Jump to content

Нема места за одлагање лекова којима је истекао рок

Препоручена порука

Житељи престонице немају где да предају чак ни таблете које више не пију а у року па углавном прибегавају старим методама: бацају их у ве-це шољу или у контејнере. - Процењује се да би се из кућних апотека годишње могло сакупити око 50 тона лекова са истеклим роком трајања

lekovi.jpg
(Фото Д. Јевремовић)

Због погоршања здравственог стања пензионерки О. Г. лекар је променио терапију. Из апотеке је донела пуну кесу лекова за које јој је речено да мора одмах да почне да их пије. Тада је схватила да не зна шта да ради са пуним ормарићем медикамената које је до тада узимала.

– Ниједна болница не прима лекове као донацију да би могли да их дају другим пацијентима. А имам и оне којима је истекао рок и не знам где могу да их однесем да се униште. У неким градовима се примају у апотекама, али у Београду не – објашњава О. Г.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Због тога што не знају где ће са лековима истеклог рока и онима којима је рок важења још коју годину, грађани углавном прибегавају старим методама: бацају их у ве-це шољу или у контејнере. Осим загађења животне средине, оваква навика има и друге последице. Дешава се да их појединци, који „претурају” по смећу, из контејнера изваде и затим их продају на бувљој пијаци. А пошто су цене повољне, грађани их купују и узимају као бомбоне, не размишљајући о последицама.

– Купила сам на пијаци лек за главу, таблу сам платила само 20 динара. Узела сам и неке витамине, пред истеком рока су. Рекли су ми да смеју да се пију шест месеци од назначеног датума – каже једна Београђанка.

За разлику од већине житеља европских земаља који купују лек онда када им затреба, код нас постоји навика да морамо да имамо сопствену малу апотеку у којој ће се, за не дај боже, наћи антибиотици, лекови против болова, медикаменти за грло, капи за нос и очи, антипиретици, препарати против алергије, дијареје… Процењује се да би се из кућних апотека грађана Србије годишње могло сакупити око 50 тона лекова са истеклим роком трајања.

А места за остављање таквих лекова у вишемилионској престоници још нема. У неколико градова у Србији у апотекама су постављене специјалне кутије за одлагање „покварених” лекова.

У Апотеци „Београд” сав фармацеутски отпад који је настао из њиховог пословања и који је чуван у апотекама од оснивања установе до 2009. године, уништен је 2010. уз помоћ фирме овлашћене за тај посао. Од тада ова установа сваке године предаје на уништавање отпад који чине неупотребљиви лекови, они којима је истекао рок употребе, материјал коришћен у изради магистралних и галенских медикамената…

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

– На основу Закона о управљању отпадом дефинисано је да све апотеке, државне и приватне, прикупљају неупотребљиве лекове од грађана. Недавно усвојеним изменама и допунама овог закона прецизирано је да су апотеке у обавези да закључе уговор са оператером који има одговарајућу дозволу за управљање овом врстом отпада, а да трошкове сноси произвођач, односно носилац дозволе за промет лекова, а у случају нерегистрованих лекова увозник. Сви су у обавези да своје пословање ускладе са одредбама овог закона у року од годину дана од дана ступања закона на снагу. Очекује се да ће неопходни подзаконски акти, уредбе и правилници бити усвојени после формирања владе. Апотека „Београд” је у процесу припреме свих неопходних активности како би се почело са континуираним преузимањем лекова од грађана – наглашава Јасминка Бјелетић, директорка Апотека „Београд”.

Још није сасвим јасно да ли ће се на уласку у апотеке стављати мале кутије у којима ће грађани моћи да остављају лекове или ће се они предавати фармацеутима који ће их одложити на посебно место и даље на уништавање. 

http://www.politika.rs/scc/clanak/360401/Nema-mesta-za-odlaganje-lekova-kojima-je-istekao-rok

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, JESSY рече

Дешава се да их појединци, који „претурају” по смећу, из контејнера изваде и затим их продају на бувљој пијаци. А пошто су цене повољне, грађани их купују и узимају као бомбоне, не размишљајући о последицама.

ovo je stvarno veliki problem....

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

28 minutes ago, JESSY рече

Дешава се да их појединци, који „претурају” по смећу, из контејнера изваде и затим их продају на бувљој пијаци. А пошто су цене повољне, грађани их купују и узимају као бомбоне, не размишљајући о последицама.

– Купила сам на пијаци лек за главу, таблу сам платила само 20 динара. Узела сам и неке витамине, пред истеком рока су. Рекли су ми да смеју да се пију шест месеци од назначеног датума – каже једна Београђанка.

:bu:

Подели на овим сајтовима

44 minutes ago, JESSY рече

Још није сасвим јасно да ли ће се на уласку у апотеке стављати мале кутије у којима ће грађани моћи да остављају лекове

Још је Оливер Дулић пре 6-7 година најављивао да ће апотеке скупљати лекове и слати их као медицински отпад на уништавање. Лекове којима је прошао рок, према важећем Правилнику, у обавези су да преузму све апотеке, и државне и приватне, и то бесплатно, с тим што осим простора у којем би се прикупљали лекови апотека мора да има и видно истакнуто обавештење о преузимању лекова без надокнаде. Ја нигде ово нисам видела, а сећам се кампање - не бацајте лекове, чувајте их још који месец, има да ставимо контејнере....па прошле толике године. Ја сирупе проспем у лавабо а лекове бацим у ВЦ шољу, ако ми нешто заостане. Хвала Богу не трошимо их ни често ни пуно, па немам тај проблем. Али смо имали проблем када ми је баба умрла, шта је било у року некако смо нашли коме треба, а шта није (пуне кесе, баба их је чувала, ко би га знао зашто, ваљда страх да неће бити па их вукла као хрчак, где смо их све нашли), то нисмо имали где и ниједна апотека их није примала, па смо на крају то бацили у вц шољу ne_shvata

Подели на овим сајтовима

:(

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...