Jump to content

Да ли бисте желели прекид раскола Цркве Истока и Запада?

Оцени ову тему

Да ли бисте желели?  

93 члановâ је гласало

1. 1. Да ли бисте желели?

• Да
      43
    • Не
      14

Препоручена порука

пре 1 минут, Благовесник рече

Pa ne mogu da kazu, sta ce nam litrgija, kad dobijau darove i tu radost  kao sto vidis upravo unutar liturgije. Oni su sakralizovani. Ima i izraza koji su cisto pentikostalni, to poveanje i instrumenti (to opet kazem nije nuzno bogohulno, iako je pomodarstvo, mada ako zavirimo u Psaltir, cucemo i gitare i ostalo ;) ) , padanje kao neki vid metanije mozemo tumaciti videti, jer je smisao isti - predavanje celog sebe Hristu... Naravno, moj karakter, tradicija u kojoj sm odnegovan, navika itd... itekako bi mogla da sve ovo ispljuje, ali treba imati dar razumevanja drugog, prosto shvatiti sta taj drugi oseca, a ovi osecaju isti onaj osecaj koji i it i ja imamo, i svaki drugi vernik u trenutku ushicenja i sozercanja sebe u narucju Hristovom.  Medjutim, ovo pomodarstvo je one koji nisu ovo mogli da svare odbilo od  RC, pre svega mislim na ukidanje stare Mise, koju ako su pametni treba da vrate i sluze barem jednom mesecno, pa nek se svako pronalazi... Njima se veliki broj vernika osuo od vremena Drugog vatikasnog koncila.

Nije svako izrazavanje predanja dobro i od Duha Bozjeg. Nisu to metanije nego poluonesvesceo lezanje na podu i blebetanje jezika koje niko ne razume a da ne govorim o histericnom smehu i vristanju. Ja sam bio na njihovim Karizmatskim bogosluzenjima. Nema tu Duha Bozjeg. Duh Bozji je Duh reda a ne nereda skakanja i blebetanja. Nemam ja protiv instrumenata u crkvi ali ne u svrhu zabave ve cu svrhu slavljenja Boga. I to njihovo plesanje za vreme mise. Tebi je to ok? Sto se mene tice tu nije Duh Bozji! 

• Волим 1

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Trifke рече

Tebi je to ok? 

Da, pa sta?

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Ako je njima ok, onda je i meni. Njima nekima mozda nije OK sto ja volim, da namrgodim guste obrve i stanem na molitvu skruseno, stojeci mirno, bez odavanja unutrasnjih emocija, sa povremenim velikim i sirokim zamasima pokreta ruku i cvrstim laktom pri osenjivanju znakom krsta, te cestim i dubokim  poklonima, ali... A i to me bas briga :)  

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Благовесник рече

Da, pa sta?

Nemamo o cemu vise da razgovaramo! :945729:

• Волим 1

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Protos рече

Pa p. Vartolomej ima nula nuklearnih glava pa je prvi kod vas, kvazi prvi, niko ga ne zarezuje, pa vam Crkva stoji nad ambisom. I kakve veze imaju nuklearne glave sa Crkvom, da nećete možda u ime Hrista gradove da brišete sa lica zemlje? 

Наравно да није први и наравно да га нико не зарезује, а то управо због жеље  да нас поунијати. Иначе, нуклеарне главе служе да се народ одбрани од демократизације, економских реформи и отварања према свету. Нама је то потребно е да би се заштитили од даљњих болних реформи.... Ако их папа нема, нема разлога да се дружимо са њим. Бескорисно је. То је схватио и Путин, кад је видео да Фрања не може (или не жели) да заустави оне његове унијатске манијаке у Украјини. На све то, не можемо са папом, јер је у расколу и јереси. Треба да се одрекне тога и врати у Цркву. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Trifke рече

Nemamo o cemu vise da razgovaramo! :945729:

:drugarstvo:

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Protos рече

Zapravo pravoslavni su prvi poklali katolike u Carigradu 1182. godine. Malo manje da glumite žrtve, a više da se borite protiv nacionalističke gordosti, pa biste možda i bili deo Katoličke Crkve, ovako blejite na Balkanu odsečeni od sveta, potpuno irelevantni. 

И у Русији са седам хиљада бојевих глава, врло релевантни за остатак света. Највећа земља је православна. А твој папа на пар стотина квадрата у ѕВатикану. Вратите се Цркви, лепо би било. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Protos рече

Nemam pametnija posla nego da obaram trebe. To ostavljam braći pravoslavcima, njihova Crkva se nije oglasila povodom seksualnog morala jedno 3 veka minimum. 

Znao sam. Jos jedan ruzan.

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Protos рече

Ti si autističan. 

Како си знао?

Који је основ примата папе? Теолошки, историјски, политички, који год.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Ivan Marković рече

Наравно да није први и наравно да га нико не зарезује, а то управо због жеље  да нас поунијати. Иначе, нуклеарне главе служе да се народ одбрани од демократизације, економских реформи и отварања према свету. Нама је то потребно е да би се заштитили од даљњих болних реформи.... Ако их папа нема, нема разлога да се дружимо са њим. Бескорисно је. То је схватио и Путин, кад је видео да Фрања не може (или не жели) да заустави оне његове унијатске манијаке у Украјини. На све то, не можемо са папом, јер је у расколу и јереси. Треба да се одрекне тога и врати у Цркву. 

Jaka ti Crkva, zakržljalo nacionalističko krilo. A Rusija puca od abortusa, a ne od pravoslavlja. Crkva je davno odvojena od države, kao što su i Srbi odvojeni od svoje Crkve iako se zove Srpska i peni svaki dan što se otcepilo Kosovo. 

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, cloudking рече

Znao sam. Jos jedan ruzan.

Zapravo pravi sam lepotan i žene u mom kraju će crći od tuge jer odlazim u sveštenike Svete Rimske Crkve. 
Valjda se ne bludniči zato što je to učenje Crkve, nezavisno od toga da li smo ružni ili lepi, ili vas u SPC to ne zanima, vas zanima samo "raspeto Kosovo". Zato vam 1% ljudi pohađa bogosluženja, a od tih 1% samo oni ružni se drže hrišćanskog morala? Baš ste uspeli. 

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Ћириличар рече

Како си знао?

Који је основ примата папе? Теолошки, историјски, политички, који год.

I teološki i istorijski i politički. I bio sam napisao argumente i citate ranih svetih otaca, a ti si imao autistični napad i izignorisao si sve to i postavio pitanje citirajući moj komentar u kome odgovaram na tvoje pitanje.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Ivan Marković рече

Gospodin Putin koji se razveo iz čistog besa, a patrijarh Kiril se zaleteo da ga odmah pričesti i nisu neki primer hrišćanskog razmišljanja. To što nemate prvog će vam uništiti Crkvu, naravno ako se ne vratite Katoličkoj Crkvi. 

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Protos рече

I teološki i istorijski i politički. I bio sam napisao argumente i citate ranih svetih otaca, a ti si imao autistični napad i izignorisao si sve to i postavio pitanje citirajući moj komentar u kome odgovaram na tvoje pitanje.

Тек сад видjeх. Односе се на дио јеванђеља по Матеју гдје Исус каже Петру да је Петар камен на којем ће изградити Цркву.

То може исто толико бити аргумент и за тврдњу да папа може бити само "први међу једнакима" исто колико је и за то да има право бити вођа - јер нигдје Исус не каже да сви имају да се покоре Петру и да га слушају. Нема чак ни историјских примјера да су апостоли се подвргавали Петру као свом вођи.

Дакле опет питам - који је основ папског примата? Конкретно да стоји, категорично, да је папа главни свима надређен.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ћириличар рече

Тек сад видjeх. Односе се на дио јеванђеља по Матеју гдје Исус каже Петру да је Петар камен на којем ће изградити Цркву.

То може исто толико бити аргумент и за тврдњу да папа може бити само "први међу једнакима" исто колико је и за то да има право бити вођа - јер нигдје Исус не каже да сви имају да се покоре Петру и да га слушају. Нема чак ни историјских примјера да су апостоли се подвргавали Петру као свом вођи.

Дакле опет питам - који је основ папског примата? Конкретно да стоји, категорично, да је папа главни свима надређен.

To je bilo za one šizmatike koji negiraju da je Crkva Rima naslednica katedre Svetog Petra. Primat se razvijao kroz vekove, kao što se i Crkva razvijala. Nije bilo potrebe da apostol Petar potčinjava drugih 11 apostola, jer su svi bili svedoci samog Hrista, mada i tad je Petar bio prvi apostol među apostolima, ali vremenom Crkva se širila i razvijala i u Crkvu su se uvukli razni jeretici, neposlušnici i ostali koji su pretili Njenom jedinstvu, s toga Sveta Rimska Crkva je upotrebila svoju apostolsku vlast da proširi primat na sve i da ga utka u eklisiologiju da bi zaštitila Telo Hristovo od raznih jeretika, neposlušnika, otpadnika. Svaki Katolik mora da prizna primat rimskog episkopa, kao centra jedinstva svih Hrišćana, a ne da se svađa sa Rumunima oko 3 mrtva vlaška sela. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...