Jump to content

ТЕстови интелигенције - права ствар или завера?

Препоручена порука

34 minutes ago, Млађони рече

++

Nije. Sam po sebi nivo testosterona ne utice nista specijalno na agresiju. Utice na kompetitivnost,.

Svakako da utice na agresivnost. Ali utice i na kompetitivnost i jos štošta. Prosecan bokser ima visi nivo testosterona od prosecnog CEO-a i daleko je agresivniji. Obojica su kompetitivni. Naravno postoje i mehanizmi za obuzdavanje i kanalisanje te agresije. Neko ide u teratanu neko pljacka menjacnice xD A neko i jedno i drugo. Zato krimosi pored visokog nivoa testosterona imaju i nizi IQ i slabiju samodisciplinu.

Подели на овим сајтовима

6 hours ago, Млађони рече

Zato sto meri odredjen broj kognitivnih osobina koje se ticu resavanja odredjenih problema. Pa tako moze da vidimo ko je bolji u tom resavanju problema, predvidjanju odredjenih stvari na osnovu infromacija koje imamo. Zato sto imamo jasnu korelaciju izmedju iq-a i obrazovanja, bogastva itd. 

Lep primer kako je moguce vise puta upotrebiti rec odredjen a ipak napisati nesto totalno neodredjeno. Da ne govorim o tome da bi pre testova inteligencije morao imati teoriju inteligencije koju nemas.

Цитат

Oces da kazes da po iq ne moze da odredimo ko ce da bude bolji a ko losiji sahista, programer, matematicar naprimer!? Da nije mera koja meri kognitivne osobine vezane za te vestine? 

Naravno postoje ljudi koji imaju nizi IQ od tvog a odrali bi te u sahu, kao i mene, strateskim PC igrama, pokeru sta god je "njihova" stvar. Kad budem dosatvio tekst bice ti i vise nego jasno zasto je to tako.

Подели на овим сајтовима

Inteligencija je i ne padati vise puta na ono sto nas je spotaklo...

Inteligencija je i odustati, otici kada je to vreme...

Inteligencija je i zadrzati skromnost, jer znas da sve sto imas ti je dato, nije tvoje...

Inteligencija je i biti zahvalan i ne biti nadmen...

Inteligencija je i prihvatiti svoju nesavrsenost, jer tek onda mozes istinski napredovati...

"Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић

Подели на овим сајтовима

45 minutes ago, kamila рече

Mrzim inteligentne dvolicne ljude, misle zlo a svet ih postuje jer ne vidi njihovo pravo lice, 

Мислиш ли да је интелигентно (да не кажем - корисно;) ) мрзети? :D

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

3 hours ago, Aquilius Cratus рече

Lep primer kako je moguce vise puta upotrebiti rec odredjen a ipak napisati nesto totalno neodredjeno. Da ne govorim o tome da bi pre testova inteligencije morao imati teoriju inteligencije koju nemas.

Naravno nemamo ni teoriju svesti pa znaci da ne moze da je merimo. Jer ako nemamo "teoriju" neceg implicira da to ne moze da izmerimo? 
Ajde molim te, ne zavitlavaj me. 

Rekoh odredjenih kognitivnih osobina tipa da li kocka ide u okrugli otvor ili cetvrtasti. Ne znam sta tu nije jasno? 

I imamo teorije inteligencije (vise njih)
Npr...
https://en.wikipedia.org/wiki/Triarchic_theory_of_intelligence

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

3 hours ago, Anika рече

Inteligencija je i ne padati vise puta na ono sto nas je spotaklo...

Inteligencija je i odustati, otici kada je to vreme...

Inteligencija je i zadrzati skromnost, jer znas da sve sto imas ti je dato, nije tvoje...

Inteligencija je i biti zahvalan i ne biti nadmen...

Inteligencija je i prihvatiti svoju nesavrsenost, jer tek onda mozes istinski napredovati...

Ако хоћеш објаснити подебљано. Ко је ко и ко је коме дао и какве везе с интелигенцијом има?

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

4 hours ago, Aquilius Cratus рече

Naravno postoje ljudi koji imaju nizi IQ od tvog a odrali bi te u sahu, kao i mene, strateskim PC igrama, pokeru sta god je "njihova" stvar. Kad budem dosatvio tekst bice ti i vise nego jasno zasto je to tako.

Postoje ljudi i koji imaju veci procenat poprecno prugastih misicnih tkiva pa mogu da ih pobedim u trcanju. Ako leze u krevetu po ceo dan.

Ne znam zasto onda nijedan veliki sahista nema recimo inteligenciju ispod 120.. po tvojoj ideji bi trebalo.

Pusti me sa tekstovima daj merenja, predikcije, matematiku. :)
Mislim moze tekst.. ali ako ima empirijske doakaze a ne samo teoretisanje. 

Подели на овим сајтовима

4 hours ago, Paradoksologija рече

Sa telefona, ne mogu da linkujem: decu sa istim iq pri usvajanju podelili u grupe po statusu usvojitelja: oni usvojeni u bogate poridice kasnije mali u proseku za 12 jedinica veci iq od onih usvojenih u siromasnije. 

Genetika igra odredjenu ulogu, posebno kod visokih rezultata, izgleda. Ali okruzenje liseno sigurnosti, uslova, stimulacije, dokazano smanjuje rezultate za najmanje jednu standardnu devijaciju. I to u okviru iste generacije. 

Pa dobro ja to i pricam iq je od 40-80 % nasledan. Ne znam sta je problem? 

Подели на овим сајтовима

4 hours ago, pedja257 рече

Ali utice i na kompetitivnost i jos štošta. Prosecan bokser ima visi nivo testosterona od prosecnog CEO-a i daleko je agresivniji. Obojica su kompetitivni. 

Je l si siguran? Mislim jel pretpostavljas ili znas jer.. .http://www.takingstock.biz/490/

ovo je odavno poznato, kad zaradjues dize ti testosteron isto kao kada pobedjujes u sportu...zato nisam siguran koliko bokser ima vise testosterona od CEO i koliko je prosecno vise agresivniji...ne ispoljava se agresija samo fizicki.. evo ja sam ti agresivan ovako.. debatno... fizicki odavno nisam...

Подели на овим сајтовима

28 minutes ago, Тања1 рече

Ако хоћеш објаснити подебљано. Ко је ко и ко је коме дао и какве везе с интелигенцијом има?

Бојим се да нисам у стању да Вам објасним, јер ми се некако чини да већ све знате, али опростите ако грешим.

"Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић

Подели на овим сајтовима

38 minutes ago, Млађони рече

Naravno nemamo ni teoriju svesti pa znaci da ne moze da je merimo. Jer ako nemamo "teoriju" neceg implicira da to ne moze da izmerimo? 
Ajde molim te, ne zavitlavaj me. 

Pa i nemozes da meris svest, jedan od razloga je i to sto jos ne postoji kompletna teorija svesti. Da, ako nems teorji sva merenja mogu da znace nesto a ne moraju nista. Postoji vise hipoteza na kojima se aktivno radi a sve iole ozbiljnije i oborive hipoteze ukazuju na to da je IQ besmislen koncept. Ovo sto si postavio je sam ojos jedna hipoteza u nizu.

Zavitlavas ti sam sebe ako mislis da je moguce meriti svest.

Подели на овим сајтовима

41 minutes ago, Млађони рече

Ne znam zasto onda nijedan veliki sahista nema recimo inteligenciju ispod 120.. po tvojoj ideji bi trebalo.

Crni labudovi Mladjo, crni labudovi. :)

41 minutes ago, Млађони рече

Pusti me sa tekstovima daj merenja, predikcije, matematiku. :)
Mislim moze tekst.. ali ako ima empirijske doakaze a ne samo teoretisanje. 

Tekstovi ne mogu sadrzajti merenja, predikcije, matematiku?! I sa logikom si se posvadjao?! Ne postoje empirijski dokazi a sto je jos vaznije svrha svake nauke je gle cuda teoretisanje. Sva merenja, i eskperimenti su besmnisleni i bezznacajni bez teoretisanja. Sve sto meris je prazna i glupa rabota ako rezultate ne poredis napsram ocekivanja necega sto neka razradjena hipoteza/teorija ocekuje.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...