Sanja Т. Написано Јул 30, 2016 Пријави Подели Написано Јул 30, 2016 Добро,можда не треба финансирати, али свакако не треба ни одузимати им децу.Могу и сирамашна деца да одрасту.Није истина да деци требају " сви услови" Требају неким тамо очима које их посматрају са стране. Драшко, JESSY and АлександраВ је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
АлександраВ Написано Јул 30, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јул 30, 2016 1 hour ago, Дијана. рече Ronalde, vrlo si me neprijatno iznenadio na ovoj temi, bas zbog tvojih inace upadljivo humanih i altruisticnih stavova, razumijevanja za svakakve devijacije i socijalno i moralno neodgovorne osobe. Ovamo su siromasni ljudi neodgovorni ako se usude da se razmnozavaju, po toj logici su i bolesni neodgovorni, sigurno. Eugenika na mala vrata. Kamoli hriscanski pogled na svetost svakog covjeka i svakog zivota. Neoliberalizam je najnehumanija socijal-politicka ideologija i doktrina, Price o 'slobodi' i 'jednakim sansama' su u najbolju ruku eufemizmi a prije opravdanja jednog nehumanog drustvenog sistema koji treba da smanji drzavnu kontrolu i namete na krupni kapital. Siromasni su nesposobni i drzava po toj ideologiji ne moze biti odgovorna za njih. Medjutim, treba da postoji i odgovornost tj. solidarnost zajednice i naravno odgovornost drzave u pomaganju optimalnog razvoja svakog djeteta i minimuma ljudskog dostojanstva svakom pojedincu. Ne zelim da se rasprava na ovoj temi razvija u raspravu o neoliberalistickoj ideologiji, pa cu svaku takvu raspravu prebaciit na odgovarajuce ekonomske teme, samo sam htjela da pruzim jednu perspektivu na krajnje konsekvence tih ideja. Veca drustvena tj. drzavna poddrska porodici bi bila idealno rjesenje za ovaj problem. tu ima mnogo faktora ali je svakako vrijedno iznalazenja rjesenja za slucajeve gdje je samo u pitanju siromastvo, a ne zanemarivanje i zlostavljanje. Апсолутно се слажем са Дијаном. Цитирам текст да би још једном био прочитан. Sanja Т., JESSY and Milica Bajic је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
АлександраВ Написано Јул 30, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јул 30, 2016 1 hour ago, Ronald рече Drugo je što ti ove rasprave doživljavas krajnje emotivno, kao i Aleksandra. Не, ја ове "расправе" не доживљавам емотивно, ја ове теме доживљавам емотивно. Мени су овакве расправе на овим темама неплодне, гледам их као расипање енергије. Да је тема економска па и да се порвемо Искрено, мени је мало мука од тих филозофских усмеравања конкретних животних тема. Сви нешто мудрују, анализирају, процењују, имају тај критички став, строго (пр)оцењују ближње, гаде се на људе у свом окружењу који су у било каквом проблему. Беже у своју ушушканост и жмуре, као да је нечија невоља заразна. А конкретних потеза нигде. Само тупимо. Све знамо. Тако смо начитани. Мудро промишљамо о светским приликама. Баратамо терминима. Етикетирамо. А када се конкретна, жива особа поред нас стропошта и онесвести од глади, ми окренемо главу. Окренемо главу. И наставимо да грицкамо свој лајт кикирики и залијемо га дијеталном кока колом. Срам да нас буде. AnaLaz, ВИЛМА, Milica Bajic and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Јул 30, 2016 Пријави Подели Написано Јул 30, 2016 27 minutes ago, Сања Т. рече Добро,можда не треба финансирати, али свакако не треба ни одузимати им децу.Могу и сирамашна деца да одрасту.Није истина да деци требају " сви услови" Требају неким тамо очима које их посматрају са стране. Ali Sanja ja nisam napisao da treba uzimati, vec suprotno da ne treba. Evo recite meni ti, Aleksandra i Dijana sta da radimo u ovim nasim propalim ekonomskim uslovima, koje je za vas optimalno resenje u okviru drzave. http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Јул 30, 2016 Пријави Подели Написано Јул 30, 2016 Ronalde pitanje situacija - pre trideset i nesto godina, u nekom zaseoku u Srbiji bilo je dvadesetak, tridesetak kuca, i bilo je dece. Roditelji nisu imali para da posalju dete u skolu, posle osnovne, ili je dete zavrsilo neku srednju strucnu skolu i vratilo se u svoje selo. U medjuvremenu roditelji umrli, ono malo imanja sve vise zapusteno, ako su imali jedan traktor on se odavno pokvario i sad vec veliki covek jedva sastavlja kraj s krajem. Kad god moze ide u nadnicu i zaradi neki dinar, prihvata svaki posten posao, ne bezi od rada, ali vec nije mlad da ide u grad niti ima te mogucnosti. Za skolovanje odavno kasno, ne moze da proda imanje niko ga nece, i sreca njegova u susednom zaseoku u slicnoj situaciji jedna devojka u koju se zaljubljuje. Pocinju da zive zajedno, i ona radi gde god cuje da ima posla, vole se ljudi sta ce i nadaju se da ce se nesto promeniti u njihovoj situaciji iako ne vide izlaz. Ovako zivi vecina Srbije van velikih gradova. Sta bi ti uradio? Uzmi u obzir da sve i da se desi cudo, oni u gradu ne bi znali sta da rade niti postoji kao nekad posla za profile nekvalifikovanih i jedva kvalifikovanih radnika. Ne zato sto oni nisu sposobni, ne zato sto su glupi i lenji. Drzava moze od njih da napravi socijalne slucajeve u gradu, ili da im pomogne da se osposobe na selu tu gde jesu. Da mogu da obrade komad zemlje, da imaju da se prehrane, da obezbede deci mnogo vise, pa,da jednog dana njihova deca mogu da promene situaciju. Jer da se ne lazemo njihova situacija je zakucana maltene. A sve je nedostizno, mehanizacija skupa, pocetna ulaganja ogromna za te ljude...Nije li bolje organizovati ih da ostanu tamo, pa i dugorocno ekonomski isplativije jer ako ih pustis ili dovuces u grad bice zauvek osakaceni, ovako ce jednog dana,stati na noge i njihova deca imati vece izglede za bolji zivot? Sanja Т. and АлександраВ је реаговао/ла на ово 2 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Јул 30, 2016 Пријави Подели Написано Јул 30, 2016 1 minute ago, АлександраВ рече Не, ја ове "расправе" не доживљавам емотивно, ја ове теме доживљавам емотивно. Мени су овакве расправе на овим темама неплодне, гледам их као расипање енергије. Да је тема економска па и да се порвемо Искрено, мени је мало мука од тих филозофских усмеравања конкретних животних тема. Сви нешто мудрују, анализирају, процењују, имају тај критички став, строго (пр)оцењују ближње, гаде се на људе у свом окружењу који су у било каквом проблему. Беже у своју ушушканост и жмуре, као да је нечија невоља заразна. А конкретних потеза нигде. Само тупимо. Све знамо. Тако смо начитани. Мудро промишљамо о светским приликама. Баратамо терминима. Етикетирамо. А када се конкретна, жива особа поред нас стропошта и онесвести од глади, ми окренемо главу. Окренемо главу. И наставимо да грицкамо свој лајт кикирики и залијемо га дијеталном кока колом. Срам да нас буде. Vidim da sve dozivljavas emotivno, ali ok i draza si mi zbog toga, kao i Dijana sa kojom se pokacim na temama ali to je u redu jer komuniciramo na PP skroz mirno, ocekujuci da ce se na temama opet desiti rasprava. To je individualno ko okrece glavu, nije hriscanski govoriti o sebi koliko se ko trudi da pomogne siromasnim. Hajde mi reci sta treba raditi i na koji nacin se postaviti u trenutnim okolnostima? Cini mi se da pomoc koja se dodjeljuje hraniteljskoj porodici nije velika, zbog cega se i ocekuje da hraniteljska porodica bude finansijski boljestojeca od bioloske. Sta ti mislis da je ispravno? http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
