Jump to content

Британија изгласала: напуштамо ЕУ!

Оцени ову тему

А где смо ту ми?  

43 члановâ је гласало

1. 1. Како ће се излазак Британије из ЕУ одразити на Србију?

• Добро
      12
    • Лоше
      5
    • Не мења се ништа посебно у Србији
      26

Препоручена порука

3 hours ago, RYLAH рече

Нисам Енглез нити знам како бих гласао, нити подржавам ову или ону одлуку јер није моја ствар, али направисте неписмену стоку од народа који нас шије апсолутно у свему, и од народа који је у великој мери направио темеље модерне цивилизације.

Ниђе везе. Прво, скоро подједнак број изашлих Енглеза је гласао за останак. И ти Енглези су такође део исте те Енглеске која је поставила темеље модерне цивилизације. Друго, и САД су заслужне за добар део модерне цивилизације, а истовремено имају један огроман део неписмених, а део тих неписмених је свакако стока у стандардном метафоричком значењу те речи Те две ствари се не искључују. Добри системи САД и Енглеске дозвољавају квалитетним људима да испливају и направе чуда, али не елиминишу магично неписмене. Такође, квалитетни људи не морају нужно да буду у праву у свему. Могуће је да неко ко је много допринео цивилизацији буде у потпуној заблуди око неког питања. Не да је могуће, него се стално дешава. Сви смо ми мање или више сиви, а не црни или бели.

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Juan рече

Ниђе везе. Прво, скоро подједнак број изашлих Енглеза је гласао за останак. И ти Енглези су такође део исте те Енглеске која је поставила темеље модерне цивилизације. Друго, и САД су заслужне за добар део модерне цивилизације, а истовремено имају један огроман део неписмених, а део тих неписмених је свакако стока у стандардном метафоричком значењу те речи Те две ствари се не искључују. Добри системи САД и Енглеске дозвољавају квалитетним људима да испливају и направе чуда, али не елиминишу магично неписмене.

Значи, стока је гласала за излазак, а паметни, културни и образовани за останак? Али има мало више стоке у Енглеској?

Или дозвољаваш да има стоке и са једне и са друге стране, али и финих, културних и образованих људи који су се водили веома рационалним разлозима, само што се такво резоновање нама можда не свиђа, али је потпуно рационално из њихове перспективе?

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

12 minutes ago, RYLAH рече

Значи, стока је гласала за излазак, а паметни, културни и образовани за останак? Али има мало више стоке у Енглеској?

Апсолутно нигде то нисам рекао.

12 minutes ago, RYLAH рече

Или дозвољаваш да има стоке и са једне и са друге стране, али и финих, културних и образованих људи који су се водили веома рационалним разлозима, само што се такво резоновање нама можда не свиђа, али је потпуно рационално из њихове перспективе?

Наравно да има и оваквих и онаквих са обе стране. Не мислим ни изблиза да су сви који су гласали за лоши, а они против да су добри. Само не верујем да у рационалност одлуке. Кампања за излазак је била 100% популистичка, крајње неукусна. Тако се не придобијају рационални гласачи. Ако имаш рационалне гласаче, не треба ти популизам, већ рационална кампања. Опет, не кажем ни да су они који су гласали за останак рационално бирали. Има и ту много којекакквих сањара, хипика, хардкор левичара... Нити кажем да су сви који су гласали за излазак били ирационални. Али тврдим да је свако онај ко је одлуку донео на основу кампање пањева попут Фаража и сличних ирационални гласач.

Ко што рекох, боли ме уво за конкретну одлуку. На директан начин неће утицати на мене. У Британији свакако не планирам да живим. Не пишем против одлуке. Видим и разлоге за и разлоге против и немам формирано коначно мишљење, нити ћу имати. Пишем против типичних аргумената којима се правда одлука, који су се могли чути у кампањи, који се могу чути и на овој теми. И нарочито пишем против начина на који се ти аргументи износе у јавност. Не подносим популизам и сматрам екстремно опасним начин на који десничари у Европи воде кампање. То не значе да не видим многе проблеме на које они указују, а још мање да се слажем са политички коректним левичарима. Само сам потпуно сигуран да се ватра не гаси бензином.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Ronald рече

Pa ja mislim da se mora ici ka tome i ako je tesko zbog kulture.

Ја још немам јасан став о свему томе. Не због тога што мислим да не треба рушити границе и баријере међу људима, него зато што нисам сигуран да ли је баш прави начин овај који су они изабрали. Све се понашају као да мисле да немају времена, онда неприродно убрзавају неке процесе који се не могу убрзавати, и онда природно створе отпор код људи и онда те идеје пропадну, а онда постоји велика вероватноћа да ће се то што се није остварило природним путем пробати остварили и силом.

Мада опет можда и не постоји други начин него убрзавати то и сламати отпор, не знам. Гледам и пример САД, они су имали и једно и друго приликом свог уједињења, али су опет имали и потпуно другачије историјске околности и развој.

Тешко ми је да донесем неки дефинитиван суд у тако комплексним стварима.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Juan рече

Али тврдим да је свако онај ко је одлуку донео на основу кампање пањева попут Фаража и сличних ирационални гласач.

Слажем се, само што ја мислим да они који су донели одлуку да иду из ЕУ ту одлуку нису засновали на ирационалним разлозима, а како су после тај свој циљ остваривали, то је већ друга прича. Вероватно су укапирали која циљна група им је најбитнија и онда тако и формирали кампању. 

Извињавам се што сам те погрешно укапирао, нисам капирао твоју позицију раније.

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Господин Дареалис рече

To su zaista rekli Čeda i Vesna Pešić.

Они се тако изражавају о свима који мисле другачије, као и многи други у нашој политици, на оба пола. 

Само што Чеда због популизма тако нешто неће јавно да каже о онима који не гласају за њега, ал за Енглезе га заболе уво.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, RYLAH рече

Они се тако изражавају о свима који мисле другачије, као и многи други у нашој политици, на оба пола. 

Само што Чеда због популизма тако нешто неће јавно да каже о онима који не гласају за њега, ал за Енглезе га заболе уво.

Nije na oba pola baš, ovo je nešto specifično za tu frakciju ove naše političke scene. Ekipa iz kruga dvojke. :)

Oni stvarno preziru ostatak, oni su za njih stoka koja ih koči da se evrointegrišu.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, RYLAH рече

Ја још немам јасан став о свему томе. Не због тога што мислим да не треба рушити границе и баријере међу људима, него зато што нисам сигуран да ли је баш прави начин овај који су они изабрали. Све се понашају као да мисле да немају времена, онда неприродно убрзавају неке процесе који се не могу убрзавати, и онда природно створе отпор код људи и онда те идеје пропадну, а онда постоји велика вероватноћа да ће се то што се није остварило природним путем пробати остварили и силом.

Мада опет можда и не постоји други начин него убрзавати то и сламати отпор, не знам. Гледам и пример САД, они су имали и једно и друго приликом свог уједињења, али су опет имали и потпуно другачије историјске околности и развој.

Тешко ми је да донесем неки дефинитиван суд у тако комплексним стварима.

Tacno, veoma je teško jer je preuzimanje fiskalne politike individualnih država ogromna stvar pogotovo što se i javni sektor u njima odmah drastično smanjuje, a znaš kako to ide tesko:)

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Juan рече

Апсолутно нигде то нисам рекао.

Наравно да има и оваквих и онаквих са обе стране. Не мислим ни изблиза да су сви који су гласали за лоши, а они против да су добри. Само не верујем да у рационалност одлуке. Кампања за излазак је била 100% популистичка, крајње неукусна. 

To si u pravu, ali to su sve kampanje. Politika kao i obicno. 

Isto je kampanja za ostanak bila populisticka i neukusna sa iracionalnim zastrasivanjem naroda. Cak i sad sire gluapve price tipa "britanska ekonomija vec pala na 6 mesto" .. sto ko zna kojim falicnim zakljucivanjem dosli do tog genijalnog otkrica. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, Ronald рече

Ja mislim samo da je ostanak manje zlo jer bez EU, nema ni od ovih trulih baljanskih drzava nista, takodje Farazu nista ne vjerujem jer je nacionalista i ksenofobista, tako da mu je libertarijanizam na ustima, a u realnosti od toga nema nista. Mladjo ne mozes biti ekonomski liberal, a politicki ne, to ne ide nikako, mada on nije ni ekonomski. Takodje laze, kao sto si vidio.

Faraz je konzervativac a ne llibertarijanac.
Ja faraza podrzavam jer mislim da je ekonomski liberalizam mnogo bitniji od socijalnog. Zasto? Zato sto mislim da Ekonomski liberalizam vodi u socijalni. Dok ako imas socijalni liberalizam ne vodi u ekonomski nego u totalitarizam i diktaturu. 

A ja sam klasicni liberal minarhista. I sve sto ide uz to.

Drzim se principa individualzma, da je teznja da drzava arbitrira izmedju pojedinaca a ne da im kroji zivote. Sve dok ne povredjuju negativna prava drugih pojedinaca, pojedinci mogu da rade sta oce. 

U pozitivna prava - ne verujem. 

Подели на овим сајтовима

3 hours ago, GeniusAtWork рече

Не, Фераж је расиста због оваквих ствари:

и сличних ставова. 

Evo zasto nije rasizam:
"The unfortunate reality is that we are in political union with a post-Communist country that has become highly susceptible to organised crime. "
evo ga drugi deo

"Of course, if we were able to operate a proper work permit scheme for Romanian nationals, with suitable checks, as recommended by UKIP, then nobody would need to be concerned if a group of Romanian nationals moved in next door to them. "

ja iskreno ne verujem da si ti pao na ovaj obican quote mining. Uvek sam te smatraio da si skepticniji malo i da ne poverujes u svaki citat koji ti mediji u politickoj kampanji uvale. 

High levels of crime associated with Romanian nationals in Britain, corroborated by police sources and statistics, have been a major talking point in the British media for several years. 

See, for example, Daily Mail 30/11/2013 disclosing that "More than 27,000 Romanian citizens have been held for serious offences in London in the past five years, including ten for murder, 142 for rape and 666 for other sex offences.

Sta je ovde dodjavola rasisticki @GeniusAtWork

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Млађони рече

Faraz je konzervativac a ne llibertarijanac.
Ja faraza podrzavam jer mislim da je ekonomski liberalizam mnogo bitniji od socijalnog. Zasto? Zato sto mislim da Ekonomski liberalizam vodi u socijalni. Dok ako imas socijalni liberalizam ne vodi u ekonomski nego u totalitarizam i diktaturu. 

A ja sam klasicni liberal minarhista. I sve sto ide uz to.

Drzim se principa individualzma, da je teznja da drzava arbitrira izmedju pojedinaca a ne da im kroji zivote. Sve dok ne povredjuju negativna prava drugih pojedinaca, pojedinci mogu da rade sta oce. I

U pozitivna prava - ne verujem. 

Mladjo, Faraž je političar i kad laže oko ozbiljnih stvari kako bi dobio glasove nemoj  konzervativce prljati sa njim, a ni sebe, odnosno nemoj Faraža koristiti kao nekoga zbog koga je vrijedno da GB izadje iz EU i njegovih labilnnih principa. Ukoliko imaš svoje argumente, njih koristi, pusti ludog Faraza nemoj mijesati sa njim prave konzervativce i katolike kao što su Lord Aktona, Adama Smita, Edmunda Berka i prljati onaj britanski konzervatizam ili Tokvila i ostale francuze, koji i jeste put ka klasičnom liberalizmu. Liberal ne može biti nacionalista i ksenofob jer su za njega granice nužno zlo.Ti imaš argumente, pocni od ovih i brani svoj stav:

http://www.adamsmith.org/news/they-think-its-all-overit-is-not-so-what-next-for-the-uk

Nekako si konfuzan zaletis se, pises mnogo i brzo i niko te upratiti ne moze, polako smiri se malo, ti kao da si na čelu neke liberalne stranke u Britaniji, hehe:)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...