Srdjan Kotur Написано Јул 12, 2016 Пријави Подели Написано Јул 12, 2016 Да ли је у Сребреници извршен геноцид над Бошњацима или није? И зашто тако сматрате? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Јул 12, 2016 Пријави Подели Написано Јул 12, 2016 Nije dovoljna vrucina na ulici? Срђан Шијакињић, АлександраВ, Караконџула and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јул 12, 2016 Гости Пријави Подели Написано Јул 12, 2016 Геноцид не - злочин да. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 12, 2016 Пријави Подели Написано Јул 12, 2016 5 minutes ago, Srdjan Kotur рече Да ли је у Сребреници извршен геноцид над Бошњацима или није? И зашто тако сматрате? No, prema presudi Medjunarodnog suda u Haagu ni Srbi ni Hrvati NISU počinili genocid, dakle ostaje samo taj zaključak da su ga počinili samo muslimani/Bošnjaci i Armija BiH. Ja vjerujem tome što je proglasio sud u Haagu. Dakle ako ga je već neko počinio onda su to Armija BiH i Federacija pošto se Srbi i Hrvati prema Haagu genocida dopustili NISU! Ni Srbi ni Hrvati nisu počinili genocid Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Јул 12, 2016 Пријави Подели Написано Јул 12, 2016 Не знам да ли је формално правно геноцид, то мора да каже неко ко се разуме у међународно право, али је јасно да је то одавно чисто политичко питање које политичарима на обе стране служи искључиво за домаћу употребу. Као и да и једне и друге у суштини заболе много за жртве. -Владимир-, Биљана, drvce and 8 осталих је реаговао/ла на ово 11 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Јул 12, 2016 Пријави Подели Написано Јул 12, 2016 Сваки геноцид је злочин, али није сваки злочин геноцид. У Сребреници се догодио злочин, али никако геноцид. Доказа за то је много, како сама дефиниција геноцида, тако и манипулације бројем жртава. Дијана., Зосима, АлександраВ and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Јул 12, 2016 Пријави Подели Написано Јул 12, 2016 4 minutes ago, GeniusAtWork рече то мора да каже неко ко се разуме у међународно право, http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Јул 12, 2016 Пријави Подели Написано Јул 12, 2016 Ne, u cemu se slaze vecina strucnjaka za medjunarodno pravo. Presuda Medjunarodnog suda pravde nije relevantna jer je to parnicni sud. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Јул 12, 2016 Пријави Подели Написано Јул 12, 2016 Googlanje na brzaka, o genocidu (pošto iskreno nisam imao pojma šta je genocid konkretno) dao mi je odgovor. Pa rekoh čisto da podelim. Međunarodna pravna definicija zločina genocida data u članu II i III Konvencije o spriječavanju i kažnjavanju genocida, iz 1948. godinečlan II opisuje dva elementa zločina genocida:1) mentalni element , znači "namjera da potpuno ili djelimično uništi nacionalna, etnička, rasna ili religiozna grupa kao takva, i2) fizički element koji uključuje pet djela opisanih u sekcijama, a, b , c , d i e. Zločin mora uključivati oba elementa da bi se zvao "genocid". član II: U ovoj konvenciji genocid znači bilo koji od ovih djela izvršenih za namjerom da se potpuno ili djelimično uništi nacionalna, etnička, rasna ili religiozna grupa, kao takva: (a) Ubijanje pripadnika grupe (određenog naroda); (b) Uzrokovanje teških tjelesnih i mentalnih povreda pripadnicima grupe; (c) Namjerno podvrgavanje grupe takvim životnim uslovima koji prouzrokuju njeno potpuno ili djelimično uništenje; (d) Uspostavljajuči mjere s namjerom spriječavanja rađanja u okviru grupe; (e) Prinudno premještanje djece iz jedne u drugu grupu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Караконџула Написано Јул 12, 2016 Пријави Подели Написано Јул 12, 2016 11 minutes ago, Srdjan Kotur рече Да ли је у Сребреници извршен геноцид над Бошњацима или није? И зашто тако сматрате? Немамо шта ми, било ко од нас или било ко други да сматра или не сматра (додуше, код нас се по "дифолту" сматра да није, а код њих да јесте). Мислим да се тачно зна шта се сврстава у геноцид, а шта не. То што неки покушавају преко жртава, којих је несумњиво било (а никако у толиком, за геноцид довољном броју), доћи до одређених политичких резултата од којих је први негација Републике Српске и унитарна БиХ, јесте сасвим друга ствар и нема везе са жртвама (осим са самом манипулацијом истим). Они их први "газе", додуше и ондашње политичко Сарајево је произвело саму "Сребреницу '95", па онда се и питам колико им то заиста и значи у људском смислу. "Циљ оправдава средство!" рече Аљо и прода Сребреницу за бомбардовање РСа. АлександраВ and Дијана. је реаговао/ла на ово 2 "Ох, та ја сам Човек! Човек!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Јул 12, 2016 Пријави Подели Написано Јул 12, 2016 E sada nisam baš upućen u sitaciju sa Srebrenicom, ali. (c) Namjerno podvrgavanje grupe takvim životnim uslovima koji prouzrokuju njeno potpuno ili djelimično uništenje; Ovo bi bilo nešto tipa logori i slično, mislim da srbija ovo nije imala, ispravite me ako grešim. (c) Namjerno podvrgavanje grupe takvim životnim uslovima koji prouzrokuju njeno potpuno ili djelimično uništenje; Ovo, gotovo sam siguran nismo radili. (e) Prinudno premještanje djece iz jedne u drugu grupu; I za ovo mislim da nismo Tako da po nekoj logici stvari nije bilo genocida Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Јул 12, 2016 Пријави Подели Написано Јул 12, 2016 Звучи парадоксално,али по свим званичним папирима,више је страдало Срба у селима око Сребренице ранијих година,него ли самих муслимана ,приликом борби за Сребреницу...цифра страдалих и стрељаних ,не прелази хиљаду људи... Кажу да су довлачили жртве из свих крајева Босне и догурали до 7-8 тисућа. Поред тога постоје разна сведочанства и самих муслимана о манипулацији и играријама око Сребренице чији су главни организатори Сад и Алија,мада су имали и подршку неких српских тајних служби... Све у свему, јасно је ко дан,Овчара,Рачак,Сребреница су натоварени Србима за век векова,јер неко мора да буде негативац... Послушајте оног лудака Петрушића,има одличне документоване податке,можда и није баш толико блесав... -Владимир-, Јелена011, Ћириличар and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Јул 12, 2016 Пријави Подели Написано Јул 12, 2016 Elem po ovome što sam pročitao, broj žrtava NIJE oni po čemu se nešto svrstava u genocid ili ne, ja sam do pre 5 minuta mislio da je tako, ali nije. Da li je nešto genocid ili ne se određuje po nameri onoga koji zločin vrši kao i načinu na koji se zločin vršio. Milion ubijenih ne mora da bude genocid, sa druge strane 2000 može. Broj je kako sam ja razumeo nebitan u određivanju da li je nešto genocid. Караконџула and -Владимир- је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sofija_ Написано Јул 12, 2016 Пријави Подели Написано Јул 12, 2016 6 minutes ago, Зосима рече Кажу да су довлачили жртве из свих крајева Босне и догурали до 7-8 тисућа Tacno! Караконџула је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Јул 12, 2016 Пријави Подели Написано Јул 12, 2016 1 hour ago, GeniusAtWork рече Не знам да ли је формално правно геноцид, то мора да каже неко ко се разуме у међународно право, али је јасно да је то одавно чисто политичко питање које политичарима на обе стране служи искључиво за домаћу употребу. Као и да и једне и друге у суштини заболе много за жртве. Ту и постоје спорења. Разлика између геноцида и обичног ратног злочина, што се тиче радње извршења, је минимална. Оно што чини суштину геноцида јесте "геноцидна намјера", тј. намјера да се одређена етничка, религијска и сл. групација људи уништи као таква, или да се макар уништи њен значајан дио. Шта то значи? Ако је Младић ушао у Сребреницу и побио људе из освете, јер су били дио оружаних снага, онда то није геноцид. Али, ако је Младић ушао у Сребреницу и побио оне људе јер је желио да очисти Сребреницу од Бошњака, или да макар смањи њихов број значајно, онда је то геноцид. Суд у Хагу је утврдио да је постојала геноцидна намјера ( узевши у обзир и раније акције ВРС и српских паравојних јединица то се и чини вјероватним, јер би се могло рећи да су разна етничка чишћења у источној БиХ водила кулминацији у виду Сребренице ), али са друге стране имаш ситуацију у којој Младић шаље жене и дјецу према бошњачкој територији након заузимања Сребренице, што се не би учинило ако се жељело уништити тај народ ту. Узевши у обзир и исполитизованост самог Хага, много тога мутнога има у читавој причи, но формалноправно, геноцид јесте почињен јер је тако утврђено одлуком надлежног суда. А овако, у стварном животу, заиста не знам. Не знам шта је Младићу пролазило кроз главу и шта је мислио у то вријеме, а материјални докази су ( макар за мене ) недовољни да се одлучим за било коју страну. Узевши у обзир да сам свјестан да подсвјесно имам одређену емотивну реакцију на овај злочин, не мислим ни да могу у потпуности објективно сагледати све ( јер наравно да не желим да испадне да је Младић заиста желио да изврши геноцид, али такође, ако и јесте, не желим да се Срби колективно прљају слијепим негирањем и инаћењем бошњачком политиканству, него да признамо ако јесте био геноцид, суочимо се са том лекцијом и никад више је не поновимо ). Да ли је у Сребреници почињен геноцид или није је у потпуности правно питање, небитно за свакодневни живот. Ту танку правну дистинкцију треба оставити историчарима и правницима да разјасне, јер радње извршења обичног ратног злочина и геноцида су скоро па исте. Важан је тај субјективан елемент. Ако се утврди да у Сребреници није почињен геноцид, то не чини онолика убиства ништа мање огавним. Ако се утврди да јесте почињен геноцид, то не чини српски народ ништа геноциднијим и више злочиначким него било који други народ који има таква мрачна поглавља у историји, нити се доводи у питање легитимност постојања Р. Српске, како би бошњачки политичари то вољели представити. Ово данас што је све заступљеније, политизација читаве приче, оно лицимјерно јадиковање бошњачких политичара и такође лицимјерно играње око главног питања од стране српских политичара, те генерална незрелост на свим странама, само чини да не желим превише размишљати о овоме и да желим сачекати суд времена и историје. kopitar and Дијана. је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука