Снежана Написано Јул 11, 2016 Пријави Подели Написано Јул 11, 2016 Svakom je njegova muka najveća: Mudra kritika monaha nateraće vas da za SVE kažete Hvala! 10. jula 2016. · 0 Comments Foto: intermgazin.rs Prestani da si stalno nezadovoljan, prestani da se žališ, preživljavaš „nepravdu“ i ponašaš se kao da ti je neko kriv, zamolio je arhimandrit Andrej Svako smatra da je njegov problem najveći. Ali, Bog nam govori: Ja dolazim u tvoj život ne da te izbavim od teškoća, nego da bi izmenio tvoj odnos prema njima. I tada po drugome počinješ da gledaš na svoje probleme – više optimistički, sa više smirenja, trpeljivije, hrabrije. Progoni od sebe uninije (očajanje) koje ti govori da će ti svagda biti tako teško. Dete moje, problem će da isčezne, nemoj da preuveličavaš. Ti toliko preuveličavaš svoje teškoće da razmišljajući postojano o njima, osećaš užas i padaš u paniku. A to je nepravilno. Naravno, biva da je čovek prosto tako ustrojen. To je već određeni tip ličnosti, određeni karakter. Neki ljudi čak i kada im predlažeš rešenje problema, ne mogu da ga prihvate i da se uspokoje. Ne! Oni će svejedno da cvile i ropću. Daješ im savet, oni se na početku malo nasmeše, a zatim govore: Ne, ne mogu, takav sam se rodio. Ej, vidi, rekao sam ti ako na svoj problem pogledaš sa te strane, on će se rešiti. Ne, ti ljudi su opet misleno tamo, u svojoj brizi, gde su već i navikli. Čovek sam sebe guši grižom savesti i zabrinjavajućim osećanjem krivice. Ponekad osećamo zabrinutost (nelagodnost) zbog toga što smo u datom momentu srećni. To jest. ako si srećan, tebi će se neminovno desiti nešto loše. Ja ne mogu da budem srećan! Kroz nekoliko dana nešto će se desiti! Ti se ne možeš prosto naslađivati i radovati se. A pogledaj na sve dobro u tvom životu, kako nam je zapovedio i Hristos. Pogledaj s optimizmom, s nadom i reci: Hvala! Prestani da ropćeš! Prestani da si stalno nezadovoljan, prestani se žaliti, preživljavati „nepravdu“ i ponašati se kao da ti je neko kriv. Znaš li koliko ljudi trenutno strada, baš ovog momenta? Koliko je bolesnih koji s mukama umiru u bolnicama… To je strašno. Nedavno mi je pozvonio jedan čovek i rekao: Sutra ujutro idem u bolnicu, ćerku će da mi operišu. Da li si ti nekad sedela u bolnici u isčekivanju novosti o stanju bliskog čoveka? Mimo tebe prolaze doktori, sestre, a ti sediš i s uma silaziš od uznemirenosti… A ti mi tu pričaš da imaš problem. Molim te, hajde da budemo ozbiljniji, jer mi često bivamo prosto neblagodarni. Reci bar jednom Hvala! Arhimandrit Andrej Konanos ivanaika, -Владимир-, ВИЛМА and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Јул 12, 2016 Пријави Подели Написано Јул 12, 2016 aha, hoce da kaze „budi zahvalan sto ne umires u najgorim mukama", „cuti tu i budi srecan sto ti nije jos gore", pa „lepo" je on to smislio... inace primetio sam ovde na forumu narocito, a u realnom zivotu tu i tamo, ljudi vole da se hvale cija je nesreca veca, tudje nije nista, ne, on/a je veci mucenik, sitni karakteri... Ђорђе Р је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Јул 12, 2016 Пријави Подели Написано Јул 12, 2016 U jevandjelju ipak pise nesto drugo... 8 hours ago, Снежана рече Svako smatra da je njegov problem najveći. Ali, Bog nam govori: Ja dolazim u tvoj život ne da te izbavim od teškoća, nego da bi izmenio tvoj odnos prema njima. Цитат Dete moje, problem će da isčezne, nemoj da preuveličavaš. ahaaa, oce, oce... samo ti potapsi coveka po ramenu i resen problem... ps: ovaj editor na mob. verz. je uzas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Јул 12, 2016 Пријави Подели Написано Јул 12, 2016 Неки су били толико једноставни да су своје болесне рођаке доносили да их барем сенка Апостола Петра осени.... А неки су им се смејали на тој наивности. Иван ♪♫, Агница and Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 3 Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган_Петровић Написано Јул 12, 2016 Пријави Подели Написано Јул 12, 2016 U jevandjelju ipak pise nesto drugo... ahaaa, oce, oce... samo ti potapsi coveka po ramenu i resen problem... ps: ovaj editor na mob. verz. je uzas Ово се може разумјети и прихватити у контексту будућег живота. Неки проблеми једноставно прије смрти не могу да ишчезну. Ни ријечи "ко претрпи до краја тај ће се спасити" не односе животне проблеме али могу да улију наду и оптимизам. Иван ♪♫ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган_Петровић Написано Јул 12, 2016 Пријави Подели Написано Јул 12, 2016 Само наслов је ајд здраво. У фазону, ево вам дјецо чаробни штапић да више не кукате. Иван ♪♫ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Јул 12, 2016 Пријави Подели Написано Јул 12, 2016 Naslov je kao iz kurira Tekst je u redu zaista. Razumem da neko ko ima muku ovo mu se cini kao nipodastavanje, al citajuci ranije tekstove arhimandrita, ne verujem da je mislio bukvalno na sve ljude. Postoje ljudi koji imaju realne telesno psihicke probleme, i oni u najvecem broju slucajeva "najmanje kukaju". Vecina onih na koji se tekst odnosi nemaju tu vrstu problema, nemaju ne znam fizicke ili psihicke bolesti, nego su prosto takvi, sve im je muka, uvek ce naci razlog da se zale, uvek je kod drugog sve bolje, nikad nece biti zadovoljni i u svemu ce videti crno. Niko pri cistoj svesti i zdravoj pameti ne ocekuje od nekog recimo u muci da skace od srece, al o tome tekst i ne prica. Nismo mi zombiji da namestimo kez "kao ameri" i da se smatra nepristojnim da ga skines pa makar ti se vilica ukocila. Ljudi kroz zivot imaju razne probleme, nekad su srecni, nekad tuzni, nekad uplaseni, nekad vaki nekad naki. Ovaj tekst je o ljudima koji su UVEK zabrinuti, tuzni i u brigama. A to jeste nerealna situacija. Koliko je nerealno ocekivanje da se neko uvek raduje toliko je nerealno ako neko uvek ima problem i ne moze nicemu da se obraduje, kad ga nesto pitate uvek bude jaoj kuku i misli da nema na cemu da bude zadovoljan i zahvalan Bogu. Sposobnost radovanja sa srecnim je pokazatelj dobrog duhovnog zdravlja podjednako kao sposobnost tugovanja sa tuznim. Nije covek mislio da budemo zombiji Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Goku Написано Јул 12, 2016 Пријави Подели Написано Јул 12, 2016 1 minute ago, Јелена011 рече Vecina onih na koji se tekst odnosi nemaju tu vrstu problema, nemaju ne znam fizicke ili psihicke bolesti, nego su prosto takvi, sve im je muka, uvek ce naci razlog da se zale, uvek je kod drugog sve bolje, nikad nece biti zadovoljni i u svemu ce videti crno. Јелена011 је реаговао/ла на ово 1 Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Јул 12, 2016 Пријави Подели Написано Јул 12, 2016 Hehe podseti me ovaj batica na Zvona..gde li je Grizli, nema ga nesto opet... Ja znam par takvih ljudi iz teksta i iskreno bezim od njih koliko me noge nose. Imala sam jednu prijateljicu na faksu, jednom prilikom sam nesto bila u bolnici bukvalno na odrzavanju zivota, ona dodje i krene kako je njoj tesko, jaoj pa posvadjala,se sa,seficom, pa ja ne mogu ni da pojmim kako se ona iznervirala,i sve tako. To je bio poslednji put, uljudno smo zavrsile,druzenje Goku је реаговао/ла на ово 1 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Goku Написано Јул 12, 2016 Пријави Подели Написано Јул 12, 2016 Ако тебе ситнице попут одржавања живота спрјечавају да се бавиш стварним проблемима својих пријатеља, онда и нека се престала дружити са тобом Јелена011 је реаговао/ла на ово 1 Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Јул 12, 2016 Пријави Подели Написано Јул 12, 2016 1 minute ago, Goku рече Ако тебе ситнице попут одржавања живота спрјечавају да се бавиш стварним проблемима својих пријатеља, онда и нека се престала дружити са тобом Ja se potpuno slazem, zla sam zena Jos kad mi uvece dodje cuker na 20, pretvaram se ne u bananamena nego u vukodlacicu Goku је реаговао/ла на ово 1 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука