Jump to content

Британија изгласала: напуштамо ЕУ!

Оцени ову тему

А где смо ту ми?  

43 члановâ је гласало

1. 1. Како ће се излазак Британије из ЕУ одразити на Србију?

• Добро
      12
    • Лоше
      5
    • Не мења се ништа посебно у Србији
      26

Препоручена порука

16 minutes ago, Иван ♪♫ рече

ma meni taj Faraž nešto čudan lik, tako mi deluje, ne znam... ne uliva poverenje

Pa kako da ti ulije poverenje kad je više pijan nego trijezan:) Razumijem da voli pivo, ali on meni djeluje kao da je uvijek pijan. Danas podnio ostavku na čelu UKIPA.

Подели на овим сајтовима

7 hours ago, Ћириличар рече

Од свих аргумената против ЕУ - од тога да гуши националне идентитете, преко  њене "суштинске" недемократичности, до њеног превеликог директног утицаја на економије земаља чланица, ниједан не стоји. Стоје тврдње да ЕУ није у потпуности демократски уређена, те да је компликована, превише бирократизована и да њене вође мисле како је стварање СЕД у ближе вријеме супер идеја ( што је разлог више за ЕУ да прихвати Србе код себе, па да јој ми заједно са Хрватима објаснимо зашто стварају нову Југославију на тај начин :ani_biggrin: ), али када се боље погледа у све то, види се да је веома далеко од апокалиптичних сценарија некакве паневропске диктатуре која затире националне идентитете.

Брате, то су аргументи који су се износили овде на форуму. У дискурсу Брегзитоваца су преовладавали "потентни Румун" и "покварени Пољак" аргументи* као што си могао да видиш. Као што су са друге стране преовладавали "ће дизгинемо сви ако изађемо". 

Мислим да су они који су гурали овакав исход имали своје разлоге, и то врло озбиљне разлоге, како сам причао при почетку теме, а ово су спустили плебсу који појма о том разлозима нема нити може да има. Али те стварно натера да се запиташ око саме демократије и њене суштине кад ће неко о овако озбиљној ствари да гласа јер му хорде потентних Румуна силују жене или маса покварених Пољака само чека из прикрајка кад он оде на паузу да му узме посао. 

Има ли ту уопште демократије ако је референдум заправо потврда већ генерисаног исхода и суштински пребацивање одговорности за могуће последице на грађане?

* За оне са јефтинијим улазницама, пре него што ми се накаче: не причам ни за ни против Брегзита него против популистичких аргумената.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, RYLAH рече

Брате, то су аргументи који су се износили овде на форуму. У дискурсу Брегзитоваца су преовладавали "потентни Румун" и "покварени Пољак" аргументи* као што си могао да видиш. Као што су са друге стране преовладавали "ће дизгинемо сви ако изађемо". 

Мислим да су они који су гурали овакав исход имали своје разлоге, и то врло озбиљне разлоге, како сам причао при почетку теме, а ово су спустили плебсу који појма о том разлозима нема нити може да има. Али те стварно натера да се запиташ око саме демократије и њене суштине кад ће неко о овако озбиљној ствари да гласа јер му хорде потентних Румуна силују жене или маса покварених Пољака само чека из прикрајка кад он оде на паузу да му узме посао. 

Има ли ту уопште демократије ако је референдум заправо потврда већ генерисаног исхода и суштински пребацивање одговорности за могуће последице на грађане?

* За оне са јефтинијим улазницама, пре него што ми се накаче: не причам ни за ни против Брегзита него против популистичких аргумената.

Ima smisla, jer ovako ili onako elita ce upravljati kormilom pa je bolje da se razlicite interesne grupe za moc bore ovako nego da dizu ustanke i gradjanske ratove kao prije 200 i vise godina. Bolje da vriste floskule za nalozeni plebs kako bi dobili "x" na listicu gdje ga zele, nego da ga zovu u boj za narod svoj.

Sta to govori o demokratiji. Nista osim da je super jer oslikava najpreciznije ljudsku prirodu. Imas ove gore i ove prasinare ispod i svi su jednaki pred zakonom, al jedni vuku konce a drugi igraju misleci da to rade od slobodne volje. A cim neko iole slobodniji se javi, stado se obrusi na njega kao bijela krvna zrnca na virus.

No demokratija makar dozvoljava da se ova talasanja odigraju i nevjerovatno je kako se primjecuje ta stalna kolektivisticka teznja ka jedinstvu stada, grupe naspram koje su uvijek stajali jaki i uticajni pojedinci kada bi se sistem stvarao ili reformisao. Zato je recimo SAD uspjesno stvorens, stvorili su ih jaki, istaknuti pojedinci, prava elita, ali oni nisu imali teznje da budu lutkari.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

3 minutes ago, Ћириличар рече

Ima smisla, jer ovako ili onako elita ce upravljati kormilom pa je bolje da se razlicite interesne grupe za moc bore ovako nego da dizu ustanke i gradjanske ratove kao prije 200 i vise godina. Bolje da vriste floskule za nalozeni plebs kako bi dobili "x" na listicu gdje ga zele, nego da ga zovu u boj za narod svoj.

Sta to govori o demokratiji. Nista osim da je super jer oslikava najpreciznije ljudsku prirodu. Imas ove gore i ove prasinare ispod i svi su jednaki pred zakonom, al jedni vuku konce a drugi igraju misleci da to rade od slobodne volje. A cim neko iole slobodniji se javi, stado se obrusi na njega kao bijela krvna zrnca na virus.

No demokratija makar dozvoljava da se ova talasanja odigraju i nevjerovatno je kako se primjecuje ta stalna kolektivisticka teznja ka jedinstvu stada, grupe naspram koje su uvijek stajali jaki i uticajni pojedinci kada bi se sistem stvarao ili reformisao. Zato je recimo SAD uspjesno stvorens, stvorili su ih jaki, istaknuti pojedinci, prava elita, ali oni nisu imali teznje da budu lutkari.

Ма де нису, него је САД у прво време била једна лабава конфедерација где је свака елита вукла за себе па се није могло тако у старту. Скоро сам нашао неке емисије о историји САД о којој се не учи у историјским уџбеницима, ми смо мала деца на Балкану шта је све тако код њих било, посебно пре првог св. рата.

Али демократија је добар систем управо због онога што си рекао: уклања потребу за револуцијама и крвопролићем, друштво напредује еволутивним путем. И зато што појединцу даје много више простора да се искаже.

Зато су они сад ту где јесу, а  ми овде.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, RYLAH рече

Ма де нису, него је САД у прво време била једна лабава конфедерација где је свака елита вукла за себе па се није могло тако у старту. Скоро сам нашао неке емисије о историји САД о којој се не учи у историјским уџбеницима, ми смо мала деца на Балкану шта је све тако код њих било, посебно пре првог св. рата.

Али демократија је добар систем управо због онога што си рекао: уклања потребу за револуцијама и крвопролићем, друштво напредује еволутивним путем. И зато што појединцу даје много више простора да се искаже.

Зато су они сад ту где јесу, а  ми овде.

Cucimo u adidasovim trenerkama i fila papucama po parku dok pazimo na amerikanski spy ^_^

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ћириличар рече

Cucimo u adidasovim trenerkama i fila papucama po parku dok pazimo na amerikanski spy ^_^

Али са чарапама, наочарима за сунце, унучетом ракије у руци и цигаретом у зубима :)))

Подели на овим сајтовима

13 hours ago, Ronald рече

Pa kako da ti ulije poverenje kad je više pijan nego trijezan:) Razumijem da voli pivo, ali on meni djeluje kao da je uvijek pijan. Danas podnio ostavku na čelu UKIPA.

Cudan je kad gledas njegove intervjue, kad ga suocavaju sa problematicnim izjavama njega ili njegovih kolega, samo trepce, dize obrve, ponasa se nesigurno, izbegava direktan odgovor, deluje kao da uopste nije siguran u svoju poziciju, ili kako da je brani, vredja ljude u samom parlamentu i sl. Istina, nisam gledao mnogo njegovih intervjua, sudim po ovome sto je postavljano ovde. Sa onog obracanja gde napusta stranku je bukvalno pobegao. Prosto meni ne uliva poverenje uopste.

S druge strane, njegovi argumenti za izlazak iz EU imaju smisla (video postavljen rano na temi gde se obraca evropskom parlamentu), i to ako je istina sto kaze da su sputani da uspostavljaju trgovinske odnose zbog nekih potpuno nevezanih sporova i gluposti, i ako je istina da EU ekonomija nije mrdnula od 2006., plus ,,nicija" EU administracija. Kad tako postavis stvari, ima svakog smisla da napuste. S druge strane, argument da treba da ostanu da ne bi bili kaznjeni, kao sto smo sada i svedoci pretnji Portugalu i Spaniji (ako se dobro secam), i nije nesto sto im ide u korist, a dovoljno su jaki da to izguraju. Mi ne mozemo da radimo kako hocemo, oni mogu.

Подели на овим сајтовима

6 hours ago, RYLAH рече

lajkovah zbog ovog ovo je velika istina verovatno najbolja strana demokratije 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

16 hours ago, Avocado рече

Jel to opet onaj klip kad se Farage pravi da ne zna šta znači reč "populista"?

To niko ne zna realno. To ti je ko "feminizam" za svakog znaci nesto drugacije. Ili konzervativac, desnicar itd. 

Подели на овим сајтовима

16 hours ago, Avocado рече

Naravno kad i ne može drugačije da se protumači... osim ako nisi 9ogišnja devojčica koja još uvek veruje svim ljudima pa veruje i političaru kad kaže da se povlači u najbitnijem trenutku zato što se uželeo porodice...

Verujem coveku koji nije politicar, koji je u politiku usao sa odredjenim ciljem (da izvede britaniju iz eu) uspesni biznismen, strogo protiv politicke klase - nemam razloga da mu ne verujem jer se te price drzi godinama. Covek od pocetka veruje da britanski narod ume sam da se vodi, i da on hoce tu nezavinost za britanski narod. Nikad nije iskazivao neke teznje ka tome da on vlada britanijom. Cela partija je fokusirana oko toga ne da vlada britancima vec da im da nezavinost. Tako da ja bas ne dozivljavam to tako kao i ti i zato verujem. Jer se drze svojih principa. 

Nikad nije ni pricao da zeli neku vlast, niti da bude politicar od karijere.

E sad, to zavisi od toga kako ja i ti dozivljavamo faradza. Medjutim zanimljivo je da ti moje doziljavanje faraza oznacavas kao neisprevno onako, eto moje dozivljavanje je kao da sam ja devetogodisnja devojcica dok je eto tvoje... verovatno jer si ti strasno pametan ispravno i tacno tumacenje ozbiljnog lika.

No, poenta je jasna da ni ja ni ti ne znamo istinu... ali samo se jdan od nas dvojice osilio tolik oda nazove tumacenje drugog, tumacenje devetogodisnje devojcice. Razmisli o tome drugarski savet ;)

Mene moje iskustvo uci da postoje dve vrste politicara. Politicari od karijere, i politicari koji su jednostavo "pametni koji vise nece da cute jer je situacija postala nepodnosljiva" Moje licno misljnje je da je najdzel od ovih drugih.

Kako to procenjujem? Pa uglavnom po politikama za koje se zalazu. Ko zeli da umanji politicku vlast taj nije politicar od karijere. 

Moje isksustvo i tumacenje je moazda pogresno, ali ima jednaku tezinu kao i tvoje. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...