Jump to content

Британија изгласала: напуштамо ЕУ!

Оцени ову тему

А где смо ту ми?  

43 члановâ је гласало

1. 1. Како ће се излазак Британије из ЕУ одразити на Србију?

• Добро
      12
    • Лоше
      5
    • Не мења се ништа посебно у Србији
      26

Препоручена порука

2 minutes ago, Pontifex Emeritus рече

да, јер не видим зашто би било у интересу Србије да учествује у стварању Немачке империје. тим пре што би у тој империји Србија била обични протекторат под страним комесаријатом, а не држава. не треба се заваравати, Србија никад неће достићи стандард једне Данске или Швајцарске, ни као држава, а још мање као протекторат.

I ako je Njemacka zemlja gadne proslosti ja sam nekako skeptican prema njihovim imperijalistickim namjerama u buducnosti, jer su oni ipak neko ko uci iz iskustva.

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Ronald рече

I ako je Njemacka zemlja gadne proslosti ja sam nekako skeptican prema njihovim imperijalistickim namjerama u buducnosti, jer su oni ipak neko ko uci iz iskustva.

Istorija pokazuje da svaka drzava koja postane dovoljno mocna pocinje da ,,siri svoj uticaj". Koliko se secam istorije, nije bilo izuzetaka.

Подели на овим сајтовима

11 minutes ago, Иван ♪♫ рече

Istorija pokazuje da svaka drzava koja postane dovoljno mocna pocinje da ,,siri svoj uticaj". Koliko se secam istorije, nije bilo izuzetaka.

Да, али је питање колико би једна Немачка могла ширити тај утицај у ситуацији међузависности. Хоћу рећи, иако је доминантна, та доминација има извесне границе. Хитлерова доминација је наишла на границу али ју је игнорисала, а ово што Рони каже ја читам у кључу да су из искуства научили да поштују постојање те границе.

Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат.

Подели на овим сајтовима

20 minutes ago, RYLAH рече

Нема уређеног заједничког тржишта без институција које би га пратиле.

Upravo tako. Da bi se uopste bilo sta moglo odvijati na tom zajednickom trzistu morale su biti kreirane sve one institucije koje postoje da bi se ista obavljalo, a koje se prozivaju od strane razno raznih kako se eto nedemokratske i kako kostaju bogaoca.

To je osnovna ideja koja stoji iza toga i generalno iza svih projekata buducih unija/superdrzava. Otvoriti granice, napraviti zajednicko trziste i odmah ce to dovesti do posledica koje ce se morati resavati na nadnacionalnom nivou tj. kreiranjem zajednickih institucija. I ovo vazi za sve buduce projekte kao u slucaju ASEAN-a, pacificke saradnje SAD-a i Dalekog Istoka, atlantske saradnje SAD-a i EU.

I na to su ciljali osnivaci EU poput Sumana i Adenauera, isli sektor po sekto, step by step, zato je prva unija krenula sa ugljem i celikom sto ja automatski vodilo ka zajednickom trzistu samim tim zajednickom poljoprivrednom politikom samim tim zajednickim institucijama samim tim zajednickom valutom samim tim zajednickim standardima, bezbednosnom, pravosudnom politikom. To se poznatije zove kao spill over effect.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Иван ♪♫ рече

Ali Njemacka je i danas mocna i bice sve mocnija i mocnija, problem je sto ovi iz Velike Britanije nisu ni z od zemlje iz devetnestog vijeka i krivo im je su Njemci posle drugog svetskog rata novac koji su dobili od USA iskoristili vjerovatno kako niko ne bi mogao. Dobila je i BiH novca koliko hoces, ali to nema vajde. Znas li da je do drugog svetskog rata jezik nauke bio njemacki, ozbiljni fizicari nisu mogli da studiraju ukoliko nisu znali njemacki. Ja bih realno volio da ljudi koji znaju proci citav radni staz i ne uzeti dana odmora dovedu u red ove banana drzave. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Pontifex Emeritus рече

објасними у чему се огледа значај Европског суда за људска права у погледу функционисања заједничког тржишта.

Kako u cemu? Ako si ti preduzetnik koji prodaje robu na evropskom trzistu i npr. nemacka administracija ti lupi neku carinu, ko ce presuditi u tom slucaju? ECJ. Recice da je drzava Nemacka prekrsila slobodu kretanja robe, usluga, kapitala, radnika i da to ispravi. Pred ECJ se najcesce tuze drzave za krsenje ovakvih prava, ekonomske prirode.

Подели на овим сајтовима

@Pontifex Emeritus inace ovde ima greska. Evropski sud za ljudska prava nema veze sa EU i sa zajednickim trzistem, jer je to sud Saveta Evrope koji je nesto drugo od EU. Taj sud je onaj u Strazburu. Evropski sud pravde (ECJ) je sud EU i sediste mu je u Luksemburgu. Ali nevezano za to i dalje vazi ovo sto sam napisao.

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Pontifex Emeritus рече

објасни ми у чему се огледа значај Европског суда за људска права у погледу функционисања заједничког тржишта.

У томе да хармонизује правну праксу, након што је у добром делу хармонизована правна регулатива, тако да ствара правну сигурност за људе, у ма ком делу Европе се налазили, да могу да очекују исти третман у истим ситуацијама, без арбитрарности и без одуговлачења.

3 minutes ago, Pontifex Emeritus рече

и шта је то хумано у пројекту гашење постојећих нација и стварање једног општег европског идентитета? значи идеја нестанка Срба као нације је племенита?! немам коментар.

Хумано је "да сви једно будемо", као што рече први међу глобалистима.

Али не на овај начин како се то ради, већ да то дође природним путем. Дакле, после оног преломног тренутка о ком сам писао малопре, није требало силити ништа, и људи би временом у тој општој повезаности сами стекли неки заједнички идентитет, успут задржавајући своје претходне идентитете, као део тог већег идентитета. Али стварати Уједињену Европу на начин на који се стварала Југославија, не гарантује успех, или макар не гарантује остварење циља мирним путем. Поред тога, оволико бирократизовати и отуђити једну такву творевину...

Не знам, опет кажем, кад се прича о тако масивним и комплексним стварима, далеко од тога да сам компетентан да изнесем свој суд. То се све стварало толико деценија, у то је памет уградило ко зна колико стручњака који би нас све овде повели за доручак, а ми сад да се правимо паметни и доносимо олаке оцене или закључке, то је можда и врхунска гордост, на нивоу оне кад пијани људи седе испред продавнице и расправљају о Америци и Русији.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Pontifex Emeritus рече

мудар човек је увек скептичан.

моћ ако је неограничена и неконтролисана претвара се у тиранију. а ко може да ограничи немачку моћ унутар ЕУ? нико.

Znam i jesam sam skeptican, ali Njemackoj je ovo trziste bitno, cak i Srbija ima najbolju razmjenu sa Njemackom, dinar se i prije eura mjerio prema DM. Britanci ne mogu da podnesu da ih Njemci razvaljuju sto se tice privrede, zbog toga su i promijenili usmjerenje prema finansijskim uslugama, pa sjeti se koliki su otpor pruzali Tacerici kad je rijesila da pozatvara trula preduzeca. Ukoliko postoji neka drzava na koju Srbija treba da se ugleda je Njemacka, Merkel i trulom Vucicu daje najvecu podrsku sto Hrvatska ne moze da podnese, mogao si vidjeti kmecanje po medijima,  jer Njemci vjeruju da je Srbija ta koja treba da obezbjedi stabilnost Balkana.

Подели на овим сајтовима

32 minutes ago, Ђоле Пролеће рече

Да, али је питање колико би једна Немачка могла ширити тај утицај у ситуацији међузависности. Хоћу рећи, иако је доминантна, та доминација има извесне границе. Хитлерова доминација је наишла на границу али ју је игнорисала, а ово што Рони каже ја читам у кључу да су из искуства научили да поштују постојање те границе.

Naravno, nisam ni mislio da će neko sad da krene da osvaja svet onako po starinski. Ne, nema toga više. Jesu naučili belosvetski krojači sudbina, ali ne da žive u miru i puste druge da žive, nego kako političkim manevrima da postinu šta hoće.

Ja to zamišljam kao jednu baru u Africi, oko koje se skupi razno zverinje da pije vodu. Gledao si sigurno na onim kanalima o životinjama. To je resurs. A države i ekonomije se otimaju oko resursa, kao borba za opstanak. Jedino što kad su u pitanju životinje, i sam lav mirno pije vodu pored antilope, tu se iz nekog razloga ne diraju.

Inače, ti kanali o životinjama su jedino što vredi na TV-u, gledam bre one živuljke i onu prirodnu lepotu, i mozak mi se opušta :) 

Подели на овим сајтовима

48 minutes ago, Pontifex Emeritus рече

тим пре што би у тој империји Србија била обични протекторат под страним комесаријатом, а не држава.

А сад смо држава, нисмо протекторат. :)

Шалим се, него читам ово што пишеш (не баш све), слажем се са доста ствари, нарочито са оним делом да је Брисел баш скренуо улево, као и око овог регионалног плана уређења. Под утиском сам књиге Алана де Беное "Комунизам и нацизам", па само да те питам, да ли зазиреш од неког новог европског тоталитаризма, да ли си због тога скептичан? У контексту онога што је Рони претходно написао а што сам прокоментарисао, не мислиш ли да би баш захтев чланица за одржањем своји националних држава била та граница преко које једна доминантна Немачка не би прешла имајући у виду ризик одвајања тих држава по примеру УК?

Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат.

Подели на овим сајтовима

8 minutes ago, Pontifex Emeritus рече

није тачно, јер надлежност Европског суда за људска права не огледа се само у трговинским стварима, него у погледу свега што се налази у Европској конвенцији о људским правима. зашто је слобода мисли, савести и вероисповести значајна за функционисање заједничког тржишта?

Cuj kako zasto, pa od cega ce popovi da zive? :smeh1: Kakva ti nehumana pitanja postavljas, kao sta ce gradjanima Evrope sloboda misli i veroispovesti, ko ih sisa. Mozemo da postavimo pitanje sto uopste postoji Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima. 

Uostalom, Evropska konvencija o ljudskim pravima je pravni akt Saveta Evrope koji nema blage veze sa EU. Osnovna prava i slobode u EU su ekonomske prirode, a ova ljudska prava to se bre podrazumeva jer je vecina drzava ista implementirala kao principe i ECJ se vodi istim cak iako EU nije pristupila Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima ako sam dobro zapazio.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...