Jump to content

Zoran Đurović: Uz godišnjicu smrti i izdavanje knjige: Kongarov doprinos ekumenizmu

Оцени ову тему

Препоручена порука

Дирљива је наивност са којом о.Зоран покушава да каже неке очевидне ствари очито и сам разумевајући да је проблем у храбрости.Наиме ако говоре о јереси екуменизма што везе са мозгом нема како нико не говори о јереси конфесионализма о којој би се у Писму могло итекако наћи.Најпре да видимо шта је грех против Духа Светог.Свакако осуђивати неку заједницу или појединца који су можда у Духу да су отпадници само зато што не припадају некој другој заједници.Сваки конфесионализам је управо то.Проблем о.Зорана јесте храброст јер је свештеник и самим тиме му је забрањено да мисли слободно.Зато ја нисам постао ни свештеник ни монах иако сам клирик једне наше епархије.Зато што бих морао да лажем.Највећи суфијски мислилац Ибн Араби звани обновитељ вере,велики шеик и Ибн АФлатун-Платонов син живео је у Кордови истовремено са Ибн Руждом злокобним по запад Авероесом када је Ибн Араби имао 12 година.Овај је чуо за Ибн Арабија дечака од 12 година и позвао га је да му постави нека питања да види да ли мали зна.Ибн Араби му је одговорио пре него што га је овај упитао.На питање одакле знаш,дечак му је рекао када сам имао десет година Исус ме је узео на груди и од тада све знам.Ко сам ја питао га је Ибн Ружд.Видеће се на Твојој сахрани.На сахрани Авероеса је прошао магарац са товаром књига.Ибн Араби учи да је печат светости Исус а пророштва он сам.То је далеко од службеног муслиманског учења.Сахрањен је испред велике џамије у Дамаску у којој су сахрањени св.Јован Крститељ и отац му Захарија и на коју ће се спустити Исус.Најважнија шиитска школа у Кому прожета је духом Ибн Арабија.Шиит који је на неки начин инициран никада неће рећи за себе да је муслим него само мумин ВЕРНИК.Истина је да су за такве шиите људи књиге јевреји,хришћани и муслимани маса шиити елита а иницирани шиити елита елите.Али елитизам је само у томе да сам само Верник.Моје искуство са шиизмом помогло ми је и у мистичком животу да се ослободим страха иако сам остао хришћанин.Анри Корбен је говорио да је шиит и хришћанин.То ми је потпуно јасно.Свим овима који говоре и за екуменизам и против екуменизма поставио бих питање бојите се ви више Бога или људи.Када смо давно у Ваведењу причали са о.Атанасијем кога шта интересује у хришћанству ја сам рекао да ме интересује светост сматрајући да је то основно,а неки су се чудили као дрскости.Па због чега сам Верник него због тога.Неки који су рекли да их интересују друге ствари паразитирају читав живот на Цркви са или без школе.Мени је Бог често давао велику радост тако да су ми понекад описи неких као духовника смешни али сам некад бивао самлевен.Људи као Амфилохије су смешни и мали каријеристи.Где ћу и како бити сахрањен кад умрем не знам можда и као псето али сигуран сам да ће то бити како Дух буде хтео.Ето толико о екуменизму.Молимо се онако како Дух заповеда а бојим се да превелико доказивање чак и истинитих ствари није добро.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 70
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Па и ниси јер све сводиш на психологију то да сам ја нико и ништа то сам схватио још пре четрдесет година не знам шта ту има да се схвати зато кажем да треба храброст.

Подели на овим сајтовима

Најпре ја нигде нисам рекао да сам све схватио,што се тиче осталог ја сасвим озбиљно мислим да сам нико и ништа,ја никога не осуђујем а и да осуђујем шта онда.Да, Ти психологизујеш ствари и сводиш све на оно што верник треба да схвати први дан.Ти мене не знаш, а говориш ми рођени неке сентименталне блесавости.Ја о Теби говорим само на основу Твојих речи,а шта сам ја све прошао е то нећеш ни знати.Увек ћеш остати аутсајдер у свему јер немаш храбрости.Зато Ти је и недоступно мишљење без психологизовања.Та као народна блесављаења немају везе ни са чим.

Подели на овим сајтовима

А сад ћу ти дати кратак курс аскетике

1.Мораш да се ослободиш психологије и психологизовања и свих емоција и да се не идентификујеш ни са чим.На пример да не волиш православље него Бога.Значи да схватиш да си нико него само слуга Божији.Колико видим Ти си се идентификовао са неком улогом народног мудраца што је опасно за тебе.Љубав није емоција него кохезивна сила бића.

2.Када схватиш да си нико када се ослободиш свих улога триповања да си ово или оно па чак и грешник него једноставно да си нико онда ће се очистити простор који је остао и схватићеш да си ништа

3.Тада ће се отворити простор да ти Бог покаже нестворену светлост или виђења оно што се арапски једном речју каже химма или имагинативна моћ.Фасциниран сам колику је имагинативну моћ имала например св.Фаустина Ковалска(1903-1938) кармелићанка.

4.када све ово схватиш јави ми се да ти кажем шта онда да радиш и ово што причаш да такви нису овде ти не знаш зашто сам ја овде можда ме је Бог послао или не верујеш да неког може Бог послати.

Подели на овим сајтовима

Ја нисам ни на каквој степеници али не разумем ту потребу да стално унижавате и себе и друге то ти је исто једна улога које треба да се ослободиш.Шта те брига какав сам ја.ја нисам никакав.Ја сам верник.Али у суштини Ти јеси непристојан ја исповедим свој живот до краја и ти уопште ништа не коментаришеш него закључиш да сам грешан.

Подели на овим сајтовима

Ти као глумиш неку смиреност а не осврћеш се на оно што пишем него тераш са општим местима:Ти си пример охолости.Ја најхрабријем свештенику у СПЦ кажем да није храбар ти кажеш ти си грешан.Па да ли ви ишта мислите

Подели на овим сајтовима

Ја нисам рекао да си мали љигави манипулант али софиста аматер јеси чак си се и сликао у некој као побожној пози.Могу да кажем да те баш и не разумем.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, kopitar рече

Zahvaljujem Avinoj supruzi na prevodu ovog genijalca Bianchia , možda bi se moglo i na ovim prostorima napraviti nešto tako , izabrali bi Avu za priora a tu na forumu bi se našlo ljudi bar za jedan samostan Boza.:skidamkapu:

Није ти лоша идеја... Мало нас зеза инфраструктура:)) Католичка црква је довољно велика да може да има људе као што су Бјанки или папа Франциско. Ми смо пак аматери. Чак и владике које виде где је проблем немају храбрости али ни воље да нешто промене. Мало се ради. 

Подели на овим сајтовима

Па рекао сам Ти не осврћеш се на оно што пишем што наравнио не мораш али ако мислиш да водиш дијалог мораш и какве су то приче да се очи не виде какво је то глуматање.Ја нисам ставио своју слику јер немам ни једну.Где сам ја рекао да охолост долази пред погибао,па тако живи већина вас људи овога духа времена.

Подели на овим сајтовима

3 hours ago, Zoran Đurović рече

Немојте људи, ако Бога знате, и те шибице... :cheesy3:

ŠTO? Ne svidja vam se Ultima ratio katoličke apologetike?

Evo šta o tome kaže ctihodní a velevážený otec Torquemada :

Ultima ratio es una expresión latina que se traduce literalmente por «última razón» o «último argumento» lo que puede interpretarse como que es el último argumento posible en el tiempo o bien que es el argumento definitivo que hace innecesario seguir argumentando en el mismo sentido y que es muy superior a todo argumento en sentido contrario.

Video explicación

Подели на овим сајтовима

28 minutes ago, Panthera Leo рече

Не претеруј Зајроне они су стварно убијали људе.Није све за шалу.

I? To bila samo španska inkvizicija? Svi ostali u to doba na istoku i na zapadu jeretike, katare, babune itd. kažnjavali su kako?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...