Jump to content

Британија изгласала: напуштамо ЕУ!

Оцени ову тему

А где смо ту ми?  

43 члановâ је гласало

1. 1. Како ће се излазак Британије из ЕУ одразити на Србију?

• Добро
      12
    • Лоше
      5
    • Не мења се ништа посебно у Србији
      26

Препоручена порука

Mladene 

Govorim ti za rasizam jer rasisti svoj rasizam zasnivaju na čemu? Šta je to što ih navodi da budu rasisti osim što misle da su superiorna rasa i da druge ne mogu biti sa njima u rangu? Oni svoju mržnju zasnivaju na nečemu, a kod rasizma oni pokušavaju da nadju i nekakve objektivne razloge? Kao što rasisti( Crnci) misle da su bijelci ti koji ih tlače i da nemaju iste mogućnosti kao pripadnici bijele rase. Da li su Njemci pogrijesili što kažnjavaju propovijedanje nacizma ili je to pogrešno jer su ljudi slobodni i treba im dozvoliti da propovijedaju nacizam sve dok nikoga ne diraju to je u redu. Ali u samoj srzi nacizma je potlacenost drugih.

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, kordun рече

pa veza je jako tijesna, posto svaka firma je ekonomski sistem za sebe i obicno bi u danasnje napredno vreme trebalo da je vodi dobar ekonomista, a vlasnik more biti i automehanicar...

cemu te banalnosti brate

Vlasnik može biti svako, i voditi je dobro, kakve veze to ima, evo Grizli nije ekonomista a ima firmu, zatim i Juan nije, a sutra će možda imati firmu, ti nisi a možda ćeš imati firmu, Akvi takodje, a svi ste programeri. Zatim Rile, Avokado, Srdjan pravnici mogu imati firmu. Teorijska ekonomija je jedno, a preduzetništvo drugo.

Подели на овим сајтовима

9 minutes ago, Dragi рече

A ti bi zabranio/zabranila? U tome jeste zec: Ko odlučuje šta valja dozvoliti a šta valja zabraniti?

Mlađoni bi podržao ne iz rasizma, nego zbog principa slobode govora i da ovo pravo imaju i budale. Ako ovo pravo počnem da ograničujem, gde ću da stanem? Osim toga, ako ne umemo da argumentujemo protiv mržnje, onda će ona da se čuje i mimo svih naših zabrana; naprotiv, rizik je velik da će još i da poraste kao reakcija i otpor na zabranu.

Znam da je teško naći sredinu, ali spomenuo sam i nacizam je li dobro što su Njemci zabranili njegovo propovijedaju ili bi zbog slobode govora trebali da Ipak dozvole ljudima okupljanja na kojima će da parlaju o nacizmu.

Подели на овим сајтовима

27 minutes ago, Dragi рече

Ko odlučuje šta valja dozvoliti a šta valja zabraniti?

Није питање ко, него шта. Логика. Логично је нико ко позива нпр. на насиље не може истовремено да ужива право на слободу говора. :D

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Uh al' brzo pisete na ovoj temi, ne stizem da procitam pa ne znam da li vas je neko vec obavestio o najnovijim spekulacijama da su Francuska i Nemacka vec nudile dilove Engleskoj i to mimo EU... Bogme, izgleda da ce otici dalje i od Mladjovih najsmelijih predvidjanja :)

Sta reci, drago mi je za Engleze. Jos samo da (p)ostanu pametni pa da lepo iskoriste ovu priliku da i svoj sopstveni government bar prepolove i onda stvarno mogu da trube o slobodi i nezavisnosti :) 

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Џуманџи рече

Није питање ко, него шта. Логика. Логично је нико ко позива нпр. на насиље не може истовремено да ужива право на слободу говора. 

Razumijem ja da će Dragi i Mladjoni da kažu da je teško naći sredinu i da postoji mogućnost da se počne sve zabranjivati i onda nema kraja i postoji mogućnost da se sklizne u jednu drugu krajnost ukoliko nastojimo da sankcionisemo javno iskazivanje mrznje. Ja sam se pogrešno izrazio na početku, ali počeo sam da razmišljam da za mržnju izmedju dvije osobe postoje razlozi koji se tiču samo njih dok ne i treće osobe, dok kod ovih kolektivnih pokreta postoji opasnost da zbog demokratskog uredjenja uvijek dodjemo u situaciju da strepimo da oni ne postanu većina. Takodje rasistički pokreti nemaju lijepu prošlost i zbog toga sam razmisljao o njihovoj zabrani makar na kolektivnom nivou jer se mnogo ljudi slaže oko ideje čije bi delovanje moglo da postane monstruono. Znam da su ovi argumenti slabi, i da progresivizam bilo koje vrste može opet da završi u totalitarizmu. Zbog ovoga mi je došla ta ideja, da li se sankcionisanje tih stranaka može oslabiti njihova ekspanzija i ako je ideologiju teško iskorijeniti

https://www.google.com.hk/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://balkans.aljazeera.net/vijesti/hoce-li-njemacka-zabraniti-i-trecu-stranku-u-historiji-zemlje&ved=0ahUKEwjQz8Oi2szNAhUEXBQKHeTzCdQQFggmMAY&usg=AFQjCNGZ6yP27tmnpaRFJZFVBgudHFDNfA&sig2=sl8dApTviPrnyQWME3PpTg

Подели на овим сајтовима

32 minutes ago, florenntina рече

Uh al' brzo pisete na ovoj temi, ne stizem da procitam pa ne znam da li vas je neko vec obavestio o najnovijim spekulacijama da su Francuska i Nemacka vec nudile dilove Engleskoj i to mimo EU...

http://www.blic.rs/vesti/svet/angela-merkel-nije-vreme-za-puste-zelje-britanija-mora-da-napusti-eu/1vjjdtl

http://mondo.rs/a915952/Info/Svet/Angela-Merkel-Velika-Britanija-nece-moci-da-bira-opcije-za-izlazak-iz-EU.html

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2016&mm=06&dd=28&nav_category=78&nav_id=1148569

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/svet/2367969/merkel-britanci-nece-moci-da-biraju-sta-im-se-svidi.html

Истовремено је, како преносе немачки медији, Британцима поручила да ће ЕУ "осигурати да се преговори не воде по принципу 'бирам најбоље'".

Онај ко жели да изађе из породице ЕУ, не може да очекује да одбаци све обавезе, а да задржи привилегије, нагласила је немачка канцеларка.

Такође је додала да је сада од кључног значаја избећи све мере које би могле да охрабре друге земље да напусте ЕУ.

"Осећамо колико је значајно да свих 27 преосталих земаља у ЕУ покаже да су вољне и способне да предузму праве кораке напред", рекла је Меркелова.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

10 minutes ago, Ronald рече

. . .

Циљала сам на то да се акценат помери са "ко" на "шта".

Логика такође упућује на то да свака расправа која крене са "ко" (си ти да.../ је та(ј) који- а ће.../ и сл.) заглављује у "ајде да га меримо", те остаје бесмислена пошто не мрда са подручја ега. ;):D

• Волим 1

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, Џуманџи рече

Није питање ко, него шта. Логика. Логично је нико ко позива нпр. на насиље не може истовремено да ужива право на слободу говора. :D

Ja jesam za zabranu pozivanja na nasilje, ali čovek X, rasa X, nacija X nije nikakav poziv na nasilje, prema tome takve tvrdnje po tvom pravilo ne mogu da se zabrane.

Ja jesam za zabranu propovedanja rasizma, tj onoga što ja smatram razismom, a to je mržnja prema drugim rasama. Tj. propovedanje mržnje prema drugim rasama treba zabraniti, zabranitti nekome da mrzi nekoga ili nešto sa druge strane je nemoguće.

E sada postoji problem, a to je obesmišljavanje, kao što to rade neki ovde na forumu i koji smatraju da je rečenica: "IQ crnaca je manji od IQ belaca", što je tačno,  bez obzira koliko se slagali sa validnosti IQa ta brojka je manja i ako neko kaže da je manja nije rasista samo priča istinu, valjanost i značajnost te brojke je druga priča. Uz mržnji i pozivanje na nasilje prema drugim rasama,  ljudi su danas prilepili mnogo stvari, uglavnom da bi političkog protivnika (ili čoveka sa kojima imaju suprodstavljeno mišljenje) mogli da nasovu rasistom i time stvore negativan utisak o njemu u društvu. 

Tako da bez jasne definicije rasisma isti se ne može zabraniti, a opet ako definicija pokuša da objasni ono što današnji levičari smatraju rasizmom, onda se on po tvojoj logici ne može da zabrani, jer sem nasilja i poziva na nasilje u njega ubraja još 100 stvari koje to nisu.

Подели на овим сајтовима

27 minutes ago, Paradoksologija рече

Zatim:

'Rasa' se može konstruisati od svega i svačega, po potrebi, pa je tako često bila vezivana za boju kože, ali se svakako smatralo da su i Jevreji 'rasa' (pa se tu navodio oblik nosa), ali su posebna, niža 'rasa' u jednom trenutku bili i vrlo svetloputi Irci - za koje se navodilo da im je oblik lobanje sličan afričkoj, te je stoga isto opravdano prodavati ih u roblje. Evo primera:

Scientific_racism_irish.jpg

Покушавам да схватим како је ико могао да извуче такав закључак. Једино што ми пада на памет је следеће: они су другачији од нас, следи мање су вредни, следи оправдавамо своје користољубље. То је гордост и користољубивост, најгоре духовне болести које могу да снађу човека.

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Џуманџи рече

А ја сам рекла да јесте (или навела пример)? #Point_missed :D

Imam 20 strana da pročitam, gde su većina poruka kilometarske, čitam "na preskok", tako da sam verovatno nešto pogrešno razumeo. :D

Подели на овим сајтовима

50 minutes ago, Иван ♪♫ рече

Једино што ми пада на памет је следеће: они су другачији од нас, следи мање су вредни, следи оправдавамо своје користољубље.

Не да оправдавају користољубље, него и геноцид.

Не знам знате ли за први геноцид у 20. веку.  
https://en.wikipedia.org/wiki/Herero_and_Namaqua_genocide

Дакле Немци су то урадили. Интересантно је да их нису ни сматрали људима скоро, гледао сам неки документарац и неки њихов званичник је изјавио "просечан Немац гледа на њих као да су на мање-више истом нивоу као бабуни". Након истребљивања су слали њихове лобање у немачке институте на анализе.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...