Jump to content

Британија изгласала: напуштамо ЕУ!

Оцени ову тему

А где смо ту ми?  

43 члановâ је гласало

1. 1. Како ће се излазак Британије из ЕУ одразити на Србију?

• Добро
      12
    • Лоше
      5
    • Не мења се ништа посебно у Србији
      26

Препоручена порука

10 minutes ago, Grizzly Adams рече

Па не би рекао. Пре свега је излазак из ЕУ био мотивисан економским интересима. Многе привредне гране у Британији трпе губитке због ЕУ регулација, људи остају без посла итд. Свакако да има националиста и сличних, али то је мањина. Мада противници воле тако да прикажу, класика... За такве је и Рон Пол био "расиста".

Nije. Glavni moto je bio "Britanski poslovi Britancima!" i "Dolaze nam stranci, iz Poljske, Rumununije, i otimaju nam poslove.". To je bila ideja kojom su pozivali ljude da glasaju za Brexit, nije samo to ali je to bilo i vise nego dominantno. Da koliko god EU regulacije bile stetne, a jesu i to veoma, Brexitovci zele da uspostave jos gore i jos stetnije. Od njihovih regulacije i celokupna UK privreda i mnogi pojedinci koji sad tamo lepo zaradjuju ce pretrpeti katastrofalne posledice. I to je jasno kao dan svakome kome je istinski stalo do slobode pojedinca i trzista. A to najbolje znaju oni kojima je Brexit samo izgovor za sprovodjenje rasistickih zakona a za slobodno trziste ih bas zabole i jos se raduju kad ga nema.

Brexit је добар зато што је Британија парламентарна демократија у којој народ има директан утицај на власт, за разлику од ЕУ која је диктатура неколицине комесара. Велика Британија није од јуче, него постоји већ вековима и колевка је либерализма, грађанских права и уопште онога што зовемо савремена западна цивилизација. Британија је била отворена и слободна земља далеко пре ЕУ.

To sto je Britanija parlamentarna demokratije je potpuno bezvredno ako postoji kricna masa ljudi koja ne zeli slobodu kako drustvenu tako i ekonomsku. Ako se stvori kriticna masa etnonacionalisti i rasista onda ne pomaze niakakva tradicija parlamentarizma jerbo "narod je progovorio" i izbacivanje mrskih Poljaka, Ceha, Slovaka, Rumuna i Srba koji kradu posao Britancima postaje bitnije od neke tamo slobode.

Шта је то "алт-рајт"?

Internet bitange! :) Ima raznih ali kriticnu masu cine etnonacionalisti maskirani kao klasicni liberali i koznervativci americkog tipa.

Подели на овим сајтовима

18 minutes ago, Aquilius Cratus рече

etnonacionalisti

Етикета достојна совјетских комесара... :) 

Или југословенских, или евроунијских, све то су ионако исте ствари.
Разлика између ових творевина је само питање степена, а не суштине.

Многи комунисти су се само прешалтали на евроунијство, ево га нпр. председник Европског Савета (од 2004-2014.) из својих револуционарних дана: :)

Подели на овим сајтовима

10 minutes ago, Господин Дареалис рече

Етикета достојна совјетских комесара. :) 

Или југословенских, или евроунијских, све то су ионако исте ствари
Разлика између ових креатура је само питање степена, а не суштине.

Многи комунисти су се само прешалтале на евроунијство, ево га нпр. председник Европског Савета (од 2004-2014.) из својих револуционарних црвених дана:

Oooo common nije valjda si kao SJW likovi koji se trigeriju na svaku kritiku. Ja mislio da ste vi neki napredni, sa zdravim humorom koji ne prezu da koriste ostre reci ali ni ne skacu do plafona ako ima neko uputi malo zustriju kritiku. Kad ono crvc.

Подели на овим сајтовима

38 minutes ago, Grizzly Adams рече

за разлику од ЕУ која је диктатура неколицине комесара

При чему их нико није изабрао (постављају једни друге), никоме не полажу рачуне и нико не може да их смени. :)

Ти се дакле одричеш својих права и суверенитета да би они могли да владају над тобом као краљеви - сјајан дил за сваку земљу, нема шта...

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Aquilius Cratus рече

Nije. Glavni moto je bio "Britanski poslovi Britancima!" i "Dolaze nam stranci, iz Poljske, Rumununije, i otimaju nam poslove.". To je bila ideja kojom su pozivali ljude da glasaju za Brexit, nije samo to ali je to bilo i vise nego dominantno. Da koliko god EU regulacije bile stetne, a jesu i to veoma, Brexitovci zele da uspostave jos gore i jos stetnije. Od njihovih regulacije i celokupna UK privreda i mnogi pojedinci koji sad tamo lepo zaradjuju ce pretrpeti katastrofalne posledice. I to je jasno kao dan svakome kome je istinski stalo do slobode pojedinca i trzista. A to najbolje znaju oni kojima je Brexit samo izgovor za sprovodjenje rasistickih zakona a za slobodno trziste ih bas zabole i jos se raduju kad ga nema.

Па нисам стекао баш такав утисак, а гледао сам оне њихове документарце, интервјуе итд. Колико сам разумео, они не желе да уводе никакве нове "регулације", већ једноставно да се отарасе од ЕУ и врате на старо. Ако је то тачно, не сећам се нешто да је Британија била расистичка, неслободна итд. Једино ако је у питању нека нова идеологија коју нисам приметио...

15 minutes ago, Aquilius Cratus рече

To sto je Britanija parlamentarna demokratije je potpuno bezvredno ako postoji kricna masa ljudi koja ne zeli slobodu kako drustvenu tako i ekonomsku. Ako se stvori kriticna masa etnonacionalisti i rasista onda ne pomaze niakakva tradicija parlamentarizma jerbo "narod je progovorio" i izbacivanje mrskih Poljaka, Ceha, Slovaka, Rumuna i Srba koji kradu posao Britancima postaje bitnije od neke tamo slobode.

Као што рекох, на основу историје и традиције, сумњам да је таква критична маса могућа у Британији. Наравно, ништа није немогуће... Само не би рекао да је Brexit таква ствар. Људима се једноставно не свиђа ЕУ и оће да изађу. Нема ту ништа лоше. Британци су реалистични, зато нису хтели монетарну унију, а сад им је јасно да су се преварили што су прихватили политичку.

Што се "избацивања" тиче, сумњам да ико може и жели да избаци некога ко је легално дошао и ради свој посао. Лондон је један од најразноликијих - у сваком смислу - градова на свету.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

11 minutes ago, Aquilius Cratus рече

Oooo common nije valjda si kao SJW likovi koji se trigeriju na svaku kritiku.

Вероватно си хтео да кажеш 'фашисти' (уместо 'етнонационалисти'...), али си мислио да те не би узели за озбиљно. :)

Још једном, мислим да се не ради о поновном успону фашизма, него да су то обични људи којима је било доста свега, изгласали су то што јесу и ето. И са Трампом је иста ствар. Политичари у ЕУ и САД су ван контроле и људима је мука од њих.

11 minutes ago, Aquilius Cratus рече

Ja mislio da ste vi neki napredni, sa zdravim humorom koji ne prezu da koriste ostre reci ali ni ne skacu do plafona ako ima neko uputi malo zustriju kritiku.

Ништа од овога није проблемен, ај промис.  ;)

Подели на овим сајтовима

9 minutes ago, Grizzly Adams рече

а сад им је јасно да су се преварили што су прихватили политичку.

О овоме се ради - нису је никад ни прихватили. :) 

Она им је наметнута 'одозго', и то стелт методом, кроз више година.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Grizzly Adams рече

Велика Британија није од јуче, него постоји већ вековима и колевка је либерализма, грађанских права и уопште онога што зовемо савремена западна цивилизација.

То исто можемо да кажемо за Немачку. У ствари, ово важи много више за њих. Колико оних за које се сматра да су утрли пут западној цивилизацији и свему што се под тим подразумева - наука, филозофија, уметност, техника, образовање - потиче са немачког говорног подручја? Већина сигурно. Немачки је био оно што је енглески данас, међународни језик за споразумевање. И онда су дошле '30 године прошлог века и земља интелектуалаца и филозофа је разрушила континенет и побила 30-ак милиона људи. Зашто? "Елита" на власти се мало променила.

Шта је нека земља некада била нема везе са оним у шта може да се претвори ако се "елита" само мало прешалта.

Ово наравно не значи да ће УК постати Четврти Рајх, нити је тако нешто могуће у данашње време, али прошло је једва три месеца од Брегзита и они су већ почели да предлажу разне антицивилизацијске законе. Може само да се претпостави шта ће да раде када стварно оду за годину-две ако већ данас праве овакве свињарије.

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Господин Дареалис рече

Вероватно си хтео да кажеш 'фашисти' (уместо 'етнонационалисти'...), али си мислио да те не би узели за озбиљно. :)

Још једном, мислим да се не ради о поновном успону фашизма, него да су то обични људи којима је било доста свега, изгласали су то што јесу и ето. И са Трампом је иста ствар. Политичари у ЕУ и САД су ван контроле и људима је мука од њих.

Ништа од овога није проблемен, ај промис.  ;)

Rekao sam tacno to sto sam mislio. "Ima raznih ali dominiraju etnonacionalisti" znaci bas to. Etnonacionalisti nisu nuzno fasisti ali su fasisti najcesce etnonacionalisti. Te price o narodu kome je dosta svega su price za laku noc. Ima i toga ali gro Brexit/Trump ekipe cine etnonacionalisti/izolacionisti/protekcionisti/antiglobalisti. A ima i vas zbunjenih libertarijanaca koji mislite da tamo ima necega cega nema.

Подели на овим сајтовима

13 minutes ago, GeniusAtWork рече

То исто можемо да кажемо за Немачку. У ствари, ово важи много више за њих. Колико оних за које се сматра да су утрли пут западној цивилизацији и свему што се под њим подразумева - наука, филозофија, уметност, техника, образовање - потиче са немачког говорног подручја? Већина сигурно.

То је тачно што се тиче области које си набројао (наука, техника итд.), али овде смо говорили о политичкој фолозофији, људским правима, либерализму и сл. Ту су Британци главни, а Немци су били жива катастрофа...

13 minutes ago, GeniusAtWork рече

Ово наравно не значи да ће УК постати Четврти Рајх, нити је тако нешто могуће у данашње време, али прошло је једва три месеца од Брегзита и они су већ почели да предлажу разне антицивилизацијске законе. Може само да се претпостави шта ће да раде када стварно оду за годину-две ако већ данас праве овакве свињарије.

Шта можемо да претпоставимо зависи од тога да ли је у питању некаква нова идеологија која се развија или једноставно реакција на ЕУ. Ако је ово друго, онда можемо да претпоставимо да ће се страсти брзо смирити.

Што не значи да је добро, мени се такви формулари стварно гаде и не подносим их. Никад нисам хтео да одговорим на таква питања о раси, нацији итд. Једноставно оставим празно. Мада сам добио бољу идеју што је неко поставио претходно... ;)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

20 minutes ago, Grizzly Adams рече

Па нисам стекао баш такав утисак, а гледао сам оне њихове документарце, интервјуе итд. Колико сам разумео, они не желе да уводе никакве нове "регулације", већ једноставно да се отарасе од ЕУ и врате на старо. Ако је то тачно, не сећам се нешто да је Британија била расистичка, неслободна итд. Једино ако је у питању нека нова идеологија коју нисам приметио...

Verovatono si gledao neke cherry picking dokumentarce. Ali evo, samo jedan od bezbroj primera. Lik otvoreno kaze da je to sto je otvoreno trziste oborilo cene losa stvar jer izaziva nezaposlenost. Zvuci poznato? Klasicna etatisticka, intervencionisticka i protekcionisticka prica. Kao iz udzbenika. On zeli britanske poslove Britancima, to jest da kako je rekao promeni zakon tako da u startu britanski radnici imaju prednost. Ako to nije daleko veca regulacija i nesloboda nego EU ne znam sta je, a ocito je da jeste.

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Aquilius Cratus рече

A ima i vas zbunjenih libertarijanaca koji mislite da tamo ima necega cega nema.

Могуће...  :) 

А могуће је да има оних који виде у ЕУ нешто чега тамо нема. 
Мени нпр. ЕУ изгледа као меки тоталитаризам.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Господин Дареалис рече

Могуће...  :) 

А могуће је да има оних који виде у ЕУ нешто чега тамо нема. 
Мени нпр. ЕУ изгледа као меки тоталитаризам.

To moze tako da izgleda samo nekome ko ili nema jasnu sliku o toem sta je totalitarizam ili ko zeli da prikaze da u EU ima necega cega nema.

Подели на овим сајтовима

17 minutes ago, Aquilius Cratus рече

Ima i toga ali   gro  Brexit/Trump ekipe cine etnonacionalisti/izolacionisti/protekcionisti/antiglobalisti.

Мали део да, али већину једноставно не...

Да још једном поновим омражену комбинацију речи: обични, пристојни људи.  :) 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...