АлександраВ Написано Јул 30, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јул 30, 2016 13 minutes ago, Ronald рече Evo recite meni ti, Aleksandra 13 minutes ago, Ronald рече koje je za vas optimalno resenje u okviru drzave. Не знам, зато сам и покренула тему. Можда би био добар корак да се и сиромашним људима одобре и омогуће разне помоћи и олакшице које сада остварују нпр. Роми. Њихову децу у неким деловима Београда возе аутобусима у школу. То могу, зато што морају. Ромкиња дође у ДЗ и не мора да има ниједан документ да би њено дете било прегледано. Није оптерећена таксама, потврдама. Не плаћа партиципацију. А с друге стране, ено онолике њихове деце скачу на аутомобиле на раскрсницама и просе, нико их не одузима. И тако даље. Нисам ја против тога што је она Ромкиња и што јој је то омогућено, ја сам за то да су сви сиромашни једнаки у свом сиромаштву и да ако помажеш једне мораш помагати и друге. Помажи све. Не знам како то уредити, како изједначити обичног сиромашног са онима који су сада исфорсирано помогнути, као и како огромна средства која држава расипа на глупости усмерити на то да се родитељи оспособе за рад или да почну да живе од свог рада. Знам да ми сви појединачно, свако у оквиру свог животног поља, можемо да допринесемо да се смањи број унесрећених укључујући и родитеље који грцају у борби да својој деци пруже нормалан живот и да се сиромаштво не посматра као злостављање и разлог за одузимање деце. То је злочин. Такође мислим да и држава често позитивно одреагује када се људи удруже око неких спорних питања. Тако су и донети, укунути или измењени многи закони. Можда може и на тај начин нешто да се промени. Роналде, молим те само, немој да се закачиш сада за Роме, то није поента мог поста. Sanja Т. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
АлександраВ Написано Јул 30, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јул 30, 2016 36 minutes ago, Ronald рече Cini mi se da pomoc koja se dodjeljuje hraniteljskoj porodici nije velika http://www.hraniteljstvocps.gov.rs/doc/smestaj/Cene jun 2016- cir.pdf око 45 хиљада.... толико о томе.... Ronald and Н И Н Е је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Јул 30, 2016 Пријави Подели Написано Јул 30, 2016 Upravo tako, to su ipak novci, siromasnim porodicama i pola te sume bi im resilo probleme. Cak i ne jednoj po jednoj, moze se napraviti sistem slican zadruzi da siromasni ljudi sa sela recimo imaju zajednicke masine, cudesa razna, pa ce se oni zajedno snaci, to su ljudi navikli da rade zajedno i da saradjuju. Tako bi i starim domacinstvima bilo pomoci, ima toliko situacija gde bake i deke vec bolesne cuvaju unuke, to bi i njihove probleme,resilo... Ima toliko zloupotreba hraniteljstva, neke manjine su zasticeni ko beli medvedi ma sta radili svojoj deci i kakvim se kriminalom bavili, dok siromasni roditelji nemaju kud, a jedini "greh" im je sto nemaju. АлександраВ and Sanja Т. је реаговао/ла на ово 2 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanja Т. Написано Јул 30, 2016 Пријави Подели Написано Јул 30, 2016 1 hour ago, Ronald рече Ali Sanja ja nisam napisao da treba uzimati, vec suprotno da ne treba. Evo recite meni ti, Aleksandra i Dijana sta da radimo u ovim nasim propalim ekonomskim uslovima, koje je za vas optimalno resenje u okviru drzave. Када сам била мала- значи нисам још знала како функционише свет. Мислила сам да људи за време рата престају да рађају децу.Сматрала сам да су мужеви тада у рату.Жене се скривају и обрађују земљу,да би имале шта да једу...а пошто рат све носи, логично ми је било да деца неће имати шта да једу и да обуку. Када ми је неко објаснио да се деца тада ипак рађају, била сам запрепашћена...али била сам дете, мала сасвим. Исто је било и за Етиопију, када сам чула колико је гладне деце која умиру, питала сам ,а зашто их рађају...али и тада сам била мала. Сада не размишљам тако ,порасла сам Сиротиње је вазда било и биће, независно од власти и свега осталог.Људи су се исто тако ,вазда разможавали, а и разможаваће се, опет независно од власти и свега осталог. Питање је само колико ко хоће да помогне слабијем и несналажљивијем...а то је променљиво , иако може да буде од великог значаја. Написа неко: кад се обрне круг и падне неко поред нас, нећемо да га подигнемо и нахранимо,него најчешће окренемо главу и етикетирамо. JESSY and АлександраВ је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Јул 30, 2016 Пријави Подели Написано Јул 30, 2016 4 minutes ago, АлександраВ рече Не знам, зато сам и покренула тему. Можда би био добар корак да се и сиромашним људима одобре и омогуће разне помоћи и олакшице које сада остварују нпр. Роми. Њихову децу у неким деловима Београда возе аутобусима у школу. То могу, зато што морају. Ромкиња дође у ДЗ и не мора да има ниједан документ да би њено дете било прегледано. Није оптерећена таксама, потврдама. Не плаћа партиципацију. А с друге стране, ено онолике њихове деце скачу на аутомобиле на раскрсницама и просе, нико их не одузима. И тако даље. Нисам ја против тога што је она Ромкиња и што јој је то омогућено, ја сам за то да су сви сиромашни једнаки у свом сиромаштву и да ако помажеш једне мораш помагати и друге. Помажи све. Не знам како то уредити, како изједначити обичног сиромашног са онима који су сада исфорсирано помогнути, као и како огромна средства која држава расипа на глупости усмерити на то да се родитељи оспособе за рад или да почну да живе од свог рада. Знам да ми сви појединачно, свако у оквиру свог животног поља, можемо да допринесемо да се смањи број унесрећених укључујући и родитеље који грцају у борби да својој деци пруже нормалан живот и да се сиромаштво не посматра као злостављање и разлог за одузимање деце. То је злочин. Такође мислим да и држава често позитивно одреагује када се људи удруже око неких спорних питања. Тако су и донети, укунути или измењени многи закони. Можда може и на тај начин нешто да се промени. Роналде, молим те само, немој да се закачиш сада за Роме, то није поента мог поста. Vidis Aleksandra, opet se ocekuje da se smanje odredjeni porezi, takse, potvrde, sto nam govori da su ogromnim finansiranjem razlicith drzavnih nepotrebstina najvise pogodjeni siromasni. Postoji problem sa Romima jer za njih treba trostruk trud kako bi se asimilovali. Moja frizerka je uzela jednu djevojcicu od 14-15 godina i nekoliko godina je podizala, uz klince od sestre i malo skolovala, naucila da sisa, cak sam i ja sa njom razgovarao o nekim najelementarnijim stvarima iz matematike, objasnjavao joj kako i zasto je pusenje stetno po zdravlje, pogotovo njeno i gledao da je pokrenem da malo trci jer ima astmu. Na kraju su joj uspjeli otvoriti i frizerski salon, ali ona je odustala od svega i udala se, nece da radi. Slazem se ja da drzava moze i treba da institucionalizuje i ozakoni ono oko cega su se ljudi udruzili i i slozili. Necu da se zakacim za Rome, nije lako sa njima jer i kad im omogucis nekakve uslove oni ih ne zele jer ih je tesko iscupati iz primitivnog nacina zivota. Skoro se u svemu slazemo, vidis kako je lijepo kad napises komentar mirno i bez emotivnog naboja, odmah sve postane jasnije http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Јул 30, 2016 Пријави Подели Написано Јул 30, 2016 14 minutes ago, АлександраВ рече http://www.hraniteljstvocps.gov.rs/doc/smestaj/Cene jun 2016- cir.pdf око 45 хиљада.... толико о томе.... To je ogromno, ne treba uzimati ni po koju cijenu od bioloskih roditelja uz ovakvu pomoc i ovo mi samo jos vise gadi drzavu i njeno mijesanje u sve i svasta. АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanja Т. Написано Јул 30, 2016 Пријави Подели Написано Јул 30, 2016 Роналде, Јелена је дала леп пример човека са села.Имаш ли нешто о томе да кажеш? АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
АлександраВ Написано Јул 30, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јул 30, 2016 3 minutes ago, Ronald рече vidis kako je lijepo kad napises komentar mirno i bez emotivnog naboja, odmah sve postane jasnije можда, а можда си и ти такав да када ти се допадне коментар, у том тренутку другачије обојиш саговорника Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Јул 30, 2016 Пријави Подели Написано Јул 30, 2016 Ali kako onda moze izgovor za oduzimanja biti siromastvo, ako je pomoc 45000 dinara, pa ja sam ubjedjen da bi se sa tim novcem moglo podici dijete cak i da se zivi kao podstanar? АлександраВ and GeniusAtWork је реаговао/ла на ово 2 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука