Panthera Leo Написано Јул 6, 2016 Пријави Подели Написано Јул 6, 2016 Слично али се не хвале тиме као ти. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 6, 2016 Пријави Подели Написано Јул 6, 2016 Управо сада, Panthera Leo рече Слично али се не хвале тиме као ти. A ja se hvalim? Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Panthera Leo Написано Јул 6, 2016 Пријави Подели Написано Јул 6, 2016 Помало Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 6, 2016 Пријави Подели Написано Јул 6, 2016 5 minutes ago, Panthera Leo рече Помало Ok! Možda se hvalim "pomalo" ali vidim da ljudi ovdje "pomnogo" imaju problem ili s dislexijom ili s razumjevanjem literarnih formi. Ili je to bila namjera nekakva druga pa si vidio da si se zaletio? Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 7, 2016 Пријави Подели Написано Јул 7, 2016 On 6. 7. 2016 at 12:17, Zoran Đurović рече Сада ми је јасно зашто ти онако ватрено браниш чистилишни огањ! Да нам је више људи као Конгар... Ne branim samo ja, branili su ga i Iv Kognar. Joseph Ratzinger, Tomáš Špidlík i mnogi drugi: 11 hours ago, Zayron рече Očistec - čistilište, kardinal Špidlík (od 06-22 minute), no, ne razumijete češki, che peccato. 4. Kardinál Špidlík - Posmrtny zivot, povolanie, Bibliografia Tomas Spidlik Ovdje dodam samo malu ispravku - od 6-23 minute se govori o očistci, čistilištu. Najbolje preslušati od početka pa do 25 minute barem ko razumije češki. I kratki komentar pridam tome. Kardinal Špidlík, inače veliki poznavaoc pravoslavne duhovnosti, navodi ustvari sve ono što sam ja već do sada rekao o čistilištu i to potvrdjuje i još k tomu dodaje detalje o definiciji Purgatoriuma na 2VK. O čemu se radi? Ukratko, navodi da se o tom šta se dešava poslije smrti sa dušama pokojnika u cijelom Starom Zavjetu o tom ne piše "zhola nic", GOTOVO NIŠTA! Izuzev par detalja o Šeolu kao "predsoblju" Ada, odvojenog od njega nekakvim zidom i gdje će duše pravednika biti "u ruci Božijioj" i da taj stav, to stanje neće (po)trajati vječno (za duše pravednika), do raspleta će doći na dan posljednjeg Suda. Kardinal Špidlík nadalje potvrdjuje isto onako kako sam i ja to pisao da u NZ ne postoji direktni "opis ili pojam čistilišta" ali nastavlja jednim dahom da je to sa strane crkvenog naučiteljstva sasvim irelevantno jer ni o mnogo drugih stvari ne postoji "direktni zapis ili opis, definica ili pojam" u SZ i/ili NZ pa Crkva u njih vjeruje (tim mišljeno Katolička Crkva). Jer Crkva je postojala prije nego što je postojalo bilo kakvo Jevandjelje, ustvari ih je ona napisala i redigovala, bilo ih je nekoliko desetaka, pa može se reći i skoro stotinjak raznih što vjerodostojnih (medju takve je Crkva svrstala 4) što apokrifnih što gnostičkih i teozofskih Jevandjela a Crkva si je medju njima izabrala ona koja je smatrala najvjerodostojnijim. Na samom početku videa kardinal Špidlik je govorio o problemu smrti (4 posljednje stvari čovjeka: smrt, sud, raj, pakao) s filozofskog i ontološkog aspekta u platonizmu, neomarxizmu itd. a potom i o problemu čistilišta u katoličkoj crkvenoj nauci tj. katoličkom bogoslovlju. Što se tiče toga na Forumu imamo već temu oca Zorana Djurovića: Zoran Đurović: Uz godišnjicu smrti i izdavanje knjige: Kongarov doprinos ekumenizmu Kardinal Špidlik bi tomu mogao dodati (a na videu i dodaje, tj. o tom govori nezavisno, nije tada još znao za ovu temu o. Djurovića kad je tom govorio, no, sada kad je vec na istini Božijoj zna dakle i to. Kardinal Špidlik bi dakle, dodao da je Iv Kognar pridonio lavovskim dijelom ne samo u utemeljenju 2VK doktrine o ekumenizmu već takodjer i o Purgatoriumu. Upravo na njegovu inicijativu je bila sazvana koncilska komisija koja se bavila tim pitanjem - kako (re) interpretovat nauk o čistilištu pravovjernim, izvornim i i modernim načinom i k tomu si pozvao mnoge tadašnje ugledne teologe a jedan takav koji mu je najviše pomogao u tome zvao se Joseph Ratzinger, tadašnji kardinal prefekt Kongregacije za nauk Crkve. I oni su ponovo skinuli prašinu sa definicije - dogme Tridentskog koncila i ustanovili da ona ima istu nadvremensku vrijednost kakvu je imala i tada kada je bila ustanovljena, lišili su je baroknih poletujućih golišavih andjelčića i rokokoove pozlate, narodne predstavljivosti i ostalih neteoloških sekundarnih naslaga a ona se ponovo ukazala u svoj svojoj izvornoj krasi i ljepoti. i potvrdila svoju nadvremenoost i bogoslovski značaj. Tamo su rečene dvije stvari, citiram kardinala Špidlíka: 1. Da duše pravednika u času svoje smrti dobivaju još očistnu kaznu koja pročišćava dušu od svih posljedica grijeha i od svih nediostataka. Tj. u času smrti duša dobija kaznu koja očišćuje. 2. Molitve vjerujućih se mogu aplikovat, primjenit, uputit za duše koje se nalaze u tom stanju "čišćenja", tamo se ne govori o mjestu, tamo se govori o stanju. Dakle duše koje se nalaze u tom stanju "čišćenja" Citirano prema video zapisu propovijedi kardinala Špídlika. A za to stanje tridentinska dogma upotrebljava dosljedno latinski naziv "tranzitus" - "prelazak" što je bogoslovski način izražavanja pojma "smrt", produbljeni, extended sinonim dakle. Pošto je to "stanje" duše onda se sve predstave mogu, moraju i trebaju tumačiti simbolički, tj. nije obavezno vjerovati u materijalni čistilišni oganj, no, istovremeno to nije ni zabranjeno. Potom je jezuitski teolog Hans Urs von Balthasar sve to do čega kje došla ta komisija na čelu Iv Kognarem i Josephom Ratzingerem objavio u svojim bogoslovskim zbornicima koji su potom poslužili kao polazna osnova za formulovanje službenog, oficijalnog nauka o čistilištu Katoličke Crkve na 2VK i službenom Katihizisu katoličke crkve za koji kardinal Špidlík kaže da ga samo na ispravan način treba objasnit a takav je onda prihvatljiv svima pa i protestantima i pravoslavnima. Kardinal Špidlík dokonce tvrdi i zaključuje da onaj koji ne vjeruje u čistilište ustvari ne može biti uopšte ni katolikom. kopitar је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Panthera Leo Написано Јул 7, 2016 Пријави Подели Написано Јул 7, 2016 Шта мало лакше поелбустер он може да ми каже да нисам крштен он може све.Može da se ruga i iz onoga koji je rekao Pax Tibi Marce evangelista meus Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 7, 2016 Пријави Подели Написано Јул 7, 2016 Ispravka Iv Kongar, Yves Congar Uvijek mi se to desi kad pokušamm pisat posrbljena imena, u češkom i hrvatskom pravopisu se strana imena uvijek navode u originalnoj podobi a ja sam htio ispoštovati kako je to naslovio o. Djurović u posrbljenoj varijanti pa to onda kod mene nije dopalo nikako. pater Ratzinger i Yves Congar O.P. Karl Rahner i Joseph Ratzinger za vrijeme 2VK kopitar је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Panthera Leo Написано Јул 7, 2016 Пријави Подели Написано Јул 7, 2016 Да ли ти разумеш да сам ја писао нешто што везе нема са њим и онда је он почео мене да оцењује.Значи он иде ад хоминем а тема овде нисам ја ни какав сам ја.Мени смета када се вера своди на неку назови психологију то је још опасније него када се своди на морал.Ја не знам ни ко је тај човек.Нек ме пусти да дишем.На крају је почео да се руга лаву који представља св.Марка еванђелисту који ми је најближи.Збпг таквих смо и као народ ту где смо,шта год кажеш ко си ти ти си грешан па ако немају самопоштовања нек пусте друге да живе.А постоји нешто што се зове и пристојност. Zoran Đurović and kopitar је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јул 7, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јул 7, 2016 40 minutes ago, Suncokret54 рече ... песмица коју сам давно посветио дечици, песмица посвећена црном пантеру, избегао сам наслов јер си ти тада био пантер лео а сада си само лео... како то рођени споји са светим Марком, ти си изгледа стално опкољен и нападан од свега и свачега... ...оба смо ти гости, оче Зоране, кад ошугавех да и мене као њега не помилујеш... толико се трудих да га одобровољим, ти то видиш, знам јер и сам сам сликар, и ћутиш... Брате, ударила лима на лиму! Немам појма о чему се ради, пакујем се, па се овом метафизиком не могу бавити... Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Panthera Leo Написано Јул 7, 2016 Пријави Подели Написано Јул 7, 2016 Panthera leo persica је назив у биолошкој номенклатури за азијског лава,а како не знаш да је лав симбол светог Марка то је већ превише.Па четири еванђелиста имају симболе човек,орао,во и лав чуди ме да то не знаш.Молим Те да ме оставиш на миру и да престанеш да ме вређаш и провоцираш ако наставиш престаћу да те молим. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Јул 8, 2016 Пријави Подели Написано Јул 8, 2016 On 06.07.2016. at 21:01, Panthera Leo рече Дирљива је наивност са којом о.Зоран покушава да каже неке очевидне ствари очито и сам разумевајући да је проблем у храбрости.Наиме ако говоре о јереси екуменизма што везе са мозгом нема како нико не говори о јереси конфесионализма о којој би се у Писму могло итекако наћи.Најпре да видимо шта је грех против Духа Светог.Свакако осуђивати неку заједницу или појединца који су можда у Духу да су отпадници само зато што не припадају некој другој заједници.Сваки конфесионализам је управо то.Проблем о.Зорана јесте храброст јер је свештеник и самим тиме му је забрањено да мисли слободно.Зато ја нисам постао ни свештеник ни монах иако сам клирик једне наше епархије.Зато што бих морао да лажем.Највећи суфијски мислилац Ибн Араби звани обновитељ вере,велики шеик и Ибн АФлатун-Платонов син живео је у Кордови истовремено са Ибн Руждом злокобним по запад Авероесом када је Ибн Араби имао 12 година.Овај је чуо за Ибн Арабија дечака од 12 година и позвао га је да му постави нека питања да види да ли мали зна.Ибн Араби му је одговорио пре него што га је овај упитао.На питање одакле знаш,дечак му је рекао када сам имао десет година Исус ме је узео на груди и од тада све знам.Ко сам ја питао га је Ибн Ружд.Видеће се на Твојој сахрани.На сахрани Авероеса је прошао магарац са товаром књига.Ибн Араби учи да је печат светости Исус а пророштва он сам.То је далеко од службеног муслиманског учења.Сахрањен је испред велике џамије у Дамаску у којој су сахрањени св.Јован Крститељ и отац му Захарија и на коју ће се спустити Исус.Најважнија шиитска школа у Кому прожета је духом Ибн Арабија.Шиит који је на неки начин инициран никада неће рећи за себе да је муслим него само мумин ВЕРНИК.Истина је да су за такве шиите људи књиге јевреји,хришћани и муслимани маса шиити елита а иницирани шиити елита елите.Али елитизам је само у томе да сам само Верник.Моје искуство са шиизмом помогло ми је и у мистичком животу да се ослободим страха иако сам остао хришћанин.Анри Корбен је говорио да је шиит и хришћанин.То ми је потпуно јасно.Свим овима који говоре и за екуменизам и против екуменизма поставио бих питање бојите се ви више Бога или људи.Када смо давно у Ваведењу причали са о.Атанасијем кога шта интересује у хришћанству ја сам рекао да ме интересује светост сматрајући да је то основно,а неки су се чудили као дрскости.Па због чега сам Верник него због тога.Неки који су рекли да их интересују друге ствари паразитирају читав живот на Цркви са или без школе.Мени је Бог често давао велику радост тако да су ми понекад описи неких као духовника смешни али сам некад бивао самлевен.Људи као Амфилохије су смешни и мали каријеристи.Где ћу и како бити сахрањен кад умрем не знам можда и као псето али сигуран сам да ће то бити како Дух буде хтео.Ето толико о екуменизму.Молимо се онако како Дух заповеда а бојим се да превелико доказивање чак и истинитих ствари није добро. zanimljivo mi je to za konfenionalizam , po tebi to nije utemeljeno pismom , ja sam prije mislio da je carigradski patrijarh glavni šef . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 8, 2016 Пријави Подели Написано Јул 8, 2016 2 hours ago, kopitar рече zanimljivo mi je to za konfenionalizam , po tebi to nije utemeljeno pismom , ja sam prije mislio da je carigradski patrijarh glavni šef . Koji glavni šef? Kad se krstio moj jedan friend, išao je na vjeronauk za krštenje odraslih a tamo su mu onda objašnjavali da je kod nas glavno da zapamti da je papa glavni šef. Sve ostalo je manje više isto ko kod pravoslavnih i protestanata. No, sad izgleda, poslije onih Bianchia, Maggia & Co. se više ne zna ni to: Evo, sad je ČBK (češka biskupska konferencija) izašla sa "priopćenjem" ili s "prohlášením" da su: "izjave pape Františka njegovim privatnim nazorima, nikako oficijalnim stanovištem ČBK". A izgleda će ih ubrzo slijedit i HBK - hrvatska biskupska konferencija zbog njegovih stavova glede kanonizacije kardinala Stepinca. Prohlášení papeže Františka jsou jeho soukromými názory, nikoli oficiálním stanoviskem ČBK. No, papež František više nema ni vremena da se bavi takvim sitnicama. Prema najnovijoj odluci Vatikana od 2021. godine će morati svi sveštenici biti vjernici što može pričiniti velike probleme u personalnom popunjavanju parohija, farnosti tj. župnih ureda. Tomáš Holub, bivši glasnogovornik, portparol ČBK a sada novi plzenjski biskup procjenjuje da bi se to moglo ticati približno 23% katoličkih sveštenika u Češkoj. Sveštenici imaju šansu postat vjernici sve do blagdana Krista Kralja 2020. (posljednja nedjelja pred adventom, otprilike posljednja u novembru). Medjutim već sad je jasno da mnogi to do tog roka neće to uopšte ni stići. Od roku 2021 budou muset být všichni kněží věřící kopitar је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Panthera Leo Написано Јул 8, 2016 Пријави Подели Написано Јул 8, 2016 Конфесионализам нема везе са Цариградом то је као што сама реч каже идентификовање себе са одређеном конфесијом-ја сам Павлов а ја Аполов,а не са вером са истинитим откровењем.У том смислу екуменизам је обавеза и заповест.Не може човек да воли више православља или адвантизам од Бога.У рају као што каже Писмо неће бити цркава ни као храмова ни као разних вера.У Курану реч дин означава веру као религију а иман као личну веру.Реч дин или религија нема множину.например шиити ће јевреје звати синови Израиља а хришћане Исусов уммет(верски народ) али религија је једна и то не нужно њихова него вера као вера.Треба о томе размишљати.хришћани су прихватили веру јер је то истина а не јер је хришћанство.Размисли мало. Zoran Đurović and kopitar је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Panthera Leo Написано Јул 8, 2016 Пријави Подели Написано Јул 8, 2016 Зајроне шта значи да ће сви свештеници морати постати верници.Па верник то је лаик.Јел то неки неспоразум. Zayron and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Panthera Leo Написано Јул 8, 2016 Пријави Подели Написано Јул 8, 2016 Или су сада свештеници атеисти можда ти баш не владаш српским молим те објасни ми о чему се ради. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука