Jump to content

Ekskluzivna kolumna Marija Vargasa Ljose: Kako je Britanija postala mala zemlja Trećeg sveta

Оцени ову тему

Препоручена порука

20 hours ago, Ниџока 1.1 рече

Шта је по теби национализам и да ли је различит од родољубља?

По мени јесте различит, али је разлика једна малешна  ствар која на крају прави велику разлику. Родољубље, прости патиротизам, долази чисто из привржености својој држави, земљи или нацији. За постојање родољубља потребно је само да постоји то нешто "наше". Но, код национализма основа се не налази само у привржености "нашем", наго и у одбрани или "одбрани" од "њих" или од неког другог зла или "зла". А то је посљедица историје, јер се национализам и јесте појавио као покретач сукоба са репресивним државама и репресивним структурама које су спутавале слободу разних народа и нација. Национализам тежи да ојача национални корпус и често, након што обједини национални корпус, по инерцији чак да своју нацију наметне другој како би превентивно спријечио неку опасност од тих других нација.

У 19. вијеку национализам се бавио ослобођењем нације. Но након што су скоро све нације у свијету постале како-тако самосталне, одједном он нема валидног непријатеља који директно угрожава његову нацију, па мора да га тражи ван својих државних граница, и то је тренутак када национализам постаје лош и деградирајући.

Или укратко - основа родољубља је приврженост своме народу и нацији, земљи и држави, док је основа национализма сукоб са неким оностраним противником. И након што је тај противник поражен и његова репресија престане, анционализам креће у репресију других народа и нација, по инерцији.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Одговори 63
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

15 hours ago, Ниџока 1.1 рече

Da ali ti Srbi su Amerikanci, čast izuzecima

Американац и Србин су другачије врсте нације. Српска нација је заснована на српском етносу, она је такорећи етничка нација, док је америчка нација грађанска и заснива се на држављанству. Зато рецимо човјеку није проблем ако би имао двојно држављанство САД-а и Канаде, јер су то цивилне нације и самим тим осјећај припадности остављају потпуно вољи и осјећају појединца. Са друге стране, етничка нација је више објективистичка - ког си поријекла те си нације и можеш врдати колико год желиш, али Србин је Србин, Нијемац је Нијемац, Пољак је Пољак гдје год био. Зато ми имамо расправе попут:"Бошњаци су Срби" и сл. а Американци немају расправе ко је Енглез, ко Нијемац или уопште ко је "прави Американац".

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

15 hours ago, Ниџока 1.1 рече

Јок, њихову заставу не можеш нигде видети и нико не говори да је поносан што је американац. Ајде молим те.

То је патриотизам, не национализам.

Подели на овим сајтовима

Зовите то како хоћете али они полако шире границе, подривају демократски изабране владе у другим земљама и шире пропаганду о себи на коју сте бојим се пали @Deja Vu @Ronald @Ћириличар. То је нација са националним циљевима која се бори за светске ресурсе са другим нацијама. Имају милион и триста хиљада активних војника који се боре за то. Толико, скренули смо с теме.

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити;

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Ниџока 1.1 рече

Зовите то како хоћете али они полако шире границе, подривају демократски изабране владе у другим земљама и шире пропаганду о себи на коју сте бојим се пали @Deja Vu @Ronald @Ћириличар. То је нација са националним циљевима која се бори за светске ресурсе са другим нацијама. Имају милион и триста хиљада активних војника који се боре за то. Толико, скренули смо с теме.

А то је (нео)империјализам подржаван од стране корпоративизма под велом демократије. Жижек је за то, по мени, тачно предвидјео да се крећемо ка капитализму ( читај корпоративизму ) коме ускоро неће требати демократија како би функционисао. У пракси процес је веома сличан оном у којем национализам бије друге нације ради своје "сигурности", али природа мотивације је другачија. Код империјализма, његове мотивације су чисто практичне природе ( систем "може нам се да рабимо друге, па рабимо их јер нам је то исплативо" ), док је код национализма разлог идеолошки ( "морамо се заштитити од те и те пријетње коју представља тај и тај народ/нација/држава" ). Слична су дјела, али је јако битно разумјети и те суптилне разлике јер су веома битне на дужи рок. Хебига, национализам и империјализам имају сличне механизме, али опет их је некако лако разликовати.

Само ме занима на коју смо то конкретно пропаганду пали?

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Pontifex Emeritus рече

дивно! још кад би ми објаснио зашто је квалификација ''празноглавац'' увредљивија од квалификације ''талибан'', не би било краја мојој срећи.

Odavno postavljeni admin koncenzus je da se takve reci izbegavaju u obracanju.

Подели на овим сајтовима

не, то што ти називаш декаденцијом зове се рецесија - привредно назадовање, стагнација.

рецесија и декаденција ипак су различити појмови. мада за вас левичаре то је исто. једина декаденција коју признајете је смањење могућности куповине нових играчака.

Poboljšanje života svakog pojedinca ne podrazumeva samo više para u novčaniku, nego i poboljšanje zdravlja, mirinijeg života, sticanju sve većeg broja znanja i veština i usko sa tim povezano veća verovatnoća razvoja novih tehnologija, medicine, ljudske ishrane, higijene, svega što nam život čini lakšim i boljim, a nas razvijenijim, zdravijim, pametnijim. To nacionalizam teško da može dati pored ''intelektualaca i akademika'' koji smatraju da je neko obrazovan ako zna da se ne znam piše odvojeno, a ne zajedno, ako stavlja znakove interpukcije i neguje svoje pismo i istoriju. 

Подели на овим сајтовима

On 7/28/2016 at 22:45, Ниџока 1.1 рече

Da ali ti Srbi su Amerikanci, čast izuzecima. Njihova zemlja je SAD. Za još par generacija neće ni govoriti srpski.

Pa šta sa tim, jel mi treba da teramo nekog da ne zaboravlja srpski jezik? Ako neko hoće da sačuva srpski jezik u Americi, on će to i uraditi ako je rodoljub. Ako nije, što bi se mi sekirali oko toga što on priča engleski?

Uostalom sprečavanje nekog jezika da izumre je besmislen posao, osim ako se to ne radi zbog lingvističkih potreba. Hiljade jezika je od Adama i Eve izumrlo, pa se Zemlja i dalje vrti, ljudi žive srećno i zadovoljno, bolje nego ikad ranije. Kod jezika je bitna njegova funkcionalnost. Ako se ti i ja razumemo i možemo lepo da izrazimo svoja razmišljanja, potpuno je nebitno pričali na srpskom ili engleskom ili kineskom.

On 7/28/2016 at 22:45, Ниџока 1.1 рече

Zaboravljaš na američki nacionalizam. Zar Srbija nije multietnička? Ima li neko ugrožen više nego što je u SAD? Jesmo li mi ikad imali posebne toalete za crnce?

Nije Srbija multietnička, to što ima 5% nekih manjina je baš i ne čini multietničkom zemljom kakve su SAD. I to nisu samo SAD, imaš mnogo takvih država poput Švajcarske, Australije, Novog Zelanda, Kanade, nekih zemalja EU, u nekoj meri i Indije ali to ćemo tek videti kad se poboljšaju ako Bog da. Poenta je da kod ovih zemalja čak iako ima tog nekog nacionalizma, on je daleko manji u odnosu na onaj kakav postoji kod nas, Hrvatskoj, Bosni i okolnim zemljama. Sve ove zemlje što sam naveo vekovima neguju priličnu kosmopolitisku kutluru, Švajcarska pogotovo, nemaju problema da dodju pripadnici drugih naroda i religija i imaju liberalnu sredinu jer su sve bivše kolonije UK (ne računam zemlje Evrope) pa većina ljudi gleda kako da stekne neko znanje i prodje najbolje na tržištu nego kako da sačuva svoj jezik od izumiranja. Eto vidi Indiju na kom jeziku danas dosta pričaju.

Подели на овим сајтовима

Иначе, знам Гркињу из Сан Дијега која је трећа генерација и говори грчки. Ћале (из Смирне, његов отац протеран ономад) и она свирају бузуки, а она пева само тако. Ево је овде:

Подели на овим сајтовима

кратко речено - бољи стандард.

значи, што виши стандард то мање декаденције? хм.. пре ће бити да је обрнуто.

Значи деведесете мора да су биле много добре за Србију.

1 hour ago, Deja Vu рече

Veliko je zadovoljstvo biti u vašem komunjarskom društvu :skidamkapu:

Подели на овим сајтовима

32 minutes ago, Pontifex Emeritus рече

кратко речено - бољи стандард.

значи, што виши стандард то мање декаденције? хм.. пре ће бити да је обрнуто.

Obrnuto kao kad dodjes kod lekara, a on trazi ''bombonjeru'' da obavi posao, pa se onda ispostavi da u bolnici fali lekova pa ti kažu da dodješ za dva meseca za koja ti se još više razboliš nedaj Bože krepaš? Ili kao kad kreneš da žanješ pšenicu sa starim kombajnom koji se usred posla pokvari, pa onda odeš da zameniš neke delove i vratiš se posle dva dana i deo naravno ne štima, a ti ne možeš da kupiš novi kombajn jer niko u zemlji ne proizvodi iste pošto vlada ne-dekadencija ljudi sede i leže, pričaju o Velikoj Sorabiji i kako je car Dušan osvajaju jug Balkana umesto da smišljaju kako da naprave novu verziju kombajna tehnološki naprednijeg?

Ili kao kad kreneš na posao, a niotkuda padne granta pobije 20 ljudi pa se vratiš kući i gledaj vesti kako susjedi granatiraju mesto gde živiš jer su tvoji granatirali susjedski grad zbog prethodnog susjedskog granatiranja tvog grada i tako infinite loop?

Ili kao kad kreneš da se vidiš sa devojkom sa kojom planiraš brak i porodicu, a nemaš čime da se okupaš i smrdiš ko stoka? Pritom boluješ od neke opasne bolesti nastale zbog nedostatka sredstava za higijenu, a čekaš jel te dva meseca na red kod lekara i nekako štekaš pare za ''bombonjeru'' jer kombajn ne radi i niko neće da pravi pa nemaš šta da radiš, a na drugi posao ne možeš jer susjedi granatiraju zbog infinite loop-a nastalog oko međe?

Подели на овим сајтовима

4 hours ago, Pontifex Emeritus рече

дивно! још кад би ми објаснио зашто је квалификација ''празноглавац'' увредљивија од квалификације ''талибан'', не би било краја мојој срећи.

2 hours ago, Pontifex Emeritus рече

каква речи?

Praznoglavac nije rec koja je pozeljna u civilizovanoj komunikaciji.

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, Deja Vu рече

Nije Srbija multietnička, to što ima 5% nekih manjina je baš i ne čini multietničkom

Ако ћемо право и акоје тачно и даље оно што сам у школи учио, Србија има преко 35% несрпског становништва. 

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...