Grizzly Adams Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Matej 25 41 Tada će reći i onima što Mu stoje s leve strane: Idite od mene prokleti u oganj večni pripravljen đavolu i anđelima njegovim. Pripravljen od koga? Ако прочиташ цело то поглавље, видећеш да се говори симболично у много чему. Први закључак је - ово поглавље је поучне природе, износи моралну поуку, а не теолошка тврђења. На почетку имаш причу о мудрим и лудим "девојкама" које носе некакве светиљке да дочекају "младожењу", па онда неке слуге који не знају да баратају са парама, па онда овце и јарце итд. Све су то дакле одређени симболи, а не дословна тврђења и образложења, па тако мора и да се тумачи. Исто тако, када Господ каже "јарцима" - "идите од мене проклет и у огањ вечни" то мора да се тумачи у истом контексту. Ту се не одговара на питање "од кога је приправљен" тај "огањ вечни", већ износи чињеница да ће зли људи завршити у њему. То није место на коме треба тражити одговор на то питање. Marko 9 44 Gde crv njihov ne umire, i oganj se ne gasi. 45 I ako te noga tvoja sablažnjava, odseci je: bolje ti je ući u život hrom, negoli s dve noge da te bace u pakao, u oganj večni, 46 Gde crv njihov ne umire, i oganj se ne gasi. 47 Ako te i oko tvoje sablažnjava, iskopaj ga: bolje ti je s jednim okom ući u carstvo Božje, negoli s dva oka da te bace u pakao ognjeni, 48 Gde crv njihov ne umire, i oganj se ne gasi. 49 Jer će se svaki ognjem posoliti, i svaka će se žrtva solju posoliti. 50 Dobra je so; ali ako so bude neslana, čim će se osoliti? Imajte so u sebi, i mir imajte među sobom. Ko ce baciti njih u pakao ko ce njih "posoliti"? Ако је ово све дословно, да ли онда хришћани заиста треба сами себи да секу ноге и руке и ваде очи? Да ли се овде мисли на дословне црве или је то само симбол муке? Да ли је дословна со или та реч симболише нешто друго? Значи, као што сам рекао изнад, тумачење би морало да следи одређена правила. Не могу симболи да се тумаче дословно и да се ваде из контекста. То раде само секташи. И тако даље, ако хоћеш да разумеш Библију мораш мало пажљивије да читаш. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Brate Zvonko:Da li vjeruješ da u čovjeku postoji nagon za činjenjem zla i činjenjem dobra? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Brate Zvonko:Da li vjeruješ da u čovjeku postoji nagon za činjenjem zla i činjenjem dobra? Да, то верују сви хришћани. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Brate Zvonko:Da li vjeruješ da u čovjeku postoji nagon za činjenjem zla i činjenjem dobra? Да, то верују сви хришћани. ko je te nagone stvorio? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Bog ili čovjek ili neko drugi! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 ko je te nagone stvorio? Нагон да чинимо добро долази од Бога, а нагон да чинимо зло од нечастивог. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Бог је човеку дао слободу,а иста се може ЗЛОупотребити. Зато и кажемо да је зло људска креација, а не Божија. Бог је хтео да човек на другачији начин употреби своју слободу. То се лепо види из Старог Завета, где Бог каже: "Ево, ставио сам пред вас живот и смрт..." и онда даље саветује "изабери живот, да будеш жив ти и семе твоје..." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Бог је човеку дао слободу,а иста се може ЗЛОупотребити. Зато и кажемо да је зло људска креација, а не Божија. Бог је хтео да човек на другачији начин употреби своју слободу. То се лепо види из Старог Завета, где Бог каже: "Ево, ставио сам пред вас живот и смрт..." и онда даље саветује "изабери живот, да будеш жив ти и семе твоје..." Sada postavljam drugo pitanje! Mi vjerujemo i mi i vi da Bog poznaje čovjeka bolje što čovjek sam sebe poznaje! Sada se postavlja pitanje kako to da Bog koji zna čovjeka i kojem želi samo dobro dopusti nečastivom da mu priđe i odvede ga u zabludu i zlo!Zar dozvola da čovjeku se desi zlo na bilo koji način a mogućnost da se to spreći ne prestavlja jedan vid saučesništva u tom zlu! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Чим би се Бог уплитао у људску слободу, то вцише не би била слобода. Чак, ни ђаво није човека натерао на грех, већ јечовек слободно прихватио ђавољи предлог. Но, Бог није оставио човека, иако је овај своју слободу употребио на властиту пропаст. Историја спасења рода људског говори о тој бризи и љубави Божијој према човеку. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Sada postavljam drugo pitanje! Mi vjerujemo i mi i vi da Bog poznaje čovjeka bolje što čovjek sam sebe poznaje! Sada se postavlja pitanje kako to da Bog koji zna čovjeka i kojem želi samo dobro dopusti nečastivom da mu priđe i odvede ga u zabludu i zlo!Zar dozvola da čovjeku se desi zlo na bilo koji način a mogućnost da se to spreći ne prestavlja jedan vid saučesništva u tom zlu! То је суштина слободне воље. Ако дете стално држиш, никада неће научити да хода или вози бицикл. Зато је Бог људима дао слободну вољу, иначе људи не би били људи него роботи који само раде шта им је наређено. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Бог је човеку дао слободу,а иста се може ЗЛОупотребити. Зато и кажемо да је зло људска креација, а не Божија. Бог је хтео да човек на другачији начин употреби своју слободу. То се лепо види из Старог Завета, где Бог каже: "Ево, ставио сам пред вас живот и смрт..." и онда даље саветује "изабери живот, да будеш жив ти и семе твоје..." Sada postavljam drugo pitanje! Mi vjerujemo i mi i vi da Bog poznaje čovjeka bolje što čovjek sam sebe poznaje! Sada se postavlja pitanje kako to da Bog koji zna čovjeka i kojem želi samo dobro dopusti nečastivom da mu priđe i odvede ga u zabludu i zlo!Zar dozvola da čovjeku se desi zlo na bilo koji način a mogućnost da se to spreći ne prestavlja jedan vid saučesništva u tom zlu! Изгледа да никад нећете схватити шта значи појам "слобода" како у самом бићу Божијем,тако и у човеку,а толико пута смо вам објашњавали...не вреди....зато се изнова и изнова свака прича врти у круг и увек се све враћа на питање слободе чије православно схватање не разумете,и које (питање слободе) ви искључиво схватате као избор између две или више датости али је не можете никако схватити као онтолошку категорију постојања. Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Април 8, 2010 Гости Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Бог је човеку дао слободу,а иста се може ЗЛОупотребити. Зато и кажемо да је зло људска креација, а не Божија. Бог је хтео да човек на другачији начин употреби своју слободу. То се лепо види из Старог Завета, где Бог каже: "Ево, ставио сам пред вас живот и смрт..." и онда даље саветује "изабери живот, да будеш жив ти и семе твоје..." Sada postavljam drugo pitanje! Mi vjerujemo i mi i vi da Bog poznaje čovjeka bolje što čovjek sam sebe poznaje! Sada se postavlja pitanje kako to da Bog koji zna čovjeka i kojem želi samo dobro dopusti nečastivom da mu priđe i odvede ga u zabludu i zlo!Zar dozvola da čovjeku se desi zlo na bilo koji način a mogućnost da se to spreći ne prestavlja jedan vid saučesništva u tom zlu! молим без сувишних узвичника...... vrtiloptu Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Нагони човекове природе су у почетку били беспрекорни и у свему савршено добри. Човек је, чак, имао нагон да се ,,гневи'', али једино на ђавола (змију), односно на противнике Божије који нападају на душу човекову. Имао је нагоне у свакоме смислу, као природне одговоре на околности и датости. И сви ти природни нагони - па и онај, природни, да се ,,множи'' - били су непорочни, односно сви ти нагони били су словесни. А шта се дешава после ,,пада Адамовог''? Дешава се управо оно да нагони постају бесловесни, то јест, да се постављају као апсолутно својство и подобије човеково. А то значи, да је човекова личност доживела пораз - да јој природа буде некаква сила тираније. ,,Човек често ради оно што не жели - а нагони брутално поступају''. Хтео сам рећи још то, да у оваквоме (садашњем) постојању, пала природа човекова, сама по себи, кроз дејство демонâ, може да поприма неку своју изопачену ипостас (биће). Зато се борба са гресима, код хришћана, подразумева као ,,свлачење старога човека'', и облачење у ,,новога'', односно у облачењу у Христа који је преузео на себе човекову природу, победио зло, односно ђавола и смрт, и повратио човеково достојанство које је у вечноме животу. vrtiloptu Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Matej 25 41 Tada će reći i onima što Mu stoje s leve strane: Idite od mene prokleti u oganj večni pripravljen đavolu i anđelima njegovim. Pripravljen od koga? Ако прочиташ цело то поглавље, видећеш да се говори симболично у много чему. Први закључак је - ово поглавље је поучне природе, износи моралну поуку, а не теолошка тврђења. На почетку имаш причу о мудрим и лудим "девојкама" које носе некакве светиљке да дочекају "младожењу", па онда неке слуге који не знају да баратају са парама, па онда овце и јарце итд. Све су то дакле одређени симболи, а не дословна тврђења и образложења, па тако мора и да се тумачи. Исто тако, када Господ каже "јарцима" - "идите од мене проклет и у огањ вечни" то мора да се тумачи у истом контексту. Ту се не одговара на питање "од кога је приправљен" тај "огањ вечни", већ износи чињеница да ће зли људи завршити у њему. То није место на коме треба тражити одговор на то питање. Marko 9 44 Gde crv njihov ne umire, i oganj se ne gasi. 45 I ako te noga tvoja sablažnjava, odseci je: bolje ti je ući u život hrom, negoli s dve noge da te bace u pakao, u oganj večni, 46 Gde crv njihov ne umire, i oganj se ne gasi. 47 Ako te i oko tvoje sablažnjava, iskopaj ga: bolje ti je s jednim okom ući u carstvo Božje, negoli s dva oka da te bace u pakao ognjeni, 48 Gde crv njihov ne umire, i oganj se ne gasi. 49 Jer će se svaki ognjem posoliti, i svaka će se žrtva solju posoliti. 50 Dobra je so; ali ako so bude neslana, čim će se osoliti? Imajte so u sebi, i mir imajte među sobom. Ko ce baciti njih u pakao ko ce njih "posoliti"? Ако је ово све дословно, да ли онда хришћани заиста треба сами себи да секу ноге и руке и ваде очи? Да ли се овде мисли на дословне црве или је то само симбол муке? Да ли је дословна со или та реч симболише нешто друго? Значи, као што сам рекао изнад, тумачење би морало да следи одређена правила. Не могу симболи да се тумаче дословно и да се ваде из контекста. То раде само секташи. И тако даље, ако хоћеш да разумеш Библију мораш мало пажљивије да читаш. Ovo je metafora i poredjenje ne da sami sebi to rade nego da je i to bolje i lakse nego biti u ognju plamenom. To je za shvatiti bez problema samo Zvonko nije na tome akcenat. Zna se sta je pakao Akcenat je na sljedecem te bace u pakao ognjeni, i svaka će se žrtva solju posoliti. Ko je taj koji baca? Bog Ko je taj koji "soli" -znamo poredjenje baciti so na ranu-Ko je taj koji to radi? Bog. To je akcenat svega ovog.To sam zelio reci.To mi pojasni Bog je gnjevan prema nevjernicima Bog baca u oganj Bog daje muke onom ko ne vjeruje To stoji i u svim ostalim stihovima koje sam naveo a koje nisi "pojasnio" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Април 8, 2010 Гости Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Selkoba, понављам од данас пост : Zli će zauvijek biti predmet srdžbe i gnjeva Božjega u paklu." Ово је пример да не треба буквално тумачити Св. Писмо. Јер Бог не може да има срџбу и гнев, зато што он обитава у апсолутном блаженству, савршенству, срећи, радости, животу,......Он нема потребе за негативним атрибутима. Ова реченица је пример тзв. "антропоморфизма Бога" - придавање људских особина Богу. Пазите овде : ако би Бог учио људе да праштају , да се не гневе и срде једни на друге,да буду савршени а ОН сам као БОГ поседује такве особине, онда би такав Бог у најмању руку био лицемер и неискрен, јер нас тера да не радимо нешто а он сам то чини. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука