Jump to content

Да ли бисте желели прекид раскола Цркве Истока и Запада?

Оцени ову тему

Да ли бисте желели?  

93 члановâ је гласало

1. 1. Да ли бисте желели?

• Да
      43
    • Не
      14

Препоручена порука

пре 27 минута, Milan Nikolic рече

Treba ispuniti katoličanstvo, zato treba da postoje mnoge Crkve kao potpune Crkve, kao što je svaka od ličnosti Svetoga Trojstva potpuni Bog.

Autokefalan znači samoglavan, svaki svoja glava! Kako možete ispunit katoličanstvo s tim? Glava opšte Crkve je jedna Hrist Gospod i takvo jedinstvo bi imalo odražavat i reprezentovat ili ikonizovat, odslikavat ustrojstvo te takve jedne Crkve Hristove - jedno stado - jedan pastir. Ovo je rekao ko? "I druge ovce imam koje nisu iz ovog tora, i one mi valja dovesti; i čuće glas moj, i biće jedno stado i jedan pastir." Nigdje se tamo ne spominju "mnogi pastiri" ili "svaki pastir svoga stada".

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Нифада рече

Конгар само истиче да узроке раскола не би требало тражити на догматској равни,иако су свакако ти разлози незаобилазни у сагледавању  раскола.Он укључује и културни аспект,политички и др.Он каженпр.да припреме за дијалог треба да прати ио психолошка припрема,постоји једна психолошка баријера очигледно која кочи искрен ,истински дијалог међу православним и католицима.Неко је поменуо културно.уметничко друштво,ја то схватам као шалу,па сам у том смислу поменула културно.уметничко друштво.

Ja sam pomenuo kulturu. :945729:

Mislim, onaj ko malo prati crkvenu dnevnu diplomatiju i dogadjanja, zna ko je Kongar i sta prica i koji su njegovi stavovi. On je neki pandan , nasim ekumenistima, i sa tih pozicija i prica. Zbog toga i stavljam primedbe na taj nacin gledanja i price oko  sjedinjenja  crkava. 

Jer, ipak, moramo postaviti stvari na svoje mesto. Ili, su problemi dogmatske i crkvene prirode uzrokovali podelu ili nesto drugo. Ne vidim drugaciji nacin da se gleda na ovu stvar.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Ja sam pomenuo kulturu. :945729:

Mislim, onaj ko malo prati crkvenu dnevnu diplomatiju i dogadjanja, zna ko je Kongar i sta prica i koji su njegovi stavovi. On je neki pandan , nasim ekumenistima, i sa tih pozicija i prica. Zbog toga i stavljam primedbe na taj nacin gledanja i price oko  sjedinjenja  crkava. 

Jer, ipak, moramo postaviti stvari na svoje mesto. Ili, su problemi dogmatske i crkvene prirode uzrokovali podelu ili nesto drugo. Ne vidim drugaciji nacin da se gleda na ovu stvar.

То и јесте кључно питање,али да ли је било и неких других фактора који су се манифестовали на црквеном плану у смислу да су доприносили расколу,јер раскол није ствар тренутка него је процес,свакако је тема коју у овој причи не би требало заобићи.

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Нифада рече

То и јесте кључно питање,али да ли је било и неких других фактора који су се манифестовали на црквеном плану у смислу да су доприносили расколу,јер раскол није ствар тренутка него је процес,свакако је тема коју у овој причи не би требало заобићи.

Da, jasno je, da je proces. Ko je malo upoznat sa celom pricom, zna da je raskol posledica raznih dugogodisnjih procesa.

Sigurno postoje i neki drugi faktori, ali, ipak, sve se na kraju 'slomilo' na crkvenim pitanjima. Ne bih ulazio u detalje, jer je nepotrebno na ovoj temi.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Zayron рече

Autokefalan znači samoglavan, svaki svoja glava! Kako možete ispunit katoličanstvo s tim? Glava opšte Crkve je jedna Hrist Gospod i takvo jedinstvo bi imalo odražavat i ustrojstvo te takve jedne Crkve Hristove - jedno stado - jedan pastir. Ovo je rekao ko? "I druge ovce imam koje nisu iz ovog tora, i one mi valja dovesti; i čuće glas moj, i biće jedno stado i jedan pastir."

Crkva je Telo Hristovo ali i ikona Svetoga Trojstva. Naši sporovi su nastali s toga što pokušavamo da rastumačimo to učenje. Nije lako, to nosi sa sobom velike izazove, ali moramo ići tim putem.

Papa Rimski treba da izobražava Boga Oca, ali od ključne važnosti je da to bude na ispravan način. Papa Rimski ne treba da biti uzročnik drugih poglavara, kao što je Bog Otac uzročnik svoga Sina i Svetoga Duha, nego treba ispuniti jednakost i prvenstvo u ljubavi.

Uzročnik Crkve kao mnogih poglavara i njihovih zajednica je sam Isus Hristos sa svojim Ocem i Duhom Svetim, a ne sveta stolica u Rimu kao stolica koja čeka da na nju sedne sam Hristos. Izvor crkvenosti je Evharistija kao nešto prvonačalno, jer je tu Hristos, a potom sleduju poglavari koji učestvuju u zidanju Crkve.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Тема је постављена у смислу да ли смо за превазилажење раскола,тако да је све битно,па и детаљи.Нисам разумела да је намера била да се тема разматра на неком емоционалном плану,да се поставимо као навијачи који навијају да раскол буде превазиђен.Правилним сагледавањем узрока који су довели до раскола може се доћи и до одговора на који начин покушати превазићи раскол са свим његовим последицама.

• Свиђа ми се 1

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

Raskol se može prevazići samo ako pođemo od dogmatskog učenja, tačnije od trijadologije. Ali kao da vreme još nije došlo za to, previše smo zaokupljeni politikom.

• Свиђа ми се 1

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Milan Nikolic рече

Crkva je Telo Hristovo ali i ikona Svetoga Trojstva. Naši sporovi su nastali s toga što pokušavamo da rastumačimo to učenje. Nije lako, to nosi sa sobom velike izazove, ali moramo ići tim putem.

Papa Rimski treba da izobražava Boga Oca, ali od ključne važnosti je da to bude na ispravan način. Papa Rimski ne treba da biti uzročnik drugih poglavara, kao što je Bog Otac uzročnik svoga Sina i Svetoga Duha, nego treba ispuniti jednakost i prvenstvo u ljubavi.

Uzročnik Crkve kao mnogih poglavara i njihovih zajednica je sam Isus Hristos sa svojim Ocem i Duhom Svetim, a ne sveta stolica u Rimu kao stolica koja čeka da na nju sedne sam Hristos. Izvor crkvenosti je Evharistija kao nešto prvonačalno, jer je tu Hristos, a potom sleduju poglavari koji učestvuju u zidanju Crkve.

Zašto se u Oče našu molimo "Kako na nebu tako i na zemlji" Šta da bude? - Volja Gospodnja.

"Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni i ja u tebi, tako neka i oni u nama budu jedno, da svijet povjeruje da si me ti poslao!" (Iv 17,21).

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Bokisd рече

Sad sam glasao da sam za prekid raskola i za sjedinjenje.

Ali, moram da dodam, samo na pravim i crkvenim osnovama, koje bi trebalo da su opste poznate.

Kojim osnovama i koje Crkve? Prostudiraj malo endonime i egzonime.

Kad se dogovorimo o tom kakvi osnovi i koja Crkva, biće to potom ok.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Bokisd рече

Sad sam glasao da sam za prekid raskola i za sjedinjenje.

Ali, moram da dodam, samo na pravim i crkvenim osnovama, koje bi trebalo da su opste poznate.

Bravo brale! :)
Sport, zdravlje pravoslavlje! :D

• Свиђа ми се 1

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

пре 49 минута, Milan Nikolic рече

Ni Isus ne kaže da je taj jedan pastir jednog stada uzročnik nekoga ili nečega već vrata i u Crkvi ikonizuje Hrista koji je sam ta vrata, te dveri, sjeti se: Kako na nebu tako i na zemlji....:

1 Zaista, zaista vam kažem: ko ne ulazi na vrata u tor ovčiji nego prelazi na drugom mestu on je lupež i hajduk;

2 A koji ulazi na vrata jeste pastir ovcama.

3 Njemu vratar otvara, i ovce glas njegov slušaju, i svoje ovce zove po imenu, i izgoni ih;

4 I kad svoje ovce istera, ide pred njima, i ovce idu za njim, jer poznaju glas njegov.

5 A za tuđinom neće da idu, nego beže od njega, jer ne poznaju glas tuđi.

6 Ovu priču kaza im Isus, ali oni ne razumeše šta to beše što im kaza.

7 Tada im reče Isus opet: Zaista, zaista vam kažem: ja sam vrata k ovcama.

8 Svi koliko ih god dođe pre mene lupeži su i hajduci; ali ih ovce ne poslušaše.

9 Ja sam vrata; ko uđe kroza me spašće se, i ući će i izići će, i pašu će naći.

Ako to povežeš sa ovim smisao toga je jasan:

Zaista vam kažem, što god svežete na zemlji, bit će svezano na nebu i što god odriješite na zemlji, bit će odriješeno na nebu

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Zayron рече

Kojim osnovama i koje Crkve? Prostudiraj malo endonime i egzonime.

Kad se dogovorimo o tom kakvi osnovi i koja Crkva, biće to potom ok.

Pa, dobro brate Zayrone, ako mislis, da svako bude na strani  svoje  crkve, onda je, ono sto prica Kongar bezpredmetno.

U tom smislu, slazem se sa tobom. 

Ovih dana malo citam o bratstvu pape Pija X ( i o njegovom poznatom katihizisu i njegove osude modernizma ). I, sasvim posteno, sa njihove strane. Sa gledista Rimske dogme , tako je i tako. Mi smo prava crkva, pravoslavni su raskolnici. I, mozemo da pricamo, svako sa svojih stanovista. Posteno. 

Ovako ekumenizam. Tja, moze svasta da prodje. I, neiskrenost i pritvornost , na sve strane. A, gde je istina ? Bolje da cutim. :dry:

Razlike postoje, i to dogmatske. Da ne ulazimo sad u dublju pricu, koje su tacno i kako se tumace ( te razlike ).

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...