ибн Кесир, ал Табари, ибн Абас, Муслим, Бухарија итд. Имам и "Reliance of the Traveller" на енглеском, што је једна од најпознатијих књига о исламском закону. Нажалост, немам времена да се посветим томе колико би желео, нисам професионални теолог. И увек покушавам да приступим позитивно, да прво видим шта је добро, а не да критикујем. Међутим, не могу да схватим да је неко имао десет жена, једна била малолетно дете, кажњавао људе каменицама, убијао и мучио ратне заробљенике итд. Како да томе приступим "позитивно"? Није то нека метафоричка прича па да тумачимо овако или онако, него конкретни поступци човека који се представља као "посланик". ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Април 8, 2010 Гости Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Nego imam ja jedno pitanje za vas iz bračnog prava.Da li je kod vas obavezno kupanje supružnika poslije intimnog odnosa? Da li čovjek koji je imao odnos sa suprugom može ući u crkvu? Енизе, види овај пост и испрати тему ако можеш... 0104_cheesy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Nego imam ja jedno pitanje za vas iz bračnog prava.Da li je kod vas obavezno kupanje supružnika poslije intimnog odnosa? Da li čovjek koji je imao odnos sa suprugom može ući u crkvu? Енизе, види овај пост и испрати тему ако можеш... 0104_cheesy Ok brate! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
oslonac Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Bog jeste i Ljubav, Milostiv,Blagi,Veličanstveni ali ipak daje pouku čovjeku kroz uništenje pojedinih naroda o čemu govore Božiji kitabi. Dakle,iako Bog ima nabrojane atribute On radi šta hoće,jer može i stvoriti i rastvoriti i ponovo stvoriti,ali znači pouka ostaje onima koji prežive i vide. Eh sada...ko će primiti pouku to je stvar slobodnog izbora i onoga u čemu je učen i kako percepuje određene poruke kroz dešavanja i događaje koji su bili ili koji se dešavaju... Da li ima kakve pouke u Pompejima? Ko bude podrobnije promislio o onome što je zahvatilo drevne narode i civilizacije, moći će iz tih događaja uzeti pouku. Tragovi njihovih civilizacija još uvijek su vidljivi. Bili su moćni, jaki i neprikosnoveni, jednom riječju, bili su centar svijeta u svoje vrijeme – ali postadoše pouka onima koji dođoše poslje njih. Možda će onaj ko bude razmišljao o stanovnicima grada Pompeji kod Napulja u Italiji i onoga što im se desilo ostati zapanjen pred snagom i moći naroda koji je iščezao zbog onoga što su činili. Stari rimski grad Pompeji, na napuljskom poluotoku u Italiji, zatrpan je vulkanskom lavom sa planine Vezuv. To se desilo prije više od 2000 godina, ili tačnije, 79. godine p.n.e. Pošto je narod tog grada živio objesnim i razuzdanim životom, Allah ih je kaznio tako što ih je vulkan Vezuv u potpunosti uništio. Planina Vezuv kod Napulja i danas se proteže kraj nekoliko obalnih gradova. Od drevnih gradova bili su poznati Herkulan i Pompeji, koji su ujedno bili i prijestolnica rimske imperije u jednom periodu, a nalazili su se na obalama Sredozemlja, prema Sjevernoj Africi. Seiz molozi kažu da se ovaj vulkan, s takvom rušilačkom aktivnošću, aktivira svakih 2000 godina. Erupcije koje tada prorade zovu se Plinijeve erupcije, prema Gaju Pliniju, rimskom patriciju i naučniku koji je opisao strašno razaranje, popraćeno dimom i vulkanskom prašinom koja se dizala 15 km u nebo. Međutim, ovi spisi nisu smatrani istinitim sve dok savremena nauka nije, preciznim mjerenjima i ispitivanjima, potvrdila njihovu vjerodostojnost. Vulkan se aktivirao 24. jula 79. godine p.n.e. Do eksplozije je došlo nakon bujne magme i užarenog kamenja, nastalog usljed ogromnog pritiska koji se nagomilavao 150 godina. Analiziranje ove katastrofe može dovesti do zaključka da se ona desila u nekoliko faza, kao da je postojao cilj da se potpuno unište stanovnici grada i okolnih mjesta, gdje god bili. Iz vulkana je izbačeno oko deset miliona tona kamenih stijena, temperature nekoliko puta veće od tačke ključanja. Vulkan je u početku izbacivao kamene gromade, oblake dima, užarene velike i male komade kamenja uvis, a vjetar ih je nosio prema Pompejima, prekrivši njima nebo iznad grada tako da se dan pretvorio u noć. Tada je počela padati kiša oblutaka, ubijajući ljude čak i u kućama. One koji su se uspjeli izvući iz grada prema sjeveru sustigla je vulkanska lava koja se kretala brzinom od 100 km/h, pretvorivši ih na napuljskoj obali i u gradu Herkulanu u kameni ugalj. Dok su im mozgovi ključali, ugljenisana tijela su se isparavala u nekoliko sekundi. Pompeji su bili pogođeni u drugoj fazi, u kojoj je lava unaštila središnji dio zaljeva, krećući se velikom brzinom prema gradu. Međutim, za veliko čudo iznenada se zaustavila pred gradom. Ali, tada su grad obavili otrovni gasovi oksid karbona i sumpora, trujući i gušeći ljude. Zatim je u odlučujućoj, trećoj fazi, koja je bila najžešća i najsilovtija, veliki tornado od užarenih stijena uništio grad i cijeli napuljski poluotok. Ugljenisani leševi ljudi i životinja pod dejstvom karbona su se isparavali. Grad je ostao opasan kamenim zidom koji ga je sačuvao tako porušenog. Nakon 1500 godina je otkriven, postavši svjedočanstvo Božije kazne koja se obrušila na ovaj rimski narod, kako bi ga buduća pokoljenja mogla vidjeti i izvući iz toga pouku. Uzvišeni Allah kaže: *Reci: „putujte po zemlji i pogledajte kakv je kazna bila onama prije vas, a većina njih su mnogobošci bili.“ *(er-Rum, 42) "Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!" Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu! Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Brate Zvonko uz dužno poštovanje prema tebi mislim da se nebi složio sa tobom kada je u pitanju objektivnost navođenja citata iz naših izvora! Često koristiš google prevode ili tvoj način prevoda sa engleskog na srpski i dobiješ nakaradan prevod koji nema veze sa istinom!Zatim koristiš izdvojena mišljenja nekih učenjaka a kod nas izdvojeno mišljenje(šaz) ne uzima se u šerijatu! Treće imam osječaj kada je u pitanju islam da si ušao sa predrasudama i već formniranim stavovima i ja ti navedem dokaz koji govori suprotno tvojoj tvrdnji a ti dalje po svome!(uz dužno poštovanje prema tebi! Све што читам је углавном на енглеском, а трудим се да преведем по нешто да би сви могли да прочитају. Лош превод не значи да је промењен смисао па да "нема везе са истином". Не можеш да дискредитујеш све моје аргументе на тај начин. Не користим издвојена мишљења уопште, него баш најпознатије исламске изворе. Опет, ти то можеш да тврдиш зато што знаш да већина овде на форуму не зна и не може да направи разлику. Свако нека прочита који су најпознатији и најважнији тефсири (тумачења) и хадиси (предања), па нека провери да ли наводим "аутсајдере" или "мејнстрим". Треће, уопште нисам ушао са предрасудама. О Исламу сам почео да читам пре неких десетак година са најлепшим мишљењем и очекивањем, а провео сам пуно времена и у разговору са муслиманима. Тек када сам почео детаљније да се упознајем са Исламом и Мухамедовим животом почео сам да мењам лепо мишљење које сам до тада имао. Без икакве личне увреде, већ сам писао - муслимане попут тебе и твоје браће овде дубоко поштујем. ako smatraš Usamu bn Ladena islamskim učenjakom onda ok, ima!Ali ako mene pitaš ko je u islamu islamski učenjak, ja ti kažem da ih je malo!Brate nije svaki govornik učenjak čovjek! Tom tvojom logikom kada bi išli onda bi smatrali svećenike hrišćanskim učenjacima i onda bi zbog postupaka nekih svakakvih optužbi na račun hrišćanstva mogli iznijeti! Користим само традиционалне изворе - ибн Кесир, ал Табари, ибн Абас, Муслим, Бухарија итд. Имам и "Reliance of the Traveller" на енглеском, што је једна од најпознатијих књига о исламском закону. Нажалост, немам времена да се посветим томе колико би желео, нисам професионални теолог. И увек покушавам да приступим позитивно, да прво видим шта је добро, а не да критикујем. Међутим, не могу да схватим да је неко имао десет жена, једна била малолетно дете, кажњавао људе каменицама, убијао и мучио ратне заробљенике итд. Како да томе приступим "позитивно"? Није то нека метафоричка прича па да тумачимо овако или онако, него конкретни поступци човека који се представља као "посланик". Pa sta stoji u Starom Zavetu u vezi poligamije?Zasto to stalno potezes? Za kralja Solomona se kaže da je imao 700 žena i 300 konkubina (1.Kraljevima 11:3). Također, za kralja Davida se kaže da je imao mnogo žena i konkubina (2.Samjuelova 5:13). Stari Zavjet sadrži neka uputstva kako raspodijeliti zaostavštinu čovjeka među njegovim sinovima od različitih žena (Ponovljeni Zakon 22:7) A Isus to nigdje nije osudio.Znaci molim te ostavi to sa strane uvijek uzimas iste price koje su ispricane Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Za kralja Solomona se kaže da je imao 700 žena i 300 konkubinaлажу...имам само једну. 0104_cheesy 0110_hahaha Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Za kralja Solomona se kaže da je imao 700 žena i 300 konkubinaлажу...имам само једну. 0104_cheesy 0110_hahaha 0110_hahaha Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Za kralja Solomona se kaže da je imao 700 žena i 300 konkubinaлажу...имам само једну. 0104_cheesy drloveDobra ti ova nema šta!(šala naravno da me pogrešno neko ne razumije) klapklap klapklap klapklap 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha grouphug whackado Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
oslonac Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Za kralja Solomona se kaže da je imao 700 žena i 300 konkubinaлажу...имам само једну. 0104_cheesy 0110_hahaha A koliko bi ih zdrav muškarac volio imati da ima uslove za idealan život i opskrbu? 0110_hahaha "Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!" Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu! Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Za kralja Solomona se kaže da je imao 700 žena i 300 konkubinaлажу...имам само једну. 0104_cheesy 0110_hahaha A koliko bi ih zdrav muškarac volio imati da ima uslove za idealan život i opskrbu? 0110_hahaha A koliko ih bogatih i manje bogatih imaju ljubavnica...za koje im je poslije potpuno svejedno..a ko ima ljubavnicu on je cool..a ko ima vise zena eee bato Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Evo vam kuranska sura u kojoj možete naći ajete na osnovu kojih mi uzimamo naše vjerovanje o Džennetu, Džehennemu, smrti i životu kao i mnogim drugim pitanjima:Qaf (50) - Kaf Mekka – 45 ajeta U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog 1. Kaf. Tako Mi Kur'ana slavnog, 2. oni se čude što im je došao jedan od njih da ih opominje, pa, nevjernici, govore: "To je čudna stvar: 3. zar kad pomremo i zemlja postanemo...? Nezamisliv je to povratak!" 4. Mi znamo šta će od njih zemlja oduzeti, u nas je Knjiga u kojoj se sve čuva. 5. Oni, međutim, poriču Istinu koja im dolazi i smeteni su. 6. A zašto ne pogledaju nebo iznad sebe? – kako smo ga sazdali i ukrasili i kako u njemu nema nereda! 7. A Zemlju smo rasprostrli i po njoj nepomična brda pobacali i dali da iz nje niče raznovrsno prekrasno bilje, 8. da bi razmislio i opomenuo se svaki rob koji se Gospodaru svome obraća. 9. Mi s neba spuštamo vodu kao blagoslov, i činimo da, uz pomoć njenu, niču vrtovi i žito koje se žanje 10. i visoke palme u kojih su zameci nagomilani jedni iznad drugih, 11. kao hranu robovima, i Mi njome oživljavamo mrtav predjel; takvo će biti i oživljenje. 12. Prije njih poricali su na rod Nuhov, i stanovnici Ressa, i Semud 13. i Ad, i narod faraonov, i narod Lutov, 14. i stanovnici Ejke i narod Tubba; svi su oni poslanike lažnim smatrali i kaznu Moju zaslužili. 15. Pa zar smo prilikom prvog stvaranja malaksali? Ne, ali oni u ponovno stvaranje sumnjaju. 16. Mi stvaramo čovjeka i znamo šta mu sve duša njegova haje, jer Mi smo njemu bliži od vratne žile kucavice. 17. Kad se dvojica sastanu i sjednu jedan s desne, a drugi s lijeve strane, 18. on ne izusti ni jednu riječ, a da pored njega nije prisutan Onaj koji bdije. 19. Smrtne muke će zbilja doći – to je nešto od čega ne možeš pobjeći 20. i u rog će se puhnuti – to je Dan kojim se prijeti – 21. i svako će doći, a s njim i vodič i svjedok. 22. "Ti nisi mario za ovo, pa smo ti skinuli koprenu tvoju, danas ti je oštar vid." 23. A drug njegov će reći: "Ovaj, pored mene, spreman je." 24. "Baci u Džehennem svakog nezahvalnika, inadžiju, 25. koji je branio da se čine dobra djela i koji je nasilnik i podozriv bio, 26. koji je pored Allaha u drugog boga vjerovao, - zato ga baci u patnju najtežu!" 27. A drug njegov će reći: "Gospodaru naš, ja ga nisam silom zaveo, sam je u velikoj zabludi bio." 28. "Ne prepirite se preda Mnom!" – reći će On – "još davno sam vam zaprijetio, 29. Moja Riječ se ne mijenja i Ja nisam prema robovima svojim nepravičan." 30. Na dan kada upitamo Džehennem: "Jesi li se napunio?" – on će odgovoriti: "Ima li još?" 31. A Džennet će biti primaknut čestitima, neće biti ni od jednog daleko – 32. "Ovo je ono što vam je obećano, svakome onome koji se kajao i čuvao, 33. koji se Milostivog bojao, iako Ga nije vidio, i koji je srce odano donio. 34. Uđite u nj, u miru, ovo je Dan vječni!" 35. U njemu će imati što god zažele – a od Nas i više. 36. A koliko smo naroda prije ovih uništili, koji su moćniji od njih bili, pa su po svijetu utočište tražili, - od propasti spasa ima li?! 37. U tome je, zaista, pouka za onoga ko razum ima ili ko sluša, a priseban je. 38. Mi smo stvorili nebesa i Zemlju i ono što je između njih – za šest vremenskih razdoblja, i nije Nas ophrvao nikakav umor. 39. Zato strpljivo podnosi ono što oni govore i veličaj Gospodara svoga i zahvaljuj Mu prije sunčeva izlaska i prije zalaska, 40. i veličaj Ga noću i poslije obavljanja molitvi. 41. I osluškuj! Dan kada će glasnik pozvati iz mjesta koje je blizu, 42. Dan kada će oni čuti istinit glas – to će biti Dan oživljenja. 43. Mi, zaista, dajemo život i dajemo smrt, i sve će se Nama vratiti! 44. A na Dan kada će nad njima zemlja popucati oni će žurno izići; bit će to oživljenje, za Nas lahko. 45. Mi dobro znamo što oni govore; ti ih ne možeš prisiliti, nego podsjeti Kur'anom onoga koji se prijetnje Moje boji! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 A koliko bi ih zdrav muškarac volio imati da ima uslove za idealan život i opskrbu?...ниједну! 0104_cheesyТешко да би ти "као здрав мушкарац" остао "здрав" поред 700 жена...па полудео би,прикане,у пико секунди од њих! 0104_cheesy Као старији схватам да сам био у великој заблуди што сам својевремено веровао једној арапској изреци:"Један Бог и некако,али једна жена - никако!". 0104_cheesy Мало шале за лаку ноћ,а ви наставите са разговором! Лаку ноћ! Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Jevrejima 10 30 Jer znamo Onog koji reče: Moja je osveta, ja ću vratiti, govori Gospod; i opet: Gospod će suditi narodu svom. 2 Pet. 3 7 A sadašnja nebesa i zemlja tom istom reči zadržana su te se čuvaju za dan strašnog suda i pogibli bezakonih ljudi. Matej 25 41 Tada će reći i onima što Mu stoje s leve strane: Idite od mene prokleti u oganj večni pripravljen đavolu i anđelima njegovim. Pa koliko samo ima ovih stihova da ih sve valja prevesti i pojasniti jer ne znace ono sto stoj a to je da je Bog taj koji kaznjava nepravedne i daje nagradu pravednim. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 A koliko bi ih zdrav muškarac volio imati da ima uslove za idealan život i opskrbu?...ниједну! 0104_cheesyТешко да би ти "као здрав мушкарац" остао "здрав" поред 700 жена...па полудео би,прикане,у пико секунди од њих! 0104_cheesy Као старији схватам да сам био у великој заблуди што сам својевремено веровао једној арапској изреци:"Један Бог и некако,али једна жена - никако!". 0104_cheesy Мало шале за лаку ноћ,а ви наставите са разговором! Лаку ноћ! Laku noći i Allahimanet Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